Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Mεταρρυθμίζεται το δημόσιο, ανακατεύοντας απλά την τράπουλα των υφισταμένων υπαλλήλων;

Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στις απολύσεις αυτές με την τρόικα και σχεδίαζε τον ακρωτηριασμό του κράτους με τις μετακινήσεις, τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση, την ίδια στιγμή που υποκριτικά μιλούσε για «κόκκινες γραμμές». (ΣΥΡΙΖΑ: "ακρωτηριασμός" η κινητικότητα και η αξιολόγηση...!!)
Κινητικότητα στο Δημόσιο ή ανακύκλωση του τέλματος;

από το ιστολόγιο alepoudrakoulas
"και προπάντων θέλω κινητικότητα στο γήπεδο"...
Το πρόγραμμα των μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο έχει τον τίτλο “Κινητικότητα στο Δημόσιο”. Ήταν όντως καιρός να υπάρξει στον, επί χρόνια τελματωμένο δημόσιο τομέα της χώρας, κάποια κινητικότητα, πέραν της γνωστής, που παρατηρούνταν πριν και μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση με μαζικούς διορισμούς. Σε τι ακριβώς, όμως, συνίσταται αυτή η «κινητικότητα» και πόσο εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα του ίδιου του Δημοσίου αλλά και του ελληνικού λαού γενικότερα;
Ο αρμόδιος υπουργός για τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, κ. Μανιτάκης, φαίνεται πως κρίνει ως σημαντικότερη παράμετρο επιτυχίας του εγχειρήματος του, την αποφυγή των απολύσεων. Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός, “στις προθέσεις του υπουργείου είναι να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο τους υπαλλήλους που έχουν προσόντα και κυρίως με το βασικό κριτήριο της αξιοκρατίας” . Ήδη ανακοινώθηκε από το υπουργείο πως οι 1891 προς μετακίνηση υπάλληλοι, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη 2.423 νέων θέσεων που αφορούν τομείς του δημοσίου με ελλείψεις σε προσωπικό.

Ωραία όλα αυτά θα πει κανείς, θα καταργηθούν άχρηστες θέσεις, και φορείς, και δε θα απολυθούν άνθρωποι, σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο; 

Χμ…Μου ήρθε τώρα στο μυαλό μια παλιά ιστορία, που μάλλον ελάχιστοι θυμούνται. Εκείνο το επονείδιστο Μνημόνιο 2 λοιπόν, που προέβλεπε (σελ. 6 link : https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxkZW1pb3VyZ2lheGFuYXxneDoyOWM5ZTZlYTExMDgzMzQ5) την πρόσληψη συνολικά 2000 ατόμων μέχρι το τέλος του 2012 για την στελέχωση του σώματος φορολογικών ελεγκτών. Η επιλογή των 1800 εξ’ αυτών θα γινόταν από τους υφιστάμενους υπαλλήλους του υπουργείου μέσω γραπτού διαγωνισμού και προφορικής συνέντευξης, ενώ οι υπόλοιποι 200 θα προέρχονταν από νέες προσλήψεις από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2009.

Φυσικά, εμείς τότε ασχολούμασταν επί μήνες με τις εκλογές και όχι με τέτοια δευτερεύοντα θέματα. Και μετά τις εκλογές ήλθε το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι που γλυκαίνει το κορμί και αποχαυνώνει το μυαλό. Ενδιάμεσα, όμως, οι υφιστάμενοι υπάλληλοι και ελεγκτές φρόντισαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία είτε με κινητοποιήσεις-αποκλεισμό αιθουσών όπου θα λάμβαναν χώρα οι εξετάσεις, είτε μέσω της δικαστικής οδού. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, σχεδόν ένα χρόνο πριν: “Εργαζόμενοι στις εφορίες είχαν οργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το εξεταστικό κέντρο (Πειραιώς 211, Ταύρος), και ενημέρωναν για την απόφαση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας εφοριακών υπαλλήλων να μην αποδεχθούν την διενέργεια του διαγωνισμού για τους ελεγκτές Βεβαίωσης και Είσπραξης, που όπως λένε, «οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της εφορίας, στο πλαίσιο της διάλυσης του δημοσίου».”
Οι ουσιαστικοί λόγοι της διαμαρτυρίας τους ήταν, πως σύμφωνα με την προκήρυξη των θέσεων αποκλείονταν όσοι υπάλληλοι δεν ήταν κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου (ή σωστότερα προβλέπονταν ένα ποσοστό 5% για υπαλλήλους ΔΕ) καθώς και το ότι οι νέοι ελεγκτές δε θα έπρεπε να έχουν πάνω από τρία έτη εμπειρίας σε ελεγκτικά σώματα του Υπ. Οικονομικών. Αν αναλογιστούμε πως οι υπάλληλοι χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο αποτελούν περίπου το 35% του ...σώματος ελεγκτών, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι εξετάσεις προκάλεσαν τέτοιες αντιδράσεις.

Έτσι, οι υφιστάμενοι ελεγκτές κατάφεραν και μπλόκαραν για ένα διάστημα τη διαδικασία. Κάπου τον Σεπτέμβριο, διάβασα πως το Υπ. Οικονομικών σκοπεύει να στελεχώσει το νέο σώμα αποκλειστικά με τους υπάρχοντες υπαλλήλους και χωρίς νέες προσλήψεις (με την ίδια φιλοσοφία που ο κ. Μανιτάκης θέλει να μη γίνουν απολύσεις και απλά να ανακατέψει την τράπουλα του υπάρχοντος προσωπικού). 
Χθες, μετά από καιρό, έπεσε το μάτι μου σε σχετικό άρθρο στον τύπο (συγκεκριμένα στο «Κεφάλαιο») για το θέμα των δύο χιλιάδων ελεγκτών. Με χαρά διάβασα πως η Τρόικα επιμένει να γίνει η πρόσληψη των δύο χιλιάδων ελεγκτών, όπως ακριβώς προβλέπεται από το μνημόνιο II, και το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται (επιτέλους) να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες το διαγωνισμό για την επιλογή περίπου 1800 ελεγκτών (ήδη έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με το «Κ» οι 329 – αυτό έχουμε καταφέρει δύο μήνες μετά τη λήξη του deadline που έθετε το Μνημόνιο!) που θα στελεχώσουν τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ. 
Ευτυχώς, που τελούμε υπό επιτήρηση δηλαδή, γιατί αλλιώς δε θα γινόταν τίποτα σε αυτή τη γεροντοκρατούμενη χώρα, που είναι ακόμα δέσμια παρασιτικών και αντιπαραγωγικών συμφερόντων.
Η επιμονή της τρόικας για τη δημιουργία νέου σώματος φορολογικών ελεγκτών έχει ισχυρή λογική βάση, αφού 
i) Οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι προφανώς ανεπαρκείς, 
ii) η επιλογή του νέου σώματος θα γίνει με αξιοκρατικές διαδικασίες και προαπαιτούμενα (πτυχίο ΠΕ ή ΤΕ), και 
iii) οι νέοι ελεγκτές απαιτείται να έχουν μικρή έως και καθόλου πείρα από τους υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μην έχουν προλάβει να μολυνθούν από το άκρως διαδεδομένο στους υφιστάμενους ελεγκτές μικρόβιο της διαφθοράς.

Αντίθετα, ο κ. Μανιτάκης πιστεύει πως θα μεταρρυθμίσει το δημόσιο, ανακατεύοντας απλά την τράπουλα των υφισταμένων υπαλλήλων. Δε μας πληροφόρησε όμως για το πώς αξιολογήθηκαν οι υπάλληλοι αυτοί και κρίθηκαν επαρκείς για τις νέες τους θέσεις. 
Μήπως, λέω ‘γω με το φτωχό μου το μυαλό, θα ήταν καλύτερα κάποιοι από αυτούς να απολυθούν και να μπολιαστεί το δημόσιο με νέο, μορφωμένο και χωρίς τις νοοτροπίες του παρελθόντος προσωπικό; Προσωπικό που θα προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι λόγω παρέμβασης του κ. Στυλιανίδη ή κάποιου άλλου πολιτικάντη. Προσωπικό που θα δώσει δυναμική στο παραπαίοντα δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η ανεργία στους νέους.
  • Την ίδια ώρα λοιπόν που ο κ. Μανιτάκης πανηγυρίζει για το ότι θα καταφέρει να μην απολυθούν οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που έχει ζητήσει η τρόικα, δεκάδες χιλιάδες νέοι με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και λοιπές ικανότητες πέραν πιστοποιήσεων , έχουν ξενιτευτεί, και άλλοι τόσοι σκέφτονται να τους ακολουθήσουν. 
  • Την ίδια ώρα, το ελληνικό κράτος δυσκολεύεται να απολύσει επίορκους υπαλλήλους και κρατάει αποφοίτους δημοτικού ή υπαλλήλους που είναι επί έτη δυσλειτουργικοί ή τεμπέληδες. 
  • Την ίδια ώρα οι υπέρμετρες αυξήσεις των φόρων, για να συντηρηθεί ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, έχουν σκοτώσει ένα σωρό ιδιωτικές εταιρίες και μαζί μ΄αυτές, χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι όλα αυτά αριστερά ή φιλολαϊκά και πρέπει άραγε να πανηγυρίζουμε;
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όχι, δεν πιστεύω πως αν τώρα απολυθούν κάποιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει αρκετά νωρίτερα, πριν η ύφεση και η οικονομική δυσπραγία διογκωθούν στα σημερινά επίπεδα. 
Τώρα, ενδεχόμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πιθανότατα να προκαλέσουν σημαντικές αναταράξεις στην κοινωνική συνοχή. 
Επίσης, δεν παραγνωρίζω το γεγονός, πως διαχρονικά αυτοί που έχουν κάτι και το χάνουν είναι πιο επικίνδυνοι από αυτούς που ποτέ δεν είχαν τίποτα (και αυτό το γνωρίζουν ακόμα καλύτερα οι πολιτικοί μας, στους οποίους ο παράγων «πολιτικό κόστος» παίζει πάντα βαρύνοντα ρόλο στις επιλογές τους).
Όμως, δε μπορώ να ανεχτώ την υποκρισία του πολιτικού συστήματος (συμπολιτευόμενου και αντιπολιτευομένου), που αντιμάχεται με σθένος τις απολύσεις στο δημόσιο. Ενός πολιτικού συστήματος που προσπαθεί να διατηρήσει το πλαίσιο άθικτο, απλώς σε χαμηλότερο επίπεδο. Ελπίζοντας πως θα διατηρήσει το ίδιο χρεοκοπημένο μοντέλο, έστω και φτωχότερο. Κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο.
Γιατί το πολιτικό σύστημα, με τις πράξεις του διώχνει μεγάλο μέρος του ικανότερου εργασιακού δυναμικού στο εξωτερικό, για να ικανοποιήσει τους παλιούς πελάτες του. Γιατί ο δημόσιος τομέας, (και ιδίως οι εφορίες!) δε μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές με τους υφιστάμενους υπαλλήλους μόνο, οι οποίοι έχουν ποτιστεί με την παλιά κυρίαρχη νοοτροπία (και όσοι δε μετείχαν της κυρίαρχης νοοτροπίας, μετά τις οριζόντιες μειώσεις μισθών έχουν χάσει το κίνητρό τους). 
Γιατί ένα κράτος, δε μπορεί να γίνει παραγωγικό, όταν προστατεύει ανεπαρκείς εργασιακά 50άρηδες, για να συντηρούν αυτοί με τη σειρά τα 25-χρονα παιδιά τους, που ενώ είναι γεμάτα προσόντα δε βρίσκουν δουλειά σε αυτή τη χώρα του παραλογισμού.
Καταλήγοντας, ας μην πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί και ιδίως ο «αριστερός» κ. Κουβέλης επειδή θα γλιτώσουν χιλιάδες ΔΥ από τα δόντια της κακιάς τρόικας. Επί της ουσίας αυτό που γίνεται δεν είναι « η κινητικότητα στο Δημόσιο» όπως το διαφημίζουν, αλλά ανακύκλωση του τέλματος. Ας ελπίσουμε να μη κολλήσει σε αυτό το τέλμα και η υπόλοιπη χώρα…

Υ.Γ. Λίγες ημέρες μετά το παραπάνω άρθρο, ήλθε η δημοσιοποίηση της εμπιστευτικής έκθεσης της Τρόικας να δικαιώσει τους προβληματισμούς μου. Μεταξύ άλλων αναφέρει : “Αξίζει να επισημανθεί και το ηλικιακό προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού: προφίλ που δεν είναι ευεπίφορο του επιθυμητού βαθμού αλλαγής – πάνω από τους μισούς υπαλλήλους έχουν συμπληρώσει τα 50, ενώ 26% έχουν ήδη πατήσει τα 55.” & “την περίοδο 2013-14 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές ετησίως—μάλιστα ευκταίο θα ήταν πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής” . Το πλήρες κείμενο στο link : http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1740084 – πάνω δεξιά υπάρχει διαθέσιμο σε αρχείο word.

13 σχόλια:

  1. Σκόπιμο είναι, αντί να τους γυρίζουμε από το ένα γραφειο στο άλλο και από την μια υπηρεσία στην άλλη να τους εκτοπίσουμε (όπως λέει και ο αρχηγός μας Θέμος Τζήμερος) στις πρόσφατα αγορασμένες νησίδες για να εργαστούν αμισθί για τα τουριστικά έργα των καταριανών επενδυτών.
    Φτάνει πια, όχι άλλο υπερτροφικό δημόσιο.
    Ζήτω η χωρίς υπερωρίες εθελοντική εργασία.
    Θάνατος στους εναπομείναντες ΔΥ.
    Ζήτω ο αγνός και αμόλυντος ιδιωτικός τομέας.
    Οχι στο κρέας αλόγου. Ναι στο κρέας στρουθοκαμήλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα καλά ρε παιδιά, ...."αριστεροί", για ποιόν ακριβώς λόγο αυτοαποκαλείστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα (αριστερά) έδρανα της γαλλικής προεπαναστατικής εθνοσυνέλευσης - να διαβάζουμε και λίγο ιστορία, όχι μόνο leninreloaded...

      Διαγραφή
    2. Λεπτομέρειες μπορεί να σας δώσει ο spiral architect που μας παρακολουθεί ανελλιπώς..

      Διαγραφή
    3. Πιο βαθιά το κεφάλι μες το χώμα, ακόμα πιο βαθιά φίλε spiral architect...

      τελικά είναι πολύ εύστοχος ο τίτλος του site, για την υποτιθέμενη "αριστερά", γεμάτη αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, που ευδοκιμεί στη χώρα μας...

      Διαγραφή
  3. Γιώργο: Μαρέσει που δημοσιεύεις σχόλια του spiral που μας μπινελικιάζει όπου βρεθεί και σταθεί, του στυλ " μη γαμάς τη Μαργαρίτα" κλπ. Ο τύπος έχει πρόβλημα και έτσι δεν το βοηθάς να το λύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον κρατώ σαν δείγμα των διαταραχών της "μαρξιστικής λενινιστικής πανούκλας" που έλεγε κι ο Χρηστάκης στο "ιδεοδρόμιο". Είναι κλασσική περίπτωση εμμονής και μεγάλο ρουφιανάκι - δεν με απασχολεί η θεραπεία του - ας πάει στα εξωτερικά ιατρεία του Περισσού :)

      Διαγραφή
    2. Προφανώς εσείς είστε τα κλασσικά δείγματα κατάντιας της αριστεράς που στα φοιτητικά της χρόνια θεωρούσε ότι ήταν αριστερότερα απ'το ΚΚΕ, (passe το ΚΚΕ, τι να κάνουμε!) αλλά που όταν ωρίμασε, άρχισε να συναγελάζεται με αυτό που αποκαλούσε δικομματισμό υποστηρίζοντας αντιλαϊκές κυβερνήσεις ή χαριεντιζόμενη με τους Τζήμερους, τους Μάνους και τις Ξαφές, με μπόλικη πράσινη οικολογική εσάνς.
      Γεωργιε, μ' αρέσει που στα νιάτα σου διάβαζες και το Ιδεοδρόμιο.
      Λουκυ Λουκ και πολύ σού' πεφτε!
      Ο δε χαρακτηρισμός επιστρέφεται, καθότι οι θέσεις σας, άλλα δείχνουν.

      Διαγραφή
    3. Εμείς είμαστε ότι είμαστε και προς το παρόν δεν μπορείς να μας το απαγορεύσεις. Εσύ όμως είσαι ένας θρασύδειλος υβριστής που κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία για να μας χώνεις μπινελίκια. Γιατί έτσι καταλαβαίνεις το διαδίκτυο. Λάθος του Γιώργου που σε αφήνει να του λερώνεις τη σελίδα.

      Διαγραφή
    4. Ναι δεν αξίζει τον κόπο Λεωνίδα - ήθελα απλά να δείξω στον TRASH τι φίδι ανέχονται(;) στην παρέα του leninreloaded ή του techie chan...

      Διαγραφή
    5. spiral architect ο ιοβόλος όφις8 Μαρτίου 2013 στις 6:21 μ.μ.

      Aγαπητό ντουέτο:
      Tο να είσαι μνημονιακός, νεοφιλελεύθερος, το να ανάγεις την αγορά σε θρησκεία, να εύχεσαι να έιχαμε 10 Στουρνάρες και τις τροϊκανές επιταγές σε θέσφατο, είναι επιλογή.
      (σαφώς και δεν το κάνεις για την ψυχή της μάνας σου, έχεις και τα τυχερά σου βέβαια)
      Το να αυτοαποκαλείσαι αριστερός (σεβασμός στον αυτοπροσδιορισμό) και ταυτόχρονα με τις θέσεις, τις πράξεις την υποστήριξη που δίνεις σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση και εν τέλει με τις αναρτήσεις σας, να γίνεσαι χειρότερος από αυτούς που υποτίθεται αντιπροσωπεύουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετικές αντιλήψεις και αξίες τι είναι;

      Αν όλα όσα έχω γράψει είναι ύβρεις και αν ένα νικνέημ στο ίντερνετ θεωρείται θρασυδειλία, ρίξτε μια ματιά γύρω σας και αναρωτηθείτε.

      Αυτά τα ολίγα και τέλος από εμένα.

      Διαγραφή
  4. "σαφώς και δεν το κάνεις για την ψυχή της μάνας σου, έχεις και τα τυχερά σου βέβαια"... Αυτά βέβαια θα τα έλεγες υπογράφοντας με το ονοματάκι σου, φασιστάκι που το παίζεις και δημοκράτης (για το αριστερός άστο - είπαμε: οι κουκουλοφόροι δεν είναι αριστεροί, είναι φασίστες). Οι αναρτήσεις είναι δικαίωμα του καθενός τουλάχιστον στις δημοκρατίες και τις ανοιχτές κοινωνίες - και δεν κάνουν τον συγγραφέα τους χειρότερο από τους κυβερνώντες: αυτή είναι η γνωστή φασιστική αντίληψη που αφαιρεί δικαιώματα γιατί έτσι θέλουν κάποιοι. Νικνέημ στο ίντερνετ επιτρέπεται όταν σχολιάζεις γενικά όχι προσωπικά - αυτό είναι απλά αλητεία. Στο καλό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU