Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο Έλληνας ανακάλυψε επιτέλους την Αμερική

Πολεμώντας για 2 χρόνια μνημονιακούς ανεμόμυλους αντί την κρατική χρεοκοπία...
του Ευθύμη Μαραμή*

Παρά τις δυσκολίες, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών σε ποσοστό 76,5% υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Οι περισσότεροι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Το 62,5% υποστηρίζει τόσο τις αποκρατικοποιήσεις, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ ανάλογο ποσοστό θεωρεί ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν καλύτερα ως ιδιωτικές.
Όσο για τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, τις επιθυμεί το 86,6%, ενώ οι δύο στους τρεις (66,7%) βλέπουν θετικά το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων που προσελήφθησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός ΑΣΕΠ.
Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από την Κάπα research για το ΒΗΜΑ πριν ένα μήνα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συσπείρωση των πολιτών σε επιμέρους θέματα, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις.
Δηλαδή, το 63% των πολιτών που επιθυμούν αποκρατικοποιήσεις, αθροιστικά, είναι το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα πέντε πρώτα κόμματα του κοινοβουλίου μαζί.
Έγραψα πρόσφατα ότι η στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς επίσης και η επίσκεψη του στην Αμερική, έχουν εμφανώς προκύψει από αυτά τα συντριπτικά στοιχεία, τα οποία είναι ουσιαστικά πολύ πιο ενδιαφέροντα από τις προθέσεις ψήφου προς τα κόμματα.
Είναι μια αν θέλετε καθαρή απόδειξη ότι την πολιτική, ειδικά των κομμάτων εξουσίας, ανέκαθεν την καθορίζουν οι πολίτες.


Μετά τον Αντώνη Σαμαρά λοιπόν, πήρε σειρά και κύριος Τσίπρας, ο οποίος από την Αμερική (όχι τη νότια) διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα, καθώς και ότι το ευρώ είναι και θα παραμείνει το εθνικό μας νόμισμα.
Έστω λοιπόν και αργά κάποιοι ανακάλυψαν, κυριολεκτικά, την Αμερική.

Ο μέχρι πριν 7 μήνες σκληρός αντιμνημονιακός οπλαρχηγός ανακάλυψε επίσης, ότι τα επώδυνα μέτρα με τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και την τυφλή και προς πάσα κατεύθυνση υψηλή φορολόγηση, δεν την επιβάλανε το Δ.Ν.Τ και η Ε.Ε. αλλά οι Ελληνικές κυβερνήσεις.
Για τα μνημόνια έχω γράψει ήδη αναλυτικά σε άλλα άρθρα την άποψή μου. Δεν έχουν τηρηθεί ως προς τους βασικούς άξονες τους, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα εις βάρος των μη προνομιούχων ανένταχτων σε κρατικά και "ιδιωτικά" σοβιέτ.
Φυσικά είναι ευθύνη των Ελλήνων και των κυβερνήσεων τους μοιραία, το ότι δεν τηρείται το δημοσιονομικό πρόγραμμα εδώ και δύο χρόνια.

Έστω και τώρα, ας θυμηθούμε τις μούντζες, τις κρεμάλες, τις ταρζανιές Σαμαρά, Τσίπρα, ταξιτζήδων, αγανακτισμένων και πάσης φύσης επαναστάτη της κακιάς ώρας.
Τις απεργίες της ΠΝΟ, το ξύλο ανάμεσα σε κομμουνιστές-αναρχικούς-χρυσαυγίτες-αστυνομικούς, μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Την απεργία στη χαλυβουργία, τα ψωμιά και τις φρατζόλες στη βουλή, τις εκκλήσεις του Πάνου Καμμένου σε σύμπραξη του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ κατά του τέταρτου ράιχ και πολλά άλλα.
Ο τσιφτετελισμός του νεο-Έλληνα, τα μαύρα μεσάνυχτα των νέων για το τι θα πει πολιτική-οικονομία-παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πλήρης απαξίωση των πιο βασικών θεσμών τα τελευταία 30 χρόνια, αυτό το αποτέλεσμα είχαν.

Πώς να τηρηθεί το μνημόνιο όταν δεν ξέρουν καν οι Έλληνες τι περιλαμβάνει;Όταν ο Χρυσοχοίδης δεν το έχει διαβάσει, όταν ο Σαμαράς, ο Τσίπρας και οι λοιποί στηρίξανε το απέραντο «εγώ» τους για να αναρριχηθούν στην εξουσία, βασισμένοι σε αντιμνημονιακές κορώνες και ψευτο-τσαμπουκάδες ...
πατριωτικής αφύπνισης για εσωτερική κατανάλωση.
Δυο χρόνια σχεδόν χαμένα σε μια στείρα και τυφλή μιζέρια, σε καταστροφές και βανδαλισμούς με τους νεκρούς της Μαρφίν να ψάχνουν ακόμα δικαίωση, για τον τραγικό θάνατο που βρήκανε το 2010.
Πόλεμος κατά του αόρατου εχθρού με σχιζοφρενικές τάσεις αυτοκαταστροφής και ύμνους σε αυτόχειρες οι οποίοι ηρωποιήθηκαν σε μια επίδειξη απίστευτης ανωριμότητας από όλους μας.

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ελεγχόμενη κατάσταση χρεοκοπίας, αντί να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσουμε, προτιμήσαμε να κηρύξουμε πόλεμο στους "άλλους", στους ξένους, χωρίς ουσιαστικά να γίνει καμία σοβαρή διαρθρωτική κίνηση που θα είναι καθοριστική για το μέλλον.
Παρακολουθώντας παράλληλα την επιστροφή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές για δανεισμό, πραγματικά μελαγχολώ για τη συνεχιζόμενη ανικανότητα των Ελλήνων στο να προσγειωθούν στη γη.

Η εικονική πραγματικότητα των τελευταίων τριάντα ετών έχει κυριολεκτικά συντριβεί μέσα σε δυο χρόνια από τις εξελίξεις κι εμείς ακόμα είμαστε στο στάδιο της άρνησης.
Είμαστε ακόμη στο στάδιο τού να βλέπουμε τις συντεχνιακές μαφίες των Μ.Μ.Μ να κηρύσσουν πόλεμο στην κοινωνία, στη λογική και στη χώρα, για να μην πληγούνε ακόμα και τώρα τα προνόμιά τους.
Ας ξανακοιτάξουν οι πολιτικοί αρχηγοί τη δημοσκόπηση που ανάφερα στην αρχή και ας τηρήσουν επιτέλους τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε η σύνταξη των μνημονίων.

Να μην ξεχνάμε εξάλλου πως η παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας σε σχέση με τον "ανταγωνισμό" είναι ότι εδώ δεν χρεοκόπησαν οι τράπεζες.Χρεοκόπησε το κράτος.

*από το eyedoll.gr

3 σχόλια:

  1. Οι βασικοί άξονες του μνημονίου που δεν τηρήθηκαν είχαν να κάνουν κυρίως με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
    Δεν θα έλεγα ότι προς αυτή τη κατεύθυνση είχαμε την καλύτερη οργάνωση όμως πραγματικά δεν είδα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές. Για να ακριβολογούμε το ενδιαφέρον από σοβαρούς επενδυτές ήταν σχεδόν μηδενικό. Δικαιολογίες θα ακουστούν του τύπου ότι αφού η χώρα κινδύνευε να φύγει από το ευρω εσύ περίμενες επενδυτές; Αν δεχτούμε ότι το σενάριο αυτό έχει βάση αυτό καλλιεργήθηκε από τους εταίρους μας και από την συγκυβέρνηση. Η πρακτική όλων αυτών που νοιαζόταν για το καλό μας εμπόδισαν τις διαρθρωτικές αλλαγές με τις γνωστές συνέπειες.
    Ένας άλλος λόγος όμως που κατά τη γνώμη μου βάρυνε περισσότερο για το ότι δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις έχει να κάνει με τον τρόπο που μεθοδεύτηκαν αυτές. Είναι γνωστό ότι όταν ο πωλητής καίγεται για να πουλήσει ο αγοραστής τον αφήνει να ωριμάσει για να του τα πάρει τσάμπα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν εμφανίζονται σοβαροί επενδυτές. Διακηρύξαμε την ανάγκη για αποκρατικοποιήσεις και οι ενδιαφερόμενοι μας αφήνουν να καταρρεύσουμε πρώτα και μετά να τα πάρουν σχεδόν δωρεάν.
    Μπορεί ο Τσίπρας να ανακάλυψε την Αμερική αλλά κάποιοι πρέπει να μάθουν πως πουλάνε αν δεν θέλουν να χαρίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια, στην πολιτική (και πολιτική είναι οι αποκρατικοποιήσεις κλπ) παίζει μεγάλο ρόλο το timing. Υπάρχει και τώρα χρόνος όσο και τα ομόλογα είναι φθηνά να πουλήσεις χαμηλά και να αγοράσεις χρέος επίσης χαμηλά. Υπήρχαν και πολύ καλύτερες εποχές να το κάνεις φυσικά - και πολλές μεταρρυθμίσεις, αν αργήσουν και τα πράγματα είναι ήδη χάλια, δεν θα αποδώσουν φυσικά όσο πρόπερσι - πχ οι απελευθερώσεις επαγγελμάτων: η δυναμική αυτής της μεταρρύθμισης έχει αδυνατίσει πολύ - μόνο θεσμικό πλαίσιο δίνει πια, όχι και τόσο δουλειές και ανάπτυξη. Το καλό μέτρο του χθες μπορεί σήμερα να είναι κάτι απλά χρήσιμο δυνητικά και όχι λειτουργικά.
      Έτσι όσοι καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις, ξέρουν τι κάνουν... Όπως και όσοι καθυστερούν την απονομή δικαιοσύνης: αυτοί κι αν ξέρουν. Τα μεγάλα ψάρια φεύγουν τα μικρά πιάνονται ως συνήθως - έσοδα τίποτε.

      Διαγραφή
    2. Άμα το πάρουν είδηση ότι πας να αγοράσεις το χρέος οι τιμές θα πετάξουν. Σκέψου τι έγινε στο τελευταίο κούρεμα. Αν δεν υποχρέωναν τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν χρέος το πλάνο δεν θα έβγαινε.
      Αλλά ψεύτης να βγω, σοβαρός επενδυτής θα αργήσει να φανεί. Στη περίπτωση του ΟΤΕ συνέβη ακριβώς αυτό που περιέγραψα. Το πρώτο πακέτο το πλήρωσαν καλά οι Γερμανοί, το δεύτερο για το οποίο πιεζόμασταν, στο 1/3 του προηγούμενου.
      Δεν είναι θέμα λοιπόν καθυστέρησης αλλά μεθόδευσης της πώλησης. Έτσι όπως μεθοδεύεται στο τέλος τσάμπα θα μας τα πάρουν.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU