Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότεροι φόροι ή λιγότερο κράτος;

του Θανάση Μαυρίδη*
Ψάχνω να βρω κάτι λογικό στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειλικρινά δυσκολεύομαι. Από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνομαι την δυσκολία των ανθρώπων που καλούνται σήμερα να απολογηθούν για αμαρτίες σαράντα ετών και πρέπει ταυτόχρονα να βγουν στην πιάτσα και να μαζέψουν έσοδα. Λοιπόν, ας αφήσουμε τους καλούς τρόπους κατά μέρος κι ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Η κατάσταση έχει ως εξής: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα σωρό ανόητες διατάξεις. Θα μπορούσε να έχει την εξής μία: 
Μας λείπουν τα λεφτά και γι’ αυτό από αύριο θα κάνουμε ντου όπου μας αρέσει και θα παίρνουμε ό,τι νομίζουμε. 
Λυπάμαι, αλλά αυτή η νέα φοροεπιδρομή μοιάζει με πλιάτσικο. 
Και θα αποτύχει, επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα για να πετύχει.

Επί σειρά ετών αναγνωρίζουμε όλοι μας ότι ένας εκ των βασικών υπαιτίων της κακοδαιμονίας μας είναι η φοροδιαφυγή. Ε και λοιπόν; Τι κάναμε πέρα από κοινότυπες διαπιστώσεις; Φοβάμαι πως τίποτα.

Είναι βέβαιο ότι δεν κάναμε κάτι! Κι έρχεται τώρα η ώρα του λογαριασμού. 

τρικομματικός φορολογικός στρουθοκαμηλισμός;
Η ώρα που πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ της περικοπής των δαπανών του δημοσίου και της αύξησης των φόρων. Και τι διαλέγουμε εμείς ως κοινωνία; Την αύξηση των φόρων! 

Την ίδια στιγμή, όμως, για να μην εκτεθούμε στο λατρευτό μας ακροατήριο ζητούμε να μην πειραχτεί μία τρίχα από την ιερή αγελάδα που ακούει στο όνομα δημόσιος τομέας. Και ταυτόχρονα ζητάμε να μην μπει ένας νέος φόρος! 

Πως στο καλό θα γίνει αυτό όταν έχουμε ελλείμματα και ο προϋπολογισμός πρέπει να ισοσκελίσει; Όποιος καταφέρει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα θα έχει τετραγωνίσει τον κύκλο.
Λένε ότι φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. 
Φόρους πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι φέρονται να πληρώνουν φόρους, αλλά ...
στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση μισθού! Από την μία τσέπη μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν για να επιστρέψουν στην πρώτη. Κι ούτω καθεξής. 
Θα σας πούμε ποιοι δεν πληρώνουν φόρους: 
Μία μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Όχι, δεν σας δώσαμε είδηση. Όλοι το ξέρουμε. 
Αλλά δεν έχουμε κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, όταν στο εξωτερικό έχουν την εμπειρία εδώ και πολλές δεκαετίες.

Περικοπές στον δημόσιο τομέα, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα οριζόντιες μειώσεις μισθών. Δεν καταφέρνει κανείς κάτι αν μειώνει τις αποδοχές σε όλους και δίχως να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Το αντίθετο. 
Οι οριζόντιες περικοπές έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της παραγωγικότητας.
Υπάρχουν κι άλλα κόστη πέρα από τους μισθούς. Τι έχουμε κάνει γι’ αυτά; Ελάχιστα πράγματα. 
Αν είχαμε κάνει περισσότερα αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Δεν θα ήμασταν σε μία αλλόφρονα κατάσταση να ζητάμε να μπει φόρος 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ ! 
Και τώρα; 
Αν αποφασίσουμε να μην έχουμε την απαίτηση και ο σκύλος (δημόσιος τομέας) να είναι χορτάτος και η πίτα ολάκερη (το πορτοφόλι μας ανέπαφο), υπάρχει ελπίδα να δούμε φως στο βάθος του τούνελ. 
Όσο επιμένουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο τόσο θα ζούμε την μιζέρια κάθε μέρα όπως και την προηγούμενη, σαν να πρόκειται για την ημέρα της Μαρμότας.


*Πηγή:www.capital.gr

12 σχόλια:

  1. Nέο dating show.
    Το "Έλα να νεοφιλελευθεριοποιηθούμε ντάρλιγκ" θα γυρίζεται σε πιάνο μπαρ ρέστωραντ του Νέου Ψυχικού. Εκεί ένα ζευγάρι νέων ωραίων και νεοφιλελεύθερων θα αναμειγνύουν το αστικό φλέρτ με θέματα που αφορούν τον σύγχρον Έλληνα όπως η επιχειρηματικότητα, η βαρβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το δυσανάλογο ύψος της παπαρήγα ως προς ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το γιατί η ΧΑ είναι παραξηγημένη.
    Στο πρώτο επεισόδιο ο Καθηγητής του Yale Στάθης Καλύβας φλερτάρει και συζητά με την Στιχουργό-Ποιήτρια Φιλόσοφο Έλια (aka Τσαούσα) Ζερβού. Στην εκπομπή συμμετέχουν ο Θάνος Τζήμερος στον ρόλο του πιανίστα, ο Άρης Πορτοσάλτε ως σερβιτόρος, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ως Σομελιέ, ενώ μαγειρεύει ο Πάσχος Μανδραβέλης, γνωστός για το πως μαγειρεύει τα άρθρα του, με μια πρέζα Ισλανδία και δυο κουταλάκια του γλυκού Newsweek.
    Στο pin up χορευτικό νέοι και νέες της ΕΚΟΝ Ρ.Φ. και της ΑΑΣΠΕ.
    (καθότι η γρια η κότα έχει το ζουμί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασες τον Χριστόφια, κομμουνιστή νεοφιλελεύθερο:
      "Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από το δάνειο που θα συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Μηχανισμό Σταθερότητας, μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών και μόνο το 1,5 δισεκατομμύριο για κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Αυτοί οι αριθμοί», υποστήριξε, «καταδεικνύουν ότι τη μεγάλη κρίση την προκάλεσε το τραπεζικό σύστημα. Η κρίση επιδείνωσε τις διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις που για δεκαετίες συσσωρεύονταν στην οικονομία, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα και πιεστικότερα τα προβλήματα».

      Πάντως, ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι ανεξαρτήτως των ευθυνών των τραπεζών, δεν μπορούσαμε να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν, επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό για τον τόπο και το λαό. «Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα συμπαρέσυρε στην καταστροφή ολόκληρη την οικονομία και θα έφερνε απερίγραπτη δυστυχία σε χιλιάδες οικογένειες απλών ανθρώπων», πρόσθεσε, δηλώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της «για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», κατά την έκφραση του."

      http://www.sigmalive.com/news/politics/19697

      Και εις άλλα με υγεία...

      Διαγραφή
    2. Πότε θα μάθετε ότι άλλο ο λαϊκισμός άλλο η επίλυση των προβλημάτων; Όλοι ξέρουν πια ότι αν ήταν ο Τσίπρας ή η Παπαρήγα στην εξουσία, τα ίδια θα έκαναν με διαφορά στα "ισοδύναμα". Δεν βαρεθήκατε να κοροϊδεύετε τους άλλους που προτείνουν λύσεις και να μην βλέπετε τι ανοησίες κατεβάζετε καθημερινά για κάνα ψηφαλάκι από τον απελπισμένο; Κι αυτό είναι "αριστερά";

      Διαγραφή
    3. Γιώργο, άλλη λέξη από τον λαϊκισμό δεν ξέρεις; Ότι διαφωνείς είναι λαϊκισμός;

      dimitris t

      Διαγραφή
    4. To πρόγραμμα θα κλείσει ο "σύντροφος" Χριστόφιας ο οποίος θα ανατινάξει το μαγαζίν με τον γνωστόν Τζυμπριακόν τρόπον που πρωτοδοκιμάστηκε πέρσι το καλοκαίρι στη στρατιωτικήν βάσην του Μαρί στην Τζύμπρον. Η νύχτα κατόπιν της διακοπής του ρεύματος θα γίνει μέρα από την έκρηξιν του Τζυμπριακού μνημονίου.
      Οπότε το κέφι συνεχίζεται.
      Ξέρετε τι σημαίνει να μην μπορείς να χωρίσεις δυο Τζυμπριακών γαϊδουριών άχυρο;

      Διαγραφή
  2. Περισσότεροι φόροι -έως οριστικής απαλλοτρίωσης- για την άρχουσα τάξη.Περισσότερη και δωρεάν υγεία,παιδεία,ενέργεια και νερό,για όλο το λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γνωστή π@π@ρολογία των μνημονιακών γραφίδων. Σε τελική ανάλυση την περίληψη έκανε ο Πάγκαλος: "μαζί τα φάγαμε σε μισθούς και συντάξεις". Φυσικά για άλλη μια φορά πολλά λόγια, κανένα στοιχείο. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει καμμία αλήθεια πίσω από αυτή την προπαγάνδα. Αντιθέτως τα στοιχεία λένε άλλα. Παραθέτοντας συγκριτικά ΣΤΟΙΧΕΙΑ καταλήγω:
    "Το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι τής «πίτας» αλλά πληρώνει τούς λιγότερους φόρους και εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει α) χαμηλότατα δημόσια έσοδα β) χαμηλές κοινωνικές δαπάνες (και γι’ αυτό άθλιες κοινωνικές υπηρεσίες) αλλά γ) από τις υψηλότερες δαπάνες στις χώρες τής ΕΕ για εξοπλισμούς, κρατική καταστολή και τοκοχρεολύσια –σε αυτά είμαστε… ανοιχτοχέρηδες."
    http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=40894&blid=95

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και η κορυφαία οικονομολογική π@π@ρολογία: "Οι δημόσιοι υπάλληλοι φέρονται να πληρώνουν φόρους, αλλά... στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση μισθού!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κρατήσεις" δεν το λένε στο δημοσιοϋπαλληλιστάν; Άντε τώρα και χαράτσι. Για κάνε μια επιχειρησούλα να δεις φόρους νάρχονται μηνιαία, τρίμηνα, έκτακτα, ετήσια και προκαταβολή... Άντε...

      Διαγραφή
    2. Τόσο οι ΔΥ όσο και οι μισθωτοί τού Ι.Τ. πληρώνουν το 45% (ίσως και λίγο παραπάνω) τού εισοδήματός τους σε φόρους και ασφ/κές εισφορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως και να την ονομάσεις (κρατήσεις, φόρους, εισφορές).
      Διάβασα σήμερα πως ένας αυτοαπασχολούμενος με εισόδημα 15 χιλ θα πληρώνει φόρο 3.900€ (ενώ ο μισθωτός 1.200€). Εδώ υπάρχει μια τεράστια αδικία στο όνομα τής φοροδιαφυγής. Η "αδυναμία" τους να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή και να μοιράσουν τα βάρη φτάνει στο άλλο άκρο (και έχεις κάθε δίκιο να φωνάζεις γι' αυτό -μαζί σου είμαι). Βλέπεις πως δεν είμαι άδικος ούτε παράλογος.

      Διαγραφή
  5. @cornelsen
    αυτό που δεν καταλαβαίνεις, είναι ότι ο αυτοαπασχολούμενος, το εισόδημα που έχει, πρέπει να το χρησιμοποιήσει και ως αμοιβή εργασίας -και γι'αυτό το τμήμα να φορολογηθεί όπως ο υπάλληλος- και ως κεφάλαιο επένδυσης, με το οποίο θα δημιουργήσει προιόντα και θέσεις εργασίας. Αν του το πάρεις, με οποιονδήποτε τρόπο, τον σκοτώνεις και μαζί του και την οικονομία.
    Και δυστυχώς αυτό γίνεται. Παίρνουμε ζωντανή επένδυση και την κάνουμε νεκρή κατανάλωση.
    Θα σαπίσουμε , θα πεθάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είπα να εξοντωθεί ο αυτοαπασχολούμενος (που είδες να γράγω κάτι τέτοιο;). Ίσα ίσα που θεωρώ απαράδεκτο να φορολογείται με 3900€ στα 15000€ εισόδημα.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU