Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Είναι η αποτυχία ενεργοποίησης της οικονομίας, ανόητε! (η αιτία του αυταρχισμού)

του Χρήστου Παπανίκου
του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

Ο Ερντογάν προχώρησε σε αυταρχικές πράξεις διοίκησης πατώντας πάνω στην επιτυχία του στα οικονομικά - ο Σαμαράς προχώρησε σε αυταρχικές πράξεις διοίκησης (πχ στην ΕΡΤ) βυθιζόμενος στην αποτυχία του στα οικονομικά... Πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις αυταρχισμού

Η αποτυχία ενεργοποίησης της οικονομίας, η έωλη απόπειρα εμφάνισης ενός ανύπαρκτου succes story, τα έσοδα (από καταχρηστικούς φόρους και όχι από παραγωγή) που καταρρέουν, οι δόσεις της τρόικας που τελειώνουν, η χρεοκοπία που πια είναι μια μόνιμη πραγματικότητα στη ζωή όλων των κατοίκων αυτής της χώρας, φέρνει το οριστικό αδιέξοδο στην διπρόσωπη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και κυρίως της ΝΔ. 
Ο χρόνος τελείωσε - το παιχνίδι επίσης. Η αντίσταση με όλα τα μέσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η διατήρηση του τεράστιου πελατειακού κράτους με θυσία του ιδιωτικού τομέα, τα κακέκτυπα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων αντί σοβαρού σχεδίου και η άρνηση επενδύσεων από σοβαρά κεφάλαια λόγω της διατήρησης των εμποδίων, η αναβίωση του κομματικού κράτους στην διανομή των επιδοτήσεων από τα προγράμματα κατά της ανεργίας, έχουν φτάσει τα πράγματα στο όριό τους: η ιδιωτική οικονομία καταρρέοντας δεν μπορεί πια να σηκώσει στις πλάτες της αυτό το κράτος.
Η κατάρρευση είναι πλέον αδήριτο γεγονός. Αν δεν ήταν καλοκαίρι με τον τουρισμό να κρατάει κάπως μια στοιχειώδη ρευστότητα και τον ζεστό καιρό να απαλλάσσει τα νοικοκυριά από τα επιπρόσθετα έξοδα θέρμανσης, η κοινωνική εξέγερση θα ήταν πραγματικότητα. 
Το κράτος λοιπόν πρέπει να μειωθεί άμεσα, με οποιονδήποτε τρόπο. Χωρίς σχέδιο, χωρίς πραγματική θέληση αλλά μόνο σπασμωδικά κάτω από το κράτος του πανικού. Και πανικός σημαίνει χάος και εμφύλιος μεταξύ των συγκυβερνώντων αλλά και μεταξύ των ομάδων συμφερόντων ακόμη και μέσα στην ΝΔ. Το ποιος "θα την πληρώσει" είναι το θέμα και όχι ποια μέτρα οδηγούν στην ανάπτυξη... Κι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πια αίμα να χύσει...Στέγνωσε πια.

Το πελατειακό σύστημα εξουσίας είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνο για την κατάρρευση των μεταρρυθμίσεων. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προστατεύοντας τους πελάτες τους, τον κομματισμό στο κράτος, τις φιλικές τους συντεχνίες και προσπαθώντας να καλύψουν τις αναλογικές ευθύνες τους για την χρεοκοπία, κατάφεραν να βγάλουν την χώρα από τις ράγες της τροχιάς εξόδου και ανάκαμψης. Ως παράσιτο αχόρταγο αποτέλειωσε τον ξενιστή του, την παραγωγική οικονομία. Εκλογές δεν τους επιτρέπονται πριν τις γερμανικές για να παραδώσουν στον επόμενο (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), η ελληνική προεδρία πλησιάζει (Ιανουάριος), οι δόσεις στερεύουν, οι επενδυτές δεν έρχονται, τα έσοδα φθίνουν, η ανεργία εξαπλώνεται. Τον Σεπτέμβρη με τις απολύσεις στον Τουρισμό, θα ξεπεράσει κάθε ιστορικό όριο άνω του επίσημου 30%. Τι μένει στον Σαμαρά και την ΝΔ να κάνει;

Τώρα στρέφονται στο επόμενο θύμα τους. Τον δημόσιο τομέα, ειδικά σε τομείς και συντεχνίες που ελέγχονται από την αντιπολίτευση για να πείσουν ότι κάτι κάνουν, και την τρόικα και τους ψηφοφόρους τους. Και ταυτόχρονα να μειώσουν τα κρατικά έξοδα αφού δεν μπορούν να αυξήσουν πια τα κρατικά έσοδα. Μήπως και πλησιάσουν το "πρωτογενές πλεόνασμα", το μυθικό κατώφλι της εθνικής προσπάθειας εξόδου στις αγορές για χρηματοδότηση... 
Αλλά έτσι, απλά προωθούν -τυχοδιωκτικά- το ξέσπασμα ενός κοινωνικού εμφυλίου όπου οι πλευρές των δικαίων και των αδίκων διαπλέκονται πλέον χαοτικά. 
Έτσι το σχεδίασαν οι πολιτικοί του χθες, με αυτό συμβιβάστηκε η συγκυβερνώσα κεντροαριστερά αποτυγχάνοντας να τιμήσει την ψήφο και την εντολή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. 
Τώρα, ο δρόμος είναι ανοιχτός στις δυνάμεις των άκρων, στον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό. Στις δυνάμεις του ανοιχτού κρατισμού και κομματισμού. 

Εκτός αν ... έστω στο παραπέντε, οι δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού ριζοσπαστικού κέντρου και των διάσπαρτων προοδευτικών κινήσεων, καταφέρουν επιτέλους να συνεννοηθούν... απορρίψουν τον παλαιοκομματισμό και τις προσωπικές ατζέντες και επιστρέψουν στην κεντρική πολιτική σκηνή ενωμένες στην κοινή λογική που τις έφερε τόσο κοντά τα τρία τελευταία χρόνια.
Και επιτέλους, να εργαστούν για τον λαό και την χώρα και όχι για τα μικρά και μεγάλα "δικά τους" συμφέροντα, το 4-2-1 ή μια θέση στο "νέο" μικρότερο δημόσιο. Μπορούν;

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ.
    Η αποτυχία ενεργοποίησης της οικονομίας είναι η αιτία η του αυταρχισμού, η εκρηκτική ύλη που προκάλεσε την έκρηξη.
    Ο τραγέλαφος της ΔΕΠΑ και της GazProm ήταν ο πυροκροτητής.
    Και κάτι άλλο: Πρόσωπα που μεσολαβούν στην εισαγωγή υδρογονανθράκων και καθορίζουν τις τιμές καταναλωτή, είναι φανεροί μέτοχοι ή "αφανείς" επενδυτές ιδιωτικών καναλιών και άλλων ΜΜΕ. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

    ΕΡΤ : Ψέμματα και λάθη
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/06/blog-post_12.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU