Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Γιάννης Μπουτάρης: Και η Δεξιά στην Ελλάδα είναι... σοβιετικού τύπου

«Σαφώς και θα υποστηρίξω ένα κεντροαριστερό εγχείρημα, αλλά δεν έχω φιλοδοξίες να ηγηθώ», λέει ο Γιάννης Μπουτάρης.
από το ethnos.gr
Ειμαι παρών στην ανασύνθεση της Κεντρο-αριστεράς

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει παρών και θα υποστηρίξει ένα νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς, σηκώνει όμως το γάντι λέγοντάς ότι αυτή πρέπει να απαλλαγεί από «σοβιετικού τύπου» αντιλήψεις που υπάρχουν ακόμη αναφορικά με τον ρόλο του κράτους, ενώ δεν διστάζει να πει ότι η ελληνική Δεξιά έχει συχνά πιο «σοβιετική» αντίληψη και από το ΠΑΣΟΚ.
Τονίζει ότι σε ένα κεντροαριστερό σχήμα θα πρέπει να τιθασευτούν τα «εγώ» και οι προσωπικές φιλοδοξίες και να υπάρξουν συμβιβασμοί, γιατί αλλιώς υπάρχουν μόνο χαμένοι.
Για το «μαύρο» της ΕΡΤ του Αντ. Σαμαρά τονίζει πως ήταν πολύ κακός χειρισμός και ότι εκλογές σήμερα θα ήταν καταστροφικές.


Προτίθεστε να μπείτε μπροστά μαζί με άλλους σε ένα εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, όπως σας θέλουν κάποιοι;


Κατ' αρχάς είναι δεδομένο ότι ανήκω στον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι λίγο δύσκολο να το περιγράψω, αλλά προσωπικά δεν μου αρέσουν καθόλου οι ταμπέλες Κεντροαριστερός, Κεντροδεξιός κ.λπ. Πάντως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι αντιλήψεις μου και οι πρακτικές μου κατατάσσονται σε αυτόν τον χώρο.

Πράγματι σήμερα έχω πάρα πολλά ερεθίσματα και προκλήσεις να ανακατευτώ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ομως, είναι ξεκάθαρο στη συνείδησή μου ότι, τουλάχιστον για μένα, η δική μου συνεισφορά στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου είναι να είμαι ένας καλός δήμαρχος.

Οποιοδήποτε κίνημα που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου ευρύτερου, ενός σχήματος το οποίο θα καλύψει το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς υπάρχοντες πόλους, δηλ. ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οποιοδήποτε τέτοιο σχήμα που θα είναι απαλλαγμένο από άλλου τύπου φιλοδοξίες και καταστάσεις, σαφώς θα το υποστηρίξω, αλλά δεν έχω φιλοδοξίες να ηγηθώ.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε έναν χώρο που σας ενδιαφέρει, αλλά δείχνει κατακερματισμένος και περισσεύουν οι εγωισμοί;

Κατ' αρχάς πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η σοβιετικού τύπου αντίληψη που υπάρχει ακόμη ότι το κράτος τα κάνει όλα. Οπως και οι κομματικές και πελατειακές αντιλήψεις. Αυτά είναι παρωχημένα πράγματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στη βάση του κάθε πράγματος είναι ο άνθρωπος. Τα «εγώ» και οι φιλοδοξίες πρέπει να τιθασευτούν.

Για να προχωρήσουν οι κοινωνίες πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς συμβιβασμούς. Αν εγώ προσπαθώ να επιβάλλω το δικό μου, έχασα. Πρέπει να βρω πού και πώς προσαρμόζεται αυτό που θέλω εγώ με τα θέλω των άλλων. Αλλιώς υπάρχουν μόνο χαμένοι. Το μυστικό σε αυτήν την ιστορία είναι να συγκινήσεις την κοινωνία των πολιτών και να την πείσεις ότι συμμετέχει.

Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου καταποντίστηκε, το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου προς τα πού πάει;


Εχω πει παλιότερα και με έχουν ψέξει γι' αυτό, ότι εγώ είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους, εννοώντας προφανώς ότι έχω μία σοσιαλδημοκρατική αντίληψη ευρωπαϊκού τύπου. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του. Και σαν όνομα πλέον δημιουργεί πολλά προβλήματα σε πάρα πολύ κόσμο. Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου ή του Βενιζέλου ή του Σημίτη Είναι ένα το ΠΑΣΟΚ, όλοι το χρησιμοποίησαν, όλοι το υπηρετήσαν, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τελείωσε.

Πρέπει να υπάρξει μία νέα κατάσταση σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ τότε, όταν ξεκίνησε, προφανώς και συγκινούσε όλο τον κόσμο. Τώρα, όμως, δεν συγκινεί σχεδόν κανέναν. Πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που θα μπορεί να συγκινήσει σήμερα τον κόσμο και θα δώσει άλλες ωθήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε αυτογκόλ με το «μαύρο» στην ΕΡΤ και όσα ακολούθησαν;

Δεν ξέρω αν έβαλε αυτογκόλ ή όχι, αλλά ήταν ένας κακός χειρισμός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΡΤ, όπως και άλλοι οργανισμοί θέλουν αναδιοργάνωση. Η ΕΡΤ ήταν ένα κακό παράδειγμα κακής κομματική πελατειακής διαχείρισης σε βάθος χρόνου.

Το αρχικό λάθος που έγινε σε αυτήν την κυβέρνηση είναι αυτό το περίφημο 4-2-1. Δηλαδή το μοίρασμα των θέσεων του κρατικού τομέα ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης σε αυτήν την αναλογία. Δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η κομματική αντίληψη στη διαχείριση των πραγμάτων.

Για μένα θα έπρεπε όταν κάθισαν οι αρχηγοί και συμφώνησαν για την τρικομματική κυβέρνηση να συμφωνήσουν και ότι οι αναδιαρθρώσεις και οι διορισμοί θα γίνουν μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια. Τα οποία θα τα κρίνουν τρίτοι και όχι οι κομματικοί.

ΟΥΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ - Και η Δεξιά στην Ελλάδα είναι... σοβιετικού τύπου

Πολλοί αυτές τις ημέρες είπαν ότι παίχτηκε η τύχη της χώρας στα ζάρια. Νομίζετε ότι τέθηκε σε κίνδυνο η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος;

Παρακολουθούμε όλοι με αγωνία τις εξελίξεις. Και δεν είναι μόνο η στάση των ηγεσιών των τριών κομμάτων της κυβέρνησης με τις μεγάλες ευθύνες τους. Είναι και τα υπόλοιπα κόμματα που πρέπει να αντιληφθούν ότι με τις υστερικές κραυγές που ...

βγάζουν, όχι για το Μνημόνιο, όχι για το ένα, όχι για το άλλο, προσπαθούν να βρουν μόνο έναν αποδιοπομπαίο τράγο Χρειάζεται, όμως, γενναία αυτοκριτική, γιατί στην ουσία φταίνε όλοι, με το μερτικό που έχει ο καθένας.

Δεν είναι δυνατό να έχουμε πάνω απ 1,5 εκατ. ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα και να συζητάμε αν θα απολυθούν ή δεν θα απολυθούν 2.000 και 3.000 άτομα από τον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο.

Πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αξιολογήσουν και να αναδιαρθρώσουν με αξιοκρατικά κριτήρια τη δημόσια διοίκηση.

Επειδή μίλησα για σοβιετική αντίληψη, το χειρότερο είναι ότι η Δεξιά στην Ελλάδα έχει συχνά μία αντίληψη για το κράτος ακόμη πιο... σοβιετική και από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ στις καλές του ημέρες είχε δώσει πολλά δείγματα φιλελεύθερης αντίληψης και σεβασμού στον πολίτη.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και εξέφρασε με νόημα την ευχή αυτοί που τα διαχειρίζονται να έχουν μυαλό...


Το μυαλό, όπως πολύ καλά είπε ο Σημίτης, δεν το πουλάνε στον μπακάλη, σ' το δίνει ο Θεός για να το χρησιμοποιείς και όχι για να γεμίζει μόνο το κρανίο σου. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συγκλίνουν σε μια κοινή αντίληψη ότι δεν χρειάζονται εκλογές. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να κυβερνήσει σήμερα, ούτε η ΝΔ μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι η ακυβερνησία.

Η Δ.Ε. Θεσσαλονίκης της ΝΔ έκανε πριν από λίγο καιρό ολόκληρη συνεδρίαση για να δει πώς θα αποδομήσει τον Γ. Μπουτάρη και ο πρόεδρός της Μ. Σαμαντζίδης είπε στο προσυνέδριο της ΝΔ ότι ο Μπουτάρης προσποιείται τον αντικομφορμιστή για να κρύψει την προσωπική του ανεπάρκεια.

Δεν τον ξέρω τον κ. Σαμαντζίδη και, βέβαια, τέτοια προσβλητικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο, όπως παγερά αδιάφορο με αφήνει η όποια στάση της ΝΔ προς το πρόσωπό μου. Στενοχωριέμαι μόνο που εδώ η ΝΔ είναι τόσο πίσω ακόμη και από τους ίδιους και τον τρόπο που αυτήν τη στιγμή διαχειρίζονται κεντρικά την εξουσία. Κάποιοι στη Θεσσαλονίκη θεωρούν ότι η εξουσία είναι κτήμα τους και δεν έχουν ακόμα φύγει από αντιλήψεις του '50.

Δεν είναι ίσως γνωστό ευρύτερα, αλλά η διοίκηση Μπουτάρη όταν παρέλαβε προχώρησε σε γενναίες αλλαγές σε δημοτική τηλεόραση-ραδιόφωνο και ίσως κάνατε τις μοναδικές απολύσεις που έγιναν στο Δημόσιο. Από 220 μειώσατε τους εργαζομένους -και με μετατάξεις- σε 120 και μειώσατε τα έξοδα από 8 εκατ. € σε 3-3,5.

Ηταν κάποια στελέχη που παραβίαζαν κατάφωρα τους κανόνες και απόδειξη ότι κάναμε το σωστό είναι ότι και στα δικαστήρια όπου προσέφυγαν έχασαν. Κάτι που δεν έχει κοινοποιηθεί ευρύτερα. Οταν παραλάβαμε τη δημοτική τηλεόραση ήταν ένα λιβανιστήρι του δημάρχου. Προχωρήσαμε σε μία γενναία αναδιάρθρωση. Εγώ είναι ζήτημα αν αυτά τα 2,5 χρόνια που είμαι δήμαρχος έχω εμφανιστεί δύο φορές. Εκτός από τη μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά εκεί ισχύουν ίδιοι όροι και για όλους τους άλλους. Θυμίζω ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος είχε ακόμη και προσωπική εβδομαδιαία εκπομπή.

Μιλήσατε με σκληρά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του αποκλεισμού του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Θεωρώ ότι εκεί η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Και στον ΣΜΑ της Ευκαρπίας και στις Σκουριές και σε πολλά θέματα των ιδιωτικοποιήσεων θεωρώ ότι υπάρχει πολύς λαϊκισμός.

Δεν προσφέρει τίποτα αυτό που γίνεται με κάποιους που δήθεν... βάζουν τα στήθη τους και εμποδίζουν να γίνει το έργο.

Σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο οι σταθμοί μεταφόρτωσης κλειστού τύπου, αλλά ακόμη και εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας βρίσκονται μέσα στις πόλεις Δεν μπορούμε να αγνοούμε την τεχνολογία εν ονόματι μιας παραπλανημένης και διεστραμμένης οικολογικής αντίληψης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

*ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU