Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

H πλειοψηφία δικαιούται να εφαρμόζει μέτρα καταστολής εναντίον ιδεών που δεν της αρέσουν;

Τείχος Μη Ανοχής, όχι Ποινικοποίηση 

του Γιάνη Βαρουφάκη*
Δύο είναι οι σύμμαχοι των Ναζί: Πρώτον, η απελπισία των πολλών που δημιουργεί η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, καθώς και η εμφανής ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού να την αντιμετωπίσει. Και, δεύτερον, οι σπασμωδικές αντιδράσεις μας απέναντι στους Ναζί την ώρα που ξεχειλίζουμε από θυμό.

Δύο είναι οι χείριστοι σύμβουλοί μας για θέματα πολιτειακά: Το πένθος και η οργή. Το θέαμα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να προκαλούν έπειτα από δολοφονικές επιθέσεις μας ωθεί στο αίτημα να τεθεί εκτός νομιμότητας το κόμμα των ερπετών. Θα ήταν μεγάλο σφάλμα.
Βασική διαφορά μας με τους Ναζί είναι η ανοχή στον Άλλο, στον Διαφορετικό, στον Διαφωνούντα.
Βασική διαφορά μας μαζί τους είναι ότι απορρίπτουμε την ιδέα πως έχουμε το δικαίωμα της καταστολής (της κρατικής ή ιδιωτικής βίας) εναντίον γονιδίων, ιδεών, σεξουαλικότητας που διαφέρουν από τα δικά μας γονίδια, τις δικές μας ιδέες, τη δική μας σεξουαλικότητα.
Βασικό στοιχείο που μας ενώνει, κόντρα στους Ναζί και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες μεταξύ μας διαφωνίες μας, είναι η πεποίθηση πως τους αξίζει μηδενική ανοχή. Όχι όμως ότι πρέπει να διώκονται ποινικά οι ιδέες τους! Κι εδώ έγκειται το δύσκολο εγχείρημα: Πώς να συνδυαστεί η μηδενική ανοχή στους Ναζί με τη μη ποινικοποίηση των ιδεών και χωρίς να απαγορευτεί η συμμετοχή του απεχθούς κόμματός τους στην εκλογική διαδικασία.

Το εγχείρημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως είναι αναγκαίο να το προσπαθήσουμε.

Αν δεν κάνουμε τίποτα, και απλά συνεχίσουμε ως κοινωνία να ανεχόμαστε τα δηλητηριώδη, ρατσιστικά χρυσαυγίτικα συσσίτια στις γειτονιές, τις απειλές τους στις καφετέριες και στους δρόμους, τις επιθέσεις τους κ.λπ., θα βρεθούμε υπόλογοι στην Ιστορία.
Αν, από την άλλη, ταμπουρωθούμε πίσω από τη νομική απαγόρευση και ποινικοποίηση της Χρυσής Αυγής, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο δώρο στους Ναζί – αποδεχόμενοι την ιδέα ότι η πλειοψηφία δικαιούται να εφαρμόζει μέτρα καταστολής εναντίον ιδεών που δεν της αρέσουν.
Η ποινικοποίηση των ναζιστικών ιδεών και κομμάτων είναι, εν τέλει, όχι μόνο αναποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησής τους, και ιδεολογική ήττα των δημοκρατών, αλλά και η «εύκολη λύση». Κι όπως συμβαίνει παντού και πάντα, οι «εύκολες λύσεις» μόνο λύσεις δεν είναι.

Ποια εναλλακτική έχουμε; Έχουμε την εναλλακτική, ως κοινωνία, ως γειτονιές, ως πολίτες, να εφαρμόσουμε τη Μη Ανοχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνικού χώρου.

Ονειρεύομαι μια Ελλάδα όπου, κάθε φορά που Χρυσαυγίτες τολμούν να μοιράσουν τα φυλλάδιά τους σε κάποια λαϊκή αγορά, στα διόδια, στα προαύλια των σχολείων, τουλάχιστον χίλιοι πολίτες (Δεξιοί, Αριστεροί, μνημονιακοί, αντιμνημονιακοί, ανεξάρτητοι κ.λπ.) να μαζεύονται και να τους γιουχάρουν, να τους αντιπαρατίθενται χωρίς φόβο αλλά και χωρίς πάθος, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να αποδυναμωθεί η δική τους έφεση προς τη βία.
Όσο για τη Βουλή, ονειρεύομαι μια κοινή στάση Μη Ανοχής προς τους Ναζί όλων των υπόλοιπων βουλευτών, χωρίς καμία διάθεση από κανέναν τους να χρησιμοποιήσει την αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή για να κερδίσει πόντους στο μεταξύ τους ανταγωνιστικό παίγνιο.
Βέβαια, μια τέτοια στάση Μη Ανοχής απέναντι στους Ναζί απαιτεί δουλειά, μας θέτει σε κίνδυνο (όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με άτομα που λατρεύουν τη βία), ζητά από εμάς ξεβόλεμα.
Είναι κατανοητό γιατί πολλοί προτιμούν την «κρατικοποίηση» της λύσης, μέσα από τη νομική ποινικοποίηση της Χρυσής Αυγής. Όμως, σε αυτό το πεδίο μάχης εναντίον της αναβίωσης του χειρότερου εφιάλτη της ανθρωπότητας, η λύση πρέπει να δοθεί από την ιδιωτική και την αυθόρμητα συλλογική πρωτοβουλία πολιτών που αποφασίζουν να ορθώσουν Τείχος Μη Ανοχής απέναντι στους Ναζί, χωρίς να καταφεύγουν στην εύκολη λύση τού να ζητήσουν από το κράτος να βγάλει κι αυτό το φίδι από την τρύπα.

*protagon.gr

7 σχόλια:

  1. Ονειρεύομαι μια Ελλάδα όπου, κάθε φορά που Χρυσαυγίτες τολμούν να μοιράσουν τα φυλλάδιά τους σε κάποια λαϊκή αγορά, στα διόδια, στα προαύλια των σχολείων, τουλάχιστον χίλιοι πολίτες (Δεξιοί, Αριστεροί, μνημονιακοί, αντιμνημονιακοί, ανεξάρτητοι κ.λπ.) να μαζεύονται και να τους γιουχάρουν, να τους αντιπαρατίθενται χωρίς φόβο αλλά και χωρίς πάθος, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να αποδυναμωθεί η δική τους έφεση προς τη βία.

    ΚΑι μετά να γίνεται της πόπης, ναπέφτει ξύλο κλπ. Αυτός είναι καθηγητής; Γεμίσαμε μηδενικά ρε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με το πνεύμα του άρθρου. Μη ανοχή, ξεσκέπασμα τους, μέχρι να μη τους μείνει κανένας ψηφοφόρος. Τότε μόνο η ΧΑ θα φύγει από τη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θα πει "νομικη ποινικοποίηση"??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ανωμαλες πολιτικες καταστασεις τον προηγουμενο αιωνα στην χωρα μας, οδηγησαν σε θλιβερες εως εγκληματικες ομαδοποιησεις .
    Εφτανε να εισαι δικος μας/εμπιστος για να προχωρησεις στην κοινωνια και επαγγελματικα. (Το ιδιο και για τις 2 παραταξεις : βενιζελικοι-λαϊκοι, μεταξικοι-αντιμεταξικοι, κομμουνιστες-εθνικοφρονες, δεξιοι-αριστεροι,…..) Διαφορετικα, για τους ηττμενους, σε περιμενε ο αποκλεισμος, η μεταναστευση, η φυλακη, η εξορια , ο θανατος.

    Η παραταξιακη αναξιοκρατια, λειτουργησε, ετσι ωστε να δυναμιτισει την εμπιστοσυνη του λαου απεναντι στους κυβερνωντες.

    Χαφιεδες, μπρατσαραδες,… ηταν κλητηρες στα υπουργεια, ειχαν περιπτερα, αδειες ταξι, λεωφορειων,…..

    Ετσι λοιπον πορευτηκαμε, πανω απο εναν αιωνα, με τον “μπαρμπα απο την Κορωνη” φραση με ριζες απο την υστερη Τουρκοκρατια.

    Ολοι γνωριζαν οτι -γενικα- οι ικανοτητες και οι προσπαθεια δεν αρκουσε, ηταν πλεον ωφελιμη η ενταξη σε ενα κοπαδι οπαδων με τους εκεστοτε διοικουντες. Στην πορεια ο κομμτισμος επικρατησε κια ξεχαστηκαν οι ικανοτητες. Οταν μαλιστα οι σπουδες σε ανωτατο επιπεδο εγιναν το απαραιτητο προσον για τον διορισμο στον ευρυτερο Δημοσιο τομεα και -με μικροτερο μεσο- στον Δημοσιο Τομεα, οι επιστημονες τετραπλασιαστηκαν, και εχασαν σχεδον τον σεβασμο της κοινωνιας, οι οποιες ικανοτητες ξεχαστηκαν, διοτι ηταν σχεδον αχρηστες.

    Επομενως, αυτοι που δεν διαθετουν κριση, υποφερουν απο το διπολο :
    υπερβολικες απαιτησεις (ψευδαισθησεις στην ουσια) με χαμηλα προσοντα/προσπαθεια – ματαιωμενες ΄ή ημιπετυχημενες προσδοκιες.”

    TEIτζηδες που θελουν να γινουν μηχανικοι 5-ετους φοιτησης με το “¨ετσι θελω”
    Μυωδεις ΚΔΟΑ που πηγαν στις ειδικες δυναμεις και μετα -μεσω του κυκλωματος των γυμναστηριων/καφετεριων αργοσχολων/ημιαπασχολουμενων/…γινονται “πορτα” σε νυκτερινα κεντρα, μπραβοι σε επιχειρηματιες καθε ειδους, νυκτοφυλακες, “στελεχη” ή ιδιοκτητες security, οι πιο παραβατικοι σε συμμοριες εκβιασμων,…

    Η συνεχεια για την ακροδεξια ειναι γνωστη στα διαφορα αρθρα και σχολια σας…..

    Για την αριστερα κια την αριστερη βια θα γραψω ενα αλλο κειμενο. Ας υπενθυμισω -προς το παρον – τους νεκρους της Marfin.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθόλου μηδενικό ο Βαρουφάκης ως καθηγητής.
    Τα βιβλία του είναι άρτια επιστημονικά και πολύ καλογραμμένα.
    Τώρα,ως προς τις πολιτικές του εκτιμήσεις και κυρίως το θέμα Ευρώπης-Ελλάδας και ευρώ-δραχμής,ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του.

    Συμφωνώ μαζί του πως δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί ένα κόμμα των εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων.
    Το να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα νομικά εργαλεία κάθε παραβατική συμπεριφορά είναι και εφικτό και αποδοτικό.
    Θα δώσω ένα παράδειγμα:
    Αν κάποιος βουλευτής της Χ.Α. επιτεθεί σε μικροπωλητές,όπως συνέβη πέρυσι,τότε ενείδει αυτόφωρου κακουργήματος δύναται να συλληφθεί απο την αστυνομία χωρίς να απαιτείται η άδεια της βουλής.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ιώργος Κατρούγκαλος: Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι η οποιαδήποτε σύσταση οργάνωσης με σκοπό τέλεσης παράνομων πράξεων, ακόμα και με διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας (επιθέσεις σε λαϊκές αγορές) λειτουργεί εκτός νόμου.

    Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένας βουλευτής μπορεί να συλληφθεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάθε φορά που εμφανίζεται ομάδα χρυσαυγιτών με παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά, τελεί το έγκλημα της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Χ.Α λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικούς όρους από τη μία και ως συμμορία - τρομοκρατική οργάνωση από την άλλη, δεδομένης της δισυπόστατης συμπεριφοράς της. Συνολικά ως κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, κάτι που είναι πολιτικά σωστό.

    Γιατί δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου;

    Γιώργος Κατρούγκαλος: Η αξιόποινη συμπεριφορά πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση τον ποινικό κώδικα. Συνταγματικά δεν είναι ορθό να θέτουμε την κοινή βία στην εξυπηρέτηση της πολιτικής. Αν απαγορεύσουμε τη Χρυσή Αυγή, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να τη γιγαντώσουμε. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να της κάνουμε.

    Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα κόμμα του κοινοβουλίου ως μία περίπτωση που εμπίπτει στον ποινικό κώδικα;

    Γιώργος Κατρούγκαλος: Η γνώμη δεν διώκεται. Οι αποκρουστικές απόψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά. Αν βέβαια κάποιος ουρήσει στο κοινοβούλιο, τότε υπάρχουν μέτρα από τον κανονισμό της Βουλής ή αν βγάλει όπλο μπορεί να απομακρυνθεί από την αίθουσα.
    http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/95568/mporei-h-hrysh-avgh-na-tethei-ektos-nomoy.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιστολή Δαφέρμου στον Λαζαρίδη: «Άλλαξες γιατί ήσουν εραστής της εξουσίας»
    Posted date: Σεπτεμβρίου 20, 2013 8:25 ΜΜ In: Ρεπορτάζ-ειδήσεις

    Μια λιτή, αλλά άκρως καυστική επιστολή στέλνει στον παλιό του φίλο Χρύσανθο Λαζαρίδη ο διακεκριμένος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Ολύμπιος Δαφέρμος.

    Διαβάστε την

    Άλλαξες. Άλλαξες πολύ. Και είχες το δικαίωμα. Γιατί όμως; Για να υπηρετήσεις καλύτερα την κοινωνία; Δεν φάνηκε. Για να υπηρετήσεις τον εαυτό σου άλλαξες. Γιατί ήσουνα εραστής της εξουσίας. Και η αριστερά δεν είχε προοπτική. Και βρέθηκες στην εξουσία. Και ασκείς εξουσία. Κάποιοι σε θεωρούν ιθύνοντα νου. Καταγοητευμένος φαίνεσαι. Τόσο που να μη θέλεις να ξεχωρίσεις το πολιτικό έγκλημα, τη δολοφονία, από την ειρηνική πολιτική αντιπαλότητα. Τη μη αρεστή σε σένα.

    Παλιέ συναγωνιστή Χρύσανθε Λαζαρίδη σε αγνοώ. Για μένα δεν υπάρχεις.

    Ολύμπιος Δαφέρμος

    Ο Ολύμπιος Δαφέρμος είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος και υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επίτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου το ’73, μέλος του Διασχολικού επί χούντας, στρατεύτηκε αναγκαστικά τον Φεβρουάριο του 1973 μαζί με άλλους αριστερούς φοιτητές, πρωτεργάτες του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος, στην προσπάθεια της χούντας να εξαφανίσει τις φωνές αντίστασης στα πανεπιστήμια και απολύθηκε μερικές μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και εντάχθηκε και πάλι στο ΑΦΚ. Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε στη βιομηχανία ως Μηχανολόγος παραγωγής και αργότερα ως καθηγητής στη δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση από όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα.

    http://www.koutipandoras.gr/43172

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU