Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Οφειλέτες και φοροφυγάδες: είναι το ίδιο πράγμα;

μικροοφειλέτες στα φορολογικά gulag της σοβιετικής Ελλάδας*
Οι φοροφυγάδες απέκρυψαν εισόδημα, αλλά οι οφειλέτες, δεν απέκρυψαν τίποτα, αλλά δεν μπορούν να καταβάλουν τον φόρο. Οι πρώτοι ζουν "άνετη και πλούσια ζωή" χάρη στην φοροδιαφυγή τους, οι δεύτεροι αδυνατούν να πληρώσουν φόρους που δεν αρνήθηκαν αλλά άλλοι καθόρισαν αυθαίρετα το μέγεθός τους.
Σήμερα ζούμε μια φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Ανακατεύονται τα λαμόγια της μεγάλης φοροδιαφυγής με τους μικροοφειλέτες του Δημοσίου. Ισοπεδωτικοί νόμοι απαιτούν την ποινική δίωξη, φυλάκιση και κατάσχεση περιουσίας σε όλους. Και στον μεγαλοαπατεώνα που χρεώνει στην κοινωνία τον παράνομο πλουτισμό του και στον μικροϊδιοκτήτη που αδυνατεί να πληρώσει πχ το χαράτσι αφού το ακίνητό του δεν παράγει εισόδημα...
Λέει, και σωστά, η δράση σχετικά: 

Η ΔΡΑΣΗ θεωρεί ότι η εντολή που δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στις εφορίες να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε όσους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο είναι κοινωνικά άδικη και δεν λαμβάνει υπόψιν τις δεδομένες συνθήκες στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.
Κατανοούμε την αγωνία του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στο κλιμάκιο της Τρόϊκας και να μην τεθεί εκτός στόχων η πορεία των εσόδων για πολλοστή φορά (αν και έχουμε προειδοποιήσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν και οι καινούργιοι στόχοι). Πιστεύουμε ωστόσο ότι αποτελεί κοινωνική πρόκληση η εξάντληση της αυστηρότητας των κρατικών οργάνων σε μικροοφειλέτες στο Δημόσιο, τη στιγμή που έχουν περάσει λίγες μόνο ώρες από την ομολογία του πρόεδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντιεισαγγελέα του ΑΠ κ. Παναγιώτη Νικολούδη στη Βουλή, ότι είναι «αποκαρδιωτικά» τα αποτελέσματα των ελέγχων υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής. 


Απαντά ο γραμματέας εσόδων  :

 "Ισοπεδωτική" χαρακτήρισε τη διάταξη που προβλέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη στην εφορία άνω των 5.000 ευρώ, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.
Εξηγώντας γιατί εξέδωσε εγκύκλιο, επισήμανε ότι "Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε το νόμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτόμαστε όταν ψηφίζουμε ένα νόμο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο μηχανισμός είναι για να τηρούν το νόμο και κατά καιρούς να τον υπενθυμίζουν οι υπηρεσίες. Τώρα βγήκε μια εγκύκλιος που τους υπενθυμίζει ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες. Ισοπεδωτική δεν είναι η εγκύκλιος, ισοπεδωτική είναι η διάταξη και ο νόμος' είπε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε πως "το ζήτημα δεν είναι να πάει κανένας φυλακή, το ζήτημα είναι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί να εξοφληθούν". 


Σωστά. 

Αλλά ποιος θα εμποδίσει τους υπαλλήλους που θα πάρουν την ισοπεδωτική εντολή να την εφαρμόσουν όπου ...
νομίζουν;
Θα τους σταματήσει άλλη εγκύκλιος;

Με λίγα λόγια: είναι σε όλους/ες πια γνωστό ότι η φοροεπιδρομή έχει έναν σκοπό και μια αιτία - να καλύψει την υστέρηση εσόδων εξ αιτίας της μη έγκαιρης φορολογικής μεταρρύθμισης (ακόμη περιμένουμε...) και τα έξοδα του Δημοσίου Τομέα που παραμένουν πολλαπλάσια του κανονικού επειδή καμιά διαρθρωτική αλλαγή δεν έγινε ακόμη
Το να αρμέγεις μέχρι θανάτου τους φορολογούμενους για να συντηρήσεις άχρηστους οργανισμούς, για να μην καταργήσεις τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις (που σημαίνει νόμιμη απόλυση όσων σιτίζονται χωρίς έργο κοινωνικά ωφέλιμο, εκεί), για να μην πειράξεις ή έστω αξιολογήσεις τους κομματικούς σου πελάτες ενώ ταυτόχρονα 500 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ξεκουράζονται στα αρχεία σου, είναι μόνο η κορυφή του πελατειακού παγόβουνου που βύθισε τον ελληνικό Τιτανικό της "ισχυρής Ελλάδας".
Την εξέγερση όμως των φορολογουμένων δεν την σκέφτονται; 
Γιατί όσες απειλές κι αν διασπείρουν μέσα από τα τρομολάγνα ΜΜΕ, η άδεια τσέπη δεν γεμίζει ως εκ θαύματος.
Γεμίζει με ανάπτυξη, με εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, με εφαρμογή ενός ελληνικής έμπνευσης μνημονίου και όχι με πλιάτσικο στους φορολογούμενους.

Και κάτι τελευταίο: αυτό ακριβώς το φορολογικό πλιάτσικο είναι που νεκρώνει την αγορά, τις μικρές αλλά ουσιώδεις επενδύσεις, την ζήτηση και την κατανάλωση τοπικών ποιοτικών προίόντων, τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των ιδιοκτησιών, την στοιχειώδη κίνηση στα μαγαζιά και τον εσωτερικό τουρισμό. 
Τι ακριβώς πάνε να κάνουν βαφτίζοντας τον λαό εχθρό, και τους οφειλέτες φοροφυγάδες; Ανοίγοντας τον δρόμο στους λαϊκιστές δεξιάς και αριστεράς; 
Αν έχουν αποφασίσει να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την Χρυσή Αυγή στην αντιπολίτευση, καλά τα πάνε...

Γιώργος Παπασπυρόπουλος

*φωτό από πραγματικά σταλινικά gulag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU