Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κομμουνιστές μας κυβερνούν ήδη...



του Κώστα Στούπα*

Όσο θα αυξάνετε τους φόρους τόσο λιγότερα θα εισπράττετε μέχρι το σύστημα να καταρρεύσει. Το χαράτσι στα ακίνητα και όχι μια λογική φορολόγηση του εισοδήματος των ακινήτων αποτελεί δήμευση των ακινήτων.

Οι περισσότερες εξεγέρσεις και επαναστάσεις στην ιστορία ξεκινούν από παρακμάζοντα καθεστώτα που προσπαθούν να διατηρήσουν την ισχύ τους μέσα από εξοντωτική φορολογία.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου οι άμεσοι φόροι ήταν μειωμένοι κατά 1,8 δισ. ευρώ, οι έμμεσοι φόροι μειωμένοι κατά 1,3 δισ. ευρώ και οι φόροι κατανάλωσης μειωμένοι κατά 600 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων.

Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι λάθος, όχι όμως λάθος με τον τρόπο που το εννοεί η αντιπολίτευση δηλ. της αύξησης περαιτέρω των φόρων, γιατί λεφτά υπάρχουν.

Η πλήρης αφοσίωση της κυβέρνησης στην τακτική να πιάσουμε τον ονομαστικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αδιαφορώντας αν καταστρέφεται υγιής παραγωγικός ιστός, όχι μόνο δεν μας φέρνει πιο κοντά στην έξοδο, αλλά πιο βαθιά στο «πηγάδι» της χρεοκοπίας που εξελίσσεται σταδιακά τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Μια αριστερή κομμουστικόστροφη κυβέρνηση τι διαφορετικό θα έκανε;

Φόροι, φόροι...

Ο κ. Βρούτσης βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει το ερεβώδες έλλειμμα του ΟΑΕΕ, σκέφτεται να βάλει κάποιο φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων... Το γεγονός πως από τις 700.000 των ασφαλισμένων του οργανισμού οι μισοί αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους ο υπουργός το αντιμετωπίζει με μια εισφορά επί των κερδών που δεν υπάρχουν. Αρχικά σκέφτηκε η εισφορά να είναι επί του τζίρου, αλλά κατόπιν κάποιας επιφοιτήσεως το περιορίζει επί των κερδών...

Αποτελεί αυτό βιώσιμη λύση; Κατά τη γνώμη μου όχι, απλά θα επιταχύνει το κατέβασμα των ρολών και στη συνέχεια θα επιβραδύνει την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Φυσικά κανένας υπουργός δεν νοιάζεται για το μετά. Ποιος ξέρει που θα βρίσκεται ο ίδιος. Αυτό για το οποίο νοιάζεται είναι μέσα στον πανικό την επόμενης δόσης να εμφανίσει στην τρόικα κάτι που θα μοιάζει με λύση στο ταμειακό πρόβλημα.

Αν στην κυβέρνηση ήταν οι κομμουνιστές τι διαφορετικό θα έκαναν από το να αναζητήσουν πόρους από εκεί που πιστεύουν πως λεφτά υπάρχουν;

Η κυβέρνηση εμμένει ατελέσφορα στο ασφαλιστικό, γιατί αδυνατεί να αντιληφθεί πως αυτό που έχει χρεοκοπήσει στην ουσία είναι η βασική αρχή της κοινωνικής ασφάλισης όπως την γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί δομικό στοιχείο της ιδεολογίας τόσο της αριστεράς όσο και της λαϊκής δεξιάς. Η Ελλάδα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, σε όλη τη Δύση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Μπλόκο

Για την εξυπνάδα της κυβέρνησης να στήσει μπλόκο στις προθέσεις μεταφοράς της έδρας της Βιοχάλκο στο εξωτερικό γράψαμε χθες. Αυτό που δεν προλάβαμε ήταν να σχολιάσουμε την ιδέα στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης της σύλληψης όποιου επιχειρηματία σχεδιάζει να μεταφέρει εκτός Ελλάδας τις ...

επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Αν συλλάβουν κάποιον γιατί θέλει να μεταφέρει την επιχείρησή του εκεί που νομίζει πως θα αποδώσει καλύτερα, οι δυνητικοί επενδυτές εγχώριοι και ξένοι θα ενθουσιαστούν και θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Που αλλού μπορούν να εξασφαλίσουν ζημιογόνα επένδυση και διακοπές σε κελί ή ξερονήσι;

Ίσως στην Ελλάδα για να εκτιμήσουμε την δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία θα πρέπει να βιώσουμε πρώτα την πλήρη κατάρρευση της σοβιετικού τύπου κρατικοδίαιτης οικονομίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μας βγάλει από την κρίση με τον ίδιο τρόπο που θα σχεδίαζε να το κάνει μια ακροαριστερή κυβέρνηση η οποία πιστεύει πως λεφτά υπάρχουν.

Είναι σαν να μας κυβερνάνε ήδη κομμουνιστές...

Όταν το κράτος παίρνει με το ζόρι από κάποιον περισσότερα από αυτά που μπορεί να δώσει, την επόμενη φορά δεν θα βρει τίποτα να πάρει και θα υπάρχει λοιμός.

Όταν ο δικτάτορας Στάλιν εφάρμοσε την πολιτική συγκέντρωσης από το κράτος της παραγωγής σταριού για να την αναδιανέμει κατά το δοκούν, η παραγωγή στην ΕΣΣΔ μειώθηκε κατά 70% και ο λαός λιμοκτόνησε...

Δεν κάνουν κάτι διαφορετικό σήμερα... Βλέπε: Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...



*capital.gr/stoupas
 

9 σχόλια:

  1. Σα δεν ντρεπόμαστε λίγο!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Γιώργο, δεν αντιλέγω για την κριτική στην παρούσα κυβέρνηση, που ακόμα δε μπορεί να ξεκολλήσει από το σύστημα του κράτους-πατερούλη...

    Όμως δε μπορώ να καταλάβω πως τελευταία άρχισες να ελπίζεις στον ακόμα χειρότερο κρατιστή Σύριζα...

    Το μόνο κόμμα που έχει σταθερά φιλελεύθερο πολιτικό λόγο είναι η Δράση. Θυμάμαι πως συμμετείχες στο Συνέδριο και μετά ξέκοψες γράφοντας για αντιδεοντολογικές πρακτικές του νέου ηγέτη της, όσον αφορά την εγγραφή μελών (εισοδισμός κ.λπ.)...Ίσως θα έπρεπε να γράψεις περισσότερα και για εμάς που δε ξέρουμε πως κινούνται οι μηχανισμοί στο εσωτερικό των κομμάτων (προφανώς βέβαια καταλαβαίνω πως μάλλον δε θέλεις...)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω καμία αντίρρηση να σου πω: ρώτησε τι θέλεις να μάθεις.
      Τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν κάτι κοινό - ακόμη κι αν λένε σωστά πράγματα, μπλοκάρονται από την προεδρική τους παρέα και τις προσωπικές ατζέντες μελών της ηγετικής τους ομάδας που συνήθως έχουν πελατειακή στόχευση και ημετέρους να εξυπηρετήσουν.
      Πιστεύω ότι αν είχε μείνει ο Αντύπας Καρίπογλου με την Αντιγόνη Λυμπεράκη στην ηγεσία της Δράσης, το κόμμα αυτό θα ήταν το σημερινό κέντρο. Και δεν θα έμοιαζε με τα άλλα σε νοοτροπία. Αλλά κάθε καλή προσπάθεια στην χώρα της πελατειοκρατείας χτυπιέται αλύπητα από τους μηχανισμούς.

      Διαγραφή
    2. Δεν ελπίζω σε κανένα ελληνικό κόμμα - διερευνώ ρεαλιστικές δυνατότητες μεταστροφής από τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ με την επενέργεια της εξουσίας, βλέποντας την συγκυβέρνηση να επιδεικνύει ακραίο κρατισμό και μαζί καταστροφικά κοντόφθαλμη διαχείριση, και να μας οδηγεί στέρεα στην μακροχρόνια χρεοκοπία.

      Διαγραφή
    3. Γεια σου ξανά Γιώργο.

      Να πω την αλήθεια ούτε εγώ ενθουσιάστηκα από την εκλογή του Σκυλακάκη (στέλεχος με τη κλασική διαδρομή ΟΝΝΕΔ-ΝΔ κ.λπ.). Πάντως δε θυμάμαι να υπήρξε κάποια ανακοίνωση της Λυμπεράκη που να καταγγέλει τις πρακτικές της ομάδας Σκυλακάκη στο συνέδριο (μπορεί και να κάνω λάθος, διόρθωσε με). Ο δε Καρίπογλου, επειδή τον παρακολουθώ στο fb: είναι ωραίος τύπος, τα λέει χοντρά ώρες ώρες (για αυτό δεν πιστεύω πως έκανε για ηγέτης, στην πολιτική είναι σημαντικότερο να ξέρεις πότε να μη μιλάς από το να ξέρεις πότε να μιλάς), όμως φαίνεται πως συνεχίζει να στηρίζει τη Δράση.

      Να μη μπούμε σε πολιτικά gossip, που δεν έχει νόημα πέρα από την ικανοποίηση της περιέργειας του καθενός. Απλά, είδα πως θεώρησες πως η εκλογή Σκυλακάκη ήταν η ταφόπλακα της προσπάθειας να βγει κάτι δημιουργικό από τη Δράση και αποχώρησες. Κάτι παραπάνω θα ξέρεις.. Βέβαια, θεωρώ πως είσαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά τη διερεύνηση ρεαλιστικών δυνατοτήτων μεταστροφής του Σύριζα :-) . Υπάρχει τεράστιο πολιτικό κενό στην Ελλάδα, που περιμένει ένα νέο κόμμα να το καλύψει.

      Το ερώτημα είναι που είναι οι νέοι (δυστυχώς, το καλύτερο κομμάτι τους στο εξωτερικό) και οι ικανοί και άξιοι, μια που συνήθως στην πολιτική εμπλέκονται οι μέτριοι, οι αριβίστες και οι δημοσιοσχεσίτες. Δε φαίνεται φως προς το παρόν, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία που λένε...

      Διαγραφή
    4. Είναι σεβαστές οι επιλογές του καθενός Πετράν. Αλλά το ότι μπήκε ταφόπλακα, δεν το βλέπεις; Η δυναμική που με τόσο κόπο είχαν πετύχει οι δυο προηγούμενοι/ες, σκόρπισε στον αέρα - και η Δράση επέστρεψε στον ρόλο του μικρού κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος.

      Διαγραφή
    5. Κατάλαβα, πέραν από τους τακτικισμούς σε ενόχλησε πως με τη νέα ηγεσία υπήρξε ιδεολογική περιχαράκωση του κόμματος και δεν έγινε το άνοιγμα και προς τα αριστερά.

      Ένα βασικό πρόβλημα της Δράσης είναι πως, από την ίδρυση της, έχει έρεισμα σε αστικές περιοχές με κατοίκους υψηλού εισοδήματος, όμως ο λόγος της δε φαίνεται να έχει πέραση στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Ένα ωραίο λινκ από μπλογκ της Θεσσαλονίκης για το προφίλ των υποψηφίων της Δράσης στο νομό είναι ενδεικτικό : http://frappelections.wordpress.com/2012/04/23/drasi/ .

      Απλά βλέπω αυτά στη Δράση, βλέπω τα αντίστοιχα στη Δημ. Αρ. (παρακολουθούσα τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Καστανά, και πολύ άντεξε εκεί μέσα...) το πολιτικό σύστημα αντιστέκεται στις νέες παρουσίες σε αυτούς που έχουν να πουν κάτι διαφορετικό. Όπως έγραφε και ο Μακιαβέλι στον ηγεμόνα :

      "Και πρέπει να θυμόμαστε ότι, δεν υπάρχει δυσκολότερο ή πιο επικίνδυνο στην εφαρμογή του ή περισσότερο αβέβαιο στην επιτυχία του πράγμα, από την εισαγωγή μίας νέας τάξης πραγμάτων. Γιατί ο καινοτόμος έχει εχθρούς του όλους εκείνους που τα κατάφερναν καλά στην προηγούμενη κατάσταση, και αδιάφορους υπερασπιστές όσους μπορεί να τα πάνε καλά στη νέα κατάσταση, (οι οποίοι) δεν πιστεύουν αμέσως σε νέα πράγματα μέχρι να έχουν την εμπειρία τους"

      Παρά όλα αυτά πιστεύω πως ήδη τα παλιά συμφέροντα έχουν εξασθενήσει, ο κόσμος δεν έχει πια τις ψευδαισθήσεις των αντιμνημονιακών "παραδείσων" του 2012, τώρα είναι η ώρα για τις διεκδικήσεις του μέλλοντος για απαίτηση για τολμηρές αλλαγές. Το κακό είναι πως το καλύτερο κομμάτι της νέας γενιάς έχει φύγει έξω, αυτό είναι το κύριο στοιχείο που μου προκαλεί απαισιοδοξία...

      Διαγραφή
    6. Ναι έτσι είναι Πετράν. Όπως τα λες. Γιατί για όλα υπάρχει η συγκυρία και η στιγμή - και οι καινοτόμοι έχουν μια ευκαιρία. Οι επαγγελματίες έχουν ένα καθήκον - η ευκαιρία αυτή να χαθεί. Αυτό έγινε στην ΔΗΜΑΡ και την Δράση, στους Οικολόγους Πράσινους και την ΔΗξαν. Κι έγινε το ίδιο διάστημα. Επαγγελματική δουλειά.

      Διαγραφή
  3. @Πετράν

    Ο Στούπας λέει τα αυτονόητα. Δεν κάνει κάποιον συμψηφισμό.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μας εξοργίζει η καταγραφή της πραγματικότητας.
    Συμφωνώ για τη Δράση.
    Δυστυχώς όμως δεν έχει, σε αυτή τη φάση, κοινωνική ανταπόκριση.
    Ίσως στην επόμενη γενιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU