Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Για μια απόφαση διεξόδου στην Κυπριακή κρίση: Η πρόταση του Στέφανου Μάνου

Αποτύπωση του αρχικού σεναρίου κατά το Reuters (δείτε διπλανή στήλη)

Ο πρώην Πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Κύπρος δεν έχει αποφασίσει ακόμη που και πως θα βρει τα 5,8 δις που απαιτούνται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Το Eurogroup είχε αποφασίσει να τα βρει με τη φορολόγηση όλων των καταθέσεων. Λιγότερο για καταθέσεις μέχρι € 100.000 και περισσότερο για μεγαλύτερες.

Η απόφαση του Eurogroup δεν ήταν μόνο ανήθικη αλλά και βαθιά ανόητη. Γιατί; Διότι έστειλε στα σκουπίδια προηγούμενη απόφαση που εγγυόταν τις μικρο-καταθέσεις μέχρι € 100.000. Έχοντας αποδείξει ότι οι εγγυήσεις της Ε.Ε. δεν έχουν αξία, το Eurogroup έστειλε ένα μήνυμα στους μικρο-καταθέτες της Ευρωζώνης ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι ασφαλείς.
Με τα σημερινά δεδομένα ποιοι μικρο-καταθέτες κινδυνεύουν; της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στην πρώτη ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά οι καταθέτες θα πάρουν τις καταθέσεις τους και θα τις τοποθετήσουν ασφαλέστερα. Δεν έχω ακριβή στοιχεία, αλλά συντηρητικά εκτιμώ ότι μπορούν να φύγουν άνω των 100 δις. Ευρώ με κατεύθυνση την Ελβετία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και ποιος ξέρει που αλλού.

Συμπέρασμα. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πρέπει να πρωτοστατήσουν ώστε να τροποποιηθεί αμέσως η απόφαση του Eurogroup ως προς το σκέλος της φορολογίας των καταθέσεων μέχρι € 100.000. 

Όχι να μετριασθεί η φορολογία σε π.χ. 2%, αλλά να καταργηθεί επειδή είναι λάθος. 

Σε μια τέτοια περίπτωση θα λείψουν όμως 1,8 δις. Γι αυτά τι πρέπει να γίνει; Να δοθεί κάποιος χρόνος στην Κύπρο να τα βρει. Αν όμως δεν τα βρει, να αναλάβουν οι 6 χώρες που κινδυνεύουν από μια φυγή καταθέσεων να τα βρουν - κατ' αναλογία του ΑΕΠ τους - και να τα δώσουν στην Κύπρο με μια μορφή που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU