Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η Δράση μετά το συνέδριό της: αμφίβολη η τύχη της αμφίπλευρης διεύρυνσης

"Προέρχομαι από την Αριστερά αλλά δεν κατευθύνομαι προς τη Δεξιά. Το πολιτικό Κέντρο δεν είναι κέντρο διερχομένων. Μπορεί, όμως, να γίνει αφετηρία εξελίξεων. Η Δράση είναι δύναμη χειραφέτησης και συγκροτεί μέτωπο απέναντι στο κατεστημένο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Είναι δύναμη αισιοδοξίας και αξιοπρέπειας. Είναι δύναμη επιστροφής στην πολιτική."
Από την ομιλία υποψηφιότητας για την προεδρία της Δράσης, της Αντιγόνης Λυμπεράκη
Γράφαμε την περασμένη Κυριακή 26/5/13:
Η Δράση επί ξυρού ακμής (στο έκτακτο συνέδριό της) 
Η γνώμη μας*: 
- Εάν επιβεβαιωθούν η φήμες για κυριαρχία στο σώμα μεταφερόμενων ψήφων από πολιτικούς φίλους του πρώην ΔηΣυ (και του ευρωβουλευτή Θ Σκυλακάκη) και έλεγγχο της Δράσης μέσω εισοδισμού μεγάλου αριθμού αγνώστων ανθρώπων του σχετικού κλίματος, η Δράση θα περάσει στην ανυποληψία διαψεύδοντας το άνοιγμά της σε ολόκληρο το μεταρρυθμιστικό φάσμα και αποτυγχάνοντας να προστατέψει τον εαυτό της από ένα αντιδεοντολογικό "take over" από την κεντροδεξιά. 
- Εάν οι φήμες που στοίχειωσαν τις εργασίες του συνεδρίου δεν επιβεβαιωθούν, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για την συνέχεια και την ολοκλήρωση της πολλαπλής διεύρυνσης της Δράσης από κάθε προοδευτικό πολιτικό χώρο και του ρόλου της πια ως καταλύτη της δημιουργίας του τρίτου πόλου στην πολιτική ζωή του τόπου - πόλου ανάχωμα στον λαϊκισμό και προώθησης της εξόδου της χώρας από την παραγωγική υπανάπτυξη, την μνημονιακή εξάρτηση και την οικολογική καταστροφή.
Ίδωμεν...

Η γνώμη μας:*

Χτες, Σάββατο 1/6/13, επιβεβαιώθηκε δυστυχώς το πρώτο σενάριο. Ο Θοδωρής Σκυλακάκης εξελέγη πρόεδρος από την ΚΕ, με το θηριώδες (για άνθρωπο που είναι μόλις δυο μήνες στο κόμμα) ποσοστό του 70%... Η υποψήφια που εξέφραζε την συνέχιση της διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά και την οικολογία, Αντιγόνη Λυμπεράκη, έλαβε 22% και ο εκφραστής της παλαιάς Δράσης, Αλέξανδρος Φιλιππίδης, το 8%.
Είναι φανερό ότι η μάχη κερδήθηκε από τον ΘΣ χάρη στις αθρόες εγγραφές μελών της πρώην Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Δράση, με μοναδικό σκοπό ...
την εκλογή στην προεδρία του ευρωβουλευτή τους, εκλεγμένου με την ΝΔ και διατηρήσαντος την έδρα μέχρι και σήμερα. 
Η Δράση επέτρεψε την πρόωρη υποψηφιότητά του είτε από απειρία είτε ως αντάλλαγμα της εγγραφής εκατοντάδων μελών της πολιτικής του επιρροής, επιτρέποντας έτσι στην ουσία έναν κλασικό εισοδισμό αλλά και τον ολοκληρωτικό έλεγχο του κόμματος με την πολυσταυρία. 
Από κει και πέρα όλα κύλησαν νομότυπα. Άψογες διαδικασίες τύπου Δράσης, υπονομευμένες όμως από την διαβολική λεπτομέρεια που προηγήθηκε: από τα 2500 μέλη που είχαν δικαίωμα εκλέγειν, το 1/3 τουλάχιστον ήταν "μεταφερόμενα". Κατά δημόσια παραδοχή του ΘΣ, "προσωπικοί ψήφοι". Ήδη, ενδεικτικά της μεθόδευσης, δημοσιεύματα στον φιλικό του Τύπο προεξοφλούσαν την εκλογή του στην προεδρία της Δράσης ένα μήνα πριν το συνέδριο... 

Πολιτικό επίδικο; 
Η Δράση επανέρχεται στην περιοχή του δεξιού φιλελευθερισμού, ανακόπτοντας βίαια το εγχείρημα της διεύρυνσης που την είχε φέρει στο επίκεντρο του μεταρρυθμιστικού χώρου.  Το ίδιο το γεγονός της εκλογής ενός ξεκάθαρα δεξιού φιλελεύθερου και επαγγελματία πολιτικού στην προεδρία, την επαναφέρει αναπόφευκτα στην μοναξιά ενός μικρού δεξιού αρχηγικού φιλελεύθερου κόμματος στις παρυφές της ΝΔ. 
Εκεί που όλα έδειχναν με το μέχρι τώρα άνοιγμά της, πέραν ιδεολογικών προαπαιτουμένων, ότι θα ήταν ο πρώτος πολιτικός χώρος συνεργασίας δεξιών και αριστερών φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών και πραγματιστών οικολόγων, πρόπλασμα του Τρίτου -Μεταρρυθμιστικού- Πόλου και υπόδειγμα της αναγκαίας υπέρβασης του άξονα αριστεράς δεξιάς.
Ακόμη χειρότερα επιβεβαιώνει και αναβαθμίζει άλλες αρχηγικές κινήσεις τύπου Τζήμερου, Μόσιαλου, Λοβέρδου που είχαν μεγάλο πρόβλημα ταυτότητας εξ αιτίας των γενναίων διευρύνσεων και της συλλογικής δουλειάς της Δράσης. 
Η δε στάση των ιδίων των στελεχών της Δράσης που "καταπίνουν την κάμηλο" της ουσίας των γεγονότων και αρνούνται να παραδεχτούν το προφανές, δεν βοηθά την κατάσταση, απλά ανοίγει την όρεξη των αυτόκλητων υποστηρικτών του νέου προέδρου για ένα είδος δεξιού ρεβανσισμού κατά των ενστάσεων των οπαδών της διεύρυνσης, ιδιαίτερα προς την κεντροαριστερά.

Αποτέλεσμα: πάγωμα της διεύρυνσης, αποστράτευση από το εγχείρημα. Ποιες ενέργειες της νέας διοίκησης θα μπορούσαν να αποτρέψουν το αναπόφευκτο;
Διαγράφεται με σαφήνεια μια ακόμη πιθανή επιτυχία του παλαιοκομματισμού, όπως και μια ακόμη αδυναμία του μεταρρυθμιστικού χώρου να προστατέψει τον εαυτό του από τους επαγγελματίες πολιτικούς"Πολίτες όχι πελάτες" και "Πολιτική χωρίς πολιτικούς" (συνθήματα από την συνεργασία Δράσης, Δημιουργίας Ξανά και Φιλελεύθερης Συμμαχίας στις εκλογές): είναι τελικά δυνατά;
ΑΣ

*η ΑΣ παρακολούθησε το συνέδριο της Δράσης

6 σχόλια:

  1. Λυπάμαι.

    Έχουν όλοι πέσει να φάνε τον Κρίτων Αρσένη για την έδρα ευρωβουλευτή και η Δράση εξέλεξε για πρόεδρο κάποιον που έκανε ακριβώς το ίδιο. Με το καλημέρα σας "παλαιοκομματισμός".

    Δεν αμφισβητώ τις ικανότητες του κ. Σκυλακάκη, όμως δεν τον θεωρώ ικανό να με εκπροσωπήσει με την ψήφο μου. Όχι με την (ανεξάρτητη!) στάση που ακολούθησε σε πολλά ζητήματα στην Ευρωβουλή.

    Η πιθανότητα υποστήριξης της Δράσης μειώνεται δραματικά. Υποψιάζομαι μια απότομη στροφή, πίσω στο προ-εκλογών, φιλελεύθερο ελιτισμό που είχε. Μόνο η "από κάτω" δυναμική της θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό που έγινε μετά τις εκλογές. Οποιαδήποτε μορφή αρχηγισμού θα είναι και το τέλος αυτής της προσπάθειας. Ακόμα και αν η Δράση καταφέρει την είσοδο της στη Βουλή με αυτό τον τρόπο, δε θα είναι παρά ένα κομμάτι του παλαιού, σάπιου συστήματος πίσω από ένα προσωπείο ανανέωσης, με έντονη πιθανότητα να προδώσει τις αρχές της μπροστά σε βραχυπρόθεσμο κέρδος. (Δημοκρατική Συμμαχία; Κόμμα Νεοφιλελευθέρων;)

    Σαν άτομο που βλέπει με συμπάθεια τις αξίες και αρχές του πράσινου κινήματος και του σοσιαλφιλελευθερισμού, αισθάνομαι για μια ακόμα φορά την αδυναμία εκπροσώπησης των ιδεών μου μέσα σε αυτή τη πληθώρα πολιτικών μορφωμάτων στην Ελλάδα.

    Λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μην προεξοφλούμε την αποτυχία. Δεν είμαι μέλος και επομένως δεν ψήφισα γιατί περιμένω να δω τι θα κάνει η Δυναμική Ελλάδα, αλλά ακόμα κι αν ήμουν και ψήφιζα θα επέλεγα τον Σκυλακάκη. Τον θεωρώ πραγματιστή, όχι κανένα κολημένο φιλελεύθερο ταλιμπάν και όσο για το παρελθόν... ας μου πει κάποιος ποιος δεν έχει παρελθόν στην πολιτική να τον εκλέξουμε; Δεν είχε ο Μάνος μήπως; Η ο Μόσιαλος επίσης -τον οποίο και περιμένω να ξεκαθαρίσει επιτέλους τι θα κάνει. Δηλαδή αν ο Ραγκούσης -που έχει αναφερθεί με πολύ καλά σχόλια για τη Δράση- θελήσει να βοηθήσει κι αυτός τι θα πρέπει να κάνουμε; Να τον αρνηθούμε με βάση το παρελθόν του; Ας περιμένουμε να δούμε κάποια πράγματα κι ας αποφασίσουμε μετά.

      Διαγραφή
    2. Κε ΣπύροΧρ

      Για ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά. Αυτό που μπορεί να σας εκφράζει, ίσως είναι πιο κοντά σας απ'ότι νομίζετε...

      Διαγραφή
  2. Δράττω, όχι για το τι είσαι, αλλά για το τι είμαι εγώ, όταν είμαι μαζί σου. Δεν μπορείς να αγοράσεις τη δράση, αλλά είναι πιθανό να την πληρώσεις ακριβά! Η δράση είναι μια φωτιά. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις,αν θα ζεστάνει τη καρδιά σου ή θα σου κάψει το σπίτι. H δράση σε κάνει να λαχταράς του άλλου τη λαχτάρα για δράση. Να διψάς τη δίψα του. Να πεθαίνεις για τον δικό του πόθο. Την βλέπω κάθε μέρα. Και κάθε μέρα είναι σαν να την βλέπω για πρώτη φορά. Τη δράση.

    (Ο Ρακίνας για την άσβεστη δράση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι λογικό η μεθόδευση Σκυλακάκη να έχει ενοχλήσει πολλούς.
    Δεν είναι μόνο οι αριστεροί της δράσης.Είμαστε και οι ανένταχτοι φιλελεύθεροι ενοχλημένοι.Δεν ξέρω που θα βγει όλο αυτό,για να είμαστε τίμιοι πρέπει να δούμε δείγμα γραφής πριν αξιολογήσουμε,αλλά οι οιωνοί δεν είναι αισιόδοξοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είνια η δευτερη κωλοτούμπα αυτή της Δράσης. Πρώτη ήταν με τον απολιτικ καταγγελτισμό του Τζήμερου, στην συνέχεια είχαμε την αριστερή στροφή με την Λυμπεράκη (πρωτη ξαδέλφη της Ντόρας) και θριαμβευτική άλωση από τον Νεοδημοκράτη (με την Ντορα όμως) Σκυλακάκη. Αντε τωρα να μας πείσουν όλοι αυτοί ότι δεν είνια το σκληρό Μητσοτακέϊκο πίσω από όλα αυτά που χτίζει σιγά σιγά στις πλάτες των ανυποψίαστων την επόμενη μέρα για την άλωση του κεντροδεξιού χώρου είτε ως διαπραγματευτικό όπλο της Ντόρας, είτε ως δύναμη πλευροκόπησης της Νεας Δημοκρατίας και του σαμαρά. Γιατί αν πιστευουν κάποιοι ότι ο Μητσοτάκης ξέχασε τι τουκανε ο Σαμαράς είναι γελασμένος. Εχει μνημη ελέφαντα (μάλλον δεινοσαυρου το Μητσοτακέϊκο)και περιμένει στη γωνία.
    Τελικά το μονο κόμμα πραγματικά του κεντρώου χώρου, που έχει φανεί μέχρι τωρα αξιόπιστο, με σταθερή πολιτική ταυτότητα και αυτά που λέει τα τηρεί είναι η ''κοινωνία αξιών'' με τον Μπουραντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU