Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σε λίγο θα μας πουν ότι η ΧΑ ήταν απαραίτητη για να ανασχεθεί ...η βία της άκρας αριστεράς

Στοχοποιούν την Αριστερά τα "γεράκια" του Μαξίμου



Συντονισμένα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ από Α. Σαμαρά, Φ. Κρανιδιώτη, Μ. Βορίδη και Χρ. Λαζαρίδη.

του Τάσου Τσακίρογλου*

Στο βαρύ πολιτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του λειτουργούν εμπρηστικά, δίνοντας τα ρέστα τους στην προσπάθεια να "πουλήσουν" τη θεωρία των δύο άκρων. Η συζήτηση για το εάν σύμβουλοι και "περιβάλλοντα" έχουν την κάλυψη του Αντώνη Σαμαρά έγινε σκόνη από τον ίδιο, ο οποίος στις ΗΠΑ, και ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου, μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για την Αριστερά και την "ακραία αντιπολίτευση" που μιλάει για έξοδο από το ευρώ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

κι είναι το μάτι μου θολό πω πω πω...
Σε πλήρη συμπόρευση και προφανώς συνεννόηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Μ. Βορίδης, και ο πρωθυπουργικός συνεργάτης, Φ. Κρανιδιώτης, στο όνομα της αντιμετώπισης της προοπτικής να εκτραχυνθεί η κατάσταση, στοχοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την Αριστερά.

Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Μάκης Βορίδης επιχείρησε μια διασταλτική ερμηνεία των δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, στηριζόμενη κατ’ ουσίαν σε μιαν αυταρχική θεωρία. "Υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες να κάνει ό,τι κρίνει σκόπιμο η κυβέρνηση [...] θα βρεθεί ο τεχνικός τρόπος, δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα" τόνισε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να τεθεί, εάν χρειαστεί, εκτός νόμου το κόμμα Μιχαλολιάκου. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι διατάξεις περί εγκληματικής οργάνωσης δεν αφορούν μόνο τη Χρυσή Αυγή, αλλά και όποιον τελεί κακούργημα ή πλημμέλημα υπό τον μανδύα πολιτικής οργάνωσης, κόμματος ή… μαφίας. "Ας εκληφθεί αυτό ως μήνυμα για όσους θεωρούν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν". Σε άλλη του συνέντευξη τόνιζε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην πολιτική βία, "και της Χ.Α και της άκρας Αριστεράς". Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: "Το ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολα σε μια οικονομική κρίση, δεν θα την οδηγήσει σε εμφύλιο. Και όσοι υποτίμησαν τη δύναμη του κράτους, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι εξετίμησαν λάθος τα δεδομένα".

Από την πλευρά του, ο Φαήλος Κρανιδιώτης χαρακτήρισε alter ego του ΣΥΡΙΖΑ τη Χ.Α., "της οποίας ήταν δεινοί στρατολόγοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους" και προειδοποίησε ότι θα συνεχιστεί η καταστολή της βίας με "πολιτική αχρωματοψία, δηλαδή χωρίς τις κατάπτυστες “ποιοτικές” διακρίσεις σε κακή ακροδεξιά βία και καλή προοδευτική". Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επανέφερε τις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραφυάδες βίας, τις οποίες "χαϊδεύει, όπως έκανε το 2008". Μάλιστα, με το γνωστό πεζοδρομιακό ύφος, ο κ. Κρανιδιώτης απευθύνθηκε στα "παιδιά της Τσίπρας και Κολλητοί Α.Ε.", λέγοντάς τους ότι θα ακολουθήσει "καταστολή της ανομίας και της βίας χωρίς διακρίσεις".

Λίγες μέρες νωρίτερα, αλλά στην ίδια γραμμή, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, με αφορμή, όπως είπε, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει τα γεγονότα στις Σκουριές, τον είχε τοποθετήσει για πολλοστή φορά "εκτός συνταγματικού τόξου". Είναι σαφές ότι η τακτική αυτή αλληθωρίζει επικίνδυνα όχι μόνο όσον αφορά τους ψηφοφόρους της Χ.Α, αλλά, κυρίως, την ατζέντα της.

*ο τίτλος της ανάρτησης είναι της ΑΣ

9 σχόλια:

  1. Και φυσικά θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός συνταγματικού τόξου. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το μόρφωμα της Χ.Α. Όμως μη φτάσουμε και στον παραλογισμό να δικαιολογούμε τη βία της ακροαριστεράς. Και αυτή η βία πρέπει να κτυπιέται. Δεν θωρώ λοιπόν παράλογο αυτό που είπε ο Σαμαράς και συγκεκριμένα ότι "η κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην πολιτική βία, και της Χ.Α και της άκρας Αριστεράς". Σαν να μου φαίνεται ότι το άρθρο κάπως μέμφεται το Σαμαρά γι' αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο, όπως και όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι, προφανώς δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου - ούτε άκρα αριστερά. Είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα με την πολιτική του άποψη, που όσο και να διαφωνεί κανείς δεν μπορεί να φτάνει στο άκρο της ατζέντας Σαμαρά. Της ταύτισης μιας εγκληματικής συμμορίας με ένα κόμμα της αριστεράς. Λυπάμαι για τις απόψεις σου Meropi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί λυπάσαι για τις απόψιεις μου αγαπητέ Γιώργο. Για ποιο απ' όλα λυπάσαι.
      Λυπάσαι γιατί θεωρώ το ΣΥΡΙΖΑ εντός του συνταγματικού τόξου;
      Λυπάσαι γιατί θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το μόρφωμα της ΧΑ;
      Λυπάσαι γιατί θεωρώ ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στον παραλογισμό να δικαιολογούμε την πολιτική βία της ακροαριστεράς;
      Ή λυπάσαι που θεωρώ ότι δεν είναι παράλογο η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) να στέκεται αποφασιστικά απέναντι στην πολιτική βία γενικά;
      Σε τι απ' όλα όχι μόνο διαφωνείς, αλλά λυπάσαι κιόλας; Αν υποψιαστώ ότι λυπάσαι γιατί θεωρείς ότι μόνο η βία της ΧΑ πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση (είτε αυτή είναι η τωρινή, είτε η αυριανή, ενδεχομένως του ΣΥΡΙΖΑ) και η οποιαδήποτε άλλη βία πρέπει να κατανοείται και να μην αντιμετωπίζεται, τότε είναι η σειρά μου να λυπηθώ εγώ για τις απόψεις σου.

      Διαγραφή
    2. Διάβασα "εκτός" συνταγματικού τόξου - συγγνώμη, αλλά ήμουν τόσο σίγουρος ότι έγραφες εκτός το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα... - ίσως φταίνε τα μικρά γράμματα. Δεν διαφωνώ στα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
  3. Φίλε Γιώργο,
    Πολύ βιαστικό και κάπως αλαζονικό το "λυπάμαι για τις απόψεις σου'.
    Στο κάτω κάτω δεν σε "περιέλουσε με βενζίνη, χωρίς όμως να ρίξει το σπίρτο και να σε λαμπαδιάσει" όπως κάποιοι φασιστοαντιφασίστες, οι οποίοι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μεγάλου μέρους της αντιφασιστικής παράταξης..
    Η φιλική και πολιτισμένα διατυπωμένη άποψη, έστω κι αν δεν συμπίπτει με την δική μας (στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι η διαφορά σας αφορά κυρίως στη διατύπωση και όχι την ουσία), νομίζω ότιθα έπρεπε να είναι καλοδεχούμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά λυπάμαι φίλε μου. Τάχουμε μπερδέψει πολύ. Ο Σαμαράς δεν θέλει αντιπολίτευση - έτυχε νάναι ο Συριζα. Στενοχωριέμαι όταν φίλοι υιοθετούν μια ακραία ταύτιση του περιρρέοντος εγωιστικού φασιστικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία με ένα κόμμα της αριστεράς - ή να προτιμούν χωρίς συζήτηση την ΝΔ του Σαμαρά που διαλύει κάθε προοπτική ανάκαμψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Γιώργο,

    Τα διλήμματαπου θέτεις νομίζω ότι είναι τεχνητά.

    Για να ανακεφαλαιώσουμε:

    1. Η ΧΑ είναι ένα ναζιστικό κόμμα που αποτελεί όνειδος για την ελληνική κοινωνία.

    2. Η κυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ είναι 100% στην υπηρεσία όλων αυτών που έφεραν την οικονομική, πολιτική και οικονομική καταστροφή. Δεν χρειάζεται να τους απαριθμίσουμε πάλι, γιατί το έχεις κάνει και εσύ και πολλοί άλλοι πάρα πολύ καλά από αυτό και άλλα βήματα.

    3. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της ακροαριστεράς που ασπάζεται πλήρως τις μεθόδους της ΧΑ, φυσικά με διαφορετικούς (πιο υψηλούς και πανανθρώπινους κλπ) στόχους. Το κομμάτι αυτό σκοτώνει και τρομοκρατεί εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την ελληνική κοινωνία (πυρήνες κλπ). Αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό το, κατα τη γνώμη μου, αναμφισβήτητο γεγονός, δεν μπορούμε να πάμε πάρα κάτω ούτε με την ΧΑ ούτε με τις παραφυάδες που σίγουρα θα προκύψουν στο μέλλον.

    4. Ο Σύριζα δεν είναι μέρος της ακροαριστεράς. Είναι ένα συνηθισμένο συστημικό κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο όπως όλα τα ελληνικά πολυσυλλεκτικά κόμματα στεγάζει από αγανακτισμένους δεξιούς, δημόσια σιτιζόμενους πασόκους και νεοδημοκράτες, κλασσικούς ιδεολόγους αριστερούς έως και αρκετούς συμπαθούντες της εξωκοινοβουλευτικής 'δράσης". Άλλωστε δεν είναι το μόνο κομμα που στεγάζει συμπαθούντες. Σχεδόν όλα τα ελληνικά κόμματα έχουν μια 'βιαστική" πτέρυγα, που επείγεται να δώσει 'άμεσες' λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, είτε το θέλουμε είτε όχι.

    5. Το πρόβλημα με τον Σύριζα δεν είναι ή προοπτική δυναμικής κατάληψης της εξουσίας. Ούτε η ψηφοθηρική υποστήριξη δυναμικών ομάδων. Αυτό το κάνουν όλα τα κόμματα αν νομίζουν ότι θα τους φέρουν εκλογικά κέρδη. Το πρόβλημα είναι η λαικίστικη πολιτική του που μπορεί, κατα τη γνώμη μου, να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμα χειρότερη και ενδεχομένως μη ανατρέψιμη κατάσταση, τύπου Βενεζουέλας. Αυτό όμως είναι μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού και κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει στους ψηφοφόρους να δοκιμάσουν τον Σύριζα στην εξουσία.

    Το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει σώνει και καλά:

    1. Να κάνουμε τα στραβά μάτια στην ακροαριστερή τρομοκρατία, (η οποία ούτε συμπίπτει, ούτε προέρχεται από τον Σύριζα, άσχετα αν κάποια στελέχη του ονειρεύονται χειμερινά ανάκτορα. Αποτελούν άλλωστε μειοψηφία και εν όψει εξουσίας θα αποτελέσουν μάλλον παρελθόν σε ένα κυβερνητικό Σύριζα)

    2. Γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην ΧΑ, στο ΝΔΠΑΣΟΚ, στον Σύριζα, την ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, αν πιστεύουμε ότι κανένας τους δεν πρόκειται να βοηθήσει τη χώρα να ξεφύγει από το τέλμα?

    Εκτός εάν κάποιος πιστεύει ότι το νεφέλωμα που λέγεται πολιτικό πρόγραμμα του Συριζα μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

    Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω.

    Απο την άλλη γι αυτό βρίσκομαι σχεδόν πάντα στην μειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν σε όλα συμφωνώ minority. Δυο παρατηρήσεις:
      1. Η "ακροαριστερή" τρομοκρατία έχει στην Ελλάδα τουλάχιστον κάποια χαρακτηριστικά διαφορετικά από την "ακροδεξιά" τρομοκρατία: όχι στην επίκληση διαφορετικών ιδεολογημάτων για πράξεις βίας, φυσικά - αυτό μας είναι αδάάφορο. Αλλά δεν καταδιώκει μειονότητες, δεν προωθεί ρατσιστικές διώξεις και διαχωρισμούς, δεν είναι μαζική ούτε νομιμοποιημένη σε μαγάλα τμήματα του πληθυσμού - είναι μάλλον περιθωριακή και συνδέεται με τους μπάχαλους και τους παρακρατικούς κύκλους που τους συνοδεύουν. Μεγάλο μέρος της άλλωστε όπως έχει αποδειχθεί προωθείται από κύκλους υπηρεσιών που έχουν ανάγκη τέτοιου είδους προβοκατσιών. Η Marfin ήταν το αποκορύφωμα της ανοχής τέτοιων βιαιοτήτων από τους μπάχαλους και μελανή σελίδα για την αριστερά, εφόσον φάνηκε από την αδιαφορία των διαδηλωτών που περνούσαν μια αδιαφορία αντί αλληλεγγύης στα θύματα της βίας. Αλλά αυτοί είμαστε - γενικά σαν έλληνες, όχι μόνο σαν αριστεροί - η κρίση το απέδειξε.

      2. Στην πολιτική διαχείριση πρέπει πάντα να υπάρχει αυστηρός έλεγχος από ισχυρή αντιπολίτευση. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατιά. Αυτή η αντιπολίτευση ζητείται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε μια ανοχή προσωρινή, αλλά τώρα που έχει ξεφύγει από κάθε επαφή με οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου, πρέπει να ελεγχθεί και να περάσει από την διαδικασία αλλαγής της ως αποτυχημένης και αντικατάστασής της από μια άλλη. Ποιος μπορεί να της κάνει αντιπολίτευση; Όποιος μπορεί. Θάναι χειρότερα άμα πέσει; Ποτέ δεν ξέρεις - υποτίθεται όμως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Θα βρει είτε από την ίδια βουλή είτε με εκλογές μιαν άλλη συνεργασία, μιαν άλλη κυβέρνηση με ένα άλλο πρόγραμμα. Προφανώς κυβέρνηση σωτηρίας θα λέγεται και αυτή και θα έχει διαφορετικούς συνδυασμούς - σίγουρα όμως θα απαλλάξει τους επιμέρους συντελεστές της από δεσμεύσεις ακραίες όπως τα ψηφισμένα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα οδηγήσει σε νέα διαπραγμάτευση και άλλους νόμους εφαρμοστικούς. Μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται πια ακόμη και αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά - ακόμη και αν χρειαστεί συνεργασία ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ. Οτιδήποτε. Αλλά δεν αφήνεις την παρέα του Αντώνη να καταστρέφει την χώρα γιατί φοβάσαι τι θα έρθει...
      Και η Ελλάδα για να γίνει Βενεζουέλα απαιτεί τουλάχιστον αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία στην κυβέρνησή του της μειοψηφίας των αριστεριστών. Και τα δυο μαζί. Έ αυτό δεν γίνεται. Ο κόσμος δεν δίνει σε κανέναν τόση δύναμη πια - εκτός αν ο Φαήλος και οι άλλοι πετύχουν αν εξοργίσουν τόσο πολύ τους ανθρώπους που αν φαίνεται απελευθέρωση η αποτίναξη από πάνω μας της παροσυίας τους και ο τσίπρας ελευθερωτής - κοντά είναι άλλωστε...

      Διαγραφή
    2. "Αυτή η αντιπολίτευση ζητείται στην Ελλάδα"

      Συμφωνούμε απόλυτα.
      Προς το παρών υπάρχει μια τεράστια συμπολίτευση σε διάφορες παραλλαγές (από αστείες ώς επικίνδυνες) που έχουν μοναδικό στόχο να μαζέψουν ψήφους από τους δίκαια ή άδικα αγανακτισμένους, που βλέπουν τον λογαριασμό και δείχνει ο ένας τον άλλον για την πληρωμή.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU