Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Δεν...

η κορωνίδα των "επιτυχιών"...
του Γιώργου Παπασπυρόπουλου
Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. Επιβάλλει με πείσμα τις ίδιες χρεοκοπημένες πολιτικές με απειλές, διώξεις και εξοντωτικά πρόστιμα.
Δεν μεταρρυθμίζει την εργασία, το ασφαλιστικό, την γραφειοκρατία - δεν κάνει ουσιαστικές αλλαγές πουθενά, μόνο αναγκαστικές εισπρακτικές πολιτικές ασκεί, έναντι ποινών και προστίμων. 
Βάζει τον λαό να πληρώνει τις αποτυχίες της. 

Κάνει τα μνημόνια/δανεικά αναπόφευκτα για καμιά δεκαετία ακόμη καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την παραγωγική βάση της χώρας και την μεσαία παραγωγική τάξη. Χωρίς σχέδιο, χωρίς νομιμοποίηση (εκλέχθηκε αλλά με άλλες εξαγγελίες, σωτηρίας και αποδέσμευσης από μνημόνια/δανεικά), χωρίς καμία επιτυχία ούτε στα αυτονόητα - πλήρης ανικανότητα και πλήρης ανευθυνότητα.
Μοναδικό "νομιμοποιητικό" επίδικο των πράξεών της η συνέχιση της δανειοδότησης με την εκπλήρωση του "πρωτογενούς πλεονάσματος", έστω και με πλαστό τρόπο, δημιουργική λογιστική και αίμα, φτώχεια και απελπισία. Για να συνεχίσει στον ίδιο καταστροφικό ρυθμό: δάνεια, εξουσία για τους ίδιους, εξόντωση για τον λαό.
Λογικά, με τον ρυθμό που πάνε τα πράγματα, όσοι/ες από τους αναγνώστες είναι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται ξανά το επόμενο διάστημα, λόγω της κατάρρευσης των ταμείων.
  • Πολλοί πολλές που είναι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα δεν θα έχουν δουλειά. Αυτή την φορά και από τράπεζες και από το Δημόσιο.
  • Πολλοί πολλές που είναι μαγαζάτορες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα κλείσουν είτε γιατί δεν αντέχουν άλλο την αναδουλειά, είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν την τεράστια υποχρεωτική εισφορά για την ασφάλισή τους (ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους) είτε γιατί θα τολμήσουν να απασχολήσουν ανασφάλιστο/η (μία ημέρα 10.000 € πρόστιμο).
  • Πολλοί πολλές θα χάσουν οριστικά από κατάσχεση την περιουσία τους, είτε λόγω απλήρωτου δανείου, είτε λόγω αδυναμίας καταβολής φόρων επί έκτακτων φόρων επί καθυστερημένων φόρων...
  • Πολλοί πολλές από τους αναγνώστες, θα εξαντλήσουν τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους ή όσα κρύβουν στο σεντούκι τους για να πληρώσουν λογαρισμούς και φόρους ή να ζεσταθούν λίγο τον χειμώνα.
  • Όσοι όσες βρήκαν δουλειά στον τουρισμό (80.000) θα γυρίσουν στην ανεργία.
  • Όσοι όσες έκαναν δουλειές με το κράτος θα περιμένουν τους συμψηφισμούς που δεν θάρθουν, την επιστροφή ΦΠΑ που δεν θάρθει, την πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ που θα αργήσει απελπιστικά.
  • Κι όσοι νέοι νέες θέλουν να εργαστούν θα φύγουν έξω για να στέλνουν κάτι στην οικογένεια που ...αφήνουν πίσω.
Κι αυτά δεν είναι κινδυνολογία - είναι η πραγματικότητα

Η παραμονή σε μνημόνιο είναι αναπόφευκτη - αναπόφευκτη την έκανε το πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε την κρίση για να διατηρηθεί στην εξουσία - η παραμονή σε μνημόνιο είναι αναπόφευκτη ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πια. 
Τόσο απλά.
Η άλλη λύση θα ήταν μια ανάπτυξη με πάνω από 4% ετησίως (τίγρης των Βαλκανίων - κάτι αδύνατο χωρίς παραγωγική βάση) ή μια ευρωπαϊκή ενοποίηση με αμοιβαιοποίηση του χρέους. 
Μέχρι τότε, αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη - μας πάει στον πάτο, μας δένει με τα δανεικά και την υπανάπτυξη για δεκαετίες, μας επιβάλλει τερατώδεις θυσίες χωρίς κανένα αντίκρυσμα.
Θάπρεπε να πέσει σήμερα, αν ήταν δυνατόν. 

Δεν είναι κυβέρνηση σωτηρίας αλλά καταστροφής. 
υγ  Και μην μου πείτε ότι πρέπει να την κρατήσουμε γιατί αλλιώς "θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ"... κι ο φούφουτος να έρθει, καλύτερος θα είναι!  Γιατί όταν μια κυβέρνηση είναι καταστροφική δεν σκέφτεσαι ποιος θάρθει μετά - ίσως γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να συμβεί όταν όλα έχουν καεί και ζεις με μαγικές εικόνες και ασυγχώρητα μοιραίους στην διαχείριση. 
Άλλη κυβέρνηση από αυτήν την Βουλή; 
Να γυρίσει ο Παπαδήμος και να μείνει καιρό; Να διαχειριστεί το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ; Εκλογές; 
Όλα καλύτερα φαίνονται από το να πληρώνουμε ένα νέο "μακεδονικό" success story για τις επόμενες δεκαετίες.

2 σχόλια:

  1. Η παραγωγική βάση της χώρας δεν καταστρέφεται απο τα χρήματα των μνημονιων. Τι αστηρικτος συλλογισμος ειναι αυτός; Αντίθετα, με αυτά τα χρήματα ζούμε. Το αν γίνονται η όχι μεταρρυθμίσεις ειναι άλλο ζήτημα.
    Το μόνο βέβαιο ειναι οτι χωρίς τα χρήματα των μνημονιων δεν θα συζητουσαμε τώρα για μεταρρυθμίσεις, αλλα θα μαζεύαμε χόρτα στους αγρούς υπο την επίβλεψη του Λαφαζανη!

    Προ ημερών είχες ανεβάσει ενα εξαιρετικά τεκμηριωμενο αρθρο του Προκοπακη για το ζήτημα των μνημονιων. Τίποτε δεν κατάλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σκέφτεσαι ποιος θα ερθει μετά?? Μόνον αν δεν έχεις μυαλό.

    Brand new Anonymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU