Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι ρυθμίσεις-κοροϊδία για τις οφειλές στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, οι διώξεις των αδυνατούντων και τα έσοδα που δεν θάρθουν (ένα θέμα που τα ΜΜΕ αγνοούν επιδεικτικά)

Οι ρυθμίσεις-κοροϊδία για τις οφειλές στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου από το tvxs.gr*
Η οικονομική κρίση και η χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου, έφεραν στο φως μια σειρά από παθογένειες σε πολλούς πυλώνες του ελληνικού "κοινωνικού κράτους". Κι ένας από αυτούς είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Η συζήτηση που άνοιξε γύρω από το ορατό πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων εν γένει, δεν μπόρεσε να κρύψει για πολύ τον όγκο του σκανδάλου που λέγεται ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ και που μέχρι χθες αναφερόταν απλά σαν το "ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών".
Σήμερα, όλος ο παραλογισμός αλλά και η εκτός πραγματικότητας ύπαρξη και λειτουργία αυτού του ταμείου έχει αναδειχθεί στις πραγματικές της διαστάσεις.
Αφορμή;

Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, εκείνοι που είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ, παρακολουθούν πλέον με απελπισία τον ωμό εκβιασμό που υφίστανται από τις πρακτικές του Ταμείου τους σε σχέση με την είσπραξη των ασφαλιστικών τους εισφορών.
 
Την ώρα που πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θύματα της δυσπραγίας και της οικονομικής κρίσης, η διοίκηση του ταμείου τους, αντί να αντιδράσει βοηθητικά, προσφέροντας ευελιξία τόσο στις χρεώσεις όσο και στον τρόπο αποπληρωμής, υιοθετεί ολοένα και πιο πιεστικά μέτρα για την είσπραξη, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι πιέζεται από την τρόικα.

Ποιος είναι όμως ο ωμός εκβιασμός;
Μα οι ποινικές διώξεις όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν. 
Δεν θα συζητήσουμε εδώ την ποιότητα των παροχών του ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους του ούτε το ύψος της σύνταξης που καταβάλλει. 
Θα συζητήσουμε όμως το γεγονός ότι:

  1. Η εισφορά στον ΟΑΕΕ αυξάνεται την ώρα που οι συντάξεις μειώνονται.
  2. Η εισφορά δεν αντιστοιχεί στην εργασία που καταβάλλει ο ασφαλισμένος (όπως πχ οι εισφορές στο ΙΚΑ αντιστοιχούν σε ημερομίσθια) ούτε καν στον τζίρο του ως ΕΕ. Με κέρδη και ζημιές η εισφορά είναι ίδια!
  3. Το ύψος της εισφοράς καθορίζεται αυθαίρετα βάσει των αναγκών του οργανισμού και όχι των δυνατοτήτων του ασφαλισμένου.
  4. Η αδυναμία καταβολής της εισφοράς θεωρείται εισφοροδιαφυγή και τιμωρείται ποινικά.
  5. Οι «ρυθμίσεις» του νέου πολυνομοσχεδίου, είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού. Κανείς ασφαλισμένος που ήδη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες «υποχρεώσεις» του προς τον ΟΑΕΕ (όπως αντίστοιχα στο ΤΣΕΜΔΕ και τα άλλα ταμεία των ΕΕ) δεν θα μπορέσει φυσικά να ωφεληθεί από μια ρύθμιση που του προσθέτει και την δόση, αντί να μειώνει ή και να αναστέλλει έναντι μικρής δόσης αδύνατες να πραγματοποιηθούν πληρωμές.
Η κατάρρευση των εσόδων του ΟΑΕΕ λογικά θα κλιμακωθεί και οι διώξεις (που σημαίνουν στέρηση της ελευθερίας, λουκέτα και ανεργία) θα φέρουν τους Ελεύθερους Επαγγελματίες μπροστά στην επιλογή της οριστικής πλέον παύσης πληρωμών μέχρι την πλήρη απελευθέρωση του ασφαλιστικού συστήματος (με την καθιέρωση ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης από τον προϋπολογισμό και ελευθερίας ατομικών ασφαλιστικών επιλογών) και το αναδρομικό κούρεμα των οφειλών.



3 σχόλια:

  1. To 80% των αποθεματικών των ταμείων το καταβρόχθισαν οι τράπεζες.Χειροκροτούσες τότε...

    Επί 3 χρόνια υποστηρίζεις την άθλια πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων.Και χειροκροτάς ακόμη..

    Τώρα σε έτσουξε; Υποκριτή κι Φαρισαίε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Δημόσιο τα καταβρόχθισε φίλε μου - στην Ελλάδα οι τράπεζες "πλήρωσαν" το κράτος και κατέρρευσαν - και εμείς λάβαμε τον λογαριασμό. Αυτά έλεγαν πάντα όσοι/ες αναδημοσιεύονται σε αυτό το ιστολόγιο - και πάντα επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορείς να με κατηγορήσεις για ό,τι θέλεις... εφόσον όμως μου απευθύνεσαι προσωπικά, θα το κάνεις επώνυμα. Το ιστολόγιο είναι δημοκρατικό - κουκούλες έξω από δω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU