Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

"Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ";

Ήμουν κι εγώ εκεί. Ένοιωσα το κλίμα, τις δονήσεις, τραντάχθηκα με το κράξιμο στον Τσούκαλη της ΔΗΜΑΡ, άκουσα την ομιλία Τσίπρα.


Άκουσα λίγα αλλά ενδιαφέροντα για την εναλλακτική διακυβέρνηση. Για κούρεμα του χρέους, για πάγωμα των δόσεων για τέσσερα χρόνια, για σεισάχθεια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή των δανείων. Άκουσα για εγγύηση του κράτους στην διατροφή και την υγεία του πληθυσμού. Δεν άκουσα για έξοδο από το ευρώ, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Είδα ανθρώπους με πραγματική αγωνία για το αύριο, το μέλλον το ατομικό και το συλλογικό. Δεν είδα συνιστώσες με τραπεζάκια παρά μόνο τομείς δραστηριότητας και εκδόσεις. 

Άκουσα μια ομιλία με πολύ συναίσθημα, άγαρμπες επαναλήψεις παλαιοκομμουνιστικών εικόνων και συνθημάτων αλλά και παρηγορητικό λόγο για έναν λαό που στενάζει από την κρίση και νοιώθει μόνος και αβοήθητος. Έναν "ηγετικό λαϊκισμό" που κανένα μεγάλο κόμμα δεν μπορεί να αποφύγει - έναν μητρικό λόγο μέσα σε έναν ωκεανό πατρικών υποδείξεων και απειλών από φίλους και εχθρούς. 

Δεν κατάλαβα το δίλημμα "μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ". Δεν νοιώθω ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι ένα ακόμη μνημόνιο που -αν όλα πάνε καλά, όπως σε κάθε διαπραγμάτευση- θα υπογραφεί ανάμεσα στους χρηματοδότες και την νέα κυβέρνηση. Προφανώς εννοούν τα προηγούμενα μνημόνια, τις λάθος συνταγές που συνομολογούσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τρόικα. Μνημόνια που εφαρμόστηκαν μόνο λογιστικά με οριζόντια μέτρα που ζητούσαν τα ελληνικά κόμματα ή και η τρόικα κατόπιν υποδείξεως του ντόπιου πελατειακού κατεστημένου. Μνημόνια ακούγαμε και φόρους βλέπαμε, αναδιάρθρωση ακούγαμε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα βλέπαμε- τώρα και στο δημόσιο. Το σύνθημα θέλει να πει "εδώ το καλό μνημόνιο", το "ελληνικό μνημόνιο", "το μνημόνιο που θα επιβάλλουμε" αλλά η διατύπωση είναι λαϊκιστική και ατυχής - από την περίοδο των συνιστωσών και του ακραίου τυχοδιωκτικού λόγου.

Είδα ένα νέο κόμμα να γεννιέται. Ενιαίο, κανονικό, πιο πολύ σοσιαλδημοκρατικό παρά νεοκομμουνιστικό. Χωρίς σαφές πρόγραμμα ακόμη αλλά σε καμιά περίπτωση στην κατάσταση όπου ο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ καλούνταν να δώσει την μαοϊκή προοπτική του "αντιμνημονιακού" κινήματος. Κάθε βήμα προς την σοβαρότητα και την συγκεκριμενοποίηση ενός νεοσοσιαλδημοκρατικού προγράμματος είναι καλό για μια χώρα που κρέμεται στο χείλος του γκρεμού. Αν μάλιστα οι "ακραίοι" έχουν αναλογικά και τα πενιχρά αποτελέσματα στις θέσεις της νέας ηγεσίας που φανταζόμαστε, μια νέα περίοδος ανοίγει με την τρίτη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αριστερή στροφή του Α Αλαβάνου και την παλαβή συγκυβέρνηση των συνιστωσών. Λογικοί άνθρωποι υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μεταρρυθμιστές, όσο κι αν αυτό βρισκόταν στο απαγορευμένο λεξιλόγιο του αντιμνημονιακού λεξικού της εποχής της μετάβασης από το 4% στο νεοπαπανδρεϊκό 27%. 

Η κυβέρνηση κατηφορίζει προς τον αυταρχισμό καθημερινά. Το πλιάτσικο του πελατειακού κομματικού κράτους/συστήματος απέναντι σε ότι εισόδημα έχει απομείνει στον κόσμο της εργασίας, συνεχίζεται με αφόρητες φορολογικές επιδρομές. Η ανάπτυξη δεν έχει καμιά πιθανότητα με αυτήν την κυβέρνηση. Υπάρχει όχι για να σώσει ότι σώζεται (κι εδώ είναι απογοητευτική η μετάλλαξη του Γ Στουρνάρα σε απολογητή της υποκρισίας) αλλά για να σώσει τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας από την απόδοση ευθυνών και το σύστημα των κρατικοδίαιτων ελίτ από τις αναλογικές υποχρεώσεις τους στα βάρη της κρίσης. 
Με αυτήν την πολιτική δεν υπάρχει μέλλον. Το νοιώθουμε στο πετσί μας - τόνοιωσε και η ΔΗΜΑΡ πέραν των δικών της ευθυνών. Το "σύστημα" έχει την δική του ατζέντα - και οι ευρωπαίοι ανάξιους και υποκριτές συνομιλητές. Ίσως μάλιστα η δραχμή μαζί με ένα κούρεμα bonus είναι και η τελευταία τους επιθυμητή παρέμβαση στο αμετανόητο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και χωρίς καν ΣΥΡΙΖΑ...

Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έχουν χάσει κάθε ελπίδα από την δικομματική συνεργασία του παλιού συστήματος - δεν έχουν κανένα σχέδιο, καθημερινά εξευτελίζουν την έννοια "μεταρρύθμιση" και τιμούν την παλαιοκομματική τους προέλευση και "ιδεολογία". Αν χθες ήταν ρίσκο να εμπιστευθεί κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ της εξόδου από το ευρώ και του ατυχήματος της δραχμής, σήμερα, με την πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τα δυο είναι βεβαιότητες - από αλλού. Έτσι αλλάζουν και οι προτεραιότητες για τους μεταρρυθμιστές. Εκεί που υπήρχε η ελπίδα υπάρχει απογοητευτική βεβαιότητα κι εκεί που υπήρχε τυχοδιωκτισμός και αβεβαιότητα, αρχίζουν και σχηματίζονται πιθανότητες. Ίδωμεν...

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί έτσι απλά να προσπεραστεί σαν ένα ακόμη χωρίς σημασία επεισόδιο στην μακρά πορεία της "παλαβής αριστεράς των συνιστωσών". Γιατί κάτι αλλάζει. Ήδη καταργήθηκε μόλις χθες ένα ιστορικό κόμμα, ο Συνασπισμός, μαζί με μια πλειάδα συνιστωσών. Η "βίαιη ωρίμανση" (του Γ Δραγασάκη) δείχνει να υλοποιείται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ από μέρος του προβλήματος μπορεί να γίνει μέρος της λύσης. Ίσως έχει την δύναμη να ανατρέψει ένα σύστημα που εισέβαλε μέσα του ως βαθύ ΠΑΣΟΚ σε μια αναπόφευκτη πορεία διεύρυνσης - να ενσωματώσει την απόπειρα ενσωμάτωσής του, να ξεφύγει από την παλαβομάρα της υιοθέτησης κάθε αιτήματος δίκαιου και άδικου, μερικού και γενικού, αλλαγής αλλά και συντήρησης. Το συνέδριο θα δείξει.

Γιώργος Παπασπυρόπουλος


Δείτε σχετικά:

H ομιλία του Τσίπρα

του Νίκου Μαραντζίδη (στην athens voice)
Άκουσα ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σταθώ στα εύκολα (μετακομμουνιστικός λαϊκισμός κλπ). Επιτέλους, εκεί οι λογογράφοι, σταματήστε να γράφετε κοπιάροντας μονίμως το κομμουνιστικό μανιφέστο και τα φαντάσματα που πλανώνται από πάνω μας. Έχει καταντήσει μονότονο και δείχνει και έλλειψη φαντασίας.
Θέλω όμως να υπογραμμίσω τα «δύσκολα». Οι τρεις προτάσεις πολιτικής μεταρρύθμισης που άκουσα από τον Α. Τσίπρα: α) εισαγωγή δημοψηφισμάτων, β) απλή αναλογική, γ) βουλευτές με θητεία, με βρίσκουν σύμφωνο. Αν έλεγε επιπλέον δ) εισαγωγή του θεσμού της ανάκλησης για όσους ασκούν εκτελεστική εξουσία μετά από συλλογή υπογραφών, ε) πλήρη διαχωρισμό νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με εισαγωγή του ασυμβίβαστου της ιδιότητας βουλευτή και υπουργού, θα θεωρούσα τις προτάσεις τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος.
Ελπίζω οι δυνάμεις της δημοκρατικής μεταρρύθμισης και της λογικής να μην εμφανιστούν για άλλη μια φορά φοβισμένοι υπερασπιστές ενός κλειστού πολιτικού παιχνιδιού. Θα εκχωρήσουν στον λαϊκισμό πολλά.

9 σχόλια:

  1. Γειά σου Γιώργο

    Συμφωνώ απολύτως με την άποψή σου για την σημερινή κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι οι εκτιμήσεις σου για τον Σύριζα αποτελούν ευσεβείς πόθους.

    Ναί μεν η χώρα δεν αντέχει άλλη διακυβέρνηση απο τη σημερινή κυβέρνηση που πασχίζει να διατηρήσει άθικτο το κομματικό και πελατεικό κράτος, αλλά νομίζω ότι ένα κυβερνητικό πείραμα Σύριζα δεν θα έχει ζωή πάνω απο μερικές εβδομάδε.
    Μέχρι να καταλάβουμε τι έχουν στο μυαλό τους (απο προσωπικές συζητήσεις δεν νομίζω ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης), ότι έχει απομείνει σαν οικονομία καθώς και το σύνολο των καταθέσεων θα εγκαταλείψουν την χώρα, με συνέπειες τύπου Αιγύπτου (ίσως και με παρόμοιες πολιτικές εξελίξεις).

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και με την σημερινή κυβέρνηση, πολύ πιθανόν να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση σε ένα χρόνο ή και λιγότερο, οπότε ένα πείραμα σύριζα-ανταρσύα-κκε κλπ να επιταχύνει απλώς τις αναπόφευκτες εξελίξεις.

    Μας πήρε 30-40 χρόνια να φτάσουμε στο σημερινό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό χάλι. Από ότι φαίνεται θα χρειαστούν άλλα τόσα για να ξανασταθούμε στα πόδια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε minority, με την σημερινή κυβέρνηση ότι πήγε να στηθεί διαλύθηκε ήδη. Η οικονομία πια είναι εικονική, οι επιχειρηματικότητα κυνηγιέται αλύπητα, μόνο οι φόροι από τοςυ μη έχοντες τους ενδιαφέρουν. Το καθεστώς αυτό αποκτά εκτός από αυτοκτονικά και ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά - ιδότυπα αλλά ολοκληρωτικά. Ποτέ άλλοτε δεν κυνηγήθηκε τόσ αλύπητα η παραγωγή και το εισόδημα, ακόμη και η απασχόληση από "δημοκρατική" κυβέρνηση. Τι να κάνουμε; Να περιμένουμε το τέλος παθητικά επειδή από κει είναι ο Φωτόπουλος και άλλοι ανόητοι; Υπάρχει και λογικός κόσμος - κι ας μην έχει αίσθηση της κατάστασης και των απαιτήσεων. Έχει όμως τουλάχιστον κάποια διάθεση για εναλλακτικές την ώρα που οι από δω έχουν υπογράψει την άνευ όρων διατήρηση των προνομίων του πελατειακού συστήματος με θυσίες της παραγωγικής ύπαρξης και προοπτικής της χώρας. Ήρθε μάλλον η ώρα να ρισκάρουμε - κάτι πρέπει να αλλάξει αυτήν την πορεία πριν είναι πια μαθηματική η κατάληξη (αν δεν είναι ήδη). Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και μερικούς εκτός γραμμής - οι άλλοι δεν έχουν κανέναν.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι είσαι υπερβολικά αισιόδοξος.

    Μακάρι να έχεις δικιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω μετά το συνέδριο και μετά κάποιες ομιλίες... Είπαμε θα δείξει... κι εκεί κάποιοι παλεύουν με τα κύματα.

      Διαγραφή
  3. τι παίρνεις; Αιφνιδιάζομαι με την αλλαγή, μάλλον οφείλεται σε φάρμακα ή περίεργες κινήσεις εξουσίομανίας. Ερώτημα : στην Ανταρσύα ποιό υπουργείο θα δώσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το "σχηματίζονται πιθανότητες" παίρνω... Διάβασε ξανά το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η «Ε» φιλοξενεί απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου που αρχίζει την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Ενός συνεδρίου που θα διαμορφώσει εν πολλοίς την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της Αριστεράς και την πορεία της τα επόμενα χρόνια και το οποίο διεξάγεται σε μια συγκυρία μεγάλων πολιτικών εξελίξεων, υπό το βάρος της κρίσης και των Μνημονίων. Λύση εντός Ευρωζώνης ή ρήξη με τις Βρυξέλλες, εκλογικές συμμαχίες με στόχο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και τα οργανωτικά, με κυρίαρχο την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, είναι ανάμεσα στα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου.
    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ, βουλευτή Χανίων

    Τρεις προϋποθέσεις για να γίνει το όραμα πραγματικότητα

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=373463


    Θα επιχειρησω να παντησω σατιρικα :

    Οπως την περιοδο 1981-1989

    1. “Πώς θα αποδώσουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα το ρόλο της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας; ”
    Κλεισιμο του ματιου απο τον Προίσταμενο της ΔΟΥ, στον μικρομεσαιο οψιμο συριζαιο και καθημερινη αποστολη του ΣΔΟΕ στις μεγαλες και μεσαιες δεξιες Α.Ε.

    2.”Πώς θα συγκροτήσουμε το νέο παραγωγικό υποκείμενο της κοινωνικής οικονομίας ως μορφή ανάσχεσης της ανεργίας και ως υποκείμενο των πλέον καινοτόμων παραγωγικών πειραματισμών;”
    Θα επιδοτησουμε με το κοστος εισφορων τους μικρομεσαιους ψηφοφορους μας και θα αυξησουμε τον μισθο απο 590 σε 750. Θα σκισουμε!!!!
    Οσο για τους καινοτομους παραγωγικους πειραματισμους, εχουμε πολλους παρα πολλους πανεπιστημικους και τους μεταπτυχιακους τους ….δουλους (ΣΥΡΙΖΑ και αυτοι) για να πειραματιστουμε με “θερμοκοιτιδες γνωσης”
    Και που ξερεις, απο το inymedia, τους χωρους κοινωνικης δικτυωσης , τα left ιστολογια μπορει να ξεφυτρωσουν οι νεοι αριστεροι Bill ιGates, Paul Allen, Zuckermann,….

    3.” Πώς θα εντάξουμε την οικολογία ως οργανικό κομμάτι της διαδικασίας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας; ”
    Οι 3 καμπαλλερος της πολιτικης οικολογιας ξυνουν τα μολυβια τους και τα πληκτρολογια τους για να ξαναγραψουν το “the greek blueprint for survival, V.1″ , Μ’ αυτο θα προευτουμε και αν δεν φτασουν οι ΟΠ και διαφοροι φυσιολατραι θα δωσουμε κινητρα σε ανεργους δεξιους να επιστρεψουν στην πατρωα γη.

    4. “Πώς θα προσεγγίσουμε τις νέες τεχνολογίες ως τμήμα της διαδικασίας συγκρότησης μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δημοκρατίας; ” Εχοντας στο 5 νομιμοποιησει την χειρωνακτικη εργασια των μετναστων, η ελληνικη μαμοθρεφτη νεολαια μας(αποφοιτη τριτοκλασατων Πολυτεχνειων και “Α” ΤΕΙ )απαλλαγμενη πλεον απο τον φοβο της χειρωνακτικης εργασιας θα παρακολουθησει σεμιναρια νεων τεχνολογιων απο φωτισμενους συριζαιους πανεπιστημιακους (οι παλιοι βοηθοι του Ν.1268) και -ιδου-αυθις αι κανοτομιαι, αι ευρεσιτεχνιαι, αι εφευρεσεις. Μια silicon Valley απο Σταυρο εως Λαυριο, μια αλλη με 40 παλληκαρια εως την Λιβαδεια, η τριτη και μακρυτερη (μετα συγχωρησεως) , η SILICON Line Αθηνα -Θεσσαλονικη!!!!!

    5.Και, τέλος, με ποιους τρόπους θα επαναφέρουμε την εργασία στο κέντρο της οικονομικής μας πολιτικής, καθιστώντας την από κόστος παραγωγής σε δύναμη δημιουργίας; ” Κατ΄αρχην θα νομιμοποιησουμε ολους τους χειρωνακτες εργαζομενους μεταναστες , ωστε η νομιμη -πλεον- εργασια τους να ειναι στο επικεντρο της πολιτικης μας

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/06/2013_525101

    ορισμένα από τα πορίσματα της επιτροπής των "σοφών", με πρόεδρο τον κ. Κωνσταντόπουλο. Νo comments...

    προφανώς έχουν διαλυθεί οι ψευδαισθήσεις για τη δυνατότητα μετασχηματισμού της εθνικιστικής δεξιάς του κ. Σαμαρά σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή παράταξη...προφανώς ο αυταρχισμός της παλιάς "καλής" δεξιάς επανήλθε και μας ξυπνά άσχημα ανακλαστικά...

    Όμως, από την άλλη, δε μπορώ να δω κανένα φως στο συνονθύλευμα που αποκαλείται Σύριζα. Εδώ η Δημ. Αρ. δε μπόρεσε να εξελιχθεί σε σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα μπορέσει ο Σύριζα; βέβαια από την άλλη, σκεπτόμενοι την έλλειψη εναλλακτικών, φυσικά και θα είναι καλό για τη χώρα να ωριμάσει ο Σύριζα. Θα δείξει...Κατανοώ το σκεπτικό σου: καλύτερα κάποιες μικρές (ελάχιστες λέω 'γω) πιθανότητες, παρά μια απογοητευτική βεβαιότητα.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει τεράστιο πολιτικό κενό αυτή τη στιγμή στην χώρα.Η κοινωνία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Από τα αντι-μνημονιακά παραμύθια και τις συνωμοσιολογίες, που είχαν πέραση την τριετία 2010-2012, φαίνεται σιγά σιγά να περνάμε σε μια φάση συνειδητοποίησης της πραγματικότητας. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος μας, από αυτή την επώδυνη διαδρομή των τελευταίων ετών. Δυστυχώς, σε αντίθεση με την κοινωνία, ο πολιτικός μας κόσμος έχει αλλάξει ελάχιστα. Στο νομό μου, ακόμα ακούω ιστορίες για βουλευτές που παίρνουν τηλέφωνα σε διευθυντές ιδιωτικών εταιριών για να διορίσουν τους δικούς τους (όπου μπορέσουμε, τώρα που τέλειωσε το πανηγύρι των διορισμών στο Δημόσιο - α, τώρα υπάρχει και ο ΟΑΕΔ του Αμπατζόγλου!)

    Ελπίζω σε ένα χρόνο από τώρα να είναι πολύ διαφορετικά πράγματα, και να μη είμαστε στην απέλπιδα θέση να περιμένουμε από το Σύριζα να λογικευτεί για να σωθούμε. Αλλά, όπως είπε και κάποιος σοφός, η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως όταν αφορά το μέλλον (και ιδίως όταν αφορά μια χώρα σαν την Ελλάδα να προσθέσω εγώ)!

    υ.γ. πάντως, ακόμα και αν "ωριμάσει" ο Σύριζα, θεωρώ πιθανότερο να γίνω καλόγερος στο Αγιό Όρος παρά να ψηφίσω τον πατέρα του Ορφέα-Ερνέστο. Βέβαια μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες, που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  7. Αργα , αλλα σταθερα, προβλεπω, μαζι με το νοικοκυρεμα των δημοσιονομικων και την αναιμικη αναπτυξη, βαθμιαια κινηση ψηφοφορων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛΛ και της ΧΑ προς την ΝΔ, οποτε αυτα θα τα ενθυμωμεθα με νοσταλγια, λεγοντας :

    Ζησαμε εναδιαφερουσες και ωραιες εποχες, τουλαχιστον δεν πληξαμε: δικτατορια, 1η ενεργειακη κριση 1973, Πολυτεχνειο, Κυπρο, Μεταπολιτευση, Allagi, βρομικο 89, τον ακατανομαστο πρωθυπουργο, το συλλαλητηριο γα το τιμημενο ονομα, την πτωση του, τον “σιδερενιο” και τη Μιμη (και του Μιμικους), τον Σημιτη, το Χρηματιστηριο το 1998-1999, τον κουρασμενο και την ιατρο Νατασσα, την μεγαλυτερη φοροαπαλλαγη επιχειρησεων και τους περισσοτερους διορισμους ever, το μεγαλυτερο δημοσιονομικο ελλειμα υψους 25 δις του 2009, τον ΓΑΠ για λιγο πρωθυπουργο, την εξαπλωση της κρισης στην ελλαδα και στην ευρωζωνη, τα μνημονια,…, και τι δε ζησαμε!!!.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Και ας μην ξεχναμε το οραμα του κ.Γ.Σταθακη, μερος 4 “Εχοντας στο 5 νομιμοποιησει την χειρωνακτικη εργασια των μεταναστων, η ελληνικη μαμοθρεφτη νεολαια μας(αποφοιτη τριτοκλασατων Πολυτεχνειων και “Α” ΤΕΙ ) απαλλαγμενη πλεον απο τον φοβο της χειρωνακτικης εργασιας θα παρακολουθησει σεμιναρια νεων τεχνολογιων απο φωτισμενους συριζαιους πανεπιστημιακους (οι παλιοι βοηθοι του Ν.1268) και -ιδου-αυθις αι κανοτομιαι, αι ευρεσιτεχνιαι, αι εφευρεσεις. Μια silicon Valley απο Σταυρο εως Λαυριο, μια αλλη με 40 παλληκαρια εως την Λιβαδεια, η τριτη και μακρυτερη (μετα συγχωρησεως) , η SILICON Line Αθηνα -Θεσσαλονικη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU