Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δράση: Υπέρβαση ή ενσωμάτωση; (σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό μοντέλο)

Η γνώμη μας:

Η Δράση έχει νόημα μόνο ως υπέρβαση της πολιτικής γεωγραφίας του άξονα αριστεράς δεξιάς. 

Αν χωρίσει στα τρία (όπως πιέζεται από μια πρόωρα διαμορφωμένη "πλειοψηφική" ομάδα) σε τάσεις ή συνιστώσες φιλελευθέρων, σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων, δεν θα υπάρχουν πια πραγματικές συγκλίσεις απλά συσχετισμοί και παζάρια ηγετικών ομάδων. Ούτε καν ενεργά μέλη αφού θα "εκπροσωπούνται" πλέον από τις επίσημες φράξιες - κάτι σαν κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή πριν την αμφίβολη ενοποίησή του σε ενιαίο κόμμα. 

Οι τάσεις είναι εγγύηση για όποιους ασφυκτιούν αν δεν έχουν την σημαία τους, τατουάζ στο μέτωπο, αλλά δεν είναι υποχρεωτικές. 
Ειδικά όταν η σύγχυση στην κλασσική δεξιά και αριστερά είναι στο απόγειό της - αν η Δράση υποκριθεί ότι διαθέτει καθαρές ιδεολογικές τάσεις θα επαναφέρει απλά μια ψευδή αντιπαράθεση.  

Η Δράση αν συνεχίσει στο ευφυές σχέδιο του Στέφανου Μάνου που επίσης υπηρετήθηκε σωστά από την μέχρι τώρα ηγεσία της θα δημιουργήσει χώρο καινούργιο - δεν θα στριμωχτεί στην γραμμή των άλλων - όπου υπάρχουν πιο έμπειροι διεκδικητές κάθε σπιθαμής. 

Η Δράση είναι ήδη κάτι άλλο (στα μισά του δρόμου) - αν αναστείλει την υπέρβαση και γίνει σαν τους άλλους θα επανέλθει μοιραία στην πρότερη κατάστασή της πριν την διεύρυνση: μια "μικρή φιλελεύθερη Δράση".

ΑΣ

2 σχόλια:

  1. Συμμερίζομαι τις αιτιάσεις σου φίλε Σπύρο. Το εγχείρημα της Δράσης ξετυλιχθηκε τον τελευταίο χρόνο με όλο και μεγαλύτερη πειστικότητα και έπεισε πολλούς/ές. Όμως η πιθανή προεδρία ενός δεξιού φιλελεύθερου ανακόπτει την δυναμική μιας πολιτικής σύγκλισης. Ειδικά με τις πράσινες ιδέες που μοιραζόμαστε όπως κατάλαβα. Και καθιστά την Δράση ένα απλά συμπαθητικό κόμμα που δύσκολα υποστηρίζεις ανεπιφύλακτα. Αυτό θα φανεί το Σάββατο όπου η ΚΕ θα εκλέξει ηγεσία του κόμματος. Επίσης παρουσιάστηκαν και ζητήματα μαζικής εισχώρησης μελών της ΔηΣυ με σκοπό την αλλοίωση των συσχετισμών - κάτι σαν την εισχώρηση του 200 μελών της ΠΑΣΠ στους Οικολόγους Πράσινους. Ήδη το εγχείρημα έχει πληγωθεί βαθιά για το μέγεθός του και για την δουλειά που έκανε ένα χρόνο τώρα η ηγεσία του. είναι κρίμα αλλά οι επαγγελματίες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους εθελοντές... Χρειάζεται υπέρβαση πάντα - και ειλικρίνεια/διαφάνεια. Αλλιώς μένει απλά το "μικρότερο κακό". Σε λίγο θα ξέρουμε τι δρόμο θα πάρει και η Δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Εν αναμονή λοιπόν. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι σας(μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU