Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ο κεντρώος αυταρχισμός

Χτίζεται πάνω στην ασυδοσία των φασιστικών συμμοριών
και ο κεντροαριστερός "αστερισμός
της στρουθοκαμήλου"

Το άρθρο που ακολουθείεισάγει επιτυχώς την έννοια του "κεντρώου αυταρχισμού" - αυτού που θα απολαύσετε στους τηλεοπτικούς σας δέκτες προσεχώς σε εκπομπές τύπου "ο Γιάννης Στουρνάρας συζητά με τους Πολίτες" -ενώ σας βομβαρδίζουν ανηλεώς οι αποκαλύψεις όσων εσχάτως έπεσαν από τα σύννεφα για το εγκληματικό βάθος της "μη σοβαρής" ΧΑ- και ο κεντροαριστερός "αστερισμός της στρουθοκαμήλου" κάνει ότι ...δεν υπάρχει: (ΑΣ)

του Γιώργου Μερτίκα*

Εάν ακόμη και σήμερα έχει μιαν αξία, για την κατανόηση της πραγματικότητας, η μαρξική ερμηνεία της ιδεολογίας ως ψευδούς συνείδησης, τότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ενσυνείδητο ψεύδος το οποίο σαν λίγδα καλύπτει τις εκάστοτε καιροσκοπικές μεταμφιέσεις της "χρυσής αυγής". Ούτε καν ένας κώδικας τιμής που συνέχει μια λούμπεν συμμορία στο όνομα της αδελφοσύνης, ενός δηλαδή κατάλοιπου πατριαρχικών σχέσεων και μήτρας των τυραννικών καθεστώτων, δεν μπορεί να αποδοθεί στις συμπεριφορές των μελών της. Η μόνη υλική πραγματικότητά τους είναι μια εργαλειακή σχέση εξουσίας, μεταξύ απομονωμένων ατόμων, ασπόνδυλων κι απρόσωπων προϊόντων της μαζικής κοινωνίας.
Η "χρυσή αυγή" δοκίμασε να πουλήσει προστασία εκεί όπου τόσο οι μαζικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μα και το κράτος, είχαν αποσυρθεί. Ο εκφυλισμός του δημόσιου χώρου, με την κατάληψή του από ιδιωτικά συμφέροντα, και η απόφαση των κυρίαρχων ελίτ ότι, για να διασωθούν οι ίδιες, απαιτείται η θυσία μεγάλων μερίδων λαϊκών στρωμάτων, είναι το ελεύθερο έδαφος στο οποίο κινείται σχεδόν ανενόχλητα η "χρυσή αυγή".

Στο ζοφερό και φυσικοποιημένο περιβάλλον που υποκατέστησε τη φιλελεύθερη κοινωνία των πολιτών και τα κοινωνικά δικαιώματα του κράτους πρόνοιας, η υπακοή στα φασιστικά κελεύσματα στηρίχτηκε σε μια ρητορική καταγγελίας του ...

πολιτικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να θίγεται το κοινωνικό ζήτημα. 

Αντίθετα, η έσχατη αδυναμία της μαζικής εξατομίκευσης γίνεται πεπρωμένο και η ωμή δύναμη απολυτοποιείται με την διανομή των σκουπιδιών του καταναλωτισμού στα θύματά του. 

Το σαρκαστικό σύνθημα της νεότητάς μας, "κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια", γίνεται πραγματωμένος εφιάλτης∙ η υλική ισότητα των ευκαιριών πρόσβασης στα καταναλωτικά αγαθά, που ήταν το έμβλημα της μεταπολιτευτικής ουτοπίας, παίρνει τη μορφή του φυλετικού μίσους∙ η τυπική νομική ισότητα των ατόμων έχει ήδη ακυρωθεί από την πολιτική της ισχύος, ορατή σε κάθε απόφαση που ανατρέπει τη νομιμότητα, τη βάση της κοινωνικής ειρήνης.

Η "χρυσή αυγή" ταυτίζεται με το πολιτικό σύστημα στην άρνηση του κοινωνικού ζητήματος, που υποφώσκει μέσα στην κρίση και διαφοροποιεί την αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος από τις υπόλοιπες πολιτικές πρακτικές. 

Η θεωρία των δύο άκρων όχι μόνον συγκαλύπτει αυτή τη ριζική διαφορά, αλλά γίνεται όχημα για την αφομοίωση και επίταση της ατζέντας της "χρυσής αυγής" από την ηγεμονική ελίτ του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Είναι η άρνηση των κοινωνικών δικαιωμάτων που συνδέει έμπρακτα το καθεστώς του κυβερνητικού συνασπισμού με την πρακτική των φασιστικών μορφωμάτων, ενώ η κοινωνία των πολιτών έχει μετατραπεί σ' έναν πόλεμο πάντων εναντίον πάντων, χωρίς να διαφέρει και πολύ από τη φυσική κατάσταση. 

Σ' αυτήν ακριβώς τη συγκυρία έρχεται το αυταρχικό κράτος να ποντάρει στο φόβο και την ανασφάλεια, έχοντας υποτάξει τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία στην εκτελεστική. 

Τα αποφασιστικά βήματα για τον νέο αυταρχισμό έχουν ήδη γίνει, ώστε να μην χρειάζεται, κατά πως φαίνεται, το φόβητρο των φασιστικών συμμοριών, που τις χρησιμοποιεί τώρα ως νομιμοποιητική βάση για να καταστείλει την κάθε λογής αντίσταση. 
Το αυταρχικό κράτος τού σήμερα, αφού διέλυσε την κοινωνία των πολιτών, την ξαναπλάθει με βάση μια επιλεκτική προάσπιση ατομικών αξιώσεων και την ενσωμάτωση ευνοημένων κοινωνικών ομάδων, ελέγχοντας και τροποποιώντας τις συμπεριφορές με τη μαζική προπαγάνδα. Ο κεντρώος αυταρχισμός χτίζεται πάνω στην ασυδοσία των φασιστικών συμμοριών.
Η τιμωρία των ενόχων για τον φόνο του αντιφασίστα αντεξουσιαστή νεολαίου Φύσσα δεν απαλλάσσει κανέναν από την βαθύτερη ενοχή για την κατάντια της ανθρωπινότητάς μας, αλλά δεν διαθέτουμε και πολλούς άλλους τρόπους για να τους αντιμετωπίσουμε, εκτός από την επίκληση της δημοκρατικής νομιμότητας. 

Η πολιτική απάντηση στην αναίρεση της δημοκρατικής νομιμότητας, είναι η αντιπαράθεση με το κράτος έκτακτης ανάγκης, που εθνικοποιεί μ' ένα αυταρχικό καθεστώς όσα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για τη διάσωση των κυρίαρχων ελίτ.


*ο Γιώργος Μερτίκας είναι μέλος της σύνταξης των Αναγνώσεων (κριτική βιβλίου, τεχνών και επιστημών) της κυριακάτικης Αυγής

5 σχόλια:

  1. Διάβασα το κείμενο δύο φορές και ομολογώ ότι πέρα από μια θολούρα δεν διέκρινα καμιά σαφή επιχειρηματολογία που να δικαιολογεί τον τίτλο περί "κεντρώου αυταρχισμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κυρίως κείμενο ή την εισαγωγή;

      Διαγραφή
    2. Και τα δύο κείμενα τα διάβασα ως ενιαίο κείμενο. Και στα δύο θολούρα.

      Διαγραφή
  2. Εκτος απο την περίφημη θεωρια των δυο άκρων, ο ΣΥΡΙΖΑ λανσάρει τώρα και την θεωρία του κεντρωου αυταρχισμού?
    Brand new Anonymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν τω μεταξυ :

    “Συνδικαλιστής ζήτησε μίζα για να αποτρέψει απεργία
    Συνεληφθη ο εργαζόμενος του Νοσοκομείου Σωτηρία – Ανακοινώσεις Γεωργιάδη στις 6.00
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: το βημα 15:21 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:29

    Σαράντα χιλιάδες ευρώ φέρεται να ζήτησε από τη διοικητή του Νοσοκομείου «Σωτηρία», κυρία Μαρία Καρά, συνδικαλιστής εργαζόμενος στο νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να πείσει τους συναδέλφους του να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εργαζόμενος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται τέτοια υπόθεση στη δημοσιότητα. Αναλυτικά στοιχεία αναμένεται να παρουσιάσει στις 6 μμ ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου

    Αφώτιστος Φιλέλλην


    ΥΓ Συμβαινουν τετοια πραγματα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU