Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ χωρίς ανεξαρτησία και χειραφέτησή της, απλώς δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι πολιτική απάτη


Γ. Ραγκούσης: Ο μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός στην ΕΡΤ

από την ιστοσελίδα ragkousis.gr
Αφού είναι αναντίλεκτη η πελατειακή διαχείριση του κράτους στα χρόνια της μεταπολίτευσης - τότε οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι το σύμπτωμα κι όχι η ίδια η ασθένεια, είναι το αιτιατό κι όχι το αίτιο. Η ρίζα του προβλήματος είναι η εξάρτηση και η χειραγώγηση της ΕΡΤ από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ είναι να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος, να αντιμετωπίσεις τις αιτίες και όχι τα συμπτώματα της ασθένειας. Άρα, μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ χωρίς ανεξαρτησία και χειραφέτησή της, απλώς δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι πολιτική απάτη. Γιατί;

ΠΡΩΤΟΝ: διότι με βάση τα εργασιακά δεδομένα στην ΕΡΤ:
α) όλες οι συμβάσεις είναι ιδιωτικού κι όχι δημοσίου δικαίου δηλαδή δεν έχει εφαρμογή στην ΕΡΤ το άρθρο 103 του Συντάγματος περί προστασίας της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επίορκοι, οι ανεπαρκείς και οι ακατάλληλοι μπορούσαν και μπορούν ανά πάσα στιγμή να σταματήσουν να εργάζονται στην ΕΡΤ. 
β) από τον Δεκέμβριο του 2009 μετά την ψήφιση του Ν.3812 -παρά τη σφοδρή αντίθεση ΝΔ και ενιαίου ΣΥΝ- όλες οι συμβάσεις και στην ΕΡΤ έχουν ήδη υπαχθεί στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: με βάση τα επίσημα στοιχεία της απασχόλησης στο δημόσιο, που επισήμως αποδέχεται πλέον και η Τρόικα:
α) στις 31 Δεκεμβρίου 2009 ο συνολικός αριθμός -πάσης φύσεως μισθοδοτούμενων όχι μόνον στο δημόσιο αλλά και σε όλες τις ΔΕΚΟ, όπως και στην ΕΡΤ- ήταν 971.540. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ήταν 768.918. Δηλαδή, 202.622 λιγότεροι! Άραγε, υπήρξε άλλη περίοδος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία όπου όχι μόνον δεν αυξήθηκε, αλλά δραστικά μειώθηκε ο αριθμός όσων αμείβονται από το κράτος; Και μάλιστα με πολιτικές μείωσης που ξεκίνησαν πολύ πριν το μνημόνιο όπως η παύση των stage και ο Καλλικράτης που επισήμως μείωσαν τους μισθοδοτούμενους κατά 31.497 και 9.173 αντίστοιχα. 
β) Στην περίπτωση των συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου, παντού και στην ΕΡΤ, η έννοια απόλυση δεν έχει νόημα.Από το 2009 στο δημόσιο -και παρά τον αγώνα του κ. Σαμαρά ακόμη και τον Μάρτιο του 2011 για το αντίθετο- αυτής της κατηγορίας οι συμβασιούχοι έχουν μειωθεί κατά 112.158!Μόνον από ΔΕΚΟ και εταιρίες του δημοσίου, περιλαμβανομένης της ΕΡΤ, η μείωση έφτασε τους 11.833!
Τώρα, σε σύγκριση με τα παραπάνω στοιχεία ποιο είναι το ειδικό βάρος των περίπου 3.000 εργαζομένων στην ΕΡΤ που μπορεί (;) να μειωθούν κατά κάποιες εκατοντάδες... τα συμπεράσματα δικά σας.

ΤΡΙΤΟΝ: Να το πούμε απλά και καθαρά.
Αν έχουμε ανεξάρτητη ΕΡΤ τότε είναι μεταρρύθμιση. Αν έχουμε δήθεν μεταβατικά ΕΡΤ του Σαμαρά και του Βενιζέλου, τότε είναι μεταρρυθμιστική απάτη.Κρατήστε μία σημείωση: όλοι οι νόμοι, από το '74 και μετά, πάνω στους οποίους χτίστηκε το πελατειακό και κομματικό κράτος που μας χρεοκόπησε, ήταν όλοι νόμοι με την εξής εσωτερική αρχιτεκτονική: οι πάγιες διατάξεις, τα πρώτα άρθρα του νόμου -που όσο και αν περνούσαν τα χρόνια ποτέ δεν εφαρμόζονταν- προέβλεπαν το τέλειο, το αξιοκρατικό, το αποκομματικοποιμένο.
Κατά τη γνωστή λογική του "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" οι μεταβατικές διατάξεις -στα τελευταία άρθρα κάθε νόμου που τελικά αυτά μόνον εφαρμόζονταν- «γινότανε το έλα να δεις», δηλαδή καμία αξιοκρατική διαδικασία, «μεταβατικά» -όπως ακριβώς προβλέπει το προς ψήφιση Ν/Σ για τη ΝΕΡΙΤ- για όλα αποφάσιζε η εκάστοτε κυβέρνηση.

Και για του λόγου το αληθές, το Ν/Σ που εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής τις προσεχείς ημέρες περιλαμβάνει την εξής μεταβατική διάταξη στο ...άρθρο 16 «κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια το Εποπτικό Συμβούλιο ορίζει τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ...». Τέτοια πρόβλεψη, τέτοιο άρθρο δεν υπήρχε στο Σχέδιο Νόμου της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτου. Επομένως, μιλούμε για δύο τελείως διαφορετικές λογικές.

Εάν μάλιστα, όπως είναι και το πιθανότερο, η μεταβατική διοίκηση θα κάνει τις επιλογές ιδίως των δημοσιογράφων -των οποίων οι προσλήψεις δεν εμπίπτουν στο ΑΣΕΠ- τότε μην έχετε καμία αμφιβολία για τον τελικό σκοπό που υπολανθάνει.
Ο σκοπός δεν θα είναι η απομάκρυνση των για παράδειγμα 600 εργαζομένων από την ΕΡΤ, των οποίων η απομάκρυνση έτσι κι αλλιώς θα εισφέρει μηδενικό δημοσιονομικό όφελος.

Ο σκοπός θα είναι όσοι παραμείνουν, μέσα από την τεχνητά κατασκευασμένη ανάγκη επαναπρόσληψής τους, να χρωστούν χάρη για το γεγονός της παραμονής τους στα «ιερά τέρατα» του μεταπολιτευτικού παλαιοκομματισμού κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. Δηλαδή στους κορυφαίους διδάσκοντες επί δεκαετίες της πολιτικής αντίληψης και πρακτικής «άλλα λέω, άλλα εννοώ και στο τέλος άλλα πράττω».

Επομένως, ούτε η διακοπή λειτουργίας, ούτε η αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν σχέση με εργασιακούς και άλλους περιορισμούς που έπρεπε να υποσκελιστούν για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Συνδέονται αποκλειστικά με τον υστερόβουλο πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου να κατασκευάσει δικαιολογίες για να κρύψει τη συστηματική τους αδράνεια καθώς και την καθημερινή κατάρρευση του «success story» που έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο πια.

Τη νύχτα που «έπεσε μαύρο» στην ΕΡΤ, στην πραγματικότητα «έπεσε μαύρο» στην 3η ελληνική δημοκρατία. Γι' αυτό, είναι αναμφισβήτητη η ευθύνη όσων -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- νομιμοποίησαν και νομιμοποιούν την πράξη Σαμαρά στην ΕΡΤ.


*δημοσιεύτηκε στο protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU