Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ρυθμίσεις γκιλοτίνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Οι οφειλές στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ όμως δεν είναι ούτε εισφοροδιαφυγή ούτε φοροδιαφυγή...

Η εισφορά-σκάνδαλο
στο ΤΕΒΕ και οι αντισυνταγματικές διώξεις

από το 
Ημερολόγιο κρίσης ενός ελεύθερου επαγγελματία

Όποιος/όποια ασφαλίζεται στο ΙΚΑ καταβάλλει εισφορές ανάλογα με τα ημερομίσθια που πραγματοποιεί. Η εισφορά στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ αντιστοιχεί σε πλήρη εργασία 25-30 ημερών. Δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά ημερομίσθια (δηλαδή τον τζίρο ή τις εισπράξεις) που πραγματοποιεί ένας ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας.
Ένας/μία πάροχος υπηρεσιών, ένας μαγαζάτορας, ένας τεχνικός υποχρεούνται άκαμπτα να καταβάλλουν την εισφορά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να μην έχουμε κρίση, σαν να δουλεύουν κανονικά! 
Επίσης ένας νέος που επιθυμεί να ανοίξει μια δουλειά θα βρει μπροστά του ασήκωτα και αδικαιολόγητα πάγια έξοδα.

ΑΝΤΙ το ταμείο μας λοιπόν να προσαρμοστεί στην κρίση, μας απειλεί με φυλάκιση! 


Τρόικα και κυβέρνηση καθορίζουν ίδιες ρυθμίσεις με τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ΙΚΑ και ΔΟΥ, λες και η αδυναμία καταβολής της εισφοράς στο ΤΕΒΕ είναι μια σκόπιμη εισφοροδιαφυγή για ημερομίσθια που έχουν πραγματοποιηθεί (κι εδώ βρίσκεται η αντισυνταγματικότητα του θέματος).
Οι εισφορές στο ΤΕΒΕ (και τα αντίστοιχα ταμεία άλλων ειδικοτήτων ΕΕ που δεν έχουν ενοποιηθεί ακόμη) δεν είναι το ίδιο πράγμα με εκείνες στο ΙΚΑ ούτε με την φοροδιαφυγή. 

Ευθύνεται το ασφαλιστικό μονοπώλιο για την δημιουργία χρεών: Δεν φτάνει που οι ΕΕ δεν έχουν ελευθερία επιλογών και δικαίωμα να διαμορφώσουν οι ίδιοι/ες τον ατομικό τους ασφαλιστικό λογαριασμό, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το ίδιο το ταμείο "τους", τους επιβάλλει με το έτσι θέλω το ύψος των εισφορών, την ένταξή τους σε μεγαλύτερη κατηγορία (κλίμακα) κάθε τριετία ανεξάρτητα του τι συμβαίνει στην αγορά και στο τέλος, ζητά και να διωχθούν ποινικά άνθρωποι που δεν θα πάρουν σύνταξη λόγω του βαρύτατου χαρατσιού που τους επιβάλλεται.

Πως να επιχειρήσεις με όρους που είναι άκαμπτοι; Δεν είναι ανόητο να αντέχεις κουτσά στραβά την κρίση και να σε κλείνει το ΤΕΒΕ;

Γι αυτό, το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ όπως είναι!

  • Να σταματήσουν οι διώξεις!
  • Να παγώσουν οι εισφορές για όσους/ες μπουν στην ρύθμιση - αλλιώς θα πρέπει να αρνηθούμε αυτήν την ρύθμιση γκιλοτίνα!
  • Να αντιστοιχηθούν - και αναδρομικά για τα χρόνια της κρίσης - οι εισφορές με τον τζίρο των μικρών επιχειρήσεων ("πλασματικά" ημερομίσθια βάσει τζίρου) και να κουρευτούν τα πλασματικά χρέη των ασφαλισμένων!
  • Να απελευθερωθεί η ασφαλιστική εισφορά - να δημιουργηθεί ατομικός ασφαλιστικός λογαριασμός όπου ο ελεύθερος επαγγελματίας να αποφασίζει ανάλογα των προσφερόμενων καλύψεων, τι θα επιλέξει και από που και πότε θα πάρει σύνταξη - να καταργηθεί το μονοπώλιο του ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ!
Τον επόμενο μήνα οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούμε να συμμετέχουμε σε ρύθμιση γκιλοτίνα με την απειλή των διώξεων. Τι κάνουν γι αυτό οι συνδικαλιστικές μας ενώσεις ΓΣΕΒΕΕ κλπ;
Μήπως είναι τελικά καλύτερο - αν δεν αλλάξει στο μεταξύ τίποτα - να μην πάμε καν να ρυθμίσουμε, υπογράφοντας την δίωξή μας μετά την πρώτη αδυναμία καταβολής εισφοράς+δόσης;



4 σχόλια:

  1. Για τα κορόιδα που πληρώνουν κανονικά τι έχετε να πείτε; Για αυτούς που δεν μπορούν να μην πληρώσουν επειδή δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κάθε κατηγορία η πληρωμή είναι εκβιαστική: είτε για ενημερότητα, είτε επειδή ο τζίρος σου το επιτρέπει ακόμη, είτε για να μη γίνει το δικαστήριο... Όλοι κατ΄αρχήν κορόϊδα είμαστε. Δουλεύουμε χωρίς περίθαλψη, είναι αμφίβολο ότι θα πάρουμε σύνταξη, αν δεν πάρουμε κανείς δεν θα μας επιστρέψει τις καταβληθείσες εισφορές, κι αν πάρουμε σύνταξη θα είναι η γνωστή...
      Οι μόνοι που ωφελούνται είναι όσοι/ες μπορούν και δεν πληρώνουν παίρνοντας έτσι ένα δάνειο και εξοφλώντας το με κούρεμα του επιτοκίου όταν έρθει η ρύθμιση - για όλους τους υπόλοιπους/ες δεν είναι παρά ένας ακόμη βαρύς και εκβιαστικός φόρος.

      Διαγραφή
    2. Όλοι περνάμε κλιμακωτά τις φάσεις του κορόιδου, του οφειλέτη, του ληξιπρόθεσμου, του διωκόμενου - να δω πότε θα αντιδράσουμε σε ένα ηλίθιο και "έτσι γουστάρω" σύστημα!

      Διαγραφή
  2. Μην κουράζεστε!
    Η ρύθμιση δεν έγινε για τους πολλούς θύματα της κρίσης... αλλά για τους λίγους που μπορούσαν και μπορούν να πληρώσουν και θα το κάνουν με ελάφρυνση των προσαυξήσεων (κάτι σαν κούρεμα των επιτοκίων).
    Οι υπόλοιποι βρίσκονται εκτός προϋποθέσεων, οπότε απλά δεν θα πάει κανείς.

    Διαβάστε και φρίξτε: http://www.tovima.gr/files/1/2013/04/20/rithisi%20.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU