Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Θα υπάρχουν στο μέλλον μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

"Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα από τα πολλά θύματα του τυφλού ξεσαβουρώματος. Ενώ συνιστούν βασικό πυλώνα της εγχώριας οικονομίας και πηγή απασχόλησης, η μεταχείριση που τους επιφυλάσσεται θυμίζει σχέδιο εξόντωσης."
του Νίκου Ξυδάκη*

H πτώση κάποτε θα τελειώσει. Το 2014 ή το 2015. Θα βρεθούμε σε κάποιο ιστορικό χαμηλό, που θα μετρηθεί τότε. Σημασία έχει λοιπόν να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε τώρα, διαρκώς, μαζί φυσικά με την αδιάλειπτη φροντίδα για ανακούφιση των πληττομένων, πώς θα είναι η χώρα που φτιάχνουμε. 

Η κρίση, μαζί με όλα τα δεινά, έδειξε τουλάχιστον με ενάργεια τις αδυναμίες και τα κενά, στη διοίκηση, στην οικονομία, στη δημόσια σφαίρα, στον μακρόπνοο σχεδιασμό. Και η συντριβή έδειξε ότι δεν μπορούμε να πορευόμαστε πλέον με τυχαίες αναπηδήσεις και σκεδασμούς.
Η πανικόβλητη συρρίκνωση κρατικών δομών και λειτουργιών, ο βίαιος μετασχηματισμός του κοινωνικσού ιστού, η εξίσου βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, όλα αυτά συμβαίνουν υπό την πίεση της χρεοκοπίας και σύμφωνα με τα μάνιουαλ των δανειστών. 
Οι δανειστές κάνουν σωστά τη δουλειά τους και υπηρετούν τα συμφέροντά τους. 
Οι Ελληνες τι κάνουν; 
Ποια χώρα οραματίζονται; 
Με ποιες δομές οικονομικές και κοινωνικές; 
Ποια παιδεία; 
Ποια συλλογική αφήγηση για το μέλλον, η οποία θα τους χωράει όλους, και θα τους κινητοποιεί;
Αυτή η έγνοια δεν φαίνεται πουθενά στις αλλεπάλληλες συρρικνώσεις, αλλαγές, αναδιαρθρώσεις και εξαρθρώσεις της δημόσιας σφαίρας που συμβαίνουν τα τελευταία τρία. Αντιθέτως, η σπουδή, η προχειρότητα και το συχνά παράλογο των μετασχηματισμών δείχνουν ότι οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις εκτελούν εντολές εν πανικώ, χωρίς κανέναν μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. 
Ξεσαβουρώνουν το πληγωμένο πλοίο, πετώντας στη θάλασσα ό,τι βρουν μπροστά τους, αδιαφορώντας για το πώς το πλοίο θα ξαναταξιδέψει, με ποια πορεία, για ποιο σκοπό.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα από τα πολλά θύματα του τυφλού ξεσαβουρώματος. Ενώ συνιστούν βασικό πυλώνα της εγχώριας οικονομίας και πηγή απασχόλησης, η μεταχείριση που τους επιφυλάσσεται θυμίζει σχέδιο εξόντωσης. 
Οταν η ζήτηση έχει βυθιστεί και η εικόνα της χώρας συνοψίζεται στα μυριάδες κλειστά, φαλιρισμένα μαγαζιά, και στους εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες που αδυνατούν πλέον να επιστρέψουν ΦΠΑ και να πληρώσουν ΤΕΒΕ, οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ολιγωρία σε δρομολογημένη βοήθεια συνιστά εξόντωση. Ενα τρομακτικό παράδειγμα: η εισφορά αλληλεγγύης την οποία υποχρεώθηκαν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δεν έφτασε σε αυτούς. Ποτέ.

Δεύτερο παράδειγμα. Προχθές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολτικής, Γιοχάνες Χαν, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, είπε: «Εχουμε διαθέσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σύνολό τους στους αποδέκτες. Αντιλαμβάνομαι τι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά τα χρήματα πρέπει να πάνε στους τελικούς αποδέκτες τους».

Δηλαδή, ο Επίτροπος ωμά και απερίφραστε είπε ότι τα κονδύλια για τις ΜΜΕ λιμνάζουν στις διαμεσολαβήτριες τράπεζες, οι οποίες κωλυσιεργούν και τα παρακρατούν για δικούς τους σκοπούς, την ώρα που η πραγματική οικονομία πεθαίνει. Ογδόντα εκατομμύρια τουλάχιστον από ένα πρόγραμμα διαφημίζει το ΕΤΕΑΝ ότι δανείζει στις ΜΜΕ με ευνοϊκούς όρους. Ποιος τα έχει δει; Οι τράπεζες ζητούν υπέρογκες εγγυήσεις ακόμη και για μικροδάνεια, εξουδετερώνοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της σωστικής ρευστότητας.

Θέλει η Ελλάδα να υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα παράγουν πλούτο και θα προσφέρουν εργασία; Δεν ξέρουμε. Οϋτε ο υπουργός το ξέρει: Ο κ. Χατζηδάκης απλώς εξέφρασε την ελπίδα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να λειτουργήσει θετικά κ.ο.κ. Σαν διπλωματικός παρατηρητής τρίτης χώρας.

* πηγή:  βλέμμα - ο Νίκος Ξυδάκης είναι αρχισυντάκτης της Καθημερινής 
* επιλογή και τροποποίηση σκίτσου: ΑΣ

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος ανώνυμος26 Ιουλίου 2013 στις 5:40 μ.μ.

    "Το παιχνίδι τελείωσε. Χάσαμε. Το εταιρικό κράτος θα συνεχίσει την ανένδοτη επέλασή του μέχρι τα δυο τρίτα της χώρας και του πλανήτη να κλειδωθούν σε μια απελπισμένη, μόνιμη κατώτατη τάξη. Οι περισσότεροι από εμάς θα παλεύουν για να βγάζουν τα προς το ζειν ενώ οι Blankfein και οι πολιτικές μας ελίτ θα κυλιούνται στην παρακμή και την απληστία της Απαγορευμένης Πόλης και των Βερσαλλιών. Οι ελίτ αυτές δεν έχουν όραμα. Ξέρουν μόνο μια λέξη: "περισσότερα". Θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τη χώρα, την παγκόσμια οικονομία και το οικοσύστημα. Και θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για να κρυφτούν σε περιφρουρημένα συγκροτήματα όταν καταρρεύσουν τα πάντα. Μην περιμένετε να νοιαστούν για μας όταν αρχίσουν όλα να διαλύονται. Θα χρειαστεί να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. Θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε σύντομα μικρές μοναστικές κοινότητες όπου θα μπορέσουμε να συντηρηθούμε και να τραφούμε. Θα εξαρτηθεί από μας το αν θα κρατήσουμε ζωντανές τις ηθικές και πολιτιστικές αξίες που το εταιρικό κράτος έχει προσπαθήσει να εξαφανίσει. Οι επιλογές είναι είτε αυτό, ή να γίνουμε κηφήνες και δουλοπάροικοι σε μια παγκόσμια εταιρική δυστοπία. Δεν είναι σπουδαία επιλογή. Αλλά τουλάχιστον την έχουμε ακόμα"
    Chris Hedges's Endgame Strategy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετα ηλθε ο οικονομικος χειμωνας (οπως μετα την πυρηνικο πολεμο)

    Σχολιο μου προ 4 μηνων

    Αυτες τις μερες ελαβα τον φακελλο με την πληρωμη του Α εξαμηνου του 2013. (Αυξηση απο 2000 Β εξ. 2012 σε 2300 ευρω) 383 ευρω μηνιαιως.

    Απο το 1990 ειχα παρατηρησει οτι οι εισφορες των μηχανικων ελευθερων επαγγελματιων (ΤΣΜΕΔΕ) και της υπαλληλου μας (ΙΚΑ), αποφοιτου 6-ταξιου Γυμνασιου ηταν ιδιες.
    Εκανα τοτε -σε συναδελφους- την αφελη ερωτηση :
    -αφου πρεπει να παρουμε λ.χ. διπλασια συνταξη γιατι δεν εχουμε μεγαλυτερες εισφορες;
    Με κοιταξαν σαν εξωγηινο και μου υπενθυμισαν αυστηρα οτι υπηρχε η κρατηση 2% επι αμοιβων μελετων και 1% επι πιστοποιησεων δημοσιων εργων.
    Επειδη δεν ικανοποιηθηκα, απο την απαντηση, συνεχισα προτεινοντας να αυξηθει κατα 10 ως 15% ετησιως οι εισφορες μας ωστε να υπαρχουν αποθεματικα , κ.λ.π.

    Ε τοτε, με προσποιητη κατανοηση, μου ειπαν να παω να …κοιταχτω.

    Εκεινη την εποχη 1990 ο νεωτερος ΑΜ ΤΕΕ ηταν γυρω στο 68.000 και οι μηχανικοι ελευθεροι επαγγελματιες συνεχιζαν την εργασια τους περαν της 35 ετιας εως τουλαχιστον τα 70 τους.

    Εμαθα ομως απο τον κυκλο μου οτι αρκετοι μηχανικοι που δεν εξεδιδαν αδειες , δεν εκπονουσα μελετες δημοσιου η δημοσια εργα, ειχαν καθυστερησει πολλα ετη τις εισφορες τους και μαλιστα ειχαν κανει ενα σχετικο συλλογο με το παραλογο αιτημα να πληρωσουν χωρις προσαυξησεις. 3 γνωστοι μου 33 εως 37 ετων ηταν σ’ αυτην την κατασταση κια τις πληροφοριες τις εκμαιευσα με το τσιγγελι.

    Σημερα ο νεωτερος ΑΜ ΤΕΕ ειναι γυρω στο 133.000, διπλασιασμος σε 23 ετη (μ.ρ.α. 3.2%), η δε μηνιαια συνταξη 40-ετιας απο 2300 εχει πεσει στο 1550.

    Λυπαμαι, που συμμετειχα (με βαρεια καρδια και χωρις να το πιστευω) στην μεγαλη διαδηλωση κατα του ασφαλιστικου του Γιαννιτση. Ειχε δικαιο.

    Κατι αναλογο πρεπει να εγινε με το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ).

    Θεωρω οτι οπως οι καπιταλιστες μεγιστοποιουν το δημοσιο κοστος, για να ελαχιστοπιησουν το δικο τους, αναλογως οι πολιτες πιεζουν ωστε να ελαχιστοποιηθουν -σε καλες εποχες- οι ασφαλιστικες εισφορες και ο χρονος εργασιας εως την συνταξιοδοτηση, ενω η αξιοπρεπης υγεια και συνταξη αποτελουν δημοσια αγαθα (αλληλεγγυη ευπορων προς αδυνατους, νεων προς μεγαλυτερους κ.λ.π.)

    ΥΓ Για να σας προλαβω εχω παραλειψει την κακοδιαχειριση, την ατοκη καταθεση στην ΤτΕ, την μετατροπη αποθεματικων σε ομολογα δημοσιου, το κουρεμα,την εισφοροδιαφυγη,… Ομως υπαρχει η ατομικη ευθυνη των διοικησεων των ταμειων και των βουλευτων και ημων των ιδιων που τους εκλεξαμε.”

    Συμπερασμα : προσωπικα ανεβαλα την συνταξη κατα 3 ετη , δηλ. εως το 2019 ή εω ςοτου καταφερω να αποταμιευσω λ.χ 700 ευρωx240 μηνες (προσδοκιμο επιβιωσης μου μετα την συνταξη) = 168.000 ευρω.

    Υφισταμενες αποταμιευσεις για μικροσπαταλες (ταξιδια με τραινο), κακη ωρα και οτι απομεινει στο παιδι.

    Για του νεωτερους και τους υπολοιπους που ειναι σπαταλοι ή με σπαταλες γυναικες, εχουν παθος με τον τζογο, το πληρωμενο ωραιο φυλο, …. : ισως καταλαβατε την ευεργετικη επιδραση της ημερας της αποταμιευσης, κατα την οποια γραφαμε και μια ωρααι σχετικη εκθεση.

    Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ. Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΕΙΕΥΕΙ ΝΙΚΑ ΔΙΠΛΩΣ, ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ :-)

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι μονον για μηχανικους του ΤΣΜΕΔΕ, αλλα για τους ελευθερους επαγγελματιες και αυτοαπασχολουμενους (γενικα)

    Αφου το ΤΣΜΕΔΕ εχασε 1,5 δις απο το κουρεμα, x απο Τραπεζα Αττικης, ενω υπαρχει απροθυμια για εγγραφη ολων των νεων μηχανικων στο ΤΣΜΕΔΕ, και η συνταξη μας θα ειναι κλασμα αυτης του 2009, η μοναδικη περιπτωση ειναι η ατομικη αντιμετωπιση. Και επειδη αρκετες ασφαλιστικες εταιρειες εχουν χασει την αδεια τους τα τελευταια ετη, ο μονος τροπος-που βλεπω- ειναι η ατομικη αποταμιευση και μικρο επενδυση (βελτιστο χαρτοφυλακιο δηλ. μια μεταχειρισμενη γκαρσονιερα ή μαγαζι, χρυσος, μεσοπροθεσμη επενδυση σε μετοχες, βραχυπροθεσμες αγοραπωλησιες μετοχων , ενδεχομενως αλλη επιχειρηση σε εμποριο, μεσιτειαες ή σε αλλο αντικειμενο με συνεταιρο κ.λ.π.) .
    Τελικος στοχος ειναι , εκαστος εξ ημων να καταφερει να αποταμιευσει λ.χ προσθετα 700 ευρωx240 μηνες (προσδοκιμο επιβιωσης του μετα την συνταξη) = 168.000 ευρω.” Σ’ αυτα θα προσθετει την οποια συνταξη του απο το ΤΣΜΕΔΕ ή οπως αλλοιως λεγεται.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU