Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση των δύο άκρων

του Μάκη Ανδρονόπουλου*
Πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που επί 15 μήνες κρατούσε στο συρτάρι της 32 ποινικές υποθέσεις της Χρυσής Αυγής, επειδή ξαφνικά άλλαξε ρότα, πως ανήκει πράγματι στο αντιφασιστικό τόξο; Φυσικά και δεν ανήκει. Την υποχρέωσαν οι Ευρωπαίοι να αλλάξει ρότα με την απειλή ότι δεν θα μπορέσει να ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ στο α΄ εξάμηνο του 2014*.
Το υπαινίχθηκε ευθέως ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο που με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μεταξύ άλλων είπε: 
"Αν η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μπορέσουν να σταματήσουν τη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία της ΕΕ και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα". 
Και επειδή κάποιοι στην κυβέρνηση μπορεί και να μην το κατάλαβαν, μία μέρα μετά, δύο Γερμανοί βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU και του FDP το ζήτησαν ευθέως, επικαλούμενοι το κόστος της διοργάνωσης της Προεδρίας που υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου βρισκόταν στο ένα άκρο της σιωπηρής αποδοχής της δράσης της ΧΑ που φαίνεται ότι τη βόλευε ως ανάχωμα ψηφοφόρων προς τα αριστερά, υποχρεώθηκε να πάει στο άλλο άκρο και δήθεν να επιδιώκει τώρα τον δικαστικό χαρακτηρισμό της ως "εγκληματική οργάνωση". 
Σημειωτέον ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι της δεξιάς απεργάζονταν ακόμη και συνεργασία της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο! 
Έτσι, ο Δένδιας έστειλε στον Άρειο Πάγο τις 32 υποθέσεις της ΧΑ, έτσι έγινε το περιβόητο διάγγελμα Σαμαρά με την φοβερή διαπίστωση ότι είναι "πιο ισχυρή η Δημοκρατία από όσο νομίζουν οι εχθροί της" και έτσι βγαίνει τώρα, ο κεχαριτωμένος Σίμος Κεδίκογλου και δηλώνει "θα ξηλώσουμε το νεοναζιστικό μόρφωμα"
Φαντασιώνονται μάλιστα ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν πίσω στη ΝΔ το 9-12% των ψηφοφόρων της που είχαν τους τελευταίους μήνες διαρρεύσει στη ΧΑ.
Παρενθετικά, για να έρθει στα μέτρα της πραγματικότητας η αιφνίδια αποφασιστικότητα και κινητικότητα της κυβέρνησης κατά της ΧΑ, να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής εγκληματολογίας και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, θεωρεί δύσκολο να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, καθώς πρέπει να αποδειχτεί ότι το κόμμα δημιουργεί παραστρατιωτικές οργανώσεις, τάγματα εφόδου με εντολές διάπραξης εγκλημάτων, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία καθοδηγούν, που είναι ηθικοί αυτουργοί ή καμιά φορά και άμεσοι αυτουργοί, σημειώνει, αλλά όπως εκτιμά, αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδειχτούν και να συμπεριλάβουν ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό.

Αλλά ας έρθουμε τώρα στην επιχείρηση συσκότισης που αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και μέτωπα:
Πρώτον, άρχισαν οι διαρροές για τα ...έξι τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο Ρουπακιάς. Μπορεί κάθε πολίτης να υποθέσει με ασφάλεια ότι δόθηκε χρόνος στους συνομιλητές του εκτελεστή της πολιτικής δολοφονίας να διαφύγουν στο εξωτερικό. Θα εκπλαγούμε εάν συλληφθούν.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι "εντάσεως ειδήσεων", ώστε η συζήτηση να διοχετεύεται εκτός ουσίας. Πχ. Ο απίστευτος τσαμπουκάς του Δένδια να απομακρύνει τους αστυνομικούς συνοδούς των βουλευτών της ΧΑ και διάφορα τέτοια … Αυτά είναι για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι!
Δεύτερον, είχαμε την επαναφορά της "θεωρίας των δύο άκρων" από τον βουλευτή Επικρατείας και alter ego του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπονόησε ευθέως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου, λέγοντας: "Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας και του Συντάγματος, όπως π.χ. τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής, παραμένει εκτός του συνταγματικού τόξου. Εσείς θεωρείτε ότι είναι εντός;"… 
Και ενώ ο Λαζαρίδης ούτε παραιτήθηκε μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ούτε αποδοκιμάστηκε από το Μαξίμου, ήρθε ο πολύς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, να αναρωτηθεί αν το ΚΚΕ ανήκει στο συνταγματικό τόξο. 
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 είπε επίσης: "Είδα τις ποινικές δικογραφίες. Δεν ξέρω το περιεχόμενό τους. Οι περισσότερες πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Δεν λέω ότι είναι ήσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά δεν πάμε σε κακουργηματική μορφή. Εκτός από την ανθρωποκτονία ενός αλλοδαπού – όπου και εκεί υπάρχουν κάποια ζητήματα και ελέγχεται τυχόν διασύνδεση – και αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο: το ένα είναι η ανθρωποκτονία του Φύσσα και το άλλο οι σκοπούμενες σωματικές βλάβες στο Μελιγαλά. Δεν ξέρω το νομικό χαρακτηρισμό για το Πέραμα. Δύο λοιπόν αυξημένης εντάσεως και βαρύτητας εγκληματικές πράξεις έχουν γίνει τις τελευταίες 10 ημέρες. Είναι πολιτικό προϊόν μιας ευρύτερης συμπεριφοράς απαξίωσης της έννομης τάξης που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο και το επίπεδο της έντασης της προσβολής το έχουμε τις τελευταίες 10 ημέρες". Τα γείωσε όλα ο Μάκης!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως κομματικοί φορείς ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος, ανήκουν δικαιωματικά στο αντιφασιστικό και συνταγματικό τόξο. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανήκει χωρίς καμία σκέψη στο αντιφασιστικό και συνταγματικό τόξο. Διότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παρακάμπτοντας συστηματικά της Βουλή, εφαρμόζει μια πολιτική ευθέως αντισυνταγματική και εκτός ευρωπαϊκών συνθηκών και η οποία παίρνει συχνά αποφάσεις αμφίβολης νομιμότητας που πλήττουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των πολιτών.
Η άκρως υποκριτική στάση των Σαμαρά – Βενιζέλου προφανώς και δεν αντισταθμίζεται με τις αποστάσεις που λαμβάνουν με τις δηλώσεις τους βουλευτές των κομμάτων τους. Οι βουλευτές και τα κομματικά όργανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τι θα κάνουν με τις ηγεσίες τους…


*Η απειλή υφαρπαγής της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα σχετίζεται και με ένα μείζον γεωπολιτικό ζήτημα, τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για την συγκρότηση Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου (κατάργηση δασμών και ποσοστώσεων), όπου –σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- ο Ομπάμα ζήτησε από το Σαμαρά να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU