Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο μισθών; Και ποιο θα ήταν με ελεύθερη επιλογή ασφάλισης;

Ευτυχώς όμως έχουμε το ΙΚΑ... - και το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ! (από σκίτσο του μεγάλου Μποστ)
Επιτέλους μια συζήτηση επί της ουσίας: Ποια είναι η χρησιμότητα του ΙΚΑ και για ποιους; Και ποιος θα ήταν ο μισθός αν υπήρχε εναλλακτική δυνατότητα ασφάλισης;
Γιατί όμως δεν τα παίρνει ο εργαζόμενος τα 750 ευρώ; Που πάει η διαφορά των 300 ευρώ;Μα στο ΙΚΑ φυσικά! Και τι κάνει το ΙΚΑ όταν εισπράττει εισφορές 4.200 ευρώ (300Χ14) τον χρόνο; Τι δίνει πίσω στον εργαζόμενο για τα λεφτά που του παίρνει από την τσέπη; Ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ, χάλια υπηρεσίες, λίστες φαρμάκων, και μια άθλια σύνταξη στο τέλος.Με 4.200 ευρώ τον χρόνο (!) θα μπορούσε ο εργαζόμενος να έχει εξαιρετικές υπηρεσίες περίθαλψης και σύνταξης σε μια ασφαλιστική εταιρία.
από το capital.gr
Αγαπητέ μου κ.Στούπα 

Ο ντόρος που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις για το επίπεδο του κατώτατου μισθού, μου δείχνει για άλλη μια φορά το πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε παραγωγικά σ’ αυτή τη χώρα.

Είπε ο συγκεκριμένος -δημόσιος υπάλληλος- ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ψηλά επίπεδα και ξεσηκώθηκε το ελληνικό σύμπαν να τον φάει ζωντανό. Αυτό που ακούει κανείς συνέχεια στα ΜΜΕ είναι τους πολιτικούς αλλά και αρκετούς συναδέρφους δημοσιογράφους σας, με αυστηρό και επικριτικό ύφος να αναρωτιούνται κουνώντας το δάκτυλο επικριτικά:

«Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο άνθρωπος αυτός ότι τα 511 ευρώ μικτά τον μήνα είναι πολλά λεφτά;»«Δεν έχει γνώση αυτός ο κύριος του πως τα βγάζει πέρα ο μέσος Έλληνας και λέει τέτοια πράγματα!»«Αυτή είναι ο πολιτική εξαθλίωσης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο!»
Διαγωνίζονται λοιπόν όλοι οι «προστάτες» του λαού στις πομπώδης και εντυπωσιακές δηλώσεις που θα καβαλικέψουν στο αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου προσδίδοντας τους λίγους ακόμα πόντους ευκαιριακής δημοσιότητας.

Όπως συνήθως, τα πράγματα δεν είναι τόσο μονόπλευρα όσο θα ήθελαν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί του παλαιοκομματισμού να τα παρουσιάσουν.

Θα πρέπει να τονίσω ότι θεωρώ πως όλη η κουβέντα περί κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι λάθος. Ο μόνος λόγος ύπαρξης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, είναι για να αποτελεί σημείο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς της χώρας. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πράξη ο κατώτατος μισθός δεν τηρείται και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι ενώ το γνωρίζουν δεν κάνουν απολύτως τίποτα γι’ αυτό.
Και όταν λέμε ότι δεν τηρείται, αυτό αφορά και προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω στην κλίμακα.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΩ ΟΡΙΟ

Προς τα κάτω της κλίμακας κανείς δεν δίνει σημασία στο όριο του κατώτατου μισθού. 
Όταν ο Έλληνας εργοδότης θέλει να μειώσει τον μισθό κάτω από τα 511 μικτά, απλά το κάνει. 
Προτείνει στον εργαζόμενο να δηλωθεί ότι εργάζεται με μερική απασχόληση ώστε να τον πληρώνει λιγότερα χρήματα και τον βάζει να δουλεύει κανονικά το οκτάωρο του.
Με τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, οι περισσότεροι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε μια τέτοια θέση αναγκάζονται να δεχθούν τέτοιες προτάσεις.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η πρόταση αυτή γίνεται επειδή η επιχείρηση όντως βρίσκεται στο όριο και αν δεν μειώσει κι άλλο τα έξοδα της θα αναγκαστεί να κλείσει.
Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ...
η εταιρία δεν έχει και τόση ανάγκη από την επιπλέον μείωση των μισθών, αλλά η σάπια νοοτροπία πολλών επιχειρηματιών τους οδηγεί στα να πιέσουν τους μισθούς κι άλλο με την πρόφαση της κρίσης, μη συνειδητοποιώντας ότι έτσι χάνουν περισσότερα σε παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των εργαζομένων τους. 

ΟΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ

Απ’ την στιγμή που το κράτος δεν κάνει (γιατί δεν θέλει ή δεν μπορεί) σφιχτούς και ενδελεχείς ελέγχους για να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα, το να χτυπιούνται τώρα οι πολιτικοί -όλων των κομμάτων- για το απαράδεκτο των δηλώσεων περί κατώτατου μισθού είναι τουλάχιστον υποκριτικό.
Το ίδιο ισχύει βεβαίως για τους δημοσιογράφους οι οποίοι δεν βγάζουν καθημερινά τα ρεπορτάζ για τα κόλπα με τις μισθοδοσίες των εργαζομένων, καθώς αν το κάνανε θα χάνανε ένα μεγάλο μέρος των διαφημιστικών τους δαπανών τους.

Αλήθεια, τι θα λέγανε ή κάνανε οι εν λόγω πολιτικοί ή δημοσιογράφοι αν βλέπανε ότι από την αναγκαστική και ενδελεχή εφαρμογή του κατώτατου μισθού, αναγκάστηκαν να κλείσουν 20% περισσότερες επιχειρήσεις και έτσι έχασαν τη δουλειά τους 20% περισσότεροι άνθρωποι;
Γιατί ας μη γελιόμαστε. Αν εφαρμοστεί με αυστηρότητα το όριο του κατώτατου μισθού, θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις που τώρα φυτοζωούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αλλά που απασχολούν ακόμα εργαζόμενους.

ΜΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ

Ο κατώτατος μισθός όμως δεν τηρείται ούτε και προς τα πάνω. 
Ο εργοδότης που έχει μια υγιή επιχείρηση και σκέφτεται πραγματικά αναπτυξιακά, δεν κρύβεται πίσω από το όριο του κατώτατου μισθού και να δίνει στους εργαζόμενους του μόνο τα 511 μικτά, αλλά πληρώνει πολύ μεγαλύτερους μισθούς -πολύ πιο «κανονικούς» μισθούς- ώστε να μπορεί να πάρει από τον εργαζόμενο του την πραγματική υπεραξία που αυτός μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση.
Παρά την κρίση, η πλειάδα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να πληρώνουν μισθούς πολύ πάνω από τον οποιονδήποτε ελάχιστο μισθό.
Οι επιχειρήσεις που έχουν μάθει πως βγαίνει διαχρονικά το μεγάλο και καλό κέρδος δεν βασίζονται στο ξεζούμισμα των μισθών των εργαζομένων τους αλλά στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Πέραν όλων των παραπάνω όμως, υπάρχει και ακόμα ένα «μυστικό» για το οποίο δεν βλέπω κανένα δημοσιογράφο ή παλαιοκομματικό πολιτικό να χτυπιέται:
Το επίπεδο του κατώτατου μισθού δεν είναι τα 511 μικτά αλλά αρκετά ψηλότερο.

Όταν λέμε «μικτά» στην Ελλάδα, εννοούμε το ποσό στο χέρι συν τις εισφορές κοντά στο 15% προς στο ΙΚΑ που είναι το «μερίδιο του εργαζόμενου». Υπάρχει όμως και ακόμα ένα περίπου 30% που αποτελούν τις «εισφορές του εργοδότη» στο ΙΚΑ.
Η συνολική επιβάρυνση για τον εργοδότη είναι λοιπόν πολύ μεγαλύτερη. Έτσι, όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό 511 ευρώ, εννοούμε ότι ο εργαζόμενος παίρνει περίπου 450 ευρώ στο χέρι, ενώ ο εργοδότης έχει πληρώσει συνολικά περίπου 750 ευρώ!
Νομίζω ότι αν αντί για 450 ευρώ έπαιρνε κανείς 750 ευρώ «κατώτατο» μισθό, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και δεν θα θεωρούσαμε το ποσό τόσο χαμηλό. 
Τόσο όμως πληρώνει η επιχείρηση για τον εργαζόμενο.

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΟΣΑ

Γιατί όμως δεν τα παίρνει ο εργαζόμενος τα 750 ευρώ; Που πάει η διαφορά των 300 ευρώ;
Μα στο ΙΚΑ φυσικά!

Και τι κάνει το ΙΚΑ όταν εισπράττει εισφορές 4.200 ευρώ (300Χ14) τον χρόνο; Τι δίνει πίσω στον εργαζόμενο για τα λεφτά που του παίρνει από την τσέπη; Ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ, χάλια υπηρεσίες, λίστες φαρμάκων, και μια άθλια σύνταξη στο τέλος.Με 4.200 ευρώ τον χρόνο (!) θα μπορούσε ο εργαζόμενος να έχει εξαιρετικές υπηρεσίες περίθαλψης και σύνταξης σε μια ασφαλιστική εταιρία.Και μιλάμε για τις κρατήσεις από τον ελάχιστο μισθό! Φανταστείτε τα ποσά για όλους τους μισθούς πιο πάνω από αυτό.
(Θυμίζω ότι σε όλες τις «νορμάλ» ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχουν χωριστές ασφαλιστικές εισφορές πριν τη φορολογία εισοδήματος, αλλά αυτές καλύπτονται από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες).

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Ποιο είναι λοιπόν το σημείο που διαχωρίζει τα πραγματικά επίπεδα μισθών στην χώρα;
Είναι μήπως το τυπικό επίπεδο του κατώτατου μισθού; 
Σαφώς ΟΧΙ.
Μήπως όμως είναι:

  • Η πραγματική πορεία των επιχειρήσεων; -> ΝΑΙ
  • Το επίπεδο των ελέγχων που διενεργούνται για να διαπιστωθούν ατασθαλίες στον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων; -> ΝΑΙ
  • Το πεπαλαιωμένο επίπεδο επιχειρηματικής ευστροφίας και γνώσεων του μέσου επιχειρηματία; -> ΝΑΙ
  • Η ύπαρξη ασφαλιστικών εισφορών πλέον των φόρων; -> ΝΑΙ

Τι από όλα τα παραπάνω στηλιτεύουν αυτές τις μέρες όλοι οι σοβαροφανείς και αυστηροί δημοσιογράφοι και παλαιοκομματικοί πολιτικοί μας; Τίποτα!
Όσο όμως δεν σκεφτόμαστε με όρους αναπτυξιακούς και κολλάμε σε κατώτατα ή ανώτατα όρια, και ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δίνουμε τροφή σε όλους αυτούς να μας κοροϊδεύουν κανονικά...

φιλικά
Μιχάλης Μαθιουλάκης

2 σχόλια:

  1. Η θέση της Δράσης για την σύνταξη και το ασφαλιστικό σύστημα: (τι λένε οι "κεντροαριστεροί" επ΄ αυτού;)

    Καθιέρωση εγγυημένης Βασικής Εθνικής Σύνταξης (ΒΕΣ) γιά όλους τους πολίτες με κατάργηση όλων των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και των ταμείων τους (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κλπ) και αποχώρηση του δημοσίου από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. ΒΕΣ στα 700 ευρώ το μήνα, στο 67ο έτος, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό. Με την κατάργηση των εισφορών θα μειωθεί δραστικά το συνολικό μισθολογικό κόστος ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θα ανακουφισθούν με μεγαλύτερες συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι συμπολίτες μας. Μεταβατική περίοδος προσαρμογής, που δεν θα θίγει τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει με τις εισφορές τους σύνταξη μεγαλύτερη της ΒΕΣ. Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση σαν συμπλήρωμα στην ΒΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Παρά την κρίση, η πλειάδα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να πληρώνουν μισθούς πολύ πάνω από τον οποιονδήποτε ελάχιστο μισθό."

    Θάπρεπε τουλάχιστον να ντρέπεστε να γράφετε τέτοιες ανακρίβειες κ. Μαθιουλάκη.

    Η σωστή πρόταση που ισχύει είναι η εξής:
    "Παρά τη σταθερά ανοδική πορεία των εσόδων και κερδών τους, πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία την μείωση των κατώτατων μισθών στα 586Ε και την εφάρμοσαν -ως μη ώφειλαν- στο σύνολο του προσωπικού τους"

    Αυτή είναι η πραγματικότητα και το γνωρίζετε ΟΛΟΙ ΣΑΣ πολύ καλά. Καμμία επιχείρηση δεν οδηγήθηκε στο κλείσιμο από τη θεσμική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού στα 586Ε, την οποία τώρα θέλετε κι αυτή να την καταργήσετε. Χιλιάδες άλλοι λόγοι συνέβαλαν σ΄αυτό και το γνωρίζετε πολύ καλά. Ούτε η ανταγωνιστικότητά μας αυξήθηκε - το αντίθετο έπεσε ακόμη περισσότερο. Αν μια επιχείρηση κωλύεται να πληρώνει έστω και τον κατώτατο, καλά θα κάνει να κλείσει. Αλλά, δεν θέλετε αυτό: αυτό που θέλετε είναι να καταφέρετε να καταργήσετε στο τέλος ΕΝΤΕΛΩΣ κάθε είδους αμοιβή και να πραγματοποιήσετε επιτέλους το όνειρό σας να έχετε εργαζόμενους-σκλάβους, χωρίς κανένα μισθό και χωρίς κανένα δικαίωμα. Δεν θα τα καταφέρετε: ακόμη και οι λαθραίοι που εσείς καλέσατε και υποθάλπετε γι αυτό το σκοπό τόσα χρόνια, δεν θα δεχθούν να δουλέψουν στις συνθήκες δουλοπαροικίας που ονειρεύεστε. Θα πρέπει να ψάξετε αλλού να βρείτε πρόθυμους-σκλάβους. Μέχρι να τους βρείτε, να τους καταρτίσετε και να τους εκπαιδεύσετε, θα έχετε ξοδέψει περισσότερα απ΄όσα νομίζετε ότι πρόσκαιρα ότι θα κερδίσετε.
    Αυτά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU