Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι απολύσεις στο Δημόσιο και το γαϊτανάκι με την τρόικα

του Χρήστου Παπανίκου
του Γιώργου Προκοπάκη*
Αναρωτιέμαι...
Πόσο κακή μπορεί να είναι μια λύση όπως η παρακάτω:
1. Κλείνουν σήμερα ΟΛΟΙ οι οργανισμοί που περισσεύουν.
2. Όλο το προσωπικό από τους οργανισμούς που κλείνουν τίθεται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα με τις βασικές αποδοχές.
3. Αξιολογούνται οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα.
4. Προσδιορίζονται ανάγκες του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.
5. Γίνεται αντιστοίχιση των σε διαθεσιμότητα με τις ανάγκες.
6. Συμπληρώνονται οι ανάγκες με τους σε διαθεσιμότητα μέχρι του επιθυμητού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
7. Οι υπόλοιποι απολύονται.
8. Εάν επιθυμούμε σταδιακή προσαρμογή, μπορεί να κλείνουν οι οργανισμοί σταδιακά ενώ οι αξιολογήσεις θα προχωρούν.
9. Εάν επιθυμούμε ΚΑΙ ανανέωση, στο βήμα 5 μπορεί με τις ανάγκες του υπόλοιπου δημοσίου να αντιστοιχίζεται πληθυσμός που να αποτελείται από υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και ίσο αριθμό (ή άλλο πλήθος) επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

Είναι απολύτως νόμιμη, είναι γρήγορη, είναι αποτελεσματική, σταματάει το γαϊτανάκι με την τρόικα, καταλήγει σε πιο λειτουργικό δημόσιο - από τους οργανισμούς που κλείνουν παραμένουν οι ικανοί.



*από την Μεταρρυθμιστική Αριστερά στο fb

8 σχόλια:

  1. Πολλά μπράβο. Η μεταρρυθμιστική αριστερά στα καλύτερά της. Επιτέλους τέλος πια τα διλήμματα. Οι άχρηστοι, επίορκοι και τεμπέληδες να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι οργανισμοί να κλείσουν και να ξανανοίξουν στα άξια χέρια των τίμιων επενδυτών. Όσοι Ελληνες επιχειρηματίες δεν συμμετάσχουν στο εγχείρημα να κάνουν στην άκρη και οι εναπομείναντες οργανισμοί να παραχωρηθούν στους Γερμανούς επενδυτές, που έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν.
    Να επιτραπεί η κινητικότητα των εργαζόμενων του νέου δημοσίου ακόμα και εκτός των συνόρων της χώρας μας, πάντα εντός Ε.Ε.. Όσοι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της νέας χώρας υποδοχής -π.χ. γερμανικά- να απολύονται πάραυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μεταρρυθμιστική αριστερά στα χειρότερά της. Τάζει/διεκδικεί ανέφικτα πράγματα (όπως η "παλαβή αριστερά" που τάζει/διεκδικεί λαγούς με πετραχήλια) Ο συλλογισμός λέει "είναι δίκαιη/νόμιμη, γρήγορη και αποτελεσματική"
    Πώς είναι γρήγορη;
    "κλείνουν σήμερα ΟΛΟΙ οι οργανισμοί που περισσεύουν" "όσοι περισσεύουν τίθενται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα" (και μετά παραθέτει μια αλυσιδωτή διαδικασία μετακινήσεων/απολύσεων/αντικαταστάσεων)

    Πολύ απλά αυτά δε γίνονται σε τρεις μήνες, δυστυχώς.
    Ποιοι είναι αυτοί όλοι που περισσεύουν; Ποιοι είναι δηλαδή οι οργανισμοί και οργανωτικές μονάδες που περισσεύουν; Ακόμα δεν έχουμε βρει. Γιατί δυστυχώς οι προφανείς περιπτώσεις του τύπου "Οργανισμός προαστασίας βιοτόπου του καφέ σπουργιτιού" είναι λίγες και με μικρό αποτέλεσμα/επίπτωση. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να προσδιοριστούν νέες διαδικασίες και η Δημ. Διοίκηση δεν εφαρμόζει απλώς διαδικασίες (παίρνω το φάκελο από δω το διαβιβάζω εκεί, τηρώ πρωτόκολλο, αρχεία με βάση άιζο κλπ κλπ). Εφαρμόζει νομοθεσία (πχ. πολεοδομικοί ή φορολογικοί έλεγχοι). Και η νομοθεσία είναι καραπερίπλοκη.
    Όλα αυτά δε λύνονται σε τρεις μήνες χωρίς να μην έχουμε διαλύσει εντελώς το κράτος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα ξέρεις από μέσα ανώνυμε...
      Έτσι δικαιολογούμε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα; Ότι θέλει χρόνο;
      Μα ποιος δεν ξέρει ποιοι είναι οι άχρηστοι οργανισμοί;;;
      Από την εποχή του Πάγκαλου κυκλοφορούν οι σχετικοί κατάλογοι -στο μεταξύ η αγορά πεθαίνει από τους φόρους για την συντήρησή τους! Σήμερα, όχι του χρόνου. Τι έχετε να πείτε γι αυτό εκεί στην κεντροαριστερά; Ας πρόσεχαν;

      Διαγραφή
    2. Δε χρειάζεται insider info ούτε να είναι κανείς "κεντροαριστερός" για να λέει κανείς τα παραπάνω. Καθαρό μυαλό χρειάζεται χωρίς μεταρρυθμιστικό ζήλο αντίστοιχο άραβα μουσουλμάνου το 700μ.Χ.
      Έχω μάθει να δουλεύω με διαδικασίες. Και ξέρω τι γράφω.
      Και δε γράφω μόνο "άχρηστοι οργανισμοί". Το κυριώτερο "άχρηστες οργανωτικές μονάδες" (τμήματα, διευθύνσεις κ.ο.κ)
      Μπορεί τελικά να εγκαλέσει κανείς το Μανιτάκη ότι είναι "αργός" ή "όχι και τόσο θαρραλέος" όμως στον πυρήνα της σκέψης του έχει δίκιο.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς: το "αργός" ή "όχι και τόσο θαρραλέος" , έχουν θανάσιμες επιπτώσεις για την υπόλοιπη κοινωνία που συντηρεί με το αίμα της το Δημόσιο - κι εδώ, δεν μας ενδιαφέρει τόσο αν στον πυρήνα της σκέψης του έχει δίκιο αλλά αν μπορεί να πράξει... και όχι ανακαλύπτοντας επίορκους εκεί που δεν υπάρχουν αλλά μέσω ελέγχου πόθεν έσχες!
      Ότι οι ΔΥ βρίσκονται στην αγωνία των διώξεων του κομματικού κράτους ως "επίορκοι" δεν είναι τυχαίο - αρκεί μια μήνυση/ και ως "ακατάλληλοι" - αρκεί να αργήσουν δέκα λεπτά. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση ούτε αξιολόγηση, ότι κι αν βρούμε "στο μυαλό του Μανιτάκη". Ξέρεις με συμψηφισμούς δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Με πόθεν έσχες ως προτεραιότητα, ναι. Και εκεί βρίσκονται οι πραγματικοί επίορκοι και τα χιλιάδες λαμόγια - άμεσα και ηλεκτρονικά...

      Διαγραφή
  3. Επειδή δεν είναι θέμα ποιοι περισσεύουν, αλλά ποιοι μπήκαν από το παράθυρο:
    Γίνεται επανέλεγχος στα δικαιολογητικά που προσκόμισαν όσοι υπέβαλλαν αίτηση για μονιμοποίηση σύμφωνα με το Π.Δ. 164/04 και εντοπίζονται ποιοι μονιμοποιήθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά. Επίσης, γίνεται έλεγχος ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες χορήγησαν αυτά τα πλαστά πιστοποιητικά.


    Ίσως αυτή να ήταν μια κάποια ουσιαστική αρχή της όποιας πραγματικής μεταρρύθμισης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρουφιάνος υπηρεσίας12 Απριλίου 2013 στις 2:24 μ.μ.

    Φοβερή και μη αναμενόμενη επιτυχία έχει το μέτρο ελέγχου των κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων την δημόσια υπηρεσία που εργάζομαι.
    Ο φόβος της απόλυσης ανάγκασε τους ¨ξενιτεμένους¨ υπαλλήλους να επιστρέψουν αυθορεί και παραχρήμα.
    Με τραίνα, πατίνια, πλοία, jet ski, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ακόμη και με άλογα του ΙΚΕΑ, επιστρέφουν από τα μέρη που την είχαν κάνει!!
    Με ζωντανές συνδέσεις τα κανάλια (MEGA, SKAI, CNN, AL JAZEERA, BBC, DW , κλπ) καλύπτουν το γεγονός. Από τις δηλώσεις των κοπανατζήδων προκύπτει ότι η πλειοψηφία παραθέριζε στις Μπραχάμες, στα Μπαρμπάντος και στις Άλπεις. Λίγοι είχαν επιλέξει Ασία, Άπω Ανατολή, Ωκεανία και ένας μόνο δήλωσε Παγκράτι.

    Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στα γραφεία της Υπερεσίας ήταν άκρως συγκινητικές.
    Συνάδελφοι που είχαν χαθεί χρόνια, τώρα με άσπρα μαλλιά, φιλιούνται και αγκαλιάζονται. Ζητούν να μάθουν τι έγινε στα χρόνια που πέρασαν, πώς μπήκαμε στο ευρώ, ρωτούν για τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά όταν ακούνε για την κρίση, το Σόιμπλε, τη Μέρκελ, τον Φώτη το βαστάζο και το μνημόνια κλαίνε με αναφιλητά.
    Οι διευθυντές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δηλώνουν με πειστικό τρόπο ότι πέφτουν από τα σύννεφα διότι δεν γνώριζαν ότι είχαν τόσους πολλούς υπαλλήλους στην ξενιτιά.
    Ήδη παρατηρείται έλλειψη χώρου. Οι υπάλληλοι σαν σταφύλια κρέμονται σε περβάζια, παρτέρια και πολυελαίους. Κάποιοι προϊστάμενοι δηλώνουν ότι ¨δεν μας έφταναν οι ουρές των συνταξιούχων και των ανέργων έχουμε τώρα και τους κοπανατζήδες¨.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά δικαιώνεις το νικ σου. Διαπρέπεις στη λιβελλογραφία...

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU