Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: "Η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ είναι βλακώδης"


Αναδημοσίευση από Τα Νέα και την Προοδευτική Πολιτική

Περιοδεία στην Ελλάδα έκανε τις τελευταίες ημέρες ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (Daniel Cohn-Bendit, DC-B), ο συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων, στο πλαίσιο της εκστρατείας "Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα". Από την Αθήνα όπου βρέθηκε την Πέμπτη (26/9), τον τρίτο και τελευταίο σταθμό του έπειτα από τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, παραχώρησε σε έκτακτο συνεργάτη των "Νέων" συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Σχολιάζοντας από τη "χρυσή αυγή"(ΧΑ), τον ΣΥΡΙΖΑ και τη "βλακώδη" θεωρία των δύο άκρων, μέχρι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και τις εξελίξεις που σηματοδοτούνται μετά τις γερμανικές εκλογές.Παύλος Καπάνταης (ΠΚ)
"Η κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές πολιτικές έχει πολλά σωστά σημεία. Το θέμα είναι πού θα είχε οδηγήσει η στρατηγική της σύγκρουσης. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα είχε σταματήσει, η εξαθλίωση των Ελλήνων θα είχε επέλθει ακόμα πιο γρήγορα και με πιο άγριο τρόπο"

ΠΚ: Τον Ιούνιο του 2012 επικρίνατε πολύ έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ για τις «μη πραγματοποιήσιμες»υποσχέσεις του (επιστροφή των μισθών στην προ μνημονίου εποχή κ.τ.λ.). Δεκαπέντε μήνες μετά τη νίκη της ΝΔ πώς βλέπετε αυτή την επιλογή σας;

DC-B: Η νίκη της ΝΔ πριν από 15 μήνες ήταν το μικρότερο δυνατό κακό. Δεν χάρηκα για αυτή. Πιστεύω πως εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, η εξέλιξη αυτή επέτρεπε να «σταματήσει η αιμορραγία». Μία σύγκρουση, τότε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε με βεβαιότητα την Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Η κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές πολιτικές έχει πολλά σωστά σημεία. Το θέμα είναι πού θα είχε οδηγήσει η στρατηγική της σύγκρουσης. Αν είχε σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η εξαθλίωση του ελληνικού λαού θα είχε επέλθει ακόμα πιο γρήγορα και με πολύ πιο άγριο τρόπο. Τι θα γινόταν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πληρώσει δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεις και τα ταμεία θα ήταν άδεια; Με δεδομένη τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ο κίνδυνος πραξικοπήματος θα ήταν σοβαρός. Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι. 'Αλλωστε, 15 μήνες μετά τις εκλογές νομίζω πως πλέον είναι σαφές ότι λάθος πολιτικοί χειρισμοί μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν στην επιστροφή ενός δικτατορικού καθεστώτος...

ΠΚ: Μήπως η αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλώς ένα προεκλογικό πυροτέχνημα;

DC-B: Δεν νομίζω, και πιστεύω πως γνωρίζω τη ριζοσπαστική αριστερά αρκετά καλά Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ παραπάνω θάρρος από τον κ. Σαμαρά. Νομίζω πως πιστεύουν αυτά που λένε. 
Ο Σαμαράς δεν πιστεύει αυτά που λέει. Τον γνωρίζω από τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Λέει αυτά που νομίζει πως "πρέπει" να πει. 
Αυτό που προσάπτω στην τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα είναι πως επιλέγουν την πιο εύκολη, πολιτικά, λύση:"οι άλλοι είναι οι κακοί κι εγώ σας υπερασπίζομαι". Σε κανένα επίπεδο δεν υπάρχει το ερώτημα: "εμείς, ως κοινωνία, πού αποτύχαμε;". Φταίνε οι πλούσιοι, οι εφοπλιστές και η εκκλησία, σωστά. Αλλά ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη; Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ τη συνεννόηση με την Ευρώπη.

ΠΚ: Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ως κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Γερμανία την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου καθώς και των πολεμικών αποζημιώσεων. Ποια είναι η θέση σας;

DC-B: Όπως ξέρετε, έχω παρέμβει για αυτό το θέμα. Η γερμανική κοινή γνώμη πρέπει να δεχθεί πως σε κάποια κομβικά ιστορικά σημεία άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δέχθηκαν να «βάλουν στην κατάψυξη» τα γερμανικά χρέη. Είναι όντως ένα επιχείρημα για να ανοίξει κάποιος τα μάτια και τα αυτιά του γερμανικού λαού. Αλλά από μόνο του δεν δικαιολογεί τη διαγραφή του χρέους.

"Το πρόγραμμα λιτότητας όπως εφαρμόστηκε είναι υπερβολικά σκληρό και αναποτελεσματικό. Ακόμα και το ΔΝΤ το παραδέχεται αυτό. Η Ελλάδα καλείται να πάρει πρωτοβουλίες, να συνάψει συμμαχίες με τις άλλες χώρες του νότου και να υποχρεώσουν τη Γερμανία να εισακούσει τις προτάσεις τους"

ΠΚ: Κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν προσπαθήσει τους τελευταίους μήνες να πείσουν την ελληνική κοινωνία για τη "θεωρία των δύο άκρων", όπου από τη μια βρίσκεται η ΧΑ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι πιστεύετε για αυτό;

DC-B: Είναι μια ηλιθιότητα. Η ΧΑ είναι ένα εγκληματικό πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς κάνει λάθος. Αυτό που μπορούμε να προσάψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τοποθετείται εντελώς διαφορετικά όταν πρόκειται για βία που προέρχεται από τους αναρχικούς κύκλους. Είναι ένα ιστορικό ερώτημα και πρόβλημα της ευρωπαϊκής αριστεράς, κατά πόσον πρέπει ή όχι το κράτος να έχει το μονοπώλιο της βίας. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει πως όταν αφήνει να γίνονται τέτοια πράγματα, μπαίνει σε κίνδυνο η δημοκρατία: το παράδειγμα της Γερμανίας της δεκαετίας του '30 είναι ενδεικτικό... Η εξίσωση όμως του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ είναι βλακώδης.
Υπάρχουν σήμερα δίαυλοι "φιλικής επικοινωνίας" ανάμεσα στην παραδοσιακή δεξιά του Σαμαρά και στη ΧΑ και η ρατσιστική ρητορική χρησιμοποιείται εν μέρει και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Δεν μπορεί, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, συγχρόνως να εξισώνεις και τη ΧΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ!
ΠΚ: Η κυρία Μέρκελ (Merkel) θριάμβευσε στις εκλογές, αλλά οι σύμμαχοί της οι  Φιλελεύθεροι βρέθηκαν εκτός βουλής. Ποιες εξελίξεις σηματοδοτούνται;

DC-B: Η απουσία των «φιλελευθέρων» από τη γερμανική βουλή είναι θετική και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Ωστόσο μην περιμένετε κάποια τεράστια στροφή. 
Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει απλώς να κάθεται και να περιμένει τι θα πει η κυρία Μέρκελ. Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι το πρόγραμμα λιτότητας όπως εφαρμόστηκε είναι υπερβολικά σκληρό, ενώ δεν φέρνει και πολλά αποτελέσματα. Το έχει πει μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον. Πρέπει η Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλίες, να συνάψει συμμαχίες με τις άλλες χώρες του νότου και να υποχρεώσουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις λοιπές χώρες να εισακούσουν τις προτάσεις τους. Η πολιτική είναι οι συσχετισμοί δύναμης.

ΠΚ: Είπατε πριν από λίγες ημέρες πως αν αποδειχθεί ότι η ΧΑ ευθύνεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.

DC-B: Αν αποδειχθεί ότι η ΧΑ λειτουργεί ως εγκληματική και παραστρατιωτική οργάνωση που δίνει εντολές για δολοφονίες, πρέπει να απαγορευτεί. Αν αυτό δεν είναι συνταγματικά εφικτό, όπως άκουσα, ας μπουν φυλακή οι υπεύθυνοι του κόμματος και οι υπεύθυνοι για εγκληματικές πράξεις. Δεν μπορεί σε μια δημοκρατία να υπάρχει παράλληλος στρατός που επιβάλλει τον δικό του νόμο στους δρόμους.

Ο κ. Daniel Cohn-Bendit είναι Πράσινος και ευρωπαϊστής πολιτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια