Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Θα τους ρίξουν οι νοικοκυραίοι

Κάθε άρθρο που δημοσιεύεται εδώ δεν αθωώνει τον συγγραφέα του από τις πομπές του - κι ο ΓΑ έχει πολλές στο ενεργητικό του (πρόσφατη η κατασυκοφάντηση της Σώτης Τριανταφύλλου). Αλλά αγαπητοί μεταρρυθμιστές: όσο συνεχίζονται καθημερινά οι ποινικές διώξεις για οφειλές στον ΟΑΕΕ των εκατοντάδων χιλιάδων αδυνατούντων ελεύθερων επαγγελματιών, όσο αυτές δεν προσαρμόζονται στις δυνατότητές τους αλλά παραμένουν απαράδεκτα υψηλές και ανελαστικές πνίγοντάς τους, και όσο, τα δάνεια των κατοικιών δεν κουρεύονται στην σημερινή τους αξία αντίθετα εκτός από κατάσχεση θα επιβάλλονται πλέον και ποινές φυλάκισης των αδυνατούντων από 1/1/14, σημασία έχει πλέον όλα αυτά να σταματήσουν τώρα! Και αυτό σημαίνει ότι στο ακόλουθο κείμενο, ο ΓΑ έχει δίκιο: ειδικά στο συμπέρασμα. (ΑΣ)

του Γιώργου Ανανδρανιστάκη*
Η επόμενη φάση του ατέλειωτου δράματος που ζούμε θα είναι οι μαζικές κατασχέσεις σπιτιών. Κατασχέσεις από παντού, από τις εφορίες, από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τις τράπεζες. Θα είναι η πιο σκληρή φάση, ίσως να είναι και η τελευταία, αφού τότε θα καταλάβουν όλοι, ακόμη και οι νοικοκυραίοι που εξακολουθούν να στηρίζουν ακόμη τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να μην τους βρουν τα χειρότερα, ακόμη κι αυτοί θα καταλάβουν επιτέλους ότι τα χειρότερα τους έχουν βρει ήδη.
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς την εφορία, έγραφε χθες κατ΄ αποκλειστικότητα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Τουτέστιν, αν δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε την εφορία ούτε το δάνειο, θα πρέπει να πληρώσεις και την εφορία και το δάνειο. Η λογική της απόλυτης απανθρωπιάς, να μαζέψουμε λεφτά απ' όπου βρούμε, για να ξοφλήσουμε τους δανειστές κι ας κόψει ο άλλος το φαγητό, το ρεύμα, το νερό, ας κόψει το λαιμό του, άμα χρειαστεί.

Αν δεν μας πληρώσει, θα του πάρουμε ό, τι έχει και δεν έχει, του αλλουνού του παίρνουμε το σπίτι για 1.750 ευρώ, έτσι για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Κι αν χρωστάς το συγκλονιστικό ποσό των 5.000, μπορεί να μπεις μέχρι και στη φυλακή, να σου διηγείται ο Άκης ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Την Πέμπτη που θα μας επισκεφθεί ο Σόϊμπλε, να προχωρήσει το κράτος σε μαζικές και τελετουργικές προφυλακίσεις οφειλετών του πεντοχίλιαρου, έτσι για να ευφρανθεί λιγουλάκι ο ηγεμών. Αυτά είναι κεράσματα, όχι οι ρετσίνες και οι μουσακάδες.

Η μεγάλη είδηση όμως ήρθε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ του Αναστασιάδη και ζητώ συγγνώμη που αναφέρω τέτοια ονόματα εν ώρα φαγητού. Το ΘΕΜΑ λοιπόν έγραφε χθες ότι οι ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να πουλήσουν σε ξένα κερδοσκοπικά funds τα ενυπόθηκα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες δισ ευρώ. Θα πουλάνε δηλαδή στους ξένους έναντι 30.000 ευρώ ένα δάνειο 100.000 ευρώ που έχει υποθήκη ένα σπίτι, θα τσεπώνουν τα μετρητά οι τραπεζίτες και το fund θα παίρνει το δάνειο και την υποθήκη.

Τι μας νοιάζει αν το δάνειό μας θα το έχουν οι έλληνες ή οι ξένοι τραπεζίτες κερδοσκόποι και οι μεν, κερδοσκόποι και οι δε. Μας νοιάζει και μας κόφτει. Ο εγχώριος κερδοσκόπος έχει πρόσωπο, έχει υπαλλήλους με τους οποίους συναλλάσσεσαι απευθείας, μπορεί να πετύχεις κάποια ρύθμιση, να ασκήσεις πολιτική πίεση, για να περάσει ένας νόμος που θα σου δίνει ανάσες. Ο ξένος κερδοσκόπος είναι απρόσωπος και παντοδύναμος. Με το που θα καθυστερεί τρεις μήνες η αποπληρωμή ενός θα δανείου, θα κινεί εναντίον σου στρατιές δικηγόρων και είτε θα πουλάς το νεφρό σου, δεν βαριέσαι, γι΄ αυτό σου έδωσε δύο ο θεούλης, για να πληρώσεις το δάνειο είτε θα σου αρπάζουν το υποθηκευμένο σπίτι μέχρι να πεις κύμινο.

Και τι θα τα κάνουνε τόσα σπίτια και σπιτάκια; Θα τα ρίχνουνε στην αγορά, για να φέρουν τις τιμές εκεί που θέλουν και μετά να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές ακινήτων, όχι των κατασχεμένων, των άλλων, των ακριβώς, που πλέον θα έχουν γίνει πάμφθηνα. ‘Άσε που μπορεί να σου κατάσχουν το σπίτι και μετά να σου το νοικιάζουν, να μένεις μέσα στο σπίτι σου δηλαδή, να πληρώνεις κανένα πεντακοσάρικο το μήνα και την ιδιοκτησία να τη έχει ένα fund από το Μίσιγκαν.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Τρόικα ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει άρει την απαγόρευση για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, οπότε από την 1-1-2014 και εντεύθεν θα γίνει η σφαγή των αμνών. Εκτός κι αν δεν τους αφήσουμε να φτάσουν στην 1-1-2014.


*από την ΑΥΓΗ

3 σχόλια:

  1. "Η λογική της απόλυτης απανθρωπιάς, να μαζέψουμε λεφτά απ' όπου βρούμε, για να ξοφλήσουμε τους δανειστές κι ας κόψει ο άλλος το φαγητό, το ρεύμα, το νερό, ας κόψει το λαιμό του, άμα χρειαστεί."

    Μάλλον η λογική της απόλυτης πολιτικής απάτης ή της απόλυτης οικονομικής άγνοιας ή της απόλυτης βλακείας ή όλα τα παραπάνω μαζί.

    Απο την στιγμή που εξακολουθούμε να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα (και θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα μέχρι να καταρρεύσουμε μέ άτακτη χρεοκοπία), ΟΛΟΙ οι φόροι, ΟΛΕΣ οι κατασχέσεις, ΟΛΕΣ οι κυβερνητικές επιδρομές στα πορτοφόλια και στα ακίνητα των ελλήνων πολιτών, χρησιμοποιούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την χρηματοδότηση του κρατικού Λεβιάθαν.

    Άλλη μια φορά. Τα τελευταία 4 χρόνια το ελληνικό κράτος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την εξόφληση παλαιών χρεών. Αντίθετα έχει δανειστεί μερικές δεκάδες δισεκατομύρια επιπλέον για να συντηρήσει το τέρας που λέγεται ελληνικό δημόσιο.

    Για το τέρας του ελληνικού δημοσίου που κυριολεκτικά πια καννιβαλίζει την ελληνική κοινωνία ο κ. Ανανδρανιστάκης δεν αναφέρει φυσικά ούτε λέξη, προτιμώντας με ανέντιμο τρόπο να παραπλανεί τους αναγνώστες του, σχετικά με δήθεν εξοφλήσεις κρατικών χρεών από τα φορολογικά έσοδα.

    Μετά από 4 χρόνια απάτης και ανοησίας ίσως είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε που καταλήγει ο ιδρώτας όσων ακόμα δουλεύουν, για να ταίσουν τον μινώταυρο του δημοσίου, τον οποίο αποκλειστικά και μόνο εκπροσωπεί η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή, οι δανειστές μας είναι κορόιδα ολκής, αφού μας δίνουν συνεχώς, εμείς δεν αποπληρώνουμε ούτε ευρώ, και όλα αυτά που πληρώνουμε σε φόρους κ.λ.π. τα τρώνε οι Δημόσιοι υπάλληλοι μαζί φυσικά με τα "μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια" των δανειστών μας.. Και συνεχίζουν να μας δίνουν, και αν είμαστε "καλά παιδιά" και διώξουμε όλους τους Δημόσιους υπαλλήλους, τότε και θα μας δίνουν και δεν θα γίνονται κατασχέσεις.. Ή δεν θα μας δίνουν, αφού δεν θα τα χρειαζόμαστε από τη στιγμή που δεν θα έχουμε το "τέρας" του Δημοσίου. αλλά και ούτε θα ζητήσουν ποτέ πίσω αυτά που μας έδωσαν και ούτε θα έχουμε κατασχέσεις; Βρε τι μαθαίνει κανείς στο Διαδίκτυο...

      Διαγραφή
  2. Για το τέρας δεν μιλά κανένα ελληνικό κόμμα. Είναι όλα κρατικοδίαιτα βλέπεις φίλε minority ακόμη και τα μικρά που επιδοτούνται και ζουν από το κράτος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για πρώτη φορά (και μοναδική) κοντά στην εξουσία. Δεν περιμένω να μιλήσει για το κράτος.
    Αλλά πέραν αυτού, όπως γράφω και σε προηγούμενη ανάρτηση, το κράτος μίκρυνε αυτά τα τρία χρόνια αλλά ανορθολογικά. Αν μειωθεί και άλλο απλά διαλύεται. Οι απολύσεις πια δεν προσφέρουν τίποτα απλά χειροτερεύουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και επιχειρήσεων.
    Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει σήμερα - η κυβέρνηση αυτή είναι τόσο ανίκανη που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβίζει πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU