Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ήταν κάποτε μια κεντροαριστερά...


Γιατί ο Φ. Κουβέλης ακύρωσε το φόρουμ για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς με το ΠΑΣΟΚ;
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ποτέ δεν προσχώρησε με την ψυχή της στον μεταρρυθμιστικό χώρο. Μόνο με το σώμα της... κι αυτό εξ αιτίας των ψηφοφόρων και μελών της που σε μεγάλο ποσοστό έχουν αναφορά στην ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά. Σε κάθε κρίσιμη επιλογή μέχρι σήμερα, εντός αλλά και εκτός τρικομματικής συγκυβέρνησης, η επιλογές που έκανε η προεδροκεντρική ηγεσία αυτού του χώρου ήταν με την αντιμεταρρύθμιση. Στην Παιδεία, στην Δικαιοσύνη, στο Παρών στην ψήφιση των  προαπαιτούμενων μέτρων για τον δανεισμό της χώρας, στην καταπολέμηση των συντεχνιών και του πελατειακού κράτους, στις κόκκινες γραμμές μη απόλυσης ΔΥ, κλπ κλπ
Μπορεί η εμπειρία του Φ.Κουβέλη να επέτρεψε κάποιες εξισορροπιστικές πρωτοβουλίες όπως την στήριξη Καμίνη, Μπουτάρη αλλά και της πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας για παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ, αλλά έτερον ουδέν. Η ΔΗΜΑΡ κράτησε το 6% παρά την αλλαγή της πλειοψηφίας των ψήφων της από τις πρώτες εκλογές στις δεύτερες, λόγω της απελπισίας των πολιτών από την έλλειψη λογικής συγκυβερνώσας δύναμης είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η επιλογή αυτή δεν έχει βάθος. Οι πολίτες δεν ξεχνούν την συνευθύνη της ΔΗΜΑΡ για τις αχρείαστες δεύτερες εκλογές που τόσα στοίχισαν στην χώρα και έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην θέση που είναι σήμερα. Ούτε τις παλινωδίες που ακολούθησαν με τα "ισοδύναμα", την χωρίς κόστος επιμήκυνση και την απόσυρση από σχεδόν κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Με λίγα λόγια, δεν ξεχνούν ότι η ΔΗΜΑΡ παίζει τον ρόλο του ...φουνταριστού του ΣΥΡΙΖΑ:
Κρατώντας δεσμευμένες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις σε ένα αέναο μπρος πίσω με υποσχέσεις που δίνονται όταν τα πράγματα γίνουν οριακά για να παρθούν πίσω την επομένη (όση πχ ήταν η διάρκεια της πρότασης να πληρώνονται οι ιερείς από την εκκλησία και όχι το Δημόσιο).
Ακόμη και η "απλή αναλογική" κατά βάθος είναι μια υπενθύμιση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί χωρίς την ΔΗΜΑΡ...

Σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα στην "εκλογίκευση", μετά ειδικά από το ταξίδι στην Λ.Αμερική και την προτυποποίηση των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων Λούλα κλπ, ο χώρος της κεντροαριστεράς καταλαμβάνεται από τους πρώην αγανακτισμένους, μεταλλαγμένους αριστεριστές και τους συνοδούς τους βαθυπασόκους. Και το δάκρυ Τσίπρα πριν την υιοθέτηση των αναπόφευκτων μέτρων ΔΝΤ ΕΕ δίκην Χριστόφια, δεν είναι μακριά αν υποθέσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα καταρρεύσει. 
Το ΠΑΣΟΚ έχει πεθάνει προ πολλού υπό την ηγεσία του δικτατορεύοντος Βενιζέλου και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι κορόϊδο να συνεργαστεί με τους χαμένους. Ούτε όμως οι μεταρρυθμιστές είναι κορόϊδα...
Το επόμενο διάστημα όλοι αναπόφευκτα θα τοποθετηθούν κομματικά, προσωπικά και δεσμευτικά στα επόμενα βήματα συγκρότησης του μόνου χώρου που πραγματικά λείπει από το πολιτικό σκηνικό: εκείνον του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου, τόπου σύγκλισης φιλελευθέρων, αριστερών και οικολόγων μεταρρυθμιστών στα πάρα πολλά που τους ενώνουν και κυρίως στην βούληση για την σωτηρία και ανάκαμψη της χώρας. Παρά όσα λένε όσοι ακόμη διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα, τα πράγματα είναι ώριμα υπερώριμα μάλλον. Κι όσοι κάνουν ότι μπορούν για να καθυστερήσουν την σύμπραξη των προθύμων, απλά δουλεύουν για την παγιοποίηση του νέου δικομματισμού, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας μια θέση στον αστερισμό τους. 

Οι πολίτες, οι άνεργοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι τίμιοι και εργατικοί ΔΥ, οι χτυπημένοι από την ύφεση μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι υπαρκτές δυνάμεις της ανάκαμψης και της πρωτοβουλίας, τι δουλειά έχουν με όλους αυτούς;

Γιώργος Παπασπυρόπουλος

4 σχόλια:

  1. George J. Prokopakis στο fb:

    Πέστε μου πως δεν είναι αλήθεια!

    Άκουσα πριν λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως ανασχηματισμός δεν γίνεται γιατί αντέδρασε ο κ. Κουβέλης. Το επιχείρημα;

    Οι υπουργοί μέχρι τώρα δεν λειτουργούσαν ως υπουργοί, αλλά ως συνομιλητές της τρόικας, επομένως δεν μπορεί να αξιολογηθούν οι δικοί του υπουργοί!

    Είναι απίστευτο: μέχρις ότου μάθει ο κ. Ρουπακιώτης πως στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν και οι λέξεις "άνεργος", "ανεργία", όχι μόνον "δικαστές", "δικηγόροι" και πως όταν οι δικαστές παραβιάζουν το τιμημένο Σύνταγμα, κάποιος (ίσως ο Υπουργός Δικαιοσύνης - λέω) πρέπει να τους την πέσει, θα υφιστάμεθα αυτό το καρναβάλι που υποδύεται την κυβέρνηση.

    Ας έχουν υπ' όψιν τα παλλουκάρια της ΔΗΜΑΡ:
    1. Έχουν ψηφίσει τον αγριότερο νεοφιλελεύθερο προϋπολογισμό που μπορούσε να υπάρξει.
    2. Έχουν καταψηφίσει κάθε μέτρο που μακροπρόθεσμα θα βελτίωνε την κατάσταση με το χρέος (αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις).
    3. Έχουν υποστηρίξει κάθε συντεχνία που λυμαίνεται την κοινωνία.
    4. Αν ψηφίσουν το φορολογικό όπως θα έλθει, κάνουν δώρο 4.9 δισ στους τραπεζίτες και στέλνουν στην ανεργία μέχρι 30.000 τραπεζοϋπαλλήλους

    Άλλοθι πια δεν υπάρχουν. Είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στον μνημονιασμό. ¨η αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ή καθημερινή ξεφτίλα. Όλων! Ακόμη και των εγκλωβισμένων μεταρρυθμιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μεταρρυθμιοστές της ΔΗΜΑΡ μόνο εγκλωβισμένοι δεν είναι να πεις στο Γιώργο. Απολαμβάνουν υψηλών αποδόσεων λόγω συγκυβέρνησης και μπορούν να κάνουν κριτική για κυβερνητισμό, νομή της εξουσίας κλπ. Αν εξαιρέσεις το Μανιτάκη που παλεύει με τα θηρία οι άλλοι οι προτεινόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ ( κανένας και καμιά δεν ήταν μέλος της) έχουν αποτύχει, το ξέρουν και οι ίδιοι. Κρύφτηκαν πίσω από τα προβλήματα ή στήριξαν τις συντεχνίες.

      Διαγραφή
    2. Αφού υπάρχει τέτοια κριτική στην ΔΗΜΑΡ για αριστερές αποκλίσεις,υποθέτω πως κάπου θα κυκλοφορεί καταγγελία της Χ.Α. για φιλοδημοκρατική στάση και απεμπόληση των ιερών και όσιων του νεοναζισμού.
      Εννοείται πως πρόκειται για αναλογία που με κανένα τρόπο δεν υπαινίσσεται ταύτιση μεταξύ του φασισμού και του εξτρεμιστικού κέντρου.

      Μιχάλης Καστρινάκης

      Διαγραφή
    3. Έ, όχι και αριστερές αποκλίσεις Μιχάλη... μεταφράζεις μόνος σου το κείμενό μου στην ξύλινη γλώσσα σου; ή θέλεις να μας πεις δια της τεθλασμένης ότι ο πελατειακός αχταρμάς Συριζα είναι και ...αριστερός; Όσο οι βαθυπασόκοι...

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU