Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η διαπραγμάτευση του ΟΧΙ: Θα αγοράσουν τελικά οι Ρώσοι την Κύπρο;

Plan B... Ο Μόσκοβος

του Γιώργου Προκοπάκη
Πάει, λέει, ο Σαρρής στη Μόσχα να διαπραγματευθεί τρία πράγματα:
1. Τους όρους του δανείου των €2.5 δισ. Ούτως ή άλλως αυτό έπρεπε να γίνει για να βρεθεί η τσόντα μέχρι τα €17 δισ. 
2. Να πείσει τους ορθόδοξους αδελφούς να αγοράσουν τη Λαίκή Τράπεζα (84% συμμετοχή του Δημοσίου - απαιτήσεις αποζημίωσης €800 εκατ, πλέον τόκοι, από Βγενόπουλο). Δεν ξέρω ακριβώς το νούμερο, αλλά εκτιμώ πως για να κρατήσει την τραπεζική της άδεια από το ευρωσύστημα, η Λαϊκή θα χρειάζεται τουλάχιστον €4 δισ. Ήγουν, ή ανακεφαλαιοποίηση από τον νέο ιδιοκτήτη ή κούρεμα υποχρεώσεων και καταθέσεων ή συνδυασμός. 
3. Να συμμετάσχουν στο οικόπεδο "Αφροδίτη" - προφανώς εις αντάλλαγμα των 1 και 2.
Ο Χριστόφιας εκτιμούσε το κοίτασμα σε €80 - €100 δισ. Ας πούμε πως όντως μένει το 35% στο κυπριακό Δημόσιο, το βγάζουν σε 20 χρόνια μετά από 5 χρόνια από σήμερα. Παρούσα αξία της "Αφροδίτης" με 4.5% επιτόκιο €14.6 - €18.3 δισ. Ας υποθέσουμε πως καθαρίζει η Κύπρος με τις συμβατικές δεσμεύσεις με τους Ισραηλινούς και Αμερικανούς. Αυτό σημαίνει πως βάζει συνεταίρο κατά 50% (μπορεί πολύ χειρότερα - στην ανάγκη είναι) στον εθνικό πλούτο. Κι από πάνω, ο ίδιος συνεταίρος ελέγχει το μισό τραπεζικό σύστημα.

Το καλό σενάριο θέλει, τα παραπάνω να λήξουν σε δύο ημέρες (ψηφοφορία στη Βουλή παίζει;) και να τα δεχθεί η ευρωζώνη. Ποιός φαντάζεται πως μπορεί εύκολα να δεχθεί η ευρωζώνη κάτι τέτοιο; Ας πούμε πως το δέχεται.
1. Ο Μόσκοβος πρέπει να βάλει ακόμη περίπου €1.5 δισ ώστε μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις (δεν φαντάζομαι να έχει κανείς πρόβλημα μετά την εκποίηση της "Αφροδίτης") για να φτάσει το πακέτο στα €7 δισ. Παίρνει παραπάνω πόντους στην "Αφροδίτη".
2. Η τρόικα βάζει τα €10 δισ και η Κύπρος πορεύεται με ένα ωραίο Μνημόνιο. Στο πρόγραμμα στήριξης που θα τρέξει, θα έχουμε δύο υποστηρικτές, την τρόικα και τη Ρωσία, με τον δεύτερο να είναι εκ των προτέρων διασφαλισμένος.
3. Ποιός φαντάζεται την εξέλιξη σε τρία χρόνια;

Ας πούμε όμως πως η ευρωζώνη δεν θέλει με τίποτε τέτοιου είδους κολλεγιά με τους Ρώσους. Οι εναλλακτικές είναι:
1. Η ευρωζώνη προσφέρει τους ίδιους όρους με τους Ρώσους και για €7 δισ παίρνει τα παραπάνω. Οι Ρώσοι τραβούν τις καταθέσεις και ... τόμπολα!
2. Η προσφορά των €10 δισ αποσύρεται και η χρεοκοπία μένει στη διαπραγμάτευση με τους Ρώσους. Για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, οι Ρώσοι έχουν πάρει όλη την "Αφροδίτη", έχουν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος υπό τον έλεγχό τους και κρατούν όλο το χρέος της χώρας. Μου φαίνεται πως οι Ρώσοι αγοράζουν μια ολόκληρη χώρα - μικρή μεν, ολόκληρη όμως.
3. Αν οι Ρώσοι δεν επιλέξουν να πάρουν και τα πρόσθετα €10 δισ ... τόμπολα. Αφήνουν με άνεση τη χώρα να χρεοκοπήσει, πλην της Τράπεζάς τους προφανώς η οποία είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη - έχουν και την "Αφροδίτη" καβάντζα. Με τη χρεοκοπία αγοράζουν την υπόλοιπη χώρα για €5 δισ.

Μικρές λεπτομέρειες:
1. Εάν ο Μόσκοβος είναι αποδεκτός από τη Μέρκελ, δεν σημαίνει πως την επομένη θα μπορεί να κάνει "ταρζανιές" με τις τράπεζες.
2. Εάν η Κύπρος βγει από το ευρώ σε οποιοδήποτε σενάριο, η "αξία" της ως πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πέφτει κατακόρυφα. Το ευρώ με τη χαλαρή εποπτεία τραβάει το πονηρό χρήμα.

Μια χαρά θα τα πάει ο Σαρρής στις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα.




*ο τίτλος της ανάρτησης της ΑΣ
*ο τίτλος Plan B... Ο Μόσκοβος, του συγγραφέα /πηγή: fb

2 σχόλια:

  1. Αχ, Γιώργο (Προκοπάκη) μου! Είδες το τί μπορεί να κάνει η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα;

    Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου και με την μετατροπή σου σε ευρωσταλινονεοφιλελύθερο, σκούριασες και νόμισες ότι ο λαϊκός παράγοντας μπήκε οριστικά στην ναφθαλίνη.

    Έλα, όμως, που αυτοί οι "άτιμοι" και "κακομαθημένοι" Ελληνοκύπριοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους φρίτσηδες, για την συμφορά που τους έφεραν, για χάρη της προεκλογικής επικοινωνιακής ανάγκης της κ. Μέρκελ να αποκρούσει την επίθεση του SPD, που θυμήθηκε ότι η Κύπρος είναι πλυντήριο "μαύρου ρωσικού χρήματος"!

    Καταλαβαίνω ότι αυτού του είδους οι "οχληρές" καταστάσεις, σου χαλούν τα σχέδια και τις εσώτερες και βαθύτερες πεποιθήσεις σου, πάνω στις οποίες στήριξες τον εαυτό σου (στην ευρωσταλινονεοφιλελεύθερη του εκδοχή). Αλλά, τί να κάνουμε! Έτσι είναι η ζωή. Ακολουθεί διαδρομές που είναι απίθανες και μη προβλέψιμες!

    Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα "ποντικάκι" σαν τους Ελληνοκύπριους, θα ύψωνε το ανάστημά του στον αιμοβόρο γερμανικό αετό και θα αρνιόταν να κατασπαραχθεί καθ' ολοκληρίαν, από την κ. Μέρκελ, τον κ. Άκκερμαν και την παρέα τους;

    (Αλλά, Γιώργο μου, φταίνε και οι φρίτσηδες. Δεν ρωτούσαν για το ποιόν εκείνων με τους οποίους έμπλεξαν και των οποίων ζητούσαν να πάρουν τις καταθέσεις των τραπεζών τους; Δεν ρωτούσαν τους Άγγλους, τους Τούρκους, τους Αμερικανούς, ή τους "Έλληνες", σαν τον κ. Στουρνάρα, ή τον κ. Σαμαρά; Αρκέστηκαν στον γνωστό σαλτιμπάγκο Αναστασιάδη και νόμισαν ότι έκαναν την δουλειά τους, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτός ο τύπος δεν θα μπορούσε να σταθεί στο νησί, μετά την συναίνεσή του στο κόλπο της μεγάλης ληστείας των κυπριακών τραπεζών που έστησαν οι ευρωζωνίτες στο Eurogroup! Αλλά, τί περιμένεις Γιώργο μου! Πάντοτε, ήσαν μονοκόμματοι οι φρίτσηδες. Γι' αυτό έχασαν και δύο πολέμους. Και γι' αυτό θα χάσουν και αυτόν - όποια και αν είναι η εξέλιξη του ελληνοκυπριακού δράματος).

    Το τί θα κάνουν οι Ρώσοι δεν το γνωρίζω. Αυτοί ξέρουν και φυσικά, θα πράξουν αυτό που είναι να πράξουν, σύμφωνα, με τα δικά τους συμφέροντά, όπως αυτοί τα προσδιορίζουν. Σε μας μένει να το δούμε.

    Εγώ θα πω λίγα λόγια για τις δύο "μικρές λεπτομέρειες", στις οποίες αναφέρεσαι :

    1) Μια χαρά "ταρζανιές" μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι, με τις τράπεζες. Και αν "δορυφοροποιήσουν" την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μια χαρά θα έχουν λόγω στην Φραγκφούρτη για την έκδοση και την κυκλοφορία του ευρώ, το οποίο, ανά πάσα στιγμή, θα μπορούν να το δημιουργούν, με μια εντολή από την Μόσχα.

    2) Εάν η Κύπρος αποφασίσει να βγεί από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στην λίρα, πολύ γρήγορα θα ανακάμψει (και) σαν χρηματοπιστωτικό κέντρο.

    (Αλλά γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται να βγει από την ευρωζώνη. Μπορεί να μείνει και να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι σωστό, για τα δικά της συμφέροντα, εφαρμόζοντας, μια διαφοροποιημένη νομισματική πολιτική, στηριγμένη στο seigniorage).

    Αυτό, βέβαια, σε τρομάζει. Δεν πειράζει. Και ο τρόμος καλός είναι. Φυλάει τα έρημα...

    Εν πάση περιπτώσει, οψόμεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απόφαση της 25/3/2013, περιπλέκει με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, τα πράγματα και εντείνει το κομφουζιονισμό στην ευρωζώνη.

    Θα έχει μεγάλη πλάκα, η συνέχεια της όλης υπόθεσης.

    Και αυτήν την πλάκα, κυριολεκτικά, θα την "σπάσουμε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU