Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Ο χρόνος θα δείξει;

του Χρήστου Παπανίκου
του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία από την χθεσινή, πρωτοφανή, απόφαση, για συμμετοχή των καταθέσεων στο πακέτο διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας, ανεξάρτητα από τις γνώμες που θα εκφραστούν για την αρτιότητα, την ηθική της βάση, η, την αποτελεσματικότητα της, ας επικεντρωθούμε στην "επόμενη ημέρα", και στον βαθμό που θα μας επηρεάσει.
Σημειώνω μερικές πρώτες σκέψεις:

- Το σπάσιμο του "ταμπού" έχει να κάνει με την ανάγκη να αιτιολογηθεί η βοήθεια που δίνουν οι πλούσιες χώρες και το ρίσκο που παίρνουν, κυρίως στους δικούς τους φορολογούμενους, αλλά και στα κοινοβούλια τους. Επομένως πιθανότατα θα αποτελεί ένα μελλοντικό συστατικό στοιχείο όλων των πιθανών νέων πακέτων διάσωσης χωρών του Νότου.

- Ο κίνδυνος αυτός θα προεξοφληθεί από τις αγορές. Θα δούμε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες του Νότου σε ασφαλέστερα καταφύγια. Νέοι κίνδυνοι θα προκύψουν για τον τραπεζικό τομέα από αυτό. Και για την ανάπτυξη...

- Στην περίπτωση μας, η εξελισσόμενη ύφεση δημιουργεί διαρκές φούσκωμα των επισφαλειών. Κατά πληροφορίες, το 30% των επιχειρηματικών, το 40% των στεγαστικών και το 55% των καταναλωτικών δανείων δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Και το πρόβλημα μεγαλώνει, καθημερινά. Ενδέχεται να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, της τάξεως των 30-50 δις (!!!). Επομένως σε περίπτωση νέου "μνημονίου" το μενού θα περιλαμβάνει και "κούρεμα" καταθέσεων, κατά το νέο, Κυπριακό, πρότυπο. (Ο Γλέζος ζει, αυτός μας οδηγεί...)

- Σε πολιτικό επίπεδο, η χθεσινή απόφαση ξαφνικά νομιμοποιεί πολλά από τα επιχειρήματα που έχει εκφράσει το ΣΥΡΙΖΑ. Αιφνιδίως δεν μπορεί πια να κατηγορηθεί για "αφασία" και ανοησία, όταν οι επιτελείς της παγκόσμιας οικονομίας (ΔΝΤ) επιβάλλουν μία παρόμοια λύση. Το ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πλέον "συστημικό" και με την βούλα...
Τώρα το μόνο που μένει σαν ελπίδα είναι η απόφαση αυτή να αποδειχθεί, σύντομα, καταστροφική εξαιτίας των παρενεργειών της, ώστε να μπορεί να επαναληφθεί το επιχείρημα (ότι το ΣΥΡΙΖΑ είναι άσχετο, καταστροφικό, και "αστείο"). Η "νομιμοποίηση" της επιχειρηματολογίας του Τσίπρα θα έχει σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα, στην χώρα μας.

Σε αποφάσεις που αλλάζουν το τοπίο και την θέαση του κόσμου όπως τον ξέρουμε, είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την νέα κατάσταση. Η χθεσινή απόφαση ισοδυναμεί με απόφαση των ΗΠΑ, το 2008, να ΜΗΝ στηρίζουν την Citibank και τις άλλες τράπεζες μετά την χρεωκοπία της Lehman, να μην κάνουν το TARP και την κολοσσιαία ένεση ρευστότητος έκτοτε. Ξέρουμε ότι αυτό που έκαναν λειτούργησε καλά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γινόταν αν έπαιρναν την αντίθετη απόφαση, ανάλογη με αυτήν που πήρε χθες η Ευρώπη.
Δεν θα πω ότι ελπίζω (αντίθετα), αλλά ας αφήσουμε τον χρόνο να μας διδάξει. Θα δούμε τι θα γίνει. Σε όλα τα ανθρώπινα, το ελκυστικό είναι ότι τίποτα δεν είναι τελείως προβλέψιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU