Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τα μέλη του ρεύματος της πολιτικής οικολογίας ThinkΠ, αποχωρούν από τους "Οικολόγους Πράσινους" και από τις θέσεις στην ηγεσία τους

Είκοσι και πλέον, και από τα πλέον ενεργά και ιστορικά στελέχη της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας των Οικολόγων Πράσινων, ανακοίνωσαν με κείμενό τους (http://thinkpi.gr/?p=369) πως αποχωρούν από το κόμμα. Ανάμεσά τους ο δεύτερος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας των εκλογών του 2012 Νίκος Μυλωνάς, τα εκλεγμένα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου Κώστας Κατώπης, Ελένη Παρασκευοπούλου και Αλέκα Μελιάδου και επτά υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.

Αν και δηλώνουν πως η χώρα έχει σήμερα «περισσότερο από ποτέ ανάγκη από την πολιτική οικολογία», οι «20» καταγγέλλουν πως οι Οικολόγοι Πράσινοι «σύρονται βήμα-βήμα στην αγκαλιά της αριστεράς». Διαπιστώνουν πως στο «γραφειοκρατικό μηχανισμό της ηγεσίας των Οικολόγων Πράσινων» σοβεί «ένας αγώνας επικράτησης, αφυδατωμένος από την πολιτική... που θα δίνεται σε αίθουσες δικαστηρίων ή στο επίπεδο της κομματικής εξόντωσης του ενός από τον άλλο».

Τέλος δηλώνουν οπαδοί των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ομοσπονδοποίησης και διαβεβαιώνουν πως θα είναι παρόντες στους «αγώνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης».

Στο πρόσφατο συνέδριο της Λαμίας, που αποφάσισε την «επανεκκίνηση» των Οικολόγων Πράσινων, οι «20» συμμετείχαν στην πλειοψηφία και συνεισέφεραν ενεργά στη σύνταξη της πολιτικής του απόφασης. Οι εσωκομματικές όμως εξελίξεις που ακολούθησαν, με την έμπρακτη αναθεώρηση του πνεύματος της πολιτικής απόφασης της Λαμίας από την ηγεσία των Οικολόγων-Πράσινων, την «περίεργη» και ταραχώδη ομαδική προσχώρηση 184 πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στους Οικολόγους Πράσινους και τα διαρκή -και αντίθετα στις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου της Λαμίας- ανοίγματα του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ, τους οδήγησαν στην οριστική απόφαση να διακόψουν κάθε πολιτικό τους δεσμό με τους Οικολόγους Πράσινους

Κάποιες τελευταίες σκέψεις πριν τον αποχαιρετισμό
των Νίκου Μυλωνά, Κωνσταντίνου Κατώπη, Αλέξανδρου Αποστόλου, Δημήτρη Νοταρά, Ελένης Παρασκευοπούλου, Καλής Παναγιωτίδου, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Μπάρδη, Αθηνάς Κοϊμτσίδου, Γιάννη Καραμήτρου, Κωνσταντίνου Γκαράκη, Αλέκας Μελιάδου, Μιχάλη Αντύπα, Δημήτρη Στασινόπουλου, Λιάνας Κατώπη, Αλέξανδρου Λαλάκου, Αντρέα Κουσουρή, Μιχάλη Ασημακόπουλου, Δημήτρη Μπανάκου, Γιάννη Γεωργίου, Γιώργου Κριμιτσά, Δημήτρη Κουτσουρέλη.

Think Π
Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη, για τη μορφή που θα πάρει η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότησή τους. Οι σημερινές επιλογές θα καθορίσουν την εικόνα της χώρας και τη μορφή της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες.
Αυτή τη στιγμή η χώρα, εμείς, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη την πολιτική οικολογία. Αν αναζητάμε λύσεις βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες, χρειάζεται να επηρεάσουμε τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση των ιδεών, που υπερασπίζεται η πολιτική οικολογία. Χρειαζόμαστε ένα πράσινο κόμμα που:
·        θα υπερασπίζεται την πολιτική του αυτονομία διεκδικώντας τη διαμόρφωση ενός διακριτού πράσινου πόλου. Που δεν θα είναι ουρά εκλογικών ή άλλων σχεδιασμών «δεξιών» ή «αριστερών» σχηματισμών.
·        θα αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα πολιτικής λειτουργίας μακριά από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις. Που θα βασίζεται και θα ενθαρρύνει την εθελοντική συμμετοχή των μελών του αξιοποιώντας από τα κρατικά προνόμια και την χρηματοδότηση τα ελάχιστα απαραίτητα για τη λειτουργία του. Όπου τα μέλη θα είναι ενεργά πολιτικά υποκείμενα και όχι υποσύνολα “καρτών” στα χέρια κάποιων “αρχηγών”.
·        οι σχέσεις μεταξύ αυτών που απαρτίζουν την ηγεσία, ο τρόπος που ασκούν την πολιτική όσοι αποτελούν την ηγεσία θα διέπεται από τις αρχές της σύνθεσης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συναίνεσης. Που οι αντιπαραθέσεις θα είναι πολιτικές και οι προσωπικές επιδιώξεις δε θα υπερισχύουν του κοινού συμφέροντος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) σήμερα με κύρια ευθύνη της ηγεσίας τους δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα από τα παραπάνω αναπαράγοντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κομμάτων. 
Στο εσωτερικό αυτής της ηγεσίας έχει ξεσπάσει ένας άγριος πόλεμος με μόνο διακύβευμα τον έλεγχο του κόμματος. Χωρίς διαφορές στις πολιτικές προτάσεις, χωρίς διαφορές στις πρακτικές, χωρίς αρχές. Όλα επιτρέπονται για να καταληφθεί η εσωκομματική εξουσία.
Σε πολιτικό επίπεδο, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του αλληλοσπαραγμού και παρά τη σαφή αντίθετη άποψη των μελών τους, οι ΟΠ βήμα – βήμα σύρονται στην αγκαλιά της αριστεράς[i]. Η πορεία φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.
Η κοινωνία όμως, δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις εσωκομματικές «μάχες». Αδιαφορεί για «ηγέτες» που δεν αποδεικνύονται άξιοι να ανοίξουν νέους δρόμους. Οι εξελίξεις στους ΟΠ είναι οδυνηρές για όσους και όσες ενδιαφέρονται για τις προοπτικές της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας.
Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις. Που πιστέψαμε ότι μπορούσαν να δοθούν νέες ευκαιρίες. 
Προτείναμε ανοικτά και δημόσια συγκεκριμένα μέτρα για την ανακοπή αυτής της καταστροφικής πορείας. Οι προτάσεις αυτές γίνονταν συχνά δεκτές από τα μέλη στα συνέδρια[ii], όμως πάντα απορρίπτονταν στην πράξη[iii] από το γραφειοκρατικό μηχανισμό της ηγεσίας των ΟΠ, αφού έρχονταν σε ευθεία σύγκρουση μαζί του. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα[iv]
Όλες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στο κενό. 
Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε πια έναν αγώνα επικράτησης αφυδατωμένο από την πολιτική. Έναν αγώνα που θα δίνεται σε αίθουσες δικαστηρίων ή στο επίπεδο της κομματικής εξόντωσης του ενός από τον άλλο. Δεν μπορέσαμε να τον αποτρέψουμε. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην καταστροφή των προοπτικών της πολιτικής οικολογίας.
Αποχωρούμε από το μόρφωμα των ΟΠ, το οποίο δεν εκπροσωπεί πια την πολιτική οικολογία.
Διαβεβαιώνουμε τις φίλες και τους φίλους που παραμένουν στους ΟΠ ή που αποχώρησαν απογοητευμένοι από το εγχείρημα των ΟΠ, τους φίλους και τις φίλες που ανεξάρτητα από κομματική ένταξη ενδιαφέρονται για ...
τις προοπτικές και τις προτάσεις της πολιτικής οικολογίας, τους καλοπροαίρετους και έντιμους φίλους και φίλες με τους/τις οποίους/ες έχουμε συνεργαστεί δημιουργικά στο παρελθόν, ότι παραμένουμε ενεργοί και ενεργές. 
Θα βρεθούμε μαζί σας στους αγώνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Θα εξακολουθήσουμε να προβληματιζόμαστε και να συνδιαλεγόμαστε για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, με σκοπό την αποκρυστάλλωση πολιτικών θέσεων και δράσεων πάντα σε πράσινη κατεύθυνση. Οι προτάσεις της πολιτικής οικολογίας πρέπει να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη στην κατεύθυνση που έχουμε περιγράψει:
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ της προοπτικής της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης της Ευρώπης, υπέρ των πολιτικών που έχουν σαν στόχο την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, όσο το δυνατό πιο γρήγορα,
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στους πολιτικούς θεσμούς, στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στη γεωργική παραγωγή, στο φορολογικό σύστημα,
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υπεράσπισης των αρχών της μη βίας, της αντιμετώπισης των φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων,
  • είμαστε αποφασιστικά υπέρ των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, υπέρ των πολιτικών που στοχεύουν στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, υπέρ των πολιτικών περιορισμού και αντιστάθμισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Θεωρούμε αναγκαίο να παρέμβουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά πολιτικά τεκταινόμενα μέσα από το ρεύμα των πράσινων ιδεών και προτάσεων. Σε αυτή την προσπάθεια θα συναντηθούμε ξανά με όσους φίλους και φίλες έχουν κάνει αντίστοιχες επιλογές εντός και εκτός των ΟΠ.



[i] ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ "Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με την Αριστερά" http://www.efsyn.gr/?p=43779
[ii] "Τέσσερις συν μία προτεραιότητες για την πολιτική οικολογία" (http://thinkpi.gr/?p=251)
[iii] "Η κοινωνία χρειάζεται την πρόταση της πολιτικής οικολογίας" (http://thinkpi.gr/?p=318)
[iv] "Οι οικολόγοι πράσινοι να αποτελέσουν την εξαίρεση στα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς" http://thinkpi.gr/?p=353#more-353

5 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε στην κοινωνία αξιών που έχει τις ίδιες κατευθύνσεις με εσάς www.koinoniaaxion.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αποχώρηση της ομάδας του θινκ π από τους Οικολόγους Πράσινους ήταν γνωστή εδώ και μέρες. Ίσως κάποιοι εξεπλάγησαν, αλλά το πραγματικό ερώτημα δεν είναι γιατί έφυγαν οι θινκπίτες, αλλά γιατί… μένουν ακόμα οι υπόλοιποι.

    Φυσικά, οι φίλοι μας έφυγαν με τον κλασσικό ελληνικό τρόπο: σιχτιρίζοντας τους πάντες όλους – και αποφεύγοντας να κάνουν στοιχειώδη αυτοκριτική, έτσι για τα μάτια!

    Με την τακτική αυτή αποφεύγουν (;) και την ανάληψη των ευθυνών που έχουν για τη συμμετοχή τους στην καταστροφική για τους ΟΠ ψευδώνυμη συμμαχία (δήθεν για την επανεκκίνηση) που κέρδισε το συνέδριο της Λαμίας. Ενώ ήξεραν πολύ καλά και τα πρόσωπα και τα πράγματα και το τι σήμαινε για το κόμμα των ΟΠ αυτή η επιλογή.

    Οι θινκπίτες έδωσαν με τις ψήφους τους στο συνέδριο αυτό ακριβώς που ήθελαν οι Χρυσόγελος – Τρεμόπουλος. Προφανώς υπερτιμώντας κατά πολύ τη δυναμική των ιδεών “τους”, αντιμετωπίζοντας τους άλλους αφ’ υψηλού (όου, γιες) και παρερμηνεύοντας τραγικά την κατεύθυνση της δυναμικής που επέλεξαν, με την (καθοριστική) ψήφο τους. Και στη συνέχεια, κατόπιν εορτής, βλέποντας περί τίνος πρόκειται και τι εστί "επανεκκίνηση”, την κοπάνισαν, θεωρώντας το κλίμα άκρως ανθυγιεινό για τη λεπτή τους ιδιοσυγκρασία!

    Η αυτο-τιμωρία τους είναι ότι υποχρεώνονται να δικαιολογήσουν την ανερμάτιστη πολιτική τους παρουσία μέσα στους Οικολόγους Πράσινους με ένα κείμενο (αν δεν το είδατε, υπάρχει και στην καλύβα) που πραγματικά δεν αντέχει σε κριτική, όντας υπόδειγμα της μεγάλης σχολής πολιτικού λόγου “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”!

    Κι αυτό θα περάσει – αρκεί να μαθαίνουμε από τα λάθη. Και τα δικά μας – και των άλλων.
    Π.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Στον αστερισμο του….νικαλφα (Βελτιωμενο-Δημωδες)

    Νικαλφα ριξ’ αλλου τα φαρμακερα σου βελη
    στον Σαμαρα, τον Μπενη και ασε τον Κουβελη
    στο δευτερο ημιχρονο καπου το δεκαπεντε
    τοτε μαζι σου θε να ρθω ως ιπταμενο παραπεντε
    στα σκοτεινα κι αθορυβα μαζι θε να πετουμε
    Φανουρη, Σωκρατη τον Χατζη να τους ετιμωρουμε
    πολλους βοηθους του εσ. διορισε σε συμβουλια
    μας πηραν τον αυγερινο μας πηραν και την πούλια
    σοφη, μα μετρια αριστερα, μαζι κι η παλαβη
    σαραντα χρονια φουρναρης να καιει το ψωμι!!!
    Εργατολογους, Αθλητες ακομη και Παντζα-ρια
    του Ακη πρασινοφρουρους και αλλα παλλικαρια
    που την δουλεια την μαθανε μονον εις τα βιβλια
    μεταναστες θα δηλωσουμε μην βρουμε …σωτηρια.
    κι οΤιγρης παιρνει τον ΟΠΑΠ καπνιζοντας τα πουρα
    μου μαυρισε η ψυχη απ’ την ‘αριστερη’ βαβουρα.
    τα ιδια πουρα καπνιζουνε αριστερα στελεχη,
    προβλημα ουδεν, φιλολογουν και περα βρεχει
    πλουσια αφεντικα , με τις μεγαλες τσεπες
    λαθραια του ενος ευρω οι δεξιοι εργατες.

    ………………………………………………………………….
    Τους Οικολογους Πρασινους αυτοι τριαντα χρονια
    εκατσανε στον σβερκο μας οι ιντριγκες αιωνια
    οι πονηροι αργοσχολοι χλωριδας και πανιδας
    ενα μπουλουκι ανενταχτους της θλιβερης πατριδας
    τι ποιητες, ηθοποιιοι, πρασινοι, περιβαλλοντιστες
    απο την ΕΛΜΕ και αλλοι Αθηναιοι βιοκαλλιεργητες
    του χωρου γενικα, μα στα χωρια γελαγαν
    ξερετε εις τα ρεματα τα ψοφιμια πεταγαν
    απο τα βουστασια ξεκινα ουρωδες ρυακι
    εκβαλλει στον θερμαικο, ακομα και στην Θρακη
    και μπαζα ολουθε εις την natura
    σ΄επαρχιωτες οι Πρασινοι διεισδυση κατουρα
    να φυγουμε απ’ οδω μην παρει αγιαστουρα
    ο Παπαλαμπρος ο κατσιγαρος απο τα λιοτριβια
    φιλευουν τους επιθεωρητες, μια απ’ τα ιδια
    εμαζευτηκανε περισυ μα δεν διαφημιστηκαν
    κι ετσι στο παραπεντε εις την Βουλη δεν μπηκαν
    σκασιλα στους εκπροσωπους μυδια εις τας Βρυξελλας
    το Οσλο και πιο αρκτικα να δουν το βορειο σελλας

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με Μπούρα και Παπουτσή στη νέα εποχή!
    ποιός δολευει ποιόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενω απο παλια ημουν οικολογος
    στο τελος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.
    Ι. Ουτε τον Μπουκτσιν, ουδε τον Σαμουελ(1982-1989)

    Οταν εσεις ω αφελεις με τα κομμουνιστικα
    τον Ανδρεα , τον Ακη, και τον Γεννηματα
    ηδη ασχολιομαστε με τα οικολογικα
    το νεφος λεξη αγνωστη, τα αλογονωμενα
    σουβλακια τρωγατε, λιπη υδρογονωμενα
    το Τσερνομπιλ εγεννησε μπολικη υστερια
    μετρησεις οι καθηγητες μεγαλη φασαρια
    (επρεπε καποιοι βοηθοι να κοιμηθουνε
    και μαγικα επαυριον, προφεσσορες να γενουνε)
    αυθαιρετα σαν εκτιζαν γονεις και συγγενεις
    χωματερες στο πουθενα ειναι να απορεις
    στα ρεματα επεταγαν σκουπιδια και ψοφιμια
    και η πεινασμενη αριστερα μια απο τα ιδια
    δημοσιοι υπαλληλοι, οι πιο καλοι στις ΔΕΚΟ
    απο την ντοπιολαλια μαθαινα τον ποιον βλεπω
    (τι κρητικους και πατρινους, απο αιτωλοακαρνανια
    μυτιληνιους, φθιωτιδα, λιγο μακεδονια,….)
    και νασου ξε-πετιεται η οικολογικη τριαδα
    γαλλομαθεις : δυο ψηλοι κι ενας ….κοντος
    οικολογος, ενεργειολογος, μηχανικος
    εργολαβικα ανελαβαν να φερουν στην ελλαδα
    (πρασινη ειρηνη,αγρια ζωη, λεφτα για μη-κυ-ο
    νασου το θειο βρεφος, τζαμπα διακοπες
    ενα τσουρμο φρικια, ρηγαδες, Υπ. Νεας Γενιας.,
    και Πανελλλαδικαριοι, ας τα μη τα ρωτας)
    σιχαθηκα, ωρε παιδια την οικολογικη ομαδα
    ενω απο παλια ημουν οικολογος
    στο τελος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU