Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Πολιτική προς τη σωτηρία υπό τον περιορισμό της σωτηρίας των ηγετικών ομάδων, γίνεται;

Μεταρρυθμίσεις: δεν υπάρχει άλλος δρόμος  

Editorial #29 του The Books΄ Journal
Βγαίνουμε ή δεν βγαίνουμε από την κρίση; Ως χώρα είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Οι πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, σε συνδυασμό με την επαναφορά σε τροχιά του προγράμματος σταθεροποίησης, δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση –για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης– τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να προγραμματίσει
Χρειάζεται να το κάνει αποφασιστικά, αμέσως. Κυρίως όμως πρέπει να πάρει το στοίχημα να σταθεί πίσω από τις επιλογές πολιτικής, να πείσει τους πολίτες ώστε να χτισθεί μια στοιχειώδης κοινωνική συναίνεση γύρω από ένα πρόγραμμα σωτηρίας.

Παρά την εκτόνωση των πιέσεων προς την κυβέρνηση, η κρίση βαθαίνει. 

Η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνει, η μικρομεσαία οικονομία δεν κινείται, τα λουκέτα πληθαίνουν, περισσότερα δάνεια γίνονται κόκκινα, περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις εξωφρενικές φορολογικές υποχρεώσεις. Η βία, η αυτοδικία, ο ρατσισμός διογκώνονται. 
Τα σημεία καμπής έχουν έναν εγγενή κίνδυνο: η κατάσταση μπορεί να πάει προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά.

Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης έχουν κάνει μια επικίνδυνη για την κοινωνία επιλογή: η πολιτική προς τη σωτηρία είναι υπό τον περιορισμό της σωτηρίας των ηγετικών ομάδων. 

Γι αυτό αφ’ ενός τα βήματα είναι δειλά, αφ’ ετέρου η επικοινωνιακή διαχείριση ανάγεται σε πρώτιστο μέλημα. 
Πιστή στις παραδόσεις της αντίθεσης στο μνημόνιο, της όσμωσης με την κουλτούρα του λεγόμενου "αντιμνημονιακού μετώπου", είδε την «ευκαιρία» με το λάθος των πολλαπλασιαστών να αγωνισθεί για την αλλαγή των όρων του. Με το που άδειασε, βεβαίως, ο Όλι Ρεν την κυβέρνηση, η εθνεγερτική πολιτική αντίστασης στην τρόικα συρρικνώθηκε στη μείωση του ΦΠΑ εστίασης! 
  • Όμως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών –έχει καθυστερήσει ήδη ένα ολόκληρο χρόνο– περιμένει, η δε «μεγάλη μας φίλη» επιδιώκει περαιτέρω καθυστέρηση. 
  • Τα μέτρα για τόνωση της ρευστότητας που ανακοινώνονται κάθε τόσο, απλώς, δεν τονώνουν τη ρευστότητα χωρίς τραπεζικό σύστημα. 
  • Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν μεν, αλλά με ρυθμούς απελπιστικά αργούς και με αντιδράσεις μέσα από τους κόλπους της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, γίνεται κάθε προσπάθεια και από τους τρεις για κατάκτηση θέσεων στον κρατικό μηχανισμό. Οι μικροί της τρικομματικής βγάζουν χλιαρές ανακοινώσεις για την επανασύσταση του γαλάζιου κομματικού κράτους, ενώ οι ίδιοι επιδιώκουν το ίδιο για ...
τους εαυτούς τους και τις πελατείες τους.
Εν όψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, οι συσσωματώσεις γίνονται γύρω από τους υπουργήσιμους, στη δε ΔΗΜΑΡ οι φωνές αγανάκτησης από τα μέσα για τις ποσοστώσεις ακούστηκαν έντονα στην πρόσφατη κεντρική επιτροπή. 
Κατά τα άλλα, τα γνωστά: προστασία του κρατικοδίαιτου κομματικού συνδικαλισμού, εξυπηρέτηση πελατειών. Αναμνήσεις απ’ το μέλλον!

Σε υψηλό επίπεδο, η επιλογή πολιτικής είναι η διατήρηση και η εξώθηση του ΣΥΡΙΖΑ στην "άλλη μεριά" του ευρωπαϊσμού – πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο με τα μυαλά που κουβαλάνε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η πολιτική αυτή οδηγεί στη διαμόρφωση και στην παγίωση του νέου δικομματισμού. 

Η διαφορά με τον παλιό έγκειται στο ότι, στις παλιές καλές εποχές, ο γαλαζοπράσινος δικομματισμός ήταν «εσωτερική υπόθεση» του ευρωπαϊκού τόξου. Ο νέος δικομματισμός λειτουργεί υπέρ του ισχυρού πόλου της «από δω πλευράς» – είναι η εγγύηση κυριαρχίας της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ. 
Δυστυχώς, η πιθανότερη παράπλευρη απώλεια θα είναι η συρρίκνωση των "μικρών" της τρικομματικής σε συνθήκες πόλωσης. Οι ηγεσίες φαίνεται να βολεύονται με την προοπτική αυτή – όχι τα κόμματα όμως ούτε, πολύ περισσότερο, η κοινωνία. Οι όποιες διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με εμπλοκή των δύο, δεν πείθουν ούτε τους ίδιους.
Επαναλαμβάνουμε, στο σημείο καμπής που βρισκόμαστε, η πολιτική που εφαρμόζεται πρέπει να έχει υποστηρικτές. 
Εάν η κυβέρνηση δεν το κάνει και ακολουθήσει την πεπατημένη των "αναγκαστικών μέτρων της τρόικας", κινδυνεύει η ίδια η πορεία σωτηρίας. Ή, για να λεχθεί όσο πιο ωμά γίνεται, η όποια σωτηρία υπ’ αυτούς τους όρους θα έχει τα χαρακτηριστικά της διαχείρισης ερειπίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU