Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ιδιωτικοποιήσεις: ζητούμενο το πώς θα ωφεληθούν οι πολίτες

Δεν έχει νόημα να αντικαθιστάς ένα κρατικό μονοπώλιο με ένα ιδιωτικό

του Φώτη Κοκοτού*
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προκαλούν αντιδράσεις κι ακούγονται εκφράσεις όπως "ξεπούλημα", "εκποίηση" ή ακόμη και "προδοσία". Στην ουσία, η μόνη "προδοσία" είναι να έχεις μια τόσο πλούσια χώρα και οι κάτοικοί της να μην απολαμβάνουν τα οφέλη. Εν τέλει αυτό είναι το ζητούμενο: πώς θα ωφεληθούν οι πολίτες.
Οι ακραίες εκφράσεις όπως "ξεπούλημα" είναι παραπλανητικές. 
Πρώτον, συγχέονται το δημόσιο κτήμα με την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου: μη νομίζουμε πως "πουλιέται η Ακρόπολη", δηλαδή. 
Επίσης, συγχέονται η κυριότητα με την κυριαρχία: ένα ακίνητο δεν μπορεί κανένας να το πάρει μαζί του. 
Άλλη μια παρανόηση είναι πως τα ωραία ακίνητα έχουν τεράστια αξία. Την αξία την υπολογίζεις μόνον όταν ξέρεις ποια εκμετάλλευση επιτρέπεται. Ένα δάσος έχει τεράστια αξία ως οικοσύστημα, αλλά για πώληση έχει ελάχιστη: δεν χτίζεις τίποτα.

Βασικός σκοπός μιας ιδιωτικοποίησης δεν είναι να εισπράξει χρήματα το Δημόσιο. Αν ήταν, θα γίνονταν οι πωλήσεις παλιά, όταν οι αξίες ήταν ψηλά. Βασικός σκοπός είναι να γίνουν επενδύσεις: ανακαινίσεις, μετατροπές, ανάπτυξη, λειτουργία. Να πληρωθούν υπεργολάβοι, σύμβουλοι, μισθοί, εισφορές και φόροι. 
Ακόμη και κλειστό αν είναι ένα κτήριο ή όταν ένα δημόσιο κτήμα καταπατείται, εμείς οι πολίτες πληρώνουμε τους λογαριασμούς και τα τέλη του, τη συντήρηση, τον καθαρισμό, τους βολεμένους «θυρωρούς» και «κηπουρούς». Μα δεν είναι προτιμότερο να τα πληρώνουν όλα οι επενδυτές; Υπ' αυτό το πρίσμα, και τζάμπα να τα δίνανε, χάρη θα μας έκαναν!
Αυτό που ισχύει για τα ακίνητα ισχύει και για τις κρατικές επιχειρήσεις. 
  • Όταν έχουν κέρδη, αυτά προέρχονται από την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά: τα κρατικά μονοπώλια καρπώνονται όλη την πίτα, την οποία μετά μοιράζουν στους ημετέρους τους και στους κομματικούς εγκάθετους. 
  • Όταν έχουν ελλείμματα, τα πληρώνουμε εμείς οι πολίτες μέσω των φόρων. Και κανείς δεν θέλει να πληρώνει φόρους χωρίς ανταπόδοση.
Ακόμη χειρότερα, τα κέρδη των κρατικών μονοπωλίων είναι σαν τα "κέρδη" της ΕΡΤ: αφού όλοι πληρώνουμε εισφορά μέσω του λογαριασμού ΔΕΗ είτε έχουμε τηλεόραση είτε όχι, είτε βλέπουμε ΕΡΤ είτε όχι, προφανώς και η ΕΡΤ έχει λεφτά να μοιράζει. Τα "κέρδη" αυτά, όπως και του ΟΠΑΠ, αποτελούν ...
βασική πηγή χρηματοδότησης του πελατειακού συστήματος που κατέστρεψε τη χώρα. Από την άλλη, τα τεράστια χρέη του ΟΣΕ (12 δισ.) έχουν φορτωθεί σ' εμάς τους πολίτες. 
Όσοι λένε πως θα «εθνικοποιήσουν» επιχειρήσεις και τράπεζες θα μας φορολογήσουν περισσότερο για να ζήσει αυτό το σάπιο σύστημα.
Προσοχή: Όπως όλα τα μονοπώλια, έτσι και τα κρατικά μονοπώλια είναι συντηρητικά και δεν καινοτομούν, γιατί κανείς δεν τα πιέζει. Επομένως, δεν έχει νόημα να τα αντικαθιστάς με ιδιωτικά μονοπώλια. Πρέπει ταυτόχρονα να απελευθερώνεται και η αγορά, ώστε με τον ανταγωνισμό να μειώνονται οι τιμές. 
Όταν ο ΟΤΕ ήταν μονοπώλιο, δεν είχαμε καμία επιλογή πακέτου, ενώ, για να πάρουμε γραμμή, περνούσαν μήνες. 
Ομοίως και ο ΟΠΑΠ μπήκε στο ηλεκτρονικό στοίχημα μόνο όταν αναγκάστηκε από τον ανταγωνισμό.

Υπάρχουν εξαιρέσεις; Κατά κάποιον τρόπο, ναι. Για παράδειγμα, το νερό και το ρεύμα, τα οποία έχουν μια ιδιαιτερότητα: τα πληρώνουμε γιατί έρχονται σπίτι μας μέσα σε σωλήνες ή καλώδια (το νερό είναι τζάμπα μόνο με τον κουβά στην πηγή). 
Δηλαδή, αυτό που ουσιαστικά πληρώνουμε είναι το δίκτυο. Όμως νερό και ρεύμα μπορεί να βάλει οποιοσδήποτε μέσα στο δίκτυο. Ομοίως, τρένα μπορεί οποιοσδήποτε να βάλει πάνω στις ράγες. 
Το δίκτυο είναι στρατηγικής σημασίας και, βεβαίως, η εποπτεία του δικτύου είναι βασική αρμοδιότητα του κράτους. Όμως άλλο έλεγχος δικτύου και άλλο παραγωγή αγαθού. Οι παραγωγοί πρέπει να ρισκάρουν τα δικά τους λεφτά και όχι τα δικά μας.
Το Δημόσιο χρεοκόπησε επειδή δεν ανέπτυξε τον πλούτο που του εμπιστεύθηκαν οι Ελληνες πολίτες, τον πλούτο της χώρας μας. Τον σπατάλησε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα. 
Τελικά, όσοι εναντιώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις και τα λεφτά που θα μας φέρουν πρέπει ν' αναρωτηθούν: προτιμούν, μήπως, να πληρώνουν τεράστιους φόρους;

* Επιχειρηματίας στον τουρισμό και τις κατασκευές
* πηγή: enet.gr

9 σχόλια:

  1. Ετσι, ακριβώς έχουν τα πράγματα.
    Τέτοια κείμενα, περιγράφουν τα "πρόσημα" που ψάχνει η Αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά. Εδώ ιδιωτικοποιήθηκε η κηδεία της Μεγάλης Δασκάλας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία θα περιλαμβάνει και τοποθέτηση προϊόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή με τα δίκτυα και τη συντηρησή τους από τον Έλληνα φορολογούμενο κάποιοι θα κανουν μπιζνες πουλώντας το νερό του Μόρνου και άλλων τέτοιων πηγών, τα οποία θα αγοράσουν με τα χρηματα του ΕΣΠΑ.
    Άσε που θα φερει ανταγωνισμό και ανάπτυξη γιατί θα έχεις να διαλέγεις νερό από τον Μαραθώνα ή από τα σκατόνερα....
    Επίσης να δώσουμε τις λιγνιτικές μονάδες που σκαφτηκαν με τα λεφτά του δημοσιου για να χρησιμοποιούν οι "επενδυτές" το έτοιμο δίκτυο της ΔΕΗ, το οποίο θα τους το συντηρεί πάλι το Δημοσίο.
    Πρότυπο βέβαια θα είναι οι "επενδύσεις" τύπου Energa και Aegean Power.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν τό κρύβει ο άνθρωπος. Γράφει: Να πληρωθούν υπεργολάβοι, σύμβουλοι,...
      H γνωστή στρατιά που παράγει αέρα κοπανιστό και τον ονομάζει με τον ψαρωτικό όρο "deliverables"
      Eν τω μεταξύ η ιδιωτικοποίηση γίνεται τοις πράγμασι ήδη στην Ελλάδα. Βασικές διαδικασίες (μέρος του core business που θα λέγαν οι κονζαλταντς) δίδεται ήδη με υπεργολαβίες σε ΟΣΕ, ΔΕΗ και αλλού (αουτσώρσινγκ που λένε οι κονζάλταντς). Με αποδεδειγμένα πολλαπλάσιο κόστος + τα κόστη όβερχεντζ (που λένε πάλι οι κονζάλταντς) για παρακολούθηση και διαχείριση των συμβάσεων αυτών.
      Τέλος πάντων αρκεί να δει κανείς την ιδιωτικοποίηση των British Rail για να καταλάβει κανείς τι πατάτες προτείνουν. Δε λέω τα κλασσικά (ατυχήματα κλπ.). Αλλά την εκτόξευση των επιχορηγήσεων στις ΤΟCs και την αναγκαστική πρακτικά επανακρατικοποίησή τους (Εast Coast Main Line) όταν ο παραχωρησιούχος τα βρει σκούρα... Αλλά τι ψάχνεις; The witch is dead, long live the witch!

      Διαγραφή
    2. Οπότε να μην γίνει τίποτα καλύτερα...
      Αυτές οι επενδύσεις βρωμάνε άλλωστε :)

      Διαγραφή
    3. Ότι φέρνουνε δουλειές είναι μια απεχθής λεπτομέρεια για όσους έχουν "αριστερή" παιδεία... Τέλος πάντων περιμενουμε τις δουλειές που θα φέρει η αριστερά, με εισαγωγικά ή και χωρίς.

      Διαγραφή
  4. Αν είναι οι δουλειές αυτές να αφαιρέσουν αντικείμενο εργασίας από εργαζόμενους inhouse για να δοθούν σε outsourcing και να πληρώνω τον golden consultant που θα διαχειρίζεται τη σύμβαση, όχι... Αυτό δεν είναι επένδυση, είναι αέρας κοπανιστός. Αν αυτές οι δουλειές είναι πάρε 300 πλύνε σκάλες κι αν μιλήσεις υπάρχει και το βιτριόλι, όχι να λείπει. Γιατί για αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε (outsourcing και υπεργολαβίες). Κανένα πραγματικό οικονομικό όφελος, μόνο κάτι αγαπούλες τα κονομάνε.
    Θα αναφέρει κανείς ίσως το φαινόμενο "Τηλ/νίες" αλλά συγγνώμη, μεγαλύτερη φούσκα δεν υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη και η φρασεολογία σου δείχνει πόσο μακριά είσαι από τον τρόπο που δημιουργούνται δουλειές. Θα ήθελες να μας το αναλύσεις; Ή δουλειές δημιουργεί μόνο το κράτος; Ρωτώ ευθέως.

      Διαγραφή
    2. Eξαρτάται από τον κλάδο (industry που λένε οι κονσάλταντς). Νέες τεχνολογίες, αγρ. παραγωγή, ναυτιλία, λιανεμπόριο, λοτζίστικς, μεταποίηση προφανώς ιδιώτες (σε κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον). Στα κλασικά "δικτυακά" μονοπώλια κάποιο δημόσιο, το ελληνικό, το γερμανικό, το ρωσικό. Και για να δράσουν αυτά χρειάζονται "κλασικού" τύπου δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές. Επανέρχομαι όμως λίγο στις τηλ/νίες γιατί δείχνουν τι θα πει "δραστικός δογματισμός"
      Ιδρύθηκαν η Telestet και Panafon. Οι τιμές ληστρικές στο Θεό. Και όμως "είναι λάθος να δοθεί τρίτη άδεια στον ΟΤΕ". Δόθηκε η άδεια στον ΟΤΕ, φτιάχτηκε η Cosmote, οι τιμές έπεσαν και ο κόσμος τώρα προτιμά συστηματικά την "κρατική" cosmote (η οποία ήταν και το τυράκι για να αποελληνοποιηθεί (το αποκρατικοποιηθεί είναι αρκετά παραπλανητικό) o OTE και να βάλει η DT λεφτά... Τεσπα

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU