Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ, Σκύλα, Χάρυβδη και Τρίτος Πόλος

Το ανίατο Σύνδρομο Π.Ι.ΠΑ., το πραξικόπημα Σαμαρά, ο Ανέκδοτος αγώνας του Τσίπρα και πώς μπορεί να υπάρξει λύση με κάτι μυθικότερο και από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/%ce%b5%cf%81%cf%84-%cf%83%ce%ba%cf%8d%ce%bb%ce%b1-%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%85%ce%b2%ce%b4%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82/# ]
του Σακελλάρη Σκουμπουρδή*
Χρεωκοπήσαμε και δεν ανακάμπτουμε, γιατί πάσχουμε από το ανίατο Σύνδρομο, Πελατειακό Ιδιωτικό Παρακράτος (Π.Ι.ΠΑ.), που βουλιάζει υπό τις ανομίες του και πνίγεται. 
Το πρόβλημα επιπλέκεται, γιατί μέσα του διαπλέκεται η πλειονότητα της κοινωνίας. 
Τα περισσότερα μέλη της, πολλά λιγότερο και λίγα περισσότερο, είναι κάπως συνένοχα και συμμέτοχα στις πομπές του. Αφού οι σχεδιαστές του είχαν φροντίσει να ξεγελάσουν με φτηνά «δωράκια» την ευρεία πλέμπα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πολύτιμη ομερτά και για τις δικές τους δωράκλες. Είτε ηθικές ή υλικές, είτε και κλασικά ευεργετήματα του κοινού εξουσιαστικού χαρακτήρα. 
Έτσι, το Π.Ι.ΠΑ., περασμένο με θηλιά στο λαιμό της αποχαυνωμένης κοινωνίας, απειλεί να την παρασύρει και αυτήν σούμπιτη στον πάτο των αδιεξόδων. Λύση δεν διαφαίνεται. Εκτός εάν εμφανιστεί ο μυθικός ήρως Ηρακλής. Ή κάτι μυθικότερο, ο Τρίτος Πόλος των Ελλήνων Μεταρρυθμιστών, του φιλελευθερισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας… 
Λύση δεν διαφαίνεται, εκτός εάν εμφανιστεί ο Τρίτος Πόλος των Ελλήνων Μεταρρυθμιστών, του φιλελευθερισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας… 
Μέσα στο ευρύ αυτό περιβάλλον, η ΕΡΤ είχε δεσπόζουσα συμβολική θέση. Ήταν ένα από τα ισχυρά άντρα του συστήματος. Άρα, αποτελούσε καλή επικοινωνιακή αφετηρία συμβολικής εξυγίανσης, για έναν ακόμα πρωθυπουργό που πολλά υποσχόταν, αλλά πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. 
Τόσα χρόνια ήμουν τηλεθεατής της συγκινητικής προσπάθειας πολλών δεκάδων χαμηλόμισθων μικρών ηρώων, που μάχονταν για δημόσια ενημέρωση και ψυχαγωγία. Πρόσφατα και της φιλότιμα δουλευταρούς Έλλης Στάη, που χωρίς υψηλές αντιμισθίες, έβαζε πλάτη για κύρος, σοβαρότητα και αξιοπιστία. 
Αλλά στο μεγάλο κάδρο η ΕΡΤ παρέμενε άθλια και σάπια. 
Ήταν γεμάτη από τις αμαρτίες του σύμπλοκου πολιτικού συστήματος, μέσα στο οποίο διαχρονικά έβοσκε ο παλιός δικομματισμός σφιχταγκαλιασμένος με τους καλοβολεμένους της ποικιλώνυμης αντιπολίτευσης. 
Ασφαλώς εδώ παραμένει κυρίαρχο το βαθύ ΠΑΣΟΚ, που πλέον μεταμορφώθηκε σε βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όσον αφορά στους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, κραταιού μοχλού ΤΟΥ Συστήματος. Ξέρετε, αυτούς τους πονηρούς που τραγουδούν «απεργώ και αμείβομαι» χωρίς να είναι αυτό επικίνδυνο, όπως όταν «οδηγώ και σε σκέπτομαι». 
Δεν στέκει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κάνει την κάθαρση αυτός που πραγματοποίησε την ύβρη. Γιατί μόνο ο Ιησούς Χριστός δεν συμμετείχε στην παρτούζα, οπότε δεν νοείται να περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία για να γίνει η κάθαρση. Αυτούς έχουμε, με αυτούς θα ξεκινήσουμε τη δουλειά. Και θα περιμένουμε να έρθουν κάποτε νέες καλύτερες δυνάμεις για την περαιτέρω απαιτητικότερη φάση της μείζονος κάθαρσης. 

Ώσπου φτάσαμε στο ακατανόητο, φοβικό και εσωστρεφές πραξικόπημα Σαμαρά. Αφού δεν τολμούσε να το έχει έγκαιρα σχεδιάσει, προαναγγείλει, θέσει σε δημόσια διαβούλευση και ολοκληρώσει, όπως κάνουν οι κανονικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, μέσα στο έντονα επικοινωνιακό προνουντσιαμέντο παρεισέφρυσαν βλαχοδημαρχικά εκλογικά παίγνια, εξαιρετικά επικίνδυνα για τον τόπο. 
Απρόκλητα ανέβασε τους τόνους στη ρητορική τόσο, που το αδιανόητο προ ημερών εκλογικό σενάριο έγινε πλέον πιθανότατο. Καθιστώντας ενοχλητικά ασταθές το πρόγραμμα πλοήγησης της χώρας, που ούτως ή άλλως έμπαζε. Αλλά ελλείψει εναλλακτικής λύσης, γίνεται ...
ακόμα ασταθέστερο.
Έτσι έδωσε ο Πρωθυπουργός την ευκαιρία που περίμενε η μονίμως αποσταθεροποιητική Αξιωματική Αντιπολίτευση. 
Από τη μια, λοιπόν, έχουμε τον αγόμενο και φερόμενο από τις δημοσκοπήσεις, κ. Σαμαρά. Ούτε αυτός έχει καταλάβει (όπως Κωστάκης, Γιωργάκης, κλπ) ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χύμα, γιατί χύμα είναι και ο οχλοπολτός που τις εξεμεί (σύντομα θα επανέλθουμε επ’ αυτού). Άρα την πατάς, άμα τους δίνεις και πολλή αξία. 
Και από την άλλη έχουμε τον κ. Τσίπρα, που κήρυξε νέο Ανέκδοτο «Αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας» (και της διαβόητης ΠΟΣΠΕΡΤ, βεβαίως, βεβαίως). Αυτά είναι. 
Αφού του έκανε τώρα το δωράκι ο κ. Σαμαράς, ο στρατηγικά χαμένος ΣΥΡΙΖΑ, τόσους μήνες, από τις εξελίξεις του Κυπριακού, τώρα πάει να ισοφαρίσει. Ου μην και να πάρει κεφάλι, στον εξελισσόμενο κομματικό Μαραθώνιο. 
Εκεί που το γνωστό ακροδεξιό επιτελείο συμβούλων του κ. Σαμαρά ετοιμαζόταν να κάνει εκλογές και να πάρει τα σώβρακα συνεταίρων και αντιπάλων, τώρα ετοιμάζεται να βρει πώς θα μαζέψει το στραπάτσο 
Κι εκεί που το γνωστό ακροδεξιό επιτελείο συμβούλων του κ. Σαμαρά ετοιμαζόταν να κάνει εκλογές και να πάρει τα σώβρακα συνεταίρων και αντιπάλων, τώρα ετοιμάζεται να βρει πώς θα μαζέψει το στραπάτσο της ΕΡΤ. 
Όθεν και η δήλωση Τσίπρα για «πράξη φίμωσης που θα είναι η αρχή του τέλους της βαρβαρότητας για το λαό μας». 
Να λοιπόν η φοβερή αντίφαση. 
Ο λίγος κόσμος (όχι και λαοθάλασσα/λαοπλημμύρα, κυρ Αλέξη, ούτε καν οι συγγενείς των 2.500 απολυμένων εμφανίστηκαν) που προσήλθε στο Ραδιομέγαρο αυτές τις μέρες, έκανε δύο πράγματα αντιφατικά. 
Από τη μια δικαίως διαμαρτυρήθηκε για τη λογική που γεννά το αντιδημοκρατικό προνουντσιαμέντο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και για το «μαύρο» στην οθόνη της ΕΡΤ. Και από την άλλη, καθοδηγούμενος από την δημοκρατική τάξη πραγμάτων, που απέπνεαν οι διάφοροι μαϊντανοί στην πασαρέλα της «ελεύθερης ΕΡΤ», φώναζε «Κάτω τα χέρια από το Π.Ι.ΠΑ.!». 
Τραγουδιστές, πολιτικοί, ηθοποιοί, δήλωναν φοβερά και νόστιμα: «Εδώ γράφουμε την Ιστορία», «Έτσι ακριβώς ένιωθα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου», «Η ΕΡΤ είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, όχι η Βουλή!», «Κάτω το Θατσερικό ξεπούλημα!» (αλήθεια, ποιο θατσερικό ξεπούλημα, αφού θα ξαναγίνει νέα ΕΡΤ;)… 

Συμπτωματικά, βέβαια, όλοι τους ήταν εκπρόσωποι του τόξου των αμνημόνων. Μια εμποροπανήγυρις, όπου οι αγωνιστές της δημοκρατίας πραματευτάδες πουλάνε «αριστερές» ξυλινίλες και αγοράζουν ψήφους, προμοτάρουν τους δίσκους τους, τις θεατρικές τους παραστάσεις και άλλες δημοκρατικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις του τύπου «κάτω τα χέρια από το τέρας». 
Εκεί, μπροστάρης ήταν και ο λάλος κ. Καλφαγιάννης, Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Κάτι έλεγε για το πώς εξαφανίστηκαν τα έγγραφα που τον ενοχοποιούν για διαφθορά, σύμφωνα με τους Νεοδημοκράτες, που κακώς λέει είχαν φτάσει στα χέρια τους… 
Κάτι σε αναβίωση της αγανακτισμένης πλατείας, δεν έλειψαν οι γνωστοί συνταγματολόγοι και λοιπές αγωνιστικές περσόνες. Ούτε τετρακόσιοι χαριτωμένοι αμεσοδημοκράτες που έφεραν τα κουβαδάκια τους και έκαναν «γενική» (δηλαδή, παναττική; Πανελλήνια; Διαγαλαξιακή;…) συνέλευση που απέφερε και Ψήφισμα. 
Να ’ξερε και ο Μάνος Χατζιδάκις από κει ψηλά ότι κάποιοι πρώην αυριανιστές τον λιβάνιζαν για να ενισχύσουν τη θέση τους… 
Εδώ να πούμε μπράβο και σε όσους καλλιτέχνες (ξέρω κάποιους) αντιστάθηκαν στο ευκολάκι, πήγαν κόντρα στο ρεύμα και στον πειρασμό αυτής της ξελιγουριάς και εσίγησαν. Δεν πρόσφεραν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της Ιστορίας… Και ηθικά και αισθητικά είναι προς τιμήν τους! 
Να ’ξερε και ο Μάνος Χατζιδάκις από κει ψηλά ότι κάποιοι πρώην αυριανιστές τον λιβάνιζαν για να ενισχύσουν τη θέση τους… 
Μέσα σε αυτή την photo opportunity, την ευκαιρία δημοσιότητας όλης αυτής της κανγκουριάς, είναι μεγάλη ντροπή να πουλάμε τρέλα και υποκριτικά να κάνουμε πως δεν βλέπουμε την πραγματικότητα. 
Μπροστά στην προπαγάνδα της Σκύλας και στην αντιπροπαγάνδα της Χάρυβδης και στις υπερβολές τους, έχουμε δύο δεδομένα. Η παλιά ΕΡΤ ήταν σάπια, το ξέρει καλά όποιος έχει τριγυρίσει για λίγο ή για πολύ μέσα στο Ραδιομέγαρο. Και η ζητούμενη νέα δημόσια Ρ.Τ. πρέπει και μπορεί να είναι πολύ καλύτερη και πολύ φθηνότερη. Και φυσικά να μην απαρτίζεται μόνο από Καλαματιανά και Ευβοιωτόπουλα. Και φυσικά, κάθε συζήτηση για τα ουσιώδη αποκλείεται στον βιότοπο της Σκύλας και της Χάρυβδης. 

Τι είναι δημόσιο αγαθό και πώς ολοκληρώνει το περιβάλλον όπου ανθεί το ιδιωτικό αγαθό; Πώς εκφυλίζεται το δημόσιο σε κρατικό (όπως καλή ώρα στην καθ’ ημάς Ανατολή), όταν ο λαϊκισμός κατατρώγει τη δημοκρατία; Και πώς σταδιακά αυτό το κρατικό γίνεται κρατικομονοπωλιακό και μεταστοιχειώνεται σε παρασιτικό ιδιωτικό ολιγοπώλιο μικρής εμβέλειας, όσης χωράει την ηγετική κάστα αυτού του εξουσιαστικού κρατισμού; Και πώς όλα αυτά περιορίζουν την αναγκαία και απρόσκοπτη συνύπαρξη και σύνθεση της ισότητας και της ελευθερίας; 
Τέτοια κουβέντα, όμως, μπορεί να επιβάλει μόνο ο ανύπαρκτος Τρίτος Μεταρρυθμιστικός Πόλος που λέγαμε, οπότε… 
Η επικείμενη εθνική τραγωδία ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο. Η ελληνική κοινωνία θα διασωθεί από δαύτην μόνο εάν συντονισμένα κινητοποιηθούν έγκαυλες πατριωτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, που θα συνθέσουν τον τρίτο πόλο. 
Η εθνική τραγωδία δεν έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο. Η ελληνική κοινωνία θα διασωθεί μόνο εάν συντονισμένα κινητοποιηθούν έγκαυλες πατριωτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.
Μόνο αυτός μπορεί να διεμβολίσει και να εξουδετερώσει το καταστροφικό δίπολο της Σκύλας και της Χάρυβδης και να δρομολογήσει τον μεγάλο οραματικό στόχο της ανασυγκρότησης του τόπου. Με μετασχηματισμό της κοινωνίας, αναθέσμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Δημοκρατίας, δημιουργία του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Και μετά ξυπνήσαμε. 


* Ο Σακελλάρης Σκουμπουρδής είναι δημοσιογράφος.
* Πηγή : andro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU