Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Μόνο 3.000 από τους 575.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ έχουν υποβάλει αίτηση "ρύθμισης": προφανώς ...προτιμούν να μείνουν ανασφάλιστοι

του Τάσου Αναστασίου
"δεν υπάρχουν χρήματα" - "οι όροι της ρύθμισης είναι απαγορευτικοί" - "καθιέρωση ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης" - ένα πολύ καλό ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ:

Ανάστατοι και αγανακτισμένοι οι μικρομεσαίοι από το "τελεσίγραφο" ΟΑΕΕ


της Αντιγόνης Ζούντα*
Σε βίαιο "θάνατο" οδηγεί η κυβέρνηση τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, με αποκορύφωμα τα "απειλητικά" σημειώματα που στέλνει το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΕ, εκβιάζοντας, στην ουσία, αποπληρωμή οφειλών ή ρύθμισή τους, ενώ βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και οι περισσότεροι πλέον είναι ανασφάλιστοι.
Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ΟΑΕΕ αποστέλλει στους ασφαλισμένους "τελεσίγραφο" που προβλέπει χρονικό ορίζοντα δεκαημέρου για τακτοποίηση οφειλών ή υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση. 
Σε αντίθετη περίπτωση και εντός 6 μηνών, αναμένεται να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, δηλαδή οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα όπως κατασχέσεις ακινήτων, καθώς πλέον οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ θα αναζητούνται βάσει του κώδικα εξόφλησης δημοσίων εσόδων.
Οι μικρομεσαίοι είναι ανάστατοι, δηλώνουν αγανακτισμένοι και σε αδυναμία ανταπόκρισης σε αυτό το παράλογο τελεσίγραφο, καθώς για τους περισσότερους η μη καταβολή των εισφορών για τη δική τους προσωπική ασφάλιση αποτελεί "επιλογή" εξ ανάγκης, τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, και όχι κάποιου είδους αποφυγή ή παραπλάνηση του Δημοσίου.

Την εβδομάδα που πέρασε, κοινωνικοί εταίροι, επιμελητήρια και γενικότερα φορείς εκπροσώπησης μικρομεσαίων εξέφρασαν την έκπληξη και αγανάκτησή τους για την εκβιαστική αυτή πρακτική, που μόνο σε νέα λουκέτα μπορεί να οδηγήσει, και απέστειλαν επιστολές στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας ζητώντας άμεση παρέμβαση.
"Δεν υπάρχουν χρήματα"

"Είναι απίστευτο, σχολίασε στην "Αυγή" της Κυριακής ο Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), αναφερόμενος στην κατάσταση που αφορά περίπου 300.000 μικρομεσαίους:
"Δεν γίνεται, δεν υπάρχουν χρήματα... Αν υπήρχαν, δεν θα είχαμε καταβάλει τις εισφορές μας; Ποιος θέλει να είναι ανασφάλιστος;".
Όπως τόνισε, η ρύθμιση με τη σημερινή της μορφή είναι ανεδαφική, καθώς οι όροι περί βιωσιμότητας κι εξόφλησης προηγούμενων οφειλών είναι απαγορευτικοί, "μα αν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο 3.000 έχουν υποβάλει αίτηση. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ζητούνται 1.200 ευρώ το δίμηνο μόνο για την ασφάλιση... πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καν αυτού του ύψους ο τζίρος...".

"Εμείς", πρόσθεσε, "είχαμε προτείνει να αφήσουν τα παλιά χρέη, να τα ...
παγώσουν και να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας ασφάλισης, δηλαδή επιλογή πιο χαμηλής κατηγορίας για 1 με 1,5 χρόνο. Με 230 ευρώ, που είναι η κατώτερη κατηγορία, υπολογίζεται ότι γύρω στις 200.000 θα μπορούσαν να υπαχθούν και να καλυφθούν και οι ίδιοι και το ταμείο".

"Ο κόσμος αγωνιά, ήδη 100.000 έχουν λάβει ειδοποιητήρια και βρισκόμαστε επί ποδός για αποφάσεις και κινήσεις", σημείωσε και ανέφερε: "Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε και νομικά, γιατί υπάρχουν διάφορα ζητήματα, ακόμα και συνταγματικότητας. Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με πορείες, κλείσιμο καταστημάτων κ.λπ., ενώ ετοιμάζουμε και αφίσες για τους 'κυνηγούς των μικρομεσαίων'"...
Ανασφάλιστοι
Οι μισοί επαγγελματίες και γενικότερα μικρομεσαίοι κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, με τους περισσότερους να δηλώνουν αδυναμία καταβολής εισφορών, ενώ ήδη το ένα τέταρτο σχεδόν των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έχει διακόψει κάθε δραστηριότητα.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, σε αδιέξοδο βρίσκονται 775.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, καθώς 575.000 από αυτούς αδυνατούν να καταβάλουν τακτικές εισφορές προς το Ταμείο, ενώ οι 195.000 χαρακτηρίζονται ως "αδρανείς", δηλαδή έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα.
Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, πάνω από 1 στους 4 έχει πλέον σταματήσει να καταβάλλει εισφορές στο ταμείο και 9 στους 10 από όσους έχουν σταματήσει να καταβάλλουν εισφορές βρίσκονται σε αδυναμία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ 7 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 10.000 ευρώ.
Μόνο οι μισοί ασφαλισμένοι (49,8%) εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις εισφορές τους για το επόμενο διάστημα έως το τέλος του 2013, ενώ σχεδόν 9 στους 10 ασφαλισμένους θεωρούν επισφαλή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στον ΟΑΕΕ και 8 στους 10 αγωνιούν για το ύψος της μελλοντικής σύνταξης, αλλά και για την παροχή περίθαλψης.
Κάνουν λόγο για κάλυψη σταδιακά των οφειλών, εφόσον υπάρξει σχετική ευνοϊκή ρύθμιση, και 9 στους 10 ασφαλισμένους είναι θετικοί στην καθιέρωση ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ.
*από την ΑΥΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Καλά τους κάνουν.
    Αν είχαν λίγο μυαλό ας ψήφιζαν κάποιο κόμμα που να τους εκπροσωπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU