Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Πέντε δήμαρχοι για το σοσιαλδημοκρατικό κενό

από το tvxs
Αποστάσεις από την κυβέρνηση αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονομάζουν, παίρνουν με κοινή ανακοίνωση τους οι πέντε δήμαρχοι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Σκοτινιώτης, Φίλιος). Αφορμή είναι τα πρόσφατα μέτρα και η "συντηρητική αναδίπλωση" της κυβέρνησης. Αλλά στο βάθος υπάρχει πάντα το σχέδιο  κάλυψης του κενού στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που δημιουργήθηκε από την δεξιά στροφή και την συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ αλλά και την αδυναμία της ΔΗΜΑΡ να καλύψει τον χώρο.
Το "σχέδιο Μπουτάρη", να ηγηθεί δηλαδή ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ενός σοσιαλδημοκρατικού μετώπου που θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, υπήρχε πριν την διάλυση της τρικομματικής. Η ιδέα ήταν να πειστεί ο Ε. Βενιζέλος να περιοριστεί σε ένα ρόλο επίτιμου προέδρου, μιας εκλογικής συμμαχίας ή και ενός κόμματος που θα είχε ως κορμό το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Αν το ένα πρόβλημα ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί την πραγματικότητα, το γεγονός δηλαδή ότι παραμένει εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων, το άλλο αφορούσε τον δημοφιλή Φ. Κουβέλη, του οποίου ο πιο ενεργός ρόλος στο νέο σχήμα, δεν είχε  πλήρως διευκρινιστεί. 
Η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα είδος συνιστώσας της ΝΔ αλλά και η διαφαινόμενη συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ που μετά την αποχώρηση της από την τρικομματική στερείται στρατηγικής, ξανάφερε το σχέδιο Μπουτάρη στην επικαιρότητα. Οι επιλογές αλλά και οι ηγετικές ικανότητες του Φ. Κουβέλη αμφισβητούνται πλέον τόσο μέσα όσο και έξω από το κόμμα του, ενώ ο χώρος ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις σε περίπτωση εκλογών . Αυτό το κενό επιδιώκουν να καλύψουν οι 5 δήμαρχοι, με την παρέμβαση και την απόπειρα δημιουργίας ενός μεταρρυθμιστικού μπλοκ.

Το κείμενο των πέντε δημάρχων:
Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση Τώρα

Tην ώρα που τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας των πόλεων πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο σύνθετα, ο σύγχρονος διεθνής τρόπος διακυβέρνησης και πολιτικής αντιπροσώπευσης υποδεικνύει την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και μεγαλύτερη αυτονομία. Κυρίως γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος, ο πιο προσβάσιμος και ο αποτελεσματικότερος θεσμός για τον πολίτη και τα προβλήματά του.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στη χώρα μας, με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση για την κατάργηση υπηρεσιών και την απόλυση εργαζομένων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες), που θίγει τον σκληρό πυρήνα των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των Δήμων και προσδίδει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην επίθεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση. Ο τρόπος αντιμετώπισης των Δήμων και των Δημάρχων από την κεντρική εκτελεστική εξουσία αποτελεί συντηρητική αναδίπλωση και γεννά έντονες ανησυχίες για τις επιδιώξεις και τους στόχους της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα σχέδιο, υφαρπάζει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους, απολύει εργαζόμενους

Το Κράτος αμφισβητεί απροκάλυπτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό δημόσιας τοπικής εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, ανθεί ο λαϊκισμός και η αντιμεταρρυθμιστική στάση πολιτικών δυνάμεων που χαϊδεύουν αυτιά και ενώ κόπτονται υπέρ των ...
μεταρρυθμίσεων, στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν και βάζουν φραγμούς σε οποιαδήποτε αλλαγή. Είναι οι κήρυκες της στασιμότητας.

Όμως, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Συχνά οι ΟΤΑ ενεπλάκησαν σε σχέσεις πολιτικής πατρωνείας, πελατειασμού και κομματικής ιδιοτέλειας.
Απότοκο αυτών των σχέσεων είναι και μια ακραία εκδοχή συνδικαλισμού, που μετέρχεται τη βία και τον τσαμπουκά και ενθαρρύνεται από ένα τμήμα της ηγεσίας του, που επιχειρεί και αυτή να διαιωνίσει την ακινησία προκειμένου να διατηρήσει τα μικροσυμφέροντα μιας μικρής μερίδας σε βάρος των πολλών εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Τώρα και όχι αργότερα, σήμερα και όχι αύριο, πρέπει με σύνεση, υπευθυνότητα, σχεδιασμό και αγωνιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την εχθρική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, αλλά και τη λαϊκιστική, αντι-μεταρρυθμιστική ακινησία στον οικείο για μας χώρο της αυτοδιοίκησης.

Τώρα είναι η ώρα για τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, της ίδιας της λειτουργίας των πόλεων και της χώρας μας. Ένα τέτοιο σχέδιο, που θα αποκαθιστά θεσμικά την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση πυκνώνουμε τις επαφές και τις επεξεργασίες μας, αναλαμβάνουμε αμέσως πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των πόλεών μας, με προτεραιότητα αυτά της κοινωνικής πολιτικής, της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη και των νέων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των δήμων.

Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων
Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Γιάννης Δημαράς, δήμαρχος Πατρέων
Πάνος Σκοτινιώτης, δήμαρχος Βόλου
Φίλιππος Φίλιος, δήμαρχος Ιωαννιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU