Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πως η συστημική ηλιθιότητα των Γερμανών οδηγεί στην διάλυση της ευρωζώνης

Μια ..."αντισυστημική" αφήγηση για την Κυπριακή κρίση σε δύο μέρη (πριν και μετά το ..."ΟΧΙ") που εξηγεί πως η συστημική ηλιθιότητα των Γερμανών οδηγεί τελικά στην διάλυση της ευρωζώνης. Αξίζει τον κόπο και την κούραση (είναι ιδιαίτερα μακροσκελής), ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς με την συλλογιστική και τα συμπεράσματα, λόγω αφενός του απολαυστικού της ύφους και αφετέρου λόγω της εξαντλητικής εξέτασης όλων των δεδομένων και των πιθανοτήτων. Τώρα που η μακρόσυρτη κωλοτούμπα όλων των εμπλεκομένων βρίσκεται σε εξέλιξη και από Τρίτη θα μετράμε τις απώλειες από τα ανύπαρκτα plan B, ας χαλαρώσουμε λίγο. Απολαύστε υπεύθυνα: (ΑΣ)

Η ιστορία με την κύπρο (σε ταληράκια)

του techie chan

Εντάξει ρε παιδιά μια μαλακία είπα κι εγώ πριν 5 μέρες πως η ευρώπη είναι boring και βάλθηκαν όλοι να με διαψεύσουν. Και καθώς από εχθές έχω γράψει σε σχόλια για το θέμα της κύπρου περισσότερες λέξες απόσες θα έγραφα σενα άρθρο πάρτε τις εξελίξεις όπως τις καταλαβαίνει η μαγική μου σφαίρα και μου τις υπαγορεύει ο πετρολ πια (ξέβαψε λίγο το μπλε) δράκος της αποκάλυψης. Επειδή μπλεκονται πολλά θέματα θα προσπαθήσω λίγο να το διαχωρίσω, κι επειδή το πράγμα τρέχει θα προσπαθήσω να μην επεκταθώ πολύ σε μελλοντικά ενδεχόμενα. Για όσο το κάνω θα είναι για να εξηγήσω αποφάσεις του σήμερα.
Η κύπρος.
Αν δεν έχετε διαβάσει τις ειδήσεις, να σας πληροφορήσω πως η κύπρος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας στο eurogroup της παρασκευής στο οποίο (πέρα από τα συνηθισμένα ΔΝΤ κόλπα περί μειώσεως των μισθών , περικοπών στο δημόσιο και άλλων που θα έρθουν), υπόσχεται πως θα κουρέψει τις καταθέσεις των τραπεζών σε ύψος 6,75% σε όσους διατηρούν λογαριασμούς κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% σε όσους διατηρούν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Και με αυτή την είδηση όλα τα υπόλοιπα σημεία του μνημονίου εξαφανίστηκαν.
Το κούρεμα των καταθετών είναι φυσικά άδικο καθώς, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή την κρίση, οι μικροκαταθέτες την πληρώνουν περισσότερο, τη στιγμή που οι πολύ πλούσιοι λογαριασμοί “κρύβονται” πίσω από τους μεσαίο-μεγάλους καταθέτες των 100.000ευρώ.
Στην ουσία το κούρεμα των καταθέσεων είναι μια υποχρεωτική συμμετοχή των καταθετών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των κυπριακών τραπεζών καθώς οι καταθέτες θα πάρουν αντίστοιχες τραπεζικές μετοχές ανάλογα με το ποσό που θα κουρευτεί. Έτσι με αυτόν τον μαγικό τρόπο τα ξένα κεφάλαια (καταθέσεις) μετατρέπονται σε ίδια (μετοχές) χωρίς φυσικά να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι “επενδύτες”.
Το σοκ που έχει προκαλέσει στην κύπρο η συγκεκριμένη απόφαση είναι λογικό και αναμενόμενο. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, είτε στο κομμάτι που αυτή ήταν αθέλητη (χρεοκοπίες τραπεζών), είτε ηθελημένη (κρίση ομολόγων κρατών της ευρωζώνης), οι χειριστές των γεγονότων ήταν πολύ προσεκτικοί να προστατέψουν απόλυτα τις καταθέσεις. Ακόμα και σε τράπεζες που κατέρρευσαν, οι κυβερνήσεις δήλωναν πως εγγυώνται για το σύνολο των καταθέσεων κι όχι μόνο για τα πρώτα 100.000ευρώ που ήταν το όριο. Αυτό έγινε για δύο τρεις λόγους. Οι εξαιρέσεις ήταν ελάχιστες και δεν αφορούν το ευρώ (η μόνη που γνωρίζω ήταν μία τράπεζα στην δανία, όπου τηρήθηκε το όριο των 100.000).
Ο πρώτος λόγος που συνέβη αυτό ήταν για να διατηρηθεί η σταθερότητα του συστήματος και να μη δημιουργηθεί πανικός. Ο δεύτερος λόγος ήταν ...
προκειμένου να ξελασπώσουν τους πλούσιους καταθέτες. Διότι αν οι καταθέτες άνω των 100.000ευρώ κουρεύονταν κατά ένα ποσοστό -έτσι όπως ορίζει ο νόμος- δεν θα δημιουργούνταν κανένας πανικός, ακριβώς όπως δεν δημιουργήθηκε στη δανία. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Αν έχεις μισό εκατομμύριο ευρώ και σου φάνε ένα 10-20% χέστηκε η φοράδα στο αλώνι, καθώς πρόκειται για παρκαρισμένο πλούτο που δεν πρόκειται ποτέ να απειλήσει τον τρόπο ζωής σου. Η δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως μερικοί χιλιάδες πλούσιοι δεν θα κατέβουν στο σύνταγμα να διαμαρτυρηθούν αν τους φας ένα 20%. Κι άλλωστε γι’αυτούς που είναι πολύ ζόρικοι και διάβαζαν ayn rand στα νιάτα τους, τους στέλνεις τον αντίστοιχο σδοε διότι είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτήσεις μισό εκ ευρώ και νόμιμα και ηθικά.
Ο τρίτος λόγος που υπήρχε τόσο μεγάλη πρόνοια στην προστασία των καταθέσεων, ήταν να αποφευχθεί η εμπειρία της αργεντινής. Στην αργεντινή οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με το δντ πηδούσαν τους αργεντίνους επί σειρά ετών. Ήταν ο περιορισμός των αναλήψεων (corralito) που δημιούργησε τις κοινωνικές εκείνες πλειοψηφίες που έριξαν την κυβέρνηση. Με λίγα λόγια οι θειάδες με τις γούνες δεν θα κατέβαιναν στο δρόμο για τους πρεκάριους, αλλά για τις καταθέσεις τους, πήραν την κατσαρόλα και το αργεντίνικο πολιτικό σύστημα έγινε με τα κρεμμυδάκια.
Οπότε το γεγονός πως τώρα επιλέχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων στην κύπρο, σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή αναγκαία πολιτική απόφαση, όπως τα κυρίαρχα μέσα το παρουσιάζουν. Αλλά θα ασχοληθούμε με αυτό μετά. Τώρα ας μείνουμε στην κύπρο.
Στην κύπρο λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν είναι καν βέβαιο πως ο δεξιός νεοφιλελεύθερος πρόεδρας θα έχει την πλειοψηφία στη βουλή για να περάσει τα μέτρα. Μέχρι εχθές διάβαζα πως χρειάζεται πλειοψηφία 75%, αλλά από εχθές αποφάσισαν διαφορετικά και τώρα μιλάνε για απλή πλειοψηφία. Ο θίασος είναι όλος επί σκηνής και το σενάριο είναι ένα copypaste από το ελληνικό και το ιρλανδικό σενάριο.
Η κυβέρνηση λέει πως αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό γιατί το δντ ήθελε κούρεμα και καλά 40%. Η προηγούμενη κυβέρνηση κάνει την ανήξερη και πετάει δύο δεκάρικους πως θα ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ (τους οποίος δείχνει να αποσύρει όπως φαίνεται σήμερα) και γενικά ακόμα και η απλή πλειοψηφία είναι πολύ αμφίβολο αν θα μαζευτεί καθώς η κύπρος είναι μικρό μέρος και δεν ονομάζονται άδικα μεταξύ τους κουμπάροι. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που ο φρέσκος κουμπάρος πρόεδρος αναστασιάδης δήλωνε κατηγορημαιτκά πως δεν θα υπάρξει κανένα κούρεμα. Βάζω στοίχημα πως μέχρι να πετάξετε τον χαρταετό σας, οι πιέσεις από τους κακούς ευρωπαϊους θα γίνουν αφόρητες (σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες) όπως και στην ιρλανδία το 2010.
Τι βλέπουμε στο θίασο? Μια μεγάλη βιασύνη. Στην ελλάδα ο ΓρΑΠ είχε 9 ολόκληρους μήνες μπροστά του για να προετοιμάσει τη στροφή από το λεφτά υπάρχουν στο σώσαμε τη χώρα του καστελόριζου. Και για να δικαιολογηθεί αυτή η βιασύνη, μπαίνουν στο τραπέζοι οι κακοί ευρωπαίοι φυσικά που πιέζουν αφόρητα. Ο πρόεδρας μάλιστα διέρρευσε πως η εκτ θα απέσυρε το ταμείο έκτακτης χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών (ELA) αν δεν συμφωνούσε και άρα και πάλι ευχαριστώ να λέτε αχάριστοι.
Παρότι δεν ήμουν παρόν στο eurogroup για να μπορώ να ξεβρακώσω τις όποιες υποτιθέμενες απειλές, για να αποσυρθεί ο ELA θα πρέπει να πάρει αντίστοιχη απόφαση το συμβούλιο της ΕΚΤ, κι όχι ο κακός δρακουμέλ άσμουσεν έτσι όπως εμφανίζεται στις “διαρροές” να δίνει εντολή στον ντράγκι να κλείσει τις κυπριακές τράπεζες (δεν σε πιάνει ένα ρίγος?). Με λίγα λόγια λοιπόν η ελλάδα, η ιρλανδία, η πορτογαλία, η ισπανία, η ιταλία, το βέλγιο και η γαλλία και φυσικά και η ίδια η κύπρος θα έπρεπε να συμφωνήσουν στην απαγόρευση του ELA για την κύπρο τη στιγμή που όλες αυτές οι χώρες λιγότερο ή περισσότερο τον χρησιμοποιούν ή τον χρειάζονται. Παρακάτω θα εξηγήσω γιατί αυτό είναι αδύνατο, οπότε αυτή τη στιγμή αφήστε με να συνεχίσω να βαράω τον κουμπάρο πρόεδρα.
Έτσι λοιπόν βλέπουμε το κλασικό θέατρο όπου ο πρόεδρας έρχεται δαρμένος (δυστυχώς το κόπιράιτ της δακρύζουσας το έχει καταλάβει ο πρώην πρόεδρος ή αλλιώς γνωστός και ως η παναγιά η δακρύζουσα η ακελίτισσα) και λέει παιδιά τι να κάνουμε για την πατρίδα πρέπει να πονέσετε :)
Το πως θα αντιδράσουν οι κουμπάροι κανείς δεν ξέρει. Ο μυστικοσύμβουλάς μου λέει ότι τα κλανς θα το λύσουν εσωτερικά το θέμα και δύσκολα να κουνήσουν τον κώλο τους να βγουν στον δρόμο, αλλά εγώ λέω ποτέ μην υποτιμάς την οργή του μικροαστού έστω κι αν είναι κουμπάρος.
Καθώς οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν πολλές καταθέσεις ξένων μη κυπραίων το κούρεμα έχει ένα δέλεαρ. Από τα 68δις ευρώ καταθέσεων (ιαν 2013), τα 21δις επισήμως ανήκουν σε ξένους (ρώσους, έλληνες*, βρετανούς). Φαντάζομαι θα υπάρχουν αρκετά ακόμα όπου επισήμως ανήκουν σε κυπρίους αλλά είναι χρήματα ξένων. Οπότε το κούρεμα βάζει στο παιχνίδι της μετοχοποίησης των κυπριακών τραπεζών και διάφορους ξένους που δεν ψηφίζουν. Το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι ότι δεν μπορείς να τη φέρεις στους ξένοι πολλές φορές, άρα αν είναι να τους κουρέψεις σκίστους τώρα αλά ισλανδία κι άρχισε να τρέχεις. Διότι με το που ανοίξουν οι τράπεζες οι ξένοι θα πάρουν τα χρήματά τους να φύγουν. Και φαντάζομαι ένα δημοψήφισμα με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη αυτό το νόημα θα είχε. Εκτός κι αν η ποσότητα του νέου κυπριακού ρεάλιου περιοριζόταν αρκετά προκειμένου να αυξηθεί η αξία του σε σχέση με το ευρώ. Αλλά προχωράμε πολύ τώρα. Στην ουσία αν προχωρήσει αυτό το κούρεμα η κύπρος θα ξεγράψει το μοντέλο ανάπτυξης που διέθετε εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια από τότε δηλαδή που ο κουμπάρος βασιλείου τους έκανε και επισήμως ένα καλό αξιοπρεπές πλυντήριο/off shore παράδεισο. Κι αυτό δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει για τους διάφορους ξένοι συμμάχοι της που έχουν εμπιστευθεί στον κουμπάρο πρόεδρο τους “κόπους” μιας ζωής ( των άλλων χικ).
*δεν μου διαφεύγει η ειρωνεία του ελληνικού smart money που έφυγε από την ελλάδα για να πάει στην κύπρο προκειμένου να σωθεί από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ και τώρα τρώει το κούρεμα κατακέφαλα :)
Και οι υπόλοιποι.
Αν υπάρχει κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον από το τι συμβαίνει στην κύπρο, αυτό είναι το τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση του eurogroup για τους υπόλοιπους. Από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης προσπαθώ να σας περιγράψω το όλο παραμύθι ως την κλασική φωτογραφία (που δεν βρίσκω αυτή τη στιγμή) με τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους να προσπαθούν να σπρώξουν ο ένας τον άλλο μέσα στο νερό. Η ελλάδα ήταν ο πρώτος που έπεσε και μάλιστα πήδηξε μόνος του όπως όλοι ξέρουμε πια (ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυβέρνηση ΓρΑΠ). Και μετά ακολούθησαν και οι άλλοι. Τώρα η ίδια μάχη έχει μεταφερθεί στο ποιος θα σπρώξει τον άλλο πρώτος έξω από το ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο (η διάλυση του ευρώ), αλλά η πολιτική σημασία διαφορετική, καθώς όλοι θα έχουν μια καλή δικαιολογία γιαυτή τη διάλυση (που προσθεού δεν προκάλεσαν οι ίδιοι). Μέχρι τον σεπτέμβρη το μπαλάκι της εξόδου βάρυνε τους γερμανοί, αλλά από το σεπτέμβρη και μετά άρχισε να φαίνεται πως βάραινε ξανά την περιφέρεια.
Εδώ πρέπει να δώσω τα συγχαρήκια μου στο βαρουφάκη γιατί τουλάχιστον 4 μήνες πριν τη μαγική μου σφαίρα δήλωσε απερίφραστα πως έχει αποφασιστεί η διάλυση της ευρωζώνης. Η δική μου σφαίρα χρειάστηκε να φτάσει στον σεπτέμβρη για να αποφασίσει πως πάμε κατά κει και η προχθεσινή απόφαση νομίζω επιβεβαιώνει εντελώς αυτή τη γραμμή σκέψης. Και δώστε βάση στο ταχυδακτυλουργικό.
Εδώ και 4 χρόνια συμβαίνει μια μεγάλη μεταφορά κεφαλαίων από την περιφέρεια της ευρωζώνης στο κέντρο της. Αυτή η μετάφορα κεφαλαίων είναι λειψή για διάφορους τεχνικούς λόγους που έχουμε περιγράψει σε άλλα σεντόνια και αφορούν το πόσο λειψά λειτουργεί το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Target II. Αυτά όμως δεν αφορούν την ιστορία μας. Αυτό που την αφορά είναι η τεράστια μεταφορά κεφαλαίων που ξελασπώνονται από κακές επενδύσεις στον νότο και μεταφέρονται καθαρά και ασφαλώς στο βορά. Αυτή η μετακίνηση έχει βοηθήσει χώρες σαν τη γερμανία (κυρίως) να φουσκώνουν την οικονομία τους και να κρύβουν προσωρινά πίσω από αυτό το φούσκωμα την πραγματική οικονομική συρρίκνωση που βιώνουν. Αυτή η βοήθεια είναι φυσικά προσωρινή και επιθυμητή μόνο σε βραχυχρόνιο επίπεδο (το γιατί παρακάτω). Στην ουσία το χρεοκοπημένο βέλγιο δεν σώθηκε τόσο γιατί οι καταθέτες του αγόρασαν “λαϊκά ομόλογα”, αλλά γιατί πάρα πολλά κεφάλαια θεώρησαν πιο ασφαλές να τοποθετηθούν στο βέλγιο απ’ ότι πχ στην ιρλανδία ή την ισπανία. Αυτό φυσικά δεν το κάνει λιγότερο χρεοκοπημένο. Όμως η ρευστότητα επιτρέπει πάντα σε έναν χρεοκοπημένο να δείχνει πως είναι υγιής.
Όμως αυτή η τεράστια μεταφορά κεφαλαίων και άρα ρευστότητας στο κέντρο, στην ουσία “στραγγίζει” τις χώρες της περιφέρειας. Το αυτό φαίνεται από το “χρηματοδοτικό κενό” που διαθέτουν όλα σχεδόν τα τραπεζικά συστήματα της περιφέρειας. Και αυτό το χρηματοδοτικό κενό αντικατοπτρίζεται με τη σειρά του στην απομόχλευση και την πιστωτική συρρίκνωση και άρα την ύφεση που δημιουργείται. Διότι ας μην ξεχνάμε πως εδώ και 20 χρόνια η μοναδική ανάπτυξη που υπάρχει είναι η πιστωτική φούσκα. Άρα όταν παύει η πιστωτική φούσκα έχουμε ύφεση :)
Η απόφαση του eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων και το σημερινό follow up των γερμανών δείχνει πως κάποιοι έχουν αποφασίσει να τραβήξουν το σχοινί. Κι αυτό το σχοινί αφορά τους πάντες. Η μέρκελ δήλωσε πως όλοι οι καταθέτες είναι υπεύθυνοι για τις τράπεζες στην κύπρο. Κάτι που φυσικά είναι μια τεράστια αλλαγή στάσης από την προηγούμενη (έμπρακτη με πολλά δις) θέση της όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, όπου όχι μόνο οι καταθέτες, αλλά και οι μέτοχοι των τραπεζών δεν είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση μιας τράπεζας. Η μέρκελ είναι όμως ο κακός. Ο καλός είναι ο -και καλά- σοσιαλδημοκράτης σούλτς ο οποίος δήλωσε πως θα πρέπει να μην κουρευτούν οι καταθέσεις μέχρι 25.000 ευρώ, θέση που φαίνεται να υιοθετεί και το αριστερό die linke το οποίο παραπονιέται πάντως πως υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο.
Άρα βλέπουμε όλο το γερμανικό πολιτικό σύστημα να υιοθετεί την κίνηση ως σωστή λίγο πολύ προσθέτοντας και την ηθικολογική προσέγγιση πως τα χρήματα των κυπριακών τραπεζών προέρχονται από διάφορα πλυντήρια (άρα τους αξίζει το κούρεμα). Το οποίο θα ήταν ειλικρινές αν έκαναν το ίδιο και για το λουξεμβούργο ή το βέλγιο. Αλλά ξέρω είμαι προβοκάτορας, διότι θα ήταν το αντίστοιχο του να ξεσκίσει τους παρανόμως πλουτίσαντες της λίστας λαγκάρντ η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.
Όμως σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με τα ελληνικά και γερμανικά λαμόγια διότι το παιχνίδι έχει χοντρύνει. Καθώς αυτή η αλλαγή στάσης της γερμανίας (και η σαστιμάρα μέχρι στιγμής των υπολοίπων) δημιουργεί μια σαφή τάση στην οικονομία της ευρωζώνης. Όσο και να ειπωθεί ότι η κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, οι ιρλανδοί καταθέτες σίγουρα δεν θα νιώσουν καλά, ειδικά από τη στιγμή που ξέρουν πως είναι κι αυτοί ένας off shore φορολογικός παράδεισος/πλυντήριο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους ισπανούς καταθέτες και τους πορτογάλους, πιθανότατα και για τους έλληνες αν και οι έλληνες έχουν εξασκηθεί να μπαζοβγάζουν τα χρήματα από τις τράπεζες για να αεριστούν.
Και άρα αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει μια μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση των κεφαλαίων προς το κέντρο. Μικρή προειδοποίηση προς παραδοσιακά (οικονομικά) σκεπτόμενους ! Αυτή η κίνηση κεφαλαίων είναι μόνο βραχυχρόνια καλή και επιθυμητή, καθώς μετά τη διάλυση της ευρωζώνης ή ίδια η μετακίνηση θα είναι τροχοπέδι για αυτούς που έχουν δεχθεί κεφάλαια. Το γιατί θα το αφήσω για ακόμη παρακάτω.
Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο κόσμος στις επόμενες μέρες. Δεν είναι απαραίτητο να δούμε πανικούς και άλλα παρόμοια, αλλά στο μυαλό όλων θα είναι πως αυτοί θα είναι οι επόμενοι που θα κουρεφθούν. Κι αυτό ως πείραμα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει πιέσεις και στις υπόλοιπες χώρες που έχουν εμφανή προβλήματα. Γι’ αυτό και μου φαίνεται απίθανο ο κακός άσμουσεν να ήταν έτοιμος να δώσει εντολή στον ντράγκι να αποκλείσει τις κυπριακές τράπεζες από τον ELA. Διότι δεν θα μπορούσε να συγκροτήσει την πλειοψηφία των 2/3 που θα χρειαζόταν μια τέτοια σημαντική απόφαση στην ΕΚΤ.
Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι τους γερμανούς να λένε τόσο καιρό σε όλους να κάνουν υπομονή μέχρι τις εκλογές τους και ξαφνικά να αποφασίζουν πως δεν θα περιμένουν μέχρι τις εκλογές. Ακριβώς αυτή τη λογική είχαν και η δηλώσεις του έταιρου γερμανού καππαδόκη στην εκτ weidmann, ο οποιός λίγο πολύ απείλησε τους ιταλούς πως η εκτ δεν θα αγοράσει τα ομόλογά τους αν δεν εκλέξουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Φυσικά αυτή η κίνηση (μαζί με την άνοδο των σπρεντ των ιταλικών ομολόγων) αποτελεί ένα μέσο πειθούς αντίστοιχο με τις διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων πριν τις εκλογές του ιούνη στην ελλάδα. Όμως ταυτόχρονα δίνει κι ένα σύνθημα στις “αγορές” πως η εκτ δεν θα καλύψει την ιταλία, άρα σε περίπτωση που ο γρύλος εκλεγεί θα έχουν το ελεύθερο να υποτιμήσουν τα ιταλικά ομόλογα χωρίς να φοβούνται ότι θα τους τιμωρήσει η εκτ. Διότι όλοι πρέπει να θυμόμαστε πως κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα σε μια κεντρική τράπεζα στο νόμισμά της :)
Τέτοιου είδους “εκβιασμοί” λοιπόν δείχνουν ότι η ευρωζώνη είναι παντελώς ξοφλημένη. Και απλά αποφάσισαν να μας το πούνε επίσημα με το κούρεμα των κυπρίων καταθετών. Οι γερμανοί λοιπόν έχουν αποφασίσει επισήμως και διακομματικώς να τελειώνουν με την ευρωζώνη. Αλλά δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους το φταίξιμο. Άρα θα αρχίσουν να σπρώχνουν όλο και περισσότερο την περιφέρεια μέχρι να συμβεί το “ατύχημα”
Και η συστημική ηλιθιότητα των γερμανών.
Για την οποία πια είμαι σχεδόν βέβαιος. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι γερμανοί λοιπόν σε αυτή την κίνηση που κάνουν, είναι ότι ωθούν τους εαυτούς τους στο κενό. Οι μαλακίες περί εμπορίου με την κίνα έχω περιγράψει πως είναι απλά μια κακή αντιγραφή του G2 του μπρεζίνσκι (για συνεργασία ηπα-κίνας) και άρα το σοκ από τη διάλυση του ευρώ θα τους αναγκάσει να έρθουν εμπρός σε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Από τη μία θα πρέπει να επιβάλουν τον σοσιαλισμό στο εσωτερικό της χώρας ακριβώς διότι το άλλο ενδεχόμενο θα ήταν να ανεχθούν μια τεράστια ανεργία και τις αντίστοιχες κοινωνικές αναταραχές που αυτή θα φέρει. Και δεν τους κόβω να είναι έτοιμοι για εμφύλιο με τις πολιτικές ελίτ τους σε σαφώς αδύναμη θέση
Από την άλλη σε περίπτωση διάσπασης θα πρέπει να κάνουν κάτι με όλα αυτά τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην γερμανία. Διότι ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις των περιφερικών κεντρικών τραπεζών στην bundesbank δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν, οι απαιτήσεις των καταθετών που έφεραν τα χρήματά τους στη γερμανία θα ζητούνται στο ακέραιο. Αυτό θα δημιουργήσει έναν πληθωρισμό κεφαλαίων (δηλαδή χαρτακίων) που δεν θα μπορεί απαραίτητα να διαχειριστεί η γερμανική οικονομία.
Θα μου πεις μπορεί να θέλουν όλα αυτά τα χαρτάκια για να πιέσουν την ισοτιμία του νέου μάρκου προς τα κάτω και να διατηρούν αρνητικής απόδοσης ομόλογα, αλλά είναι πολύ ριψοκίνδυνο το σχέδιο. Ή θα μπορούσαν να εκδόσουν ένα σωρό ομόλογα και να αρχίσουν τις αυξήσεις των μισθών των γερμανών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό από χαρτάκια και να κάνουν τους ντόπιους να νιώσουν πλουσιότεροι. Αλλά αν ήταν αυτή η πρόθεσή τους γιατί να μην το έκαναν πανευρωπαϊκά να γίνονταν μάγκες και να έπιναν όλοι νερό στο όνομα της (ονομαστικής) “ανάπτυξης”?
Κάτι ακόμα που μπορούν να κάνουν είναι να μετατρέψουν τους λογαριασμους των κατοίκων της ευρωζώνης στη γερμανία στο αντίστοιχο νέο νόμισμα της χώρας τους κι έτσι στην ουσία να κουρέψουν τις καταθέσεις των ξένων σε γερμανικές τράπεζες σε ποσοστό αντίστοιχο της υποτίμησης που θα υποστεί το τοπικό τους νόμισμα. Μάλιστα θα μπορούσαν να κάνουν τις πάπιες σε αυτό λέγοντας πως δεν φταίνε οι ίδιοι που η νέα δραχμή πχ υποτιμήθηκε :)
ναι ξέρω όλα αυτά έχουν πολλές επιπλοκές αλλά ειλικρινά δεν υπάρχει μια συνεκτική λογική πίσω από αυτές τις αποφάσεις. Μόνο αποσπασματικές βραχυχρόνιες κινήσεις :)
Και τώρα που είπα για ηλιθιότητα να πιάσω και τους γάλλους που νομίζουν ότι αν σφυρίζουν αδιάφορα αρκετά πειστικά κανείς δεν θα τους δώσει σημασία. Οι γάλλοι είναι αυτοί που πραγματικά θα πονέσουν όταν οι ιταλο-ισπανοί σηκώσουν μπαϊράκι και στην ουσία αν προσπαθήσουν να προσκολληθούν στους γερμανοί θα βρεθούν πολύ σύντομα να παίζουν την ελλάδα καθώς φυσικά οι γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται στον κατήφορο εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία. Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο των ιταλικών και ουσιαστικά με το νέο σκληρό ευρώ, κανείς δεν θα αγοράζει γαλλικά προϊόντα από τη στιγμή που θα υπάρχουν στην ίδια τιμή τα γερμανικά.
Οπότε πάρτε ποπκορν καθίστε στη γωνία και απολαύστε το θέαμα. Μπορεί να μην είναι τόσο δραματικό αλλά σίγουρα θα υπάρχει θέαμα. Κι εδώ είναι και η εκδίκηση του φτωχού. Όσο λιγότερες καταθέσεις έχετε, τόσο πιο αβασάνιστα θα απολαύσετε το δράμα που εξελίσσεται.

Κύπρος σε ταληράκια (round 2)

Όσοι έχετε καταφέρει να διαβάσετε τα 500 κάτι σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης δεν πρόκειται να μάθετε πολλά καινούργια πράγματα, αλλά κερδίζετε προσκοπικό σηματάκι. Στην ουσία κι επειδή ζούμε τη φετινή μας φουκουσίμα κάνω μια σούμα του που βρισκόμαστε και πως είναι τοποθετημένοι οι παίκτες στο παιχνίδι. Γιατί -αν μη τι άλλο- από δράση και ίντριγκα άλλο τίποτα. (επίσης το μέρος αυτό πηγαίνει στην κατηγορία πολιτική διότι θα ήταν αστείο να μιλάμε για οικονομία σε αυτόν το θίασο)
Ξεκινώντας έχουμε την ηρωική άρνηση των κυπρίων αδερφών μας, καθώς σύσσωμο το έθνος με μπροστάρη την κυπριακή βουλή, βροντοφώναξε ΟΧΙ στην επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.
Επειδή τέτοιους δεκάρικους ακούσαμε πολλούς τις τελευταίες μέρες, κι επειδή ο κόσμος συνεχίζει να μην είναι γεμάτος ήρωες και προδότες ας τα δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα.
Το παραμύθι του τριημέρου ήταν λίγο πολύ στημένο. Όλοι οι επίσημοι σε παράταξη και με λυπημένα μάτια έλεγαν πως είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά η ομόφωνη απόφαση του eurogroup ήταν πως οι κύπριοι θα πρέπει να καταπιούν το πικρό φάρμακο το οποίο όμως είναι απαραίτητο για την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας. Τα ΜΜΕ παιάνιζαν για τις δύσκολες αποφάσεις που πάρθηκαν για το καλό όλων μας και ο σαμαράς πέταγε τον γνωστό δεκάρικο περί ελληνισμού παρά το γεγονός πως η χώρα μας προσυπέγραψε την απόφαση του eurogroup.
Υπήρχε όμως ένα αγκαθάκι. Αυτή η πρόβλεψη για το κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων (δηλαδή των κάτω των 100.000 ευρώ) δημιουργούσε μια παραφωνία . Γιαυτό και η κλωστή όπως την αφήσαμε την κυριακή ήταν ήδη ξηλωμένη. Ο σόιμπλε άδειασε τον κουμπάρο πρόεδρο, ο κουμπάρος πρόεδρος είπε μη καλέ μή. Διάφορες ρώσικες αγαπούλες τηλεφωνούσαν στους διαχειριστές των -με αίμα μαζεμένων- καταθέσεών τους και τους εξηγούσαν πως δεν θα ήταν καθόλου χαρούμενοι με ένα τέτοιο κούρεμα. Οι κύπριοι μικροαστοί αντέδρασαν με τον πιο προβλέψιμο τρόπο που περίμενε κανείς να αντιδράσουν. Ήταν με λίγα λόγια εξαγριωμένοι. Αλλά αντί να κατέβουν με τις κατσαρόλες στο δρόμο έκαναν κάτι προφανώς πιο αποτελεσματικό. Πήραν τηλέφωνο τη γραμματέα/σύζυγο του οικείου βουλευτή και της είπαν ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν θα τους καλέσουν στο πασχαλιάτικο τραπέζι.
Οπότε λίγο οι αγαπούλες, λίγο το επικοινωνιακό ξέφτισμα του πουλόβερ πριν την ψηφοφορία στη βουλή, λίγο η πίεση των πολιτών προς τους βουλευτές τους, η κυπριακή βουλή απέρριψε ομόφωνα το νομοσχέδιο που ήταν απαραίτητο για τη “σωτηρία της”. Kudos στην κυπριακή δημοκρατία γιατί έστω κι από σπόντα λειτούργησε.
Η αντίδραση σε αυτό ήταν μια παγωμάρα. Ο δρακουμέλ άσμουσεν έδειξε να μαζεύεται, η μέρκελ προσπάθησε να θάψει την είδηση στη γερμανία για να μη δείξει την ήττα της και έκανε μια δήλωση πως περιμένει από την κύπρο μια βιώσιμη λύση. Στην ουσία η κύπρος της πέταξε το μπαλάκι οπότε η επόμενη κίνηση θα έπρεπε να ήταν από το στρατόπεδό της.
Και αυτή η κίνηση ήρθε. Κυρίως μέσω ενός επικοινωνιακού blitzkrieg το οποίο άρχισε να μιλά με όρους αγαπούλας. Αρχικά με τη μορφή μιας μη ανακοίνωσης από την ΕΚΤ. Αν αυτή την την ανακοίνωση την έγραφε ένας υπάλληλος του γραφείου τύπου, θα είχε χάσει τη δουλειά του την επόμενη μέρα. Γιατί? Διότι λέει πως η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες μέχρι την 25η μάρτη (εννοεί μέσω ELA). Τι κρίμα όμως που τη ρευστότητα του ELA την προσφέρει η κεντρική τράπεζα κύπρου κι όχι η εκτ. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ είναι να απαγορέψει στην κεντρική τράπεζα κύπρου να χρησιμοποιεί τον ELA, κάτι για το οποίο ερίζαμε και το καλοκαίρι. Το πόρισμα του καλοκαιριού λοιπόν (το οποίο επιβεβαιώθηκε και τώρα) είναι πως για να συμβεί αυτό η ΕΚΤ χρειάζεται πλειοψηφία 2/3.
Αυτή λοιπόν ήταν και η ουσία της μη ανακοίνωσης. Η εκτ απειλεί την κύπρο πως αν δεν βρει “λύση” (εννοώντας τη λύση τους), η εκτ τη δευτέρα θα συνεδριάσει και με πλειοψηφία 2/3 θα κόψει τον ELA από την κύπρο. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Ξέρεις η εκτ μπορεί να σου πει ότι θα σου κόψει τον ELA εσύ να πεις σόρυ δεν τον κόβω και η εκτ δεν μπορεί να σου πει κάτι γιαυτό. Στην ουσία ο ELA είναι ένα ταχυδακτυλουργικό και το να ερίζεις γιαυτόν είναι σαν να ερίζεις για το φύλο των αγγέλων.
Όμως η εκτ έχει ένα πραγματικό όπλο αναγκαστικής εκτέλεσης όπως θα έλεγε κι ένας δικηγόρος. Τον αποκλεισμό του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την διατραπεζική αγορά του Target II. Αυτό μάλιστα έχει νόημα, είναι πραγματική απειλή διότι στην ουσία βάζει τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία των τραπεζών. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Οι τράπεζες στην κύπρο είναι κλειστές ήδη κι έτσι ντεφάκτο είναι εκτός Target II.
Έχει η εκτ πλειοψηφία 2/3? θα ψηφίσουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με την κύπρο κατά της κύπρου? Σύμφωνα με το επικοινωνιακό blitz είναι προφανές πως την έχει. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη επίσημη πηγή. Πχ η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό από το ΤΙΝΑ που ακολουθεί η ίδια. Το ίδιο και η κυπριακή κυβέρνηση η οποία ήθελε μετά μανίας να περάσει το νομοσχέδιο (αν και τις τελευταίες μέρες δείχνουν να έχουν μια συλλογική κυβέρνηση).
Στην ουσία θα πρέπει να δεχθούμε την απειλή ως ειλικρινή, παρά το γεγονός πως είναι παράλογη. Ναι λοιπόν η υπόθεση εργασία από εδώ και πέρα είναι ότι η γερμανία έχει πείσει γάλλους και σία να τελειώνουν με την κύπρο. Μάλιστα σήμερα παρασκευή η γερμανική πλευρά δείχνει να μη δέχεται οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέρα από την αρχική με τα κουρέματα, στην ουσία απαιτεί από το κυπριακό πολιτικό σύστημα μια στάση υποταγής για να τιμωρήσει την αρχική τους άρνηση.
Ακόμα και χώρες στο καναβάτσο όπως η πορτογαλία δείχνουν να σφυράνε αδιάφορα κοιτάζοντας προς την άλλη μεριά.
Οπότε δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις απειλές ως άδειες. Παρόλαυτά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως όλο αυτό είναι ένα πρόχειρα στημένο σενάριο όπου βγαίνουν διάφροι επίσημοι τραπεζίτες και άλλοι και προσπαθούν να πείσουν τους κύπριους να κάνουν το σωστό. Αν μάλιστα ισχύουν και οι πληροφορίες πως τελειώνει η βενζίνη και τα φάρμακα που μετέφερε ένας αναγνώστης μέσω σπασμένου τηλεφώνου, αυτό δείχνει πως και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση είναι στο παιχνίδι αυτό της πειθούς. Επειδή όμως εγώ σας υποσχέθηκα μια ψύχραιμη ανάλυση, πετάμε το κλίμα πειθούς στη γωνία και συνεχίζουμε 
Οι επιλογές των κυπρίων
Μετά το αρχικό όχι των κυπρίων δημιουργήθηκε η εντύπωση πως θα στραφούν στη ρωσία (τα συμφέροντα πολιτών της οποίας οι κύπριοι υπερασπίζονται με το όχι τους) προκειμένου να τους ξελασπώσει. Άλλωστε και οι ισλανδοί -όταν είχαν όλοι πέσει να τους φάνε και οι άγγλοι τους απειλούσαν σχεδόν με εισβολή- στους ρώσους στράφηκαν για βοήθεια. Και οι ρώσοι ήταν αυτοί που άδειασαν τη μπλόφα της δύσης η οποία απειλούσε με λιμό την ισλανδία προσφέροντας 4δις σε αντάλλαγμα μια παλιά νατοική βάση στο νησί. Τελικά οι ισλανδοί πήραν την προσφορά του ΔΝΤ και τσίμπησαν ένα δις για να έχουν να πορεύονται.
Όμως οι ρώσοι από το καλοκαίρι και σε όλους τους τόνους είχαν πει ότι δεν πρόκειται να ξεσκατώσουν τους ευρωπαίους με δικά τους χρήματα. Οποιαδήποτε λύση τους περιλαμβάνει θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τους ΔΝΤ ΕΕ στο σχέδιο. Έτσι οι επαφές κατέληξαν σε ναυάγιο. Έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα τώρα οι κύπριοι έχουν επιλογή είτε να υποταχθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά είτε…
Να παίξουν την τρελή.
Ναι οι κύπριοι έχουν την επιλογή να παίξουν την τρελή βάζοντας την κεντρική τους τράπεζα να κάνει διάφορα κουλά. Για αρχή πχ να πει ότι δεν δέχεται την άρση του ELA για λόγους συστημικής σταθερότητας και ταυτόχρονα να πετάξει το μπαλάκι πίσω στην ΕΚΤ λέγοντας πως δεν ευθύνεται η κύπρος για τη μη εκτέλεση των εμβασμάτων προς άλλες χώρες του Target II αλλά η ίδια η ΕΚΤ που τους έχει αποκλείσει.
Ταυτόχρονα θα μπορούσαν για το τσακίρ κέφι να κάνουν αυτό που πρότεινε ο nikos_alfa δηλαδή ό,τι έκαναν και οι ιρλανδοί τον φλεβάρη. Για όσους δεν το πήρατε χαμπάρι, οι ιρλανδοί το φλεβάρη εξέδωσαν ομόλογα (είναι εκτός αγορών φυσικά) τα οποία τα έδωσαν στην προβληματική τους τράπεζα ως αντάλλαγμα για υποσχετικές που είχαν δώσει παλιότερα. Τι σημαίνει αυτό? Πως οι ιρλανδοί δημιούργησαν μερικά ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ (συγνώμη λήγουν γύρω στα 40 χρόνια αργότερα) και με αυτόν τον τρόπο λίγο πολύ μείωσαν την πίεση στον προυπολογισμό τους ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν να εμφανίζουν την τράπεζά τους ως καλυμμένη. Δηλαδή έκαναν μια ανταλλαγή ομολόγων έτσι ώστε να μην έχουν ομόλογα να λήγουν και να πληρώνουν πολύ χαμηλούς τόκους (που τους καθόρισαν οι ίδιοι).
Θα τους βοηθήσει τους κύπριους αυτό? Όχι πραγματικά γιατί η έκδοση ομολόγων 150ετίας (γιατί να τσιγγουνευόμαστε) στην ουσία αυξάνει το χρέος και κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα το αναγνώριζε ως λύση, αλλά ως ταχυδακτυλουργικό.
Όμως η εκτ δεν είναι σοβαρός άνθρωπος και στην περίπτωση της ιρλανδίας έκανε τα στραβά μάτια. Αλλά με τη νέα υπόθεση εργασίας δεν θεωρούμε πως θα κάνει το ίδιο και στην περίπτωση της κυπρου. Παρόλαυτά μια τέτοια κίνηση θα έκανε την ευρωπαϊκή φάρσα περί σταθερότητας να χτυπήσει τιλτ και το μαλλιοτράβηγμα δεν θα είχε σταματημό.
Αυτό πρακτικά θα σήμαινε πως αν δεν μπλοφάρουν οι εκτατζηδες (και η υπόθεση εργασίας είναι ότι δεν μπλοφάρουν), οι κύπριοι θα ήταν έτοιμοι να πάνε στην κυπριακή λίρα. TEOTWAYKI?
Ωραίο μου πλυντήριο
Όχι ιδιαίτερα. Η κύπρος θα ήταν διατεθειμένη να χάσει το status φορολογικού παραδείσου εντός τους ευρώ, που σημαίνει τέρμα όλα τα κολπάκια που έκαναν οι ελληνικές και άλλες επιχειρήσεις μεταφέροντας τα κέρδη τους στην κύπρο με την συνέργεια της κυπριακής κυβέρνησης. Η κριτική των γερμανών προς του κυπρίους ότι δεν παίζουν δίκαια είναι ολόσωστη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για κανόνες ηθικής ή για μια κάποια συμφωνία. Μιλάμε για διάφορους καπιταλιστές που συγκρούονται.
Όμως η επιχείρηση ωραίο μου πλυντήριο θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει στην κύπρο και μάλιστα μέσα στο επόμενο διάστημα να εμφανιστεί και ως μια αξιόπιστη εναλλακτική έναντι του ευρώ που σίγουρα πάει για διάλυση. Η κύπρος επειδή δεν είναι μια πραγματική οικονομία αλλά κάτι λίγο πιο μεγάλο από μια disneyland θα μπορούσε να εισάγει ένα πολύ σκληρό νόμισμα το οποίο στο επόμενο διάστημα θα κέρδιζε έναντι του ευρώ. Για να το κάνει αυτό θα θυσίαζε τις προοπτικές ανάπτυξης και θα περιόριζε πολύ την κυκλοφορία αυτού του νομίσματος, αλλά αυτό δεν ακούγεται πολύ κακό όταν δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης κι όταν οι κουμπάροι μεταξύ τους θα μπορούσαν να βρουν μια εσωτερική λύση που να μην φτωχύνει τους ίδιους, ενώ πχ να διατηρήσουν τα τουριστικά πακέτα σε συμφέρουσες τιμές. Με αυτό δεν εννοώ ότι δεν θα γίνει της τρελής το πανηγύρι στην αρχή, αλλά ότι ο τεχνητός περιορισμός της προσφοράς του, θα το σταθεροποιήσει αρκετά ψηλά (εδώ τα καταφέρνει το bitcoin).
Η ίδια η υπεράσπιση του πλυντηρίου τους, θα τους βοηθούσε να κερδίσουν πόντους στην παγκόσμια κατάταξη των πλυντηρίων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπου η ελβετία κέρδισε πόντους διατηρώντας την ανεξαρτησία της κατά τον β παγκόσμιο πόλεμο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξευμενίσουν και τις ρώσικες αγαπούλες οι οποίες θα έχαναν τις προσβάσεις τους στο ευρώ, αλλά θα είχαν ένα νόμισμα διάφορο του ευρώ το οποίο θα κέρδιζε σε αξία καθώς το ευρώ θα υποτιμάται/διαλύεται.
Και το πρόβλημα

Το πρόβλημα της τρελής είναι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που πριν από ενάμιση χρόνο έλεγα ότι η κύπρος θα το βρει μπροστά της. Όχι γιατί είμαι μάγος, αλλά γιατί ήταν αυτονόητο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η κύπρος δεν έχει βρει λύση με τους γείτονές της επάνω σε εκείνη την ιστορία από το 1974 που δεν έχει λήξει. Και όπως έλεγα και τότε, αυτοί που χάνουν περισσότερα από μια μη λύση, είναι αυτοί που έχουν περισσότερα να χάσουν, δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δυστυχώς οι κύπριοι προτιμούσαν να λειτουργούν σε καθεστώς άρνησης θεωρώντας πως με τις πλάτες της ΕΕ θα μπορούσαν να τσαμπουκαλεύονται. Όλες αυτές οι παπάρες που ακούμε για υποθαλάσσιο αγωγό αερίου που θα φεύγει από την κύπρο και θα φτάνει στην ιταλία, είναι αστείες όταν ανοίξουμε έναν χάρτη και δούμε ότι η μοναδική βιώσιμη και συμφέρουσα λύση για την εκμετάλλευση του αερίου, είναι η πώλησή του στην τουρκία. Είτε για εσωτερική κατανάλωση, είτε για εξαγωγή από το υπόλοιπο δίκτυο αγωγών.
Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια της κύπρου. Η κύπρος θα χρειαστεί νταβατζή αν φύγει από την ευρωζώνη, αλλά δεν θα είχε ανάγκη για νταβατζή αν οι σχέσεις της με τους γείτονές της ήταν καλές. Οπότε στην ουσία η κύπρος τώρα πληρώνει την εθνικά υπερήφανη στάση του τάσσου. Όχι γιατί απέρριψαν το σχέδιο αυναάν, αλλά γιατί δεν πρότειναν αμέσως μετά οι ίδιοι ένα σχέδιο ακόμα καλύτερο για την τουρκοκυπριακή πλευρά για να δείξουν πως πράγματι έχουν διάθεση να συμφωνήσουν και πως το 85% του πληθυσμού αποδέχεται επί ίσοις όροις το υπόλοιπο 15% και του προσφέρει μάλιστα και πολλές εγγυήσεις ακριβώς γιατί το 85% δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται το 15%. Είναι κάτι σαν κακό κάρμα θα έλεγαν οι βουδιστές ανάμεσά μας. Αν ψάχνεις να υποτάξεις με όρους ισχύος, να απαιτήσουν κι από εσένα να υποταχθείς.
Το ξανθό γένος
Το τι παπαρολογία έχουμε ακούσει για τους ρώσους στην ελλάδα τα τελευταία χρόνια νομίζω δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Σε ένα αχταρμά όπου η απειροαπίστευτα κεντρική μας θέση σε σχέση με το πόσο γαμάτοι είμαστε και ολίγη από ορθοδοξία μαζί με μια ρωσία που συνεχίζει να βρίσκεται στον ψυχρό πόλεμο, φτιάχνουν ένα τουρλουμπούκι επικών διαστάσεων.
Οι ρώσοι θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν μια βάση στη μεσόγειο τώρα που και οι ίδιοι έχουν ξεγράψει τη ναυτική τους βάση στην τύρο. Επίσης οι ρώσοι πολύ θα ήθελαν να κάνουν παιχνίδι στην περιοχή, οπότε η προσφορά της κύπρου είναι μια καλή ευκαιρία. Προφανώς όμως δεν θέλουν να την πατήσουν σαν την ισλανδία όπου πρόσφεραν αμέσως τις καλές τους υπηρεσίες για να βρεθούν ως ένα απλό διαπραγματευτικό πιόνι. Και φυσικά αποκλείεται να θέλουν να ξελασπώσουν τα ευρωσκατά της κύπρου. Οπότε θα είναι οι ρώσοι ένας πρόθυμος και καλός νταβατζής για την κύπρο? Δεν έχω ιδέα και δεν έχω το τηλέφωνο καμιάς νταβαρισε αγαπούλας στο κινητό μου.
αυλαία
Σας έπριξα για το σενάριο με το σασπένς όταν δεν σας είπα τι θα γίνει αν η κύπρος υποκύψει. Αν η κύπρος υποκύψει λοιπόν ξέρετε τι θα γίνει. Η τρόικα θα πηδάει την κύπρο με πιο έντονους ρυθμούς από την ελλάδα ακριβώς γιατί το σενάριο λέει τέρμα τα δίφραγκα και οι μάσκες πέφτουν. Δηλαδή τα ίδια βαρετά πράγματα που έχουμε ζήσει και στην ελλάδα. Οι μνημονιακοί θα πανηγυρίζουν για το ΤΙΝΑ και ο σύριζα θα έχει χάσει πόντους στην τακτική του, καθώς η επιλογή της διαπραγμάτευσης μέσα στο ευρώ (την οποία υποστήριζα κι εγώ) θα έχει ηττηθεί. Αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως έχει ηττηθεί, θα πρέπει ο δραγασάκης να κάνει μερικά ταξίδια αστραπή στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης για να δει πόσο άκαμπτη είναι αυτή η στάση και που βασίζεται, διότι σίγουρα στη λογική δεν βασίζεται.
Όμως η ίδια η νίκη των νεοφιλελεύθερων ευρωκρατών στην ουσία θα σημάνει την ακόμα πιο γρήγορη διάλυση του ευρώ. Και αυτή είναι η ειρωνεία. Ό,τιδήποτε κι αν κάνει η κύπρος, μετά το eurogroup της παρασκευής το ευρώ οδεύει πιο γρήγορα προς διάλυση. Οπότε ο σύριζα θα πρέπει να κόψει τα προεκλογικά παιχνιδάκια με τις αφορολόγητες περιουσίες των 300.000 ευρώ και τα αδιάφορα αυτο-αναφορικά συνέδρια και να κάνει μια πραγματική συζήτηση με όλη την κοινωνία για το ποιοι θέλουμε να είμαστε σε αυτόν τον κόσμο.
Εγώ θα προσθέσω το λαστιχάκι μου με τον καινούργιο μου έρωτα της τεχνικής που είναι ένα εξοχικό να μοιράζεσαι με τους φίλους σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU