Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Πόσοι είναι τελικά οι δημόσιοι υπάλληλοι;

του Τάσου Αβραντίνη*
Γράφουν όλα τα sites και έγκυροι δημοσιογράφοι, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μετρήθηκαν και είναι 614.053 (Καθημερινή: Οι υπάλληλοι μετρήθηκαν και είναι 614.053).
Μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως πολλές φορές σας έχω γράψει αγγίζουν -μάλλον ξεπερνούν- τις 900.000.

Αλλά όσοι μιλούν για 614 χιλ. αναφέρονται μόνο στους μονίμους και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και δεν υπολογίζουν -ασυγχώρητα- τους μισθοδοτούμενους από το δημόσιο αιρετούς, συμβασιούχους (συμβάσεις έργου), υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. που σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέρχονται σε 68.656.
(
Αριθμός Μισθοδοτούμενων - Μη Τακτικό Προσωπικό).

Έτσι σύνολο 614.053 + 68.656= 682.709

(Αριθμός Μισθοδοτούμενων - Τακτικό & Μη Τακτικό Προσωπικό)

Επίσης, δεν υπολογίζονται ακόμη οι απασχολούμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Σε μια μελέτη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Έκδοση 1.0, Οκτώβριος του 2010) αυτοί ανέρχονται σε 215.000 περίπου. Η μελέτη αυτή (ΤΟ ΒΗΜΑ: Στοιχεία υπαλλήλων ΝΠΙΔ του Δημοσίου) έχει αρκετά λάθη (υπολογίζει εσφαλμένα λ.χ. τους υπαλλήλους του ΟΤΕ ή της Ε.Τ.Ε. ενώ την ίδια στιγμή λείπουν στοιχεία 880 φορέων του δημοσίου, λείπουν δημοτικές επιχειρήσεις κλπ.) ωστόσο μας δίνει μια μάλλον μετριοπαθή εκτίμηση για τον αριθμό των απασχολουμένων στο ευρύτερο δημόσιο. 


Πάντως ο αριθμός αυτών των υπαλλήλων ξεπερνά κατά πολύ τις 200.000.


Σχόλιο ΑΣ: Σύμφωνα με το site Αυτοδιοίκηση η απογραφή των απασχολούμενων στα ΝΠΙΔ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως ( για την ώρα υπάρχει μόνο η μελέτη της ΓΓΠΣ που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο του Τ. Αβραντίνη και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΒΗΜΑ όπου και αναφέρονται και οι κατά κανόνα υπέρογκες αποδοχές των εκεί απασχολουμένων - πράγμα που εξηγεί και την καθυστέρηση απογραφής τους τα 4 χρόνια της κρίσης, αν και μισθοδοτούνταν κανονικά...):
"Στην εκκίνηση της διαδικασίας απογραφής όλων των Νομικών Προσώπων και των Δημόσιων (και Δημοτικών) Επιχειρήσεων (πλην ΔΕΚΟ) που είχε προβλεφθεί από ΚΥΑ του Σεπτεμβρίου του 2012 προχωράει με διαδικασίες εξπρές το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για διαδικασία που ξεκινάει ενόψει των υπόλοιπων 12.500 διαθεσιμοτήτων του 2013 αλλά και των υπόλοιπων απολύσεων του τρέχοντος έτους μέχρι τις 4.000 και των 11.000 του 2015.
Συγκεκριμένα, με σημερινή εγκύκλιο του το υπουργείο ζητά να σταλούν μέχρι τέλος Αυγούστου όλα τα στοιχεία των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ και των Δημόσιων (και Δημοτικών) Επιχειρήσεων.
...
 Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη διαδικασία είχε ξεκινήσει και τον περασμένο Μάιο από τον Α. Μανιτάκη με την καταγραφή των υπαλλήλων που εργάζονται στα υπουργεία, στα εποπτευόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και στους ΟΤΑ α” και β” βαθμού."
Όπως λέει και ένας φίλος του ιστολογίου, " Διαβάστε και θαυμάστε και δείτε γιατι δεν αλλάζει το δημόσιο... Όλο το πελατειακό σύστημα παίζει καθυστέρηση 4 χρόνια τώρα για να μη θιγούν αυτά τα καλόπαιδα... Και κοντά σ'αυτούς,  βολεύονταν και στο στενό δημόσιο τομέα, που είναι κατα βάση χαμηλότερης στάθμης στην πελατειακή ιεραρχία... Οχι ενάμισυ εκατομμύριο θα φτάσουν οι άνεργοι, όλοι άνεργοι θα μείνουν."
  
*ο Τάσος Αβραντίνης είναι έγκριτος νομικός και αντιπρόεδρος της Δράσης

16 σχόλια:

  1. Άντε, αγάντα ακόμα λίγο και τους βγάζετε 1.200.000! Τόσους δε λέγατε, ψευταρούληδες? Στους 68.000 που έβαλες είναι μέσα 14.000 έμμισθοι υπουργοί, παρατρεχάμενοι, γραμματείς, βολευτές και φαρισαίοι! Ορίστε οι 15.000 απολύσεις του 14! Οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι που ούτως ή άλλως θα τους απολύσουν. Βλέπε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!
    Όσον αφορά στα ΝΠΙΔ, μικροί μου απίθανοι ψευταρούληδες κανείς δε τους υπολογίζει. Αν ήταν έτσι η Γερμανία θα είχε 60% ΔΥ (Ντόιτσε μπάνκ, Μπούντεσμπανκ, RWE (ΔΕΗ δηλαδή), Ντόιτσε τέλεκομ κλπ).
    Καμμιά φορά γλυκό κουτουρνίθι να βγάζεις το κεφάλι απ το χώμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα τα link - μην τεμπελιάζεις... του κράτους στοιχεία είναι.

      Διαγραφή
    2. Γιωργάρα, δε σου αμφισβήτησα τα στοιχεία, ίσα-ίσα τα επιβεβαίωσα. Απλά σου υπενθύμισα πόσοι ισχυριζόσουν μαζί με κάποιους άλλους, ότι ήταν οι ΔΥ. 1.200.000 δεν λέγατε; Και μάλιστα έχοντας πλήρη συνείδηση ότι ψευδόσασταν, παπαγαλίζοντας;
      Ουπς τι έγινε τώρα, πως το 1.200 έγινε 600;;;
      Και σου υπενθύμισα ότι πουθενά δεν προσμετρούν στο δημόσιο επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου.
      ΓΙΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ... ΜΗ ΤΕΜΠΕΛΙΑΖΕΙΣ!

      Διαγραφή
  2. Να σου θυμίσω ακόμα για τον "υπερδιογκωμένο"(???) Δημόσιο Τομέα μας, ότι ήμασταν με 11,4% τρίτοι απ το τέλος σε ποσοστό ΔΥ στην ΕΕ. Αλλά με τι ανάγλυφο και με τι στρατό;
    Μήπως θυμάσαι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και ποιοι είναι πρώτοι?
    Οι "τριτοκοσμικές" Σουηδία με 30% και Δανία με 29%. Αυτή μωρέ του Τόμσεν που μας κουνάει το δάκτυλο για μικρότερο κράτος!
    Θυμήθηκες ποια είναι πρώτη στο κόσμο?
    Η Νορβηγία με 40% ΔΥ (!!!) που διάολε, τυχαίνει να είναι πρώτη και σε κατά κεφαλήν εισόδημα!
    Ουπς και πάλι! Τι δε καταλαβαίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mην του λες πολλά, γιατι θα φωνάξει τη Μιράντα!
      ΧΠ

      Διαγραφή
    2. Η ελληνική οικονομία πόσο ποσοστό είναι τοις 100 σε σχέση με τις χώρες που αναφέρεις; Χρειάζεται κράτος στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή εκείνο που μπορεί να συντηρήσει;

      Διαγραφή
    3. Γιώργο μου σόρυ αλλά "άρτζι, μπούρτζι κι ο λουλάς"! Ή αν θες από "τη πόλη έρχομαι και... στη κορφή κανέλα"!
      Ειλικρινά δε καταλαβαίνω τι θες να πεις. Θα επιχειρήσω εντούτοις να κάνω μια προσέγγιση...
      Αν εννοείς ποιο είναι το ΑΕΠ τους σε σχέση με το δικό μας δεν γνωρίζω, υποθέτω ότι τουλάχιστον για Σουηδία και Νορβηγία μεγαλύτερο, για Δανία περίπου ίδιο. Αλλά ποια ακριβώς σχέση μπορεί να έχει αυτό με το ότι έχουν τριπλάσιο αναλογικά αριθμό ΔΥ?
      Τώρα αν μπορεί να συντηρήσει το Δημόσιο έστω και τον πενιχρό αυτό αριθμό υπαλλήλων, είναι ένα άλλο θέμα που οφείλεται ακριβώς στο φαύλο κύκλο της καταστρεπτικής λιτότητας, που μας επέβαλλαν χωρίς λογική.
      Είναι σαν να σου κάνανε μείωση ενώ χρωστάς στη τράπεζα και αντί να σου βρουν και άλλη δουλειά (βλέπε ανάπτυξη) για να ξεχρεώσεις, σε απολύουν! Πως θα ξεχρεώσεις???
      Οι απολύσεις στερούν χρήμα απ την πραγματική οικονομία και προκαλούν νέες απολύσεις, οι οποίες με τι σειρά τους μειώνουν τα έσοδα του δημοσίου, που κατά την αντίληψή σου πρέπει ν απολύσει μετά και άλλους! Και πάει λέγοντας.
      Αν θες έσοδα δεν απολύεις λοιπόν, αλλά δημιουργείς νέες θέσεις εργασίας, που θα σου φέρουν έσοδα.
      Πως? Ανοίγοντας την ρευστότητα στην αγορά και παράλληλα δημιουργώντας επιτέλους ένα στρατηγικό οδικό χάρτη ανάπτυξης!
      Αν η ΕΚΤ είχε κλείσει τη ρευστότητα στη Γερμανία όπως έκανε σε μας, η Γερμανία θα είχε καταρρεύσει σε 4 μήνες, όχι σε 4 χρόνια όπως το "ελληνικό θαύμα"!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμα μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι θες... η οικονομία ξέρει την έλλειψη ρευστότητας - η μισθοδοσία του Δημοσίου όμως τρέχει κανονικά. Αυτό εννοώ "πόσο κράτος σηκώνει η οικονομία" - ναι, οι απολύσεις στερούν χρήμα από την πραγματική οικονομία, αλλά κυρίως οι φόροι είναι που καταργούν τελείως την ρευστότητα, την ζήτηση, την απασχόληση, τις εισφορές στα ταμεία, τον ΦΠΑ κλπ Οι απολύσεις στο Δημόσιο με άλλη ιεράρχηση μέτρων θα μπορούσε να είναι ευεργετικό μέτρο - τώρα είναι αργά - δεν υπάρχει οικονομία να ωφεληθεί και να αναζητήσουν άλλη εργασία! (παρότι από τον ΓΑΠ και μετά έχουν φύγει εκατοντάδες χιλιάδες μισθοδούμενοι/ες από τον Δημόσιο Τομέα). Το άρθρο δεν γράφτηκε για να ζητήσει κι άλλες απολύσεις - γράφτηκε για να ξέρουμε που βρισκόμαστε και κυρίως για να δείξει στους ΔΥ ποιοι είναι τα καλά παιδιά των ΝΠΙΔ/ΔΕΚΟ/κλπ που για χάρη τους έγινε ό,τι έγινε (μια ματιά στους μισθούς τους που διατηρούν ακόμη υψηλότατους τα εξηγεί όλα - ακόμη και γιατί επιλέγονται και που οριζόντια μέτρα).
      Αν επιλέξεις να απαντήσεις κάντο με ευθύνη - όχι ανώνυμα. Σου απαντώ διευκρινιστικά και κατ΄εξαίρεση... και δεν θα αναφερθώ στα προσωπικά σου συμφέροντα μέσα σε όλο αυτό το μπέρδεμα.

      Διαγραφή
    5. Γιωργάκι μας τη βγαίνεις απ τα "αριστερά", συμφωνώντας ουσιαστικά μαζί μου για το φαύλο κύκλο, επιχειρώντας όμως πάλι να περάσεις ύπουλα, αδικαιολόγητα κι απ τη πίσω πόρτα ότι οι απολύσεις θα ταν καλές υπό προυποθέσεις (εννοώντας προφανώς το καινούργιο φρούτο την αξιολόγηση). Άλλωστε αυτό δε κάνετε 4 χρόνια τώρα οι παπαγάλοι? Αξιολόγηση ναι Γιωργάκη μου, σωστή και αντικειμενική (αν γίνεται στο Ελλαδιστάν), αλλά όχι για απολύσεις όπως θέλετε αλλά για προώθηση των ικανών.
      Εξάλλου τις αξιολογήσεις σας, που μην εκπλήσσεσαι τις κάνατε τόσα χρόνια ήδη και τις φάγαμε στη μάπα. Ημέτερος προσλαμβάνεται! Έτερος χαιρέτα μας το πλάτανο! Ημέτερος γίνεται διευθυντής. Έτερος κάνε μας αέρα! Τι θα αλλάξει τώτα ή τι άλλαξε πρόσφατα δηλαδή? το 4-2-1 που έγινε 4,5-2,5?
      Τώρα λοιπόν ξέρεις που βρίσκεσαι. Η Ελλάδα έχει πλέον τους λιγότερους σε ποσοστό ΔΥ και ανέργους περισσότερους από τη μεγάλη κρίση του 30 στην Αμερική και Γερμανία. Να μη σου πω για τους άεργους (όχι άνεργους) που δε φαίνονται πουθενά, που χρωστάν της Μιχαλούς και ούτε στο ταμείο ανεργίας μπορούν να παν.
      Επιπλέον δεν απάντησες για τις ταμπακέρες. 1)Ότι λέγατε σε γνώση σας ψέμματα για τον αριθμό των ΔΥ. 2) Λέγατε σε γνώση σας ψέμματα για το ποσοστό των ΔΥ και για τη μισθολογική τους δαπάνη που ήταν η μικρότερη στην ΕΕ (πλην των τέως ανατολικών χωρών)!
      Θα μου πεις παπαγάλος δεν είσαι αυτή είναι η δουλειά σου!
      ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑ, ΕΠΕΛΕΞΑ ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΩΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ, ΑΦΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΛΕΓΟΜΑΙ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΕΙΜΑΙ 51 ΧΡΟΝΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΕ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ! ΕΠΕΙΔΗ ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΔΗΞΑΝ ΕΜΕΝΑ, ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΗΔΗΧΤΕΙΤΕ! ΕΧΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ...
      Σε κάλυψα?

      Διαγραφή
    6. Αμάν ρε Γιώργο ξέχασα το πιο σημαντικο! Επειδή αναφέρθηκες στους υψηλούς μισθούς!!! Ξέχασες πάλι να πεις ότι η μεσοσταθμική μείωση των μισθών των ΔΥ ήταν 35%. Πολύ ξεχασιάρης είσαι ρε αδελφέ μου!
      Τώρα βέβαια πως γίνεται ένα έλλειμα 9,5%, που το βάπτισαν 15% για να σε χώσουν στο μνημόνιο, να παραμένει έλλειμα, ενώ κάνεις περικοπή μισθών 35%, δαπανών (ελαστικών και ανελαστικών) 30% και σε κάνουν και αυτοκούρεμα μειώνοντας τα απαιτητά τοκοχρεωλύσια, είναι απορίας άξιον; Είναι μοντέρνα μαθηματικά και δεν τα καταλαβαίνω!

      Διαγραφή
    7. Το "Σωτηρέλης Ν"., το δέχομαι σαν ψευδώνυμο...
      Λοιπόν "Νίκο", αν ήσουν ελεύθερος επαγγελματίας θα γνώριζες πολλά και θα καταλάβαινες περισσότερα. Και δεν θα μιλούσες στον πληθυντικό βρίζοντας ένα αόριστο πλήθος ως παπαγάλους κλπ
      Επί της ουσίας δεν λες τίποτα καινούργιο. Τα γνωστά επιχειρήματα των υψηλόμισθων των ΔΕΚΟ.
      'Οσο για την άποψή μου είναι γνωστή χρόνια - ό,τι έγινε στο μεταξύ περισσότερο συμφωνεί με τις απόψεις σου παρά τις δικές μου. Και δεν στην βγαίνω ούτε από αριστερά ούτε από δεξιά - όλοι τους πελατειακοί είναι και κρατιστές - δηλαδή δικοί σου...

      Διαγραφή
    8. Και οι ΔΥ που παρέλαβε ο ΓΑΠ ήταν πολλοί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο - που είναι το ψέμα; Ακόμη είναι 900.000... όπως καταγράφονται από το ίδιο το Δημόσιο πλέον.

      Διαγραφή
  3. Για να το κλείσουμε ανώνυμε...Γιωργάκη επειδή το κουράσαμε γιατί δε προσέχεις αυτά που γράφω (για πιο λόγο άλλωστε;), 1) Sotirelis Nikolaos στο φέισμπουκ, σαν ανοικτό βιβλίο. Θα σου στείλω και αγωνιστικό χαιρετισμό! Επομένως είμαι ελ.επ. και δεν έχω τίποτα εναντίον καμιάς άλλης ομάδας, παρότι πρώτος λιδορήθηκα ως κλέφτης και φοροφυγάς, από τους "αγίους" κουμπάρους της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. 2) Δε διάβασες ότι πουθενά στο κόσμο δεν προσμετράνε τις ΔΕΚΟ όταν είναι ιδιωτικού δικαίου. Αλλιώς οι Γερμανοί αντί για 10,5% ΔΥ θα είχαν 60%!. Γι αυτό άλλωστε οι πανηλίθιοι ταγοί μας απολύσαν χωρίς λόγο τους υπαλλήλους της ΕΡΤ και η τρόικα δεν αναγνώρισε τις απολύσεις γιατί ήταν ΑΕ ιδιωτικού δικαίου ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΌ ΌΦΕΛΟΣ! 3) Οι ΔΕΚΟ έστω αυτές με την κακοδιαχείρηση και τους "υψηλούς" μισθούς είναι με ελάχιστες εξαιρέσεις κερδοφόρες. Χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι ψεύτες της EUROSTAT αλλοίωσαν το έλλειμα που έδινε η ΕΛΣΤΑΤ (και η οποία παραιτήθηκε σύσσωμα πλην προέδρου) από 9,5 σε 15% βάζοντας ακριβώς τις ζημιές κάποιων ΔΕΚΟ, ενώ δε το κάνει σε καμιά άλλη χώρα και κυρίως αν το έκανε θα έπρεπε να βάλει και τα κέρδη, οπότε το έλλειμα θα πήγαινε στο 5%! 4) Για να δεις ότι δε μπορείς να απεγκλωβιστείς απ τη ψευδολογία, ενώ σου λένε οριστικά και επίσημα ότι οι υπάλληλοι είναι 600 χιλ. εσύ τους ανεβάζεις με αυθαίρετες προσθέσεις 300 χιλ., αλλά και πάλι θες άλλους τόσους για τα ψέμματα του 2010 και δε μπορείς να τους βρεις. Αθεράπευτος Γιώργο αγόρι μου! Να σται καλά στο σάιτ της συνυπευθυνότητας, εξάλλου από τσόντα μπήκα χωρίς διάθεση να σας ακούσω! Σας άκουγα επι 40 συναπτά έτη! Νομίζω είναι αρκετά. Και που σται... τα κεφάλια στο χώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λάθη πληρώνονται Νίκο... 900.000 πληρώνει το Δημόσιο και δεν είμαστε Ευρώπη. Ελ.Επ. δεν μιλά έτσι εκτός αν έχει τάσεις μαζοχισμού.

      Διαγραφή
  4. Διαβάζοντας τα σχόλια του 51-χρονου πολιτικού μηχανικού Ν. Σ. μου ήρθε στο νου αυτό το άρθρο που διάβασα πρόσφατα:

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=24772

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xaxaxa..το διαβαζω με κανα 2 χρονια καθυστερηση...Οσοι συγκρινουν 2009 με 2013 δεν θυμουνται οτι τα αστερια Λομβερδος-Κουτρουμανης εστειλαν στην συνταξη 300.000 σε ηλικια 56 ετων για να τους κρυψουν....Επισης οι συγκρισεις ειναι ανομοιες με χωρες που εχουν επαγγελματικο στρατο..(μια περιπτωση)....Αλλη περιπτωση...Δανιμαρκια..πολλοι Δ.Υ ,αλλα ποσοι απο αυτους ειναι 'φροντιδα στο σπιτι"..δηλαδη κοινωνικη μεριμνα..Συμπερασμα..Η μονη δυνατη συγκριση ειναι ανα κλαδο...πχ ποσοι αστυνομικοι,ποσοι δΑσκαλοι,ποσοι εφοριακοι...εκει ειναι να κλαις...ειμασστε 4 φορες επανω....ανα κλαδο πχ τους ιδιους εφοριακους με την Γερμανια και 4πλασιους εκπαδευτικους απο την ΦΙΛΑΝΔΙΑ...!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU