Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Το βασικότερο πράγμα που έχουμε ανάγκη στις μέρες μας είναι η αλλαγή παραδείγματος...

Rethink Athens expo, sequences from Athens dream..


P1010055                                                                                                                                              
της Βασιλίκας Σαριλάκη* (art noise)
Το βασικότερο πράγμα που έχουμε ανάγκη στις μέρες μας είναι η αλλαγή παραδείγματος, το νέο όραμα που θα κρατήσει τις καρδιές μας ζεστές, να ξαναενωθούν, μαζί με μια αποφασισμένη αναδίπλωση των δυνάμεών μας για να προχωρήσουμε. Το Rethink Athens είναι μια τέτοια οραματική, στοχευμένη προσπάθεια που από την πρώτη του κιόλας σπίθα, χωρίς τυμπανοκρουσίες άρχισε να μεταλαμπαδεύει σιωπηλά μια τέτοια ελπίδα για την ανασύνταξη της Αθήνας, για την επιστροφή της συνεργασίας θεσμών, για την επιστροφή της έννοιας της ευεργεσίας στον δημόσιο χώρο. Μια ελπίδα στο γκριζόμαυρο χάος της κρίσης.
Την ελπίδα αυτή, την αγκάλιασαν πολλοί. “Χρειάζεται να γίνει αυτό, ως ένας καταλύτης σε μια προσπάθεια που θα κάνει τους Αθηναίους να ξαναγυρίσουν στο κέντρο, να ξαναζωντανέψει το κέντρο, να αποκτήσει την οικονομική ζωή που θα φέρει και την ανάπτυξη. Επομένως βλέπουμε το project αυτό ως ένα project καθαρά αναπτυξιακό, δεν το βλέπουμε σαν έργο βιτρίνας. Δεν το βλέπουμε σαν μία πεζοδρόμηση. Το βλέπουμε σαν ένα ουσιαστικό έργο. Που θα βοηθήσει την πόλη μας” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου σε μια συνέντευξη.
Και σήμερα η πρωτοβουλία του ιδρύματος Ωνάση να χρηματοδοτήσει έναν ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ριζική ανάπλαση του κέντρου προχώρησε, ενώ επιλέχθηκε και η καλύτερη μελέτη ανάμεσα στις 71 υποψηφιότητες οι οποίες εκτίθενται μέχρι την Κυριακή στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (επιμέλεια Πάνου Δραγώνα).


P1010085 
Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει ο επισκέπτης από αυτήν την έκθεση των 71 αρχιτεκτονικών προτάσεων για το κέντρο της Αθήνας αλλά κι από τις 27 κεντρικές μακέτες – προτάσεις για μια νέα πλατεία Ομονοίας είναι πως έγινε μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια για νεωτερισμούς σε ευρωπαϊκά πλαίσια αισθητικής αντίληψης με λίγη γεύση από νεοφουτουρισμό, Decorative Masonry, ζαρτινιέρες, καφασωτά  και Abu Dhabi αλλά και πολύ βιοκλιματισμό.... 
Πρέπει να περιδιαβεί κανείς όλα τα εκθέματα, να χαζέψει όλες τις προτάσεις και ύστερα μόνος του διαπιστώνει την ευχάριστη αλήθεια πως το πρώτο βραβείο που δόθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή στο Ολλανδικό γραφείο OKRA, ήταν η καλύτερη εκδοχή.. 
Η πρόταση άλλωστε όπως είπε ο κος Παπαδημητρίου είναι “μια πρόταση απλή, αλλά κάθε άλλο παρά απλοϊκή, απολύτως εφαρμόσιμη, λειτουργική, πιστή στο πνεύμα της Αθήνας αλλά κυρίως στις προοπτικές και στις δυνατότητές της με κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του”.Κι απ΄οτι λέγεται είναι επίσης επεκτάσιμη..

P1010053  
martin_zw_03704_185___Ο επικεφαλής της προσπάθειας Μartin Knuijt, του γραφείου OKRA, που έχει προβεί σε ανάλογες αναπλάσεις αστικού τοπίου σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης (Βασιλεία, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Ρότερνταμ), δήλωσε στην Καθημερινή
"Η Αθήνα είναι μια ιστορική πόλη και το κέντρο της είναι γεμάτο με υπέροχα σημεία. Είναι σαν την Ωραία Κοιμωμένη που περιμένει να της δώσουμε ένα φιλί για να ξυπνήσει... Είναι η πρωτεύουσα όμως μια χώρας σε κρίση. Και αυτό το γεγονός μας "παθιάζει", θέλουμε όσο τίποτα το εγχείρημα της Πανεπιστημίου να πετύχει και να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την αναζωογόνηση του κέντρου"…
Είπε επίσης: «Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο χώρο σε ανθρώπινη κλίμακα, που θα είναι το ίδιο καλός και λειτουργικός και ύστερα από 50 χρόνια. Έναν χώρο που θα γίνει μέρος της ζωής της πόλης, συνδέοντας την ιστορία της με το μέλλον με έναν έμμεσο τρόπο, χωρίς φουτουριστικές κατασκευές ή κατασκευές που να αντιγράφουν την ελληνική ιστορία».

P1010080
Στιγμιότυπο από την έκθεση στην Στέγη, που τελειώνει αύριο Κυριακή, 10 Μαρτίου μετά από παράταση (10πμ -9μμ)
Τα Νέα γράφουν: Ποιο ήταν το μυστικό που έδωσε στους ολλανδούς αρχιτέκτονες τη νίκη στον διαγωνισμό Re-think, τον οποίο διοργάνωσε και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση, αφήνοντας στη δεύτερη θέση μια ελληνική πρόταση; Αρκεί η μετατροπή της Πανεπιστημίου σε ένα βουλεβάρτο με στάσεις και φιλική προσέγγιση του πολίτη;
«Κατάφεραν να συνδυάσουν την υψηλή αισθητική με τη λειτουργικότητα. Πέτυχαν εξάλλου πολύ υψηλό επίπεδο στη διαχείριση των υδάτων, καθώς αξιοποιούν το νερό της βροχής για να...


...η συνέχεια στο art noise*

*η Βασιλίκα Σαριλάκη είναι ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και τεχνοκριτικός καθώς και  blogger τέχνης
 

1 σχόλιο:

  1. “Απριλης 2015 . Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, ειπε κτυπωντας το χερι της δυνατα στο τραπεζι του υπουργικου συμβουλιου, η Θεανω Φωτιου, αναπληρωτης υπουργος υποδομων, στην Κυβερνηση εθνικης σωτηριας απο την ΕΕ, με την συμμετοχη ΣΥΡΙΖΑ,ΜΕΡΑ, ΝΥΚΤΑ, ΚΚΕ (REAL) , ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΛ, το εσωτερικο ποταμι, δηλ. καναλι στην πλατεια Αριστοτελους εως την Εγνατια εχει σχεδιασθει και θα γινει!!!

    Δεν μπορει η νεα κυβερνηση να ειναι αναξιοπιστη, το πρωτο βραβειο του διεθνους διαγωνισμου θα εφαρμοσθει ως εχει, ως μερος ενος πενταετους σχεδιου που θα καταστησει την Θεσσαλονικη μικρη Βενετια!!!Μην ακουτε τους αντιδραστικους δεξιους και πασοκους μαγαζατορες και τους Αθηναιους φοιτητες, αυτοι ειναι περαστικοι.

    Και μην ξεχνατε οτι τα καναλια στην Θεσσαλονικη, θα δωσουν δουλεια σε ανεργους των μεταλειων χρυσου της Χαλκιδικης (δηλ. οσων δεν ειχαν ηδη μεταναστευσει σε ορυχεια της Δ.Ευρωπης για δευτερη φορα) και οταν το εργο ολοκληρωθει θα αποτελουν εναλλακτικη οδο μετακινησης, εκτος απο το ποδηλατο, με βαρκες και γονδολες, και φυσικα πολο ελξης τουριστων απο τα Βαλκανια.

    Η χωρα ηταν στα προθυρα να εγκαταλειψει το ευρω, η λαθραια βενζινη απο τα Σκοπια και την Βουλγαρια επωλειτο λαθραια 2,0 ευρω το λιτρο και επισημως 2,80. Οι περισσοτεροι Ελληνες ειχαν εγκαταλειψει τα αυτοκινητα τους, μεσα στα οποια εκοιμουντο μερικοι αστεγοι ιδιοκτητες, στα δε παρατημενα , επειδη το δικτυο ανακυκλωσης ειχε καταρρευσει, αλλοι αστεγοι και μικροπαραβατικοι.

    Απο το Πανοραμα, γιγαντια Hummer, με αλεξισαφαιρα λαστιχα και υαλοπινακες, κατεβαιναν με μεγαλη ταχυτητα στους σχεδον αδειους δρομους , στους οποιους συναντουσαν μονον λεωφορεια της ΕΑΣΘ, που εκαιγαν βιοαεριο απο τις κρατικες εγκαταστασεις του αναγκαστικου συνεταιρισμου αγελαδοτροφων Λαγκαδα. Ενα μεγαλο δυσοσμο ρυακι με στραγγισματα ουρων και υγρων απο κτηνοτροφικα αποβλητα κατεβαινε προς την λιμνη Κορωνη και ενα παρακλαδι του τραβουσε προς τον Θερμαϊκο ….
    (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU