Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ποιος θα υπογράψει το νέο μνημόνιο;

Απάντηση:
"η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες"

Αλέξης Τσίπρας χθες στην Κέρκυρα

Μα "Μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ;;", θα πούνε μερικοί... Γιατί, πρώτη φορά θα είναι; Δείτε την διπλανή γελοιογραφία (του Γιάννη Ιωάννου) από τον πρώτο καιρό διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια σε κάθε "κυριολεκτική" προεκλογική υπόσχεση (πχ έξοδος από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ) και σκεφθείτε τι σημαίνει "αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης": μια νέα σύμβαση, μια άλλη σύμβαση πάντως "μια σύμβαση"... (χωρίς memorandum/μνημόνιο;)
Δεν το πάμε παρακάτω, μέχρι να συνηθίσετε την ιδέα. 
("ΚΑΙ μνημόνιο ΚΑΙ Συριζα"= " Ή μνημόνιο ή Συριζα")

Στο μεταξύ, αναδημοσιεύουμε δυο φρέσκα άρθρα, ένα ενός (νεο)φιλελεύθερου έλληνα δημοσιογράφου και ένα άλλο, γνωστού αμερικανού οικονομολόγου και παρατηρείστε ότι και στα δυο, νέο μνημόνιο και νέα κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή...) μοιάζουν μονόδρομος: (ΑΣ)

1. Ποιος θα υπογράψει το νέο μνημόνιο;

του Θανάση Μαυρίδη από το capital.gr

Πυκνώνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων ότι μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη. Εμείς θα συμπληρώναμε ότι αναπόφευκτο είναι και το κούρεμα που θα ήθελαν να αποφύγουν οι Γερμανοί. Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο κούρεμα και στο νέο πακέτο αν δεν έχει προηγουμένως ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βάζουν το θέμα του νέου μνημονίου μπροστά από το κούρεμα. Στην πραγματικότητα δεν θα έχει νόημα ένα νέο πακέτο βοήθειας χωρίς να συνοδεύεται και από το κούρεμα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Γιατί επιμένουν εμφατικά στο νέο πακέτο.

Μία πιθανή απάντηση είναι ότι δεν επιτρέπει να ειπωθεί κάτι περισσότερο, το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό όμως κοντεύει να γίνει ανέκδοτο. Μοιάζει με ένα δήθεν μυστικό, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι διαβεβαιώσεις στην προεκλογική περίοδο μοιάζουν με ένα καλά μασκαρεμένο ψέμα.

Πιστεύουμε ότι η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτικούς όρους, αφού στην ουσία του και το ίδιο το ερώτημα είναι μία πολιτική πράξη. Οι Ευρωπαίοι (κι όχι μόνο οι Γερμανοί) ρωτάνε με σαφή τρόπο αν οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλα εκείνα που πρέπει κατά την άποψή τους να κάνουμε για να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης. Θέλουν μία επαναβεβαίωση των προθέσεων μας.

Με άλλα λόγια δεν διακινδυνεύουν να δαπανήσουν μερικά δισεκατομμύρια και να βρεθούν αντιμέτωποι με εξτρεμιστικές απόψεις. Θα ήθελαν, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν βάλουν το χέρι στην τσέπη. Κι εν πάση περιπτώσει το νέο πακέτο να το υπογράψει μία ισχυρή κυβέρνηση. Ανεξάρτητα ποια θα είναι αυτή! Εκτός κι αν ...

η συνέχεια εδώ

2. Γκάλμπρεϊθ: Πρέπει να αλλάξει ρότα η Ευρώπη
Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη "βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση" και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωζώνης εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.
από το euro2day.gr

...
Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα: 
"Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων".
Τονίζει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή "μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια" και προσθέτει: 
"Όχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας".
Αναφέρεται δε στη δράση στην Ελλάδα μιας γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών, και κάνει λόγο για "πολύ παράξενα πράγματα".

Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχει υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. "Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;", διερωτάται, για να καταλήξει ...


ολόκληρο το άρθρο, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU