Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Πάμε για συντριβή του μεσαίου χώρου;


Συχνά πυκνά σε αυτό το ιστολόγιο, έχουμε γράψει ότι η vprc πρόσκειται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ και πάντοτε τα ποσοστά του είναι "τσιμπημένα" στις δημοσκοπήσεις της. Όμως κατά τα άλλα η εταιρεία αυτή δεν πέφτει και πολύ έξω από την πραγματικότητα, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τις υπόλοιπες. Γι αυτό, η τελευταία δημοσκόπησή της για το tvxs, μπορεί να θεωρηθεί σχετικά αξιόπιστη όσον αφορά τα μεγέθη του λεγόμενου μεσαίου χώρου ή των δυνάμεων εκείνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο, τον συνασπισμό των προοδευτικών μεταρρυθμιστών. 

Στις δυο εικόνες από την δημοσκόπηση που μας ενδιαφέρουν, βλέπουμε να καταρρέουν δημοσκοπικά ΔΗΜΑΡ, Δράση και "δημιουργία ξανά!". 












Πριν έναν χρόνο, όταν η αγωνία μας ήταν να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας για την παραμονή μας στο ευρώ και την σωτηρία της χώρας μέσα από μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, τα ποσοστά ΔΗΜΑΡ, Δράσης, "δημιουργίας ξανά!" και Δημοκρατικής Συμμαχίας* (*που σήμερα βρίσκεται μοιρασμένη σε ΝΔ και Δράση) ήσαν αθροιστικά κοντά στο 13%. Σήμερα αγγίζουν (με αναγωγή) το 3,5-4%! 

Τι σημαίνει αυτό, ακόμη και αν δεχτούμε ότι υπάρχει δάκτυλος της vprc και τα νούμερα είναι καθ΄υπερβολήν;

1 Ο μεσαίος χώρος δείχνει να συντρίβεται πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Την πολιτική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αντέχουν αντιθέτως ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ αλλά όχι και οι δυνάμεις με αναφορά στο ριζοσπαστικό κέντρο και την μεταρρυθμιστική αριστερά. 

2 Οι πολιτικές των ηγετικών ομάδων του μεσαίου χώρου και συγκεκριμένα στην συγκυρία αυτή, της ΔΗΜΑΡ, της Δράσης και της "δημιουργίας ξανά!", έχουν  προβλήματα επιλογών. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση απέδειξε ότι ο ρόλος και οι δυνατότητές της υπερεκτιμήθηκαν καθώς δεν μπόρεσε να επιβάλλει σοβαρές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλάζοντας το πολιτικό κατεστημένο, η Δράση εγκατέλειψε την διεύρυνση προς την κεντροαριστερά υιοθετώντας μια στενή κεντροδεξιά εκδοχή του φιλελευθερισμού και η "δημιουργία ξανά!" διέγραψε το μισό κόμμα για να μην αλλάξει η ηγεσία της. 

3 Οι παράγοντες του μεσαίου χώρου αποδεικνύονται ακόμη ανήμποροι να κάνουν την υπέρβαση και να δημιουργήσουν έναν "ΣΥΡΙΖΑ του κέντρου", παραμερίζοντας τις φιλοδοξίες τους και τις αντιπαλότητες των κεντρώων / κεντροαριστερών ομάδων που συγκροτούν γύρω τους θυμίζοντας τις πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. 

4 Δικαιώνονται όσοι και όσες μιλούν για έλλειψη κοινής ιδεολογικής βάσης αυτού του χώρου. Προφανώς η συμφωνία όλων αυτών των δυνάμεων στο αναγκαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την σωτηρία της χώρας κατά τουλάχιστον 80%, δεν είναι πιο σημαντική από τις υποκρυπτόμενες ιδεολογικές (με ή χωρίς εισαγωγικά) διαφορές τους. 

5 Τα δεδομένα αυτά σημαίνουν έλλειψη πολιτικής εκπροσώπησης όχι μόνο του μεσαίου χώρου αλλά και των στρωμάτων της κοινωνίας που εξαφανίζονται από την κυριαρχία του χρεοκοπημένου αλλά ζωντανού πελατειακού κρατικοδίαιτου οικονομικού υποδείγματος και του κομματικού κράτους. 

6  Πολύ φοβάμαι ότι ο κόσμος θα προτιμήσει να κάνει πραγματιστικές επιλογές με αυτό που έχει μπροστά του. Κι αν αυτό είναι πχ ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ενδιαφερθεί περισσότερο ποιος ή ποια μέσα εκεί διαθέτουν την κοινή λογική παρά τι έχει στο μυαλό του ο κάθε ηγέτης του μεσαίου προοδευτικού χώρου ή αν ποιος θα αποφασίσει και πότε, να ηγηθεί μιας ελληνικής "Ελιάς"...  

Τέλος. Τα φόρουμ και οι συναντήσεις του μεσαίου χώρου θα συνεχιστούν. Αλλά οι επιταχυνόμενες εξελίξεις θα προσπεράσουν την δική τους αναποτελεσματικότητα και την αναποφασιστικότητά τους να αλλάξουν. Και η ιστορία θα γραφτεί ξανά από εκείνους που τολμούν  - έστω και ανερμάτιστα ή τυχοδιωκτικά. Σύμφωνα φυσικά με την θεωρία του Χάους.


Γιώργος Παπασπυρόπουλος
 

20 σχόλια:

  1. Η πρόσθεση της ΔΗΜΑΡ με την ακροδεξιά Δημιοργία Ξανά (όταν προτείνεις στρατόπεα συγκέντρωσης για τους μετανάστες όπου οι εργοδότες θα μπορούν να διαλέγουν εργάτες δεν νομίζω ότι ε κατατάσει στον μεσαίο χώρο) και την νεοφιλελεύθερη Δράση (απολύσεις 450000 δημοσιών υπαλλήλων) παραβιάζει τον πρώτο κανόνα που μάθουμε στην Α Δημοτικού (δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια) άρα όλη η αναλυση σας είναι για τα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό είναι να βλέπουμε τις τάσεις στις δημοσκοπήσεις σε βάθος μηνών. Συγκεκριμένα, για το διάστημα Απρίλης-Ιούνιος-Ιούλιος έχουμε:

    ΝΔ 27% 26.5% 28%
    ΣΥΡΙΖΑ 29.5% 29% 28.5%
    ΠΑΣΟΚ 7% 7% 7%
    ΑΝΕΛ 6% 6% 5.5%
    ΧΑ 13% 14% 14.5%
    ΔΗΜΑΡ 4.5% 4.5% 2.5%
    ΚΚΕ 7% 7% 7.5%
    ΛΟΙΠΟΙ 6% 6% 6.5%

    Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η VPRC είναι και φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε μια ανοδική τάση στη δεξιά/ακρο-δεξία και μια ασθενική προς την άκρα-αριστερά. Δε νομίζω ότι πάμε για συντριβή του μεσαίου χώρου, αλλά για γενική πανολεθρία του ευρύτερου δημοκρατικού.

    Η απορία μου είναι η εξής: Με το στραγγαλισμό της μεσαίας τάξης από φόρους, περικοπές και ανεργία, προλαβαίνει να την εκφράσει ο μεσαίος χώρος ή θα αφανιστεί μαζί της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεσαία τάξη δεν φαίνεται να υπάρχει πια. Μάλλον έχει αντικατασταθεί από την δημοσιοϋπαλληλική τάξη και κάποιους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που επιζούν σε κάθε κατάσταση. Αλλά αναδημιουργείται σε κάθε ανάκαμψη οικονομική. Σήμερα ο μεσαίος χώρος αδυνατεί να συγκροτηθεί γιατί η μεσαία τάξη είναι εξαντλημένη. Θα περάσουμε μέσα από χαοτικές ανακατατάξεις, εκτός αν μας προλάβει κάποια σοβαρή ευρωπαϊκή ενοποιητική πολιτική. Λογικά πρόσωπα της πολιτικής όπου κι αν εμφανιστούν μετρούν σήμερα πολύ περισσότερο από οιονεί κινήσεις και κόμματα του μεσαίου χώρου. Για όλα υπάρχει ένα χρονικό όριο.

      Διαγραφή
  3. Οχι φίλε μου, επιχειρηματίας είμαι, και σκέψου πόσο ιδεοληπτικός είσαιπου από όλη την ανάλυση μου, κράτησες αυτό που είπα για την Δραση και προσπαθείς να με απομειώσεις χαρακτηριζοντας με Δημόσιο Υπάλληλο. Φίλε μου διαφωνούσα ότι εσείς είαστε αριστεροί, αλλά ζητάω συγνώμη, τις μεθόδους του Στάλιν τις παίζετε στα δάκτυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ επιθετικός για ανώνυμος. Το μόνο που ξέρουμε για σένα είναι ότι είσαι άντρας (ορμόνες). Και ότι βαριέσαι αφόρητα να βγάλεις τα σκουπίδια έξω... :)

      Διαγραφή
    2. Απάντηση δεν πήρα όμως, πώς αθροζεται η ΔΗΜΑΡ με τα νεοφιλελεύθερα μορφώματα. Μέχρι και την Ντορα αθροίσατε. Από τρολάρισμα μια χαρά όμως.

      Διαγραφή
    3. Τρολ είναι ο ανώνυμος. Ειδικά όταν κρίνει επώνυμους από την ασφάλεια της σκιάς.

      Διαγραφή
    4. Λυπάμαι που επανέρχομαι στο θέμα, και δεν προκειται να ξαναεπανέρθω και θα σταματήσω την συζήτηση εδώ. Μερικές παρατηρήσεις μόνο.
      1. Ορισμός του τρολ στην wikipedia
      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CE%BB_(%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF)
      2.Νομίζω ότι έθεσα μια πολιτική ερώτηση σχετικά με το θέμα του άρθρου, και δεν έχω πάρει απάντηση σε αυτήν, το μόνο που έχω πάρει είναι ειρωνία σε βαθμό υβρεως.
      Πλέον δεν επιμένω σε απάντηση γιατί ξέρω ότι πάλι κατι ειρωνικό θα εισπράξω.
      Ευχαριστώ για την φιλοξενία
      Εις το επανιδείν.

      Διαγραφή
    5. Όταν λέμε τρολ εννοούμε πχ "όλη η αναλυση σας είναι για τα σκουπίδια" - αυτή είναι η πολιτική ερώτηση;
      Και ποιος την κάνει; Ο πρώτος, ο δεύτερος ή ο τρίτος ανώνυμος;
      Τόσο δύσκολο είναι να πάρεις έστω ένα ψευδώνυμο να ξεχωρίζεις από τον "ανώνυμο" γενικώς; Τρολ είναι αυτός που κρύβεται και παρόλα αυτά ζητάει και τα ρέστα...Στοιχειώδες!

      Διαγραφή
    6. Η πρόσθεση της ΔΗΜΑΡ με την ακροδεξιά Δημιοργία Ξανά (όταν προτείνεις στρατόπεα συγκέντρωσης για τους μετανάστες όπου οι εργοδότες θα μπορούν να διαλέγουν εργάτες δεν νομίζω ότι ε κατατάσει στον μεσαίο χώρο) και την νεοφιλελεύθερη Δράση (απολύσεις 450000 δημοσιών υπαλλήλων) παραβιάζει τον πρώτο κανόνα που μάθουμε στην Α Δημοτικού (δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια)

      Σε αυτό δεν απαντάτε.
      Καληνύχτα σας

      Διαγραφή
    7. Η Δημιουργία Ξανά δεν είναι ακροδεξιά, η Δράση δεν είναι νεοφιλελεύθερη και η Δημαρ δεν είναι δεξιά σοσιαλδημοκρατία. Άλλο αν έχουν κάνει πολλά λάθη. Όταν συμφωνείς σε πολλές θέσεις δεν βάζεις μπροστά ιδεολογήματα αλλά πραγματικότητες. Τον Τζήμερο δεν τον χρεώνεται όλη η ΔηΞα, τον Σκυλακάκη όλη η Δράση και τον όποιον από την Δημαρ όλο το κόμμα - υπάρχουν άνθρωποι και πολιτικές διακηρύξεις - ούτε μήλα είναι ούτε πορτοκάλια...

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστώ για την απάντηση σας.
      Θα μου επιτρέψετε να διαφωνίσω, και να εμμείνω στις αρχικές μου θέσεις. Αν αθροίζεται την ΔΗΜΑΡ με την ΔηΞα και την Δράση, δεν έχω να συνεισφέρω τίποτα στον διάλογο.
      Speechless που λένε και οι πιτσιρικάδες.

      Διαγραφή
    9. Δεν υπάρχουν καθαρές λύσεις - υπάρχει ρευστότητα. Η ΔηΞα παραλίγο να κάνει την έκπληξη αν δεν κατέληγε τόσο προσωποπαγές κόμμα. Γνωρίζω πολλούς πολλές από τους αρχικούς συντελεστές και ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται για ακροδεξιούς ή νεοφιλελεύθερους... Η Δράση επίσης παρ΄ολίγον να μετατραπεί σε ένα χώρο συνεργασίας μεταρρυθμιστών προερχομένων από δεξιά και αριστερά, αλλά το σύστημα δεν το επέτρεψε.. Η Δημαρ εξελίσσεται ακόμη ψάχνοντας τον δρόμο της αλλά ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλασσόμενος από την παλαβομάρα των συνιστωσών/μη εκλεγμένων ηγετών μπορεί να κινηθεί προς πιο λογικές απόψεις. Ποιος ξέρει;

      Διαγραφή
  4. 1.Τι ειναι -πραγματικα- η μεσαια ταξη ;
    2.Εχει αραγε εξαφανισθει ή ειναι υπερβολες;
    3.Υπαρχει μεταρρυθμιστικο κομμα που να εκφραζει την μεσαια ταξη ;

    Ας επιχειρησω να απαντησω

    1.Κατα την γνωμη μου η μεσαια ταξη αποτελειται απο το πλεον ανησυχο, ενημερωμενο τμημα της ελληνικης κοινωνιας (επιστημονες, ελευθερους επαγγελματιες, εμπορους, τμημα των βιοτεχνων και των μικρων βιομηχανιων,...)
    2.Η ανεξελεγκτη πιστωτικη επεκταση,μετα την εισοδο μας στο ευρω, οδηγησε στην αυταπατη της υπερκαταναλωσης απο σημαντικο τμημα του πληθυσμου (wanabe "μεσαια ταξη") , που νομισαν οτι μπορει να ανελθουν επιτελους στην "μεσαια ταξη". Ειναι σημαντικο τμημα των "κοκκινων δανειων" για αγορα νεοδμητης κατοικιας σε τιμες πανω απο 3.000 ευρω/τ.μ. + 2 ΙΧ υψηλης αξιας.

    Η πραγματικη μεσαια ταξη, τοσο σε ορους παραγωγης οικογενειακου εισοδηματος (λογω προγονικης περιουσιας, ευνο΄"ϊκης αντιμετωπιασης απο την εκαστοτε πολιτικη ελιτ και τελος ικανοτητων, κατα την περιοδο που η κοινωνικη κινητικοτητα ηταν ακομη εφικτη (1955-1985)), οσο και σε επιπεδο ικανοτητων να προβλεπει-οσμιζεται το παγκοσμιο οικονομικο περιβαλλον μεσο προθεσμα, υπαρχει και θα υπαρχει, δεν ειναι φανατικη και μπορει να ψηφιζει οποιοδηποτε απο τα κομματα της σημερινης βουλης.

    3. Οσο για το μεταρρυθμιστικο κομμα που εκφραζει την μεσαια ταξη,βλ. απαντηση 2. Η οποια ταυτιση της μεσαιας ταξης με την ανανεωτικη αριστερα /σοσιαλδημοκρατια της ΔΗΜΑΡ αποτελει υψιστο λαθος εκτιμησης. Υπαρχει μεταρρυμθστικη δεξια, οπως του Υπ. Οικ. με 2 συντελεστες φορολογησης 23% (εως εισοδημα 50.000) και 33%(για εισοδημα πανω απο 50.000) και η σοσιαλδημοκρατικη με περισσοτερους συντελεστες ανα κλιμακιο εισοδηματος που στην Γαλλια εφθασε στο 75%(για λογους συμβολικους). Οι οπαδοι της μεταρρυθμιστικης αριστερας/οικολογιας θα πρεπει εχουν την ικανοτητα αντιληψης τι ειναι νεοφιλελευθερο και τι αντικλεπτοκρατικο-"δημιουργιας δημοκρατικης οικονομιας" και επομενως να γνωριζουν την "λεπτη ρυθμιση" των αναγκαιων μεταρρυθμισεων, για να μην απογοητευοται και για να μην κανουν πολιτικες γκαφες.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην συζητηση δεν εισερχονται τα πραγματικα δεδομενα του επισημου και ανεπισημου πλουτου στη χωρα και του συσσωρευμενου πλουτου επι 15 ετη συνεχους αναπτυξης εως το 2008. Αν προσεγγισθουν σωστα, χωρις λαϊκισμους και υστεριες, τοτε μπορει να προσεγγισθει η φοροδοτικη ικανοτητα των Ελληνων. Το εχω επαναλαβει αρκετες φορες.
    Ομως οι πολιτικες δυναμεις, αποφευγουν να πουν την αληθεια, χρησιμοποιωντας οι μεν μνημονιακοι τον φοβο θα φυγουμε απο το ευρω, δεν θα παρουμε την δοση, οι δε αντιμνημονιακοι τεχνασματα "αγκιτατσιας -προπαγανδας" και ορολογια που παραπεμπει σε προ-επαναστατικη περιοδο (χαρατσια, κατοχη,γερμανοι, διογκωνοντας την αυξηση των καπως αυξημενων αυτοκτονιων σε δυσθεωρητα υψη,...). Ως επιζων οδηγος δικυκλου επι 37 ετη δεν επηρεασθηκα.

    Μαλιστα δεν μπορουσα να καταλαβω πως δεν θα επιτυγχανοταν η 1η φαση της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζων υψους 3,5 δις οταν το συνολο των καταθεσεων σε ελληνικες τραπεζες ειναι περι τα 180 δις (εκτος της EUROBANK, την οποια οι βασικοι μετοχοι εγκατελειψαν στην τυχη της, για να πωληθει μεσω του ΤΧΣ)

    Το 2012 το επισημο ΑΕΠ ηταν 194 δις πλεον παραοικονομιας 30% επισημου, δηλ. περι τα 60 δις. Καταθεσεις σε ελληνικες τραπεζες 160 εως 180 δις.

    Μια ψυχραιμη λυση για συλλογη εσοδων θα περιελαμβανε εως οτου επιτευχθει συνεχες πρωτογενες πλεονασμα της ταξης του 1 εως 2% του ΑΕΠ και αντιμετωπιστουν με ιδιους πορους οι δανειακες υποχρεωσεις της χωρας (για την περιοδο 2014-20120) τα εξης :
    1. κλιμακωτη φορολογηση των ακινητων απο 0.5 εως 2% της αντικειμενικης αξιας
    2. κλιμακωτη θεσπιση τελους επιτηδευματος απο 2.0 εως 8.0 % του κυκλου εργασιων ή κλιμακωτη αυξηση (εως τριπλασιασμου) του υπαρχοντος.
    3. θεσπιση τριτου συντελεστη λ.χ. 40% για κερδη πανω απο 70.000 και 45 % για κερδη πανω απο 1000.000, κ.ο.κ.
    4. Φορολογηση χρηματιστηριακων συναλλαγων, και κερδων λογω υπεραξιας απο πωληση μετοχων
    5. Συνεχης καταπολεμηση της παραοικονομιας και του λαθρεμποριου απο νεους μηχανισμους
    6. Μειωση των κρατικων δαπανων και της συνεχιζομενης σπαταλης
    7. Συνεχης αυξηση της παραγωγης και των εξαγωγων
    ........
    Φυσικα τιποτε δεν εχει γινει για συρικνωση και σταδιακη εξαφανιση του υφισταμενου διεφθαρμενου μηχανισμου εφοριων (2000 3-3-4, 2010 4-4-2) και τελωνειων και την αμεση δημιουργια νεων ολοκαθαρων αντιστοιχων μηχανισμων με αυτοματα πληροφορικα συστηματα.

    Μετα μια 4ετια θα μπορουσε η τοτε κυβερνηση να εξετασει τα αποτελεσματα και να αναπροσαρμοστουν μετρα και στοχοι.

    Παραλληλα με την εξυγειανση επιλεγμενων κρατικων επιχειρησεων Κ.Ω. (νοσοκομεια, Αμυντικες Βιομηχανιες, Νερο, Αποχετευση και Επεξεργασια Λυματων,…)
    την δημιουργια κρατικης ή ημικρατικης εθνικης φαρμακοβιομηχανιας, θα μειωνονταν τα ελλειματα και το κοστος νοσηλειας, για το οποιο ενδεχεται για ορισμενα ετη να απαιτηθει εως και διπλασια συμμετοχη του ασφαλισμενου, εκτος των πτωχων και απορων.

    Γνωριζω οτι εχω ξεχασει πολλα, στο σημειωμα αυτο ειδικα για την αναπτυξη, οπως λαϊκη τραπεζα αναπτυξης με εθελοντικη συμμετοχη ιδιωτων ως μετοχοι, ….., αλλα σιγουρα αναπτυξη δεν γινεται αθετωντας μονομερως κρατικες υποχρεωσιες προς δανειστες, δηλ. τους τοκους των 25 δις. της επομενης τετραετιας που σκοπευει να διαθεσει ο ΣΥΡΙΖΑ (αν και εφοσον κληθει να κυβερνησει) στην κρατικοδιαιτη απασχοληση.

    Και επομενως η αριστερα των Β.Προαστειων ας συνετισθει διοτι οι συμφοιτητες τους λ.χ. Μηχανικοι ΕΜΠ, βλεπουν αυτα τα παιδια του κομματικου αριστεροτροφου σωληνα που μεγαλωσαν και γερασαν σε δωματια συνελευσεων με ιντριγγες, κρυφο πολεμο,..., να εχουν γερασει-πλεον- και να λαϊκιζουν σαν τους γερους του muppet show.
    Και -επιπλεον- αλλαζοντας συχνα αποψεις σαν τον αμιμητο Ιαπωνο πρωθυπουργο Νακασονε (τον επιλεγομενο ως ανεμοδεικτη)για περισσοτερους πελατες-ψηφοφορους.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΜΑΡ και μεσαια ταξη

      1.Τι ειναι -πραγματικα- η μεσαια ταξη ;
      2.Εχει αραγε εξαφανισθει ή ειναι υπερβολες;
      3.Υπαρχει μεταρρυθμιστικο κομμα που να εκφραζει την μεσαια ταξη ;
      4. Κινδυνευει η μεσαια ταξη απο τον υποδιπλασιαμο της εκλογικης απηχησης της ΔΗΜΑΡ;

      Ας επιχειρησω να απαντησω

      1.Κατα την γνωμη μου η μεσαια ταξη αποτελειται απο το πλεον ανησυχο, ενημερωμενο τμημα της ελληνικης κοινωνιας (επιστημονες, ελευθερους επαγγελματιες, εμπορους, τμημα των βιοτεχνων και των μικρων βιομηχανιων,…)
      2.Η ανεξελεγκτη πιστωτικη επεκταση,μετα την εισοδο μας στο ευρω, οδηγησε στην αυταπατη της υπερκαταναλωσης απο σημαντικο τμημα του πληθυσμου (wanabe “μεσαια ταξη”) , που νομισαν οτι μπορει να ανελθουν επιτελους στην “μεσαια ταξη”. Ειναι σημαντικο τμημα των “κοκκινων δανειων” για αγορα νεοδμητης κατοικιας σε τιμες πανω απο 3.000 ευρω/τ.μ. + 2 ΙΧ υψηλης αξιας.

      Η πραγματικη μεσαια ταξη, τοσο σε ορους παραγωγης οικογενειακου εισοδηματος (λογω προγονικης περιουσιας, ευνοϊκης αντιμετωπισης απο την εκαστοτε πολιτικη ελιτ και τελος ικανοτητων, κατα την περιοδο που η κοινωνικη κινητικοτητα ηταν ακομη εφικτη (1955-1985)), οσο και σε επιπεδο ικανοτητων να προβλεπει-οσμιζεται το παγκοσμιο οικονομικο περιβαλλον μεσο προθεσμα, υπαρχει και θα υπαρχει, δεν ειναι φανατικη και μπορει να ψηφιζει οποιοδηποτε απο τα κομματα της σημερινης βουλης.

      3. Οσο για το μεταρρυθμιστικο κομμα που εκφραζει την μεσαια ταξη,βλ. απαντηση 2.

      4. Οχι δεν κινδυνευει η ΔΗΜΑΡ, τα ποσοστα ειναι συγκυριακα (παντα κυμαινονται απο 2.5 εως 6.0%) . Ουτε η πραγματικη μεσαια ταξη κινδυνευει. Η οποια ταυτιση της μεσαιας ταξης με την ανανεωτικη αριστερα /σοσιαλδημοκρατια της ΔΗΜΑΡ αποτελει υψιστο λαθος εκτιμησης. Υπαρχει μεταρρυθμιστικη δεξια, οπως του Υπ. Οικ. με 2 συντελεστες φορολογησης 23% (εως εισοδημα 50.000) και 33%(για εισοδημα πανω απο 50.000) και η σοσιαλδημοκρατικη με περισσοτερους συντελεστες ανα κλιμακιο εισοδηματος που στην Γαλλια εφθασε στο 75%(για λογους συμβολικους). Οι οπαδοι της μεταρρυθμιστικης αριστερας/οικολογιας θα πρεπει εχουν την ικανοτητα αντιληψης τι ειναι νεοφιλελευθερο και τι αντικλεπτοκρατικο-”δημιουργιας δημοκρατικης οικονομιας” και επομενως να γνωριζουν την “λεπτη ρυθμιση” των αναγκαιων μεταρρυθμισεων, για να μην απογοητευονται και για να μην κανουν πολιτικες γκαφες.

      Αφώτιστος Φιλέλλην

      Διαγραφή
  6. Γιώργο, γιατί δεν τοποθετείς και μια μερίδα τουλάχιστον των Οικολόγων στο μεσαίο χώρο;
    Γενικά βέβαια συμφωνώ μαζί σου.
    ΚΔ
    Άνοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολιτικά Κώστα, το νέο κέντρο είναι οι οικολόγοι. Στην χώρα μας όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι μοιάζουν περισσότερο με αριστερό γκρουπούσκουλο παρά με σοβαρό πράσινο κόμμα - δεν έχουν σαφή φυσιογνωμία και χώρο. Η ομάδα thinkΠ που αποχώρησε πρόσφατα από αυτούς και σήμερα είναι μια αυτόνομη Κίνηση Πολιτικής Οικολογίας που φιλοδοξεί να κατέβει και στις ευρωεκλογές, είναι και αυτή στο ριζοσπαστικό χώρο που θα μπορούσαμε να πούμε κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU