Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Ακούει κανείς;

Φόροι 71% στους ελεύθερους επαγγελματίες των 2.000 ευρώ

του Άγη Βερούτη*                                                             

Η φορολόγηση της ιδιωτικής παραγωγής αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες του και κυρίως εκείνους τους πολίτες που παράγουν τον πλούτο προς φορολόγηση.
Φυσικά φόρους πληρώνουν και οι υπάλληλοι του κράτους, πλην όμως αυτοί οι φόροι δεν είναι τίποτε άλλο από τον τρόπο που το κράτος μειώνει το ποσόν που τους πληρώνει. Αν δηλαδή το κράτος δίδει σε κάποιον €2.000 μικτά μηνιαίως αλλά του κρατά τα €700 ως φόρους, στην πραγματικότητα τον πληρώνει €1.300 καθώς τα υπόλοιπα δεν τα αποδίδει σε κάποιον τρίτο, αλλά στον εαυτό του.

Αντίθετα, ο ιδιώτης εργοδότης που πληρώνει σε κάποιον υπάλληλο €2.000 μικτά έχει κόστος όχι μόνο τα €1.300 που δίδει στον εργαζόμενο, αλλά και τα €700 που αποδίδει στο κράτος, συν τις εργοδοτικές εισφορές 28% σύνολο €2.560. Αυτό φυσικά δεν είναι ισοδύναμο με το κόστος για την υπηρεσία που παρέχει ο δημόσιος υπάλληλος στην κοινωνία (ασφάλεια, άμυνα, παιδεία, δικαιοσύνη κλπ) καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει εξασφαλισμένα έσοδα στην ελεύθερη οικονομία, πλην αν είναι μέλος μιας προστατευόμενης συντεχνίας που το κράτος της εξασφαλίζει τα προς το ζην όπως πχ οι συμβολαιογράφοι ή οι μεταφορείς.

Αν κάποιος λοιπόν είναι νέος ελεύθερος επαγγελματίας το 2013, και έχει την τύχη να καταφέρει σε υφεσιακή οικονομία να βγάλει €2.000 το μήνα, ας δούμε τί μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο του θα δώσει στο κράτος ετησίως ως άμεση και έμμεση φορολογία ή ασφαλιστικές εισφορές, που στην πραγματικότητα είναι επίσης φορολογία καθώς καμία κεφαλαιοποίηση δεν παρέχουν γιατί αναδιανέμονται σε σημερινούς συνταξιούχους.

Άμεσος φόρος λοιπόν από το πρώτο ευρώ μετά τις ασφαλιστικές "εισφορές" είναι 26% ή €4.836 συν 55% "προκαταβολή" φόρου του επόμενου έτους, δηλαδή άλλα €2.660, σύνολο €7.500.

Επειδή είναι επαγγελματίας θα πληρώσει και τέλος επιτηδεύματος άλλα €1.000 ανεξάρτητα από το εισόδημά του.

Επίσης, ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) χρειάζεται άλλα ...

€450 το μήνα προς αναδιανομή σε συνταξιούχους, για να του επιτρέπεται να επιχειρεί, ή €5.400 ετησίως.
Σύνολο των άμεσων φόρων είναι λοιπόν €13.900 ή το 58% του εισοδήματός του.
Για να μπορέσει όμως να βγάλει αυτά τα δυο χιλιάρικα το μήνα ο ήρωάς μας πρέπει κάπου να κοιμάται και να ξεκουράζεται. Αν λοιπόν έχει δικό του ένα μικρό σπίτι θα δίνει €300 το χρόνο σε χαράτσι και άλλα €300 το χρόνο σε δημοτικά τέλη, ενώ το αυτοκινητάκι που πάει στους πελάτες του έχει άλλα €240 τέλος κυκλοφορίας.

Αν χρειάζεται €30 βενζίνη τη βδομάδα για να πηγαίνει στους πελάτες του 50 βδομάδες το χρόνο, από τα €1.500 ετησίως, τα 2/3 πάνε σε φόρους, ή τα €1.000.

Αν έχει και ένα φτηνό πρόγραμμα κινητού με €30 το μήνα ή €360 το χρόνο, άλλα €200 πάνε σε φόρους, όπου μάλιστα πρωτοτυπώντας πληρώνει και ΦΠΑ στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, ή φόρο επί του φόρου!

Ως τώρα έχουν μαζευτεί €2.040 σε έμμεσους φόρους έχοντας πληρώσει και άλλα €500 ευρώ για τη βενζίνη του που να μην ήταν φόροι, και €160 για τις πραγματικές υπηρεσίες του κινητού του. Από τα €24.000 δηλαδή έχουν πάει σε φόρους τα €15.940 και τα €660 για αγορά πραγματικών υπηρεσιών προϊόντων, απομένοντάς του €7.400 επί των οποίων φυσικά θα πληρώσει ΦΠΑ, ίσως μεσοσταθμικά 15% λόγω τροφίμων, δηλαδή άλλα €1.110.

Γκραν σούμα φόρων, σε χρήματα που κέρδισε με τον ιδρώτα του που όμως θα πρέπει να πληρώσει ο ήρωάς μας είναι €17.050, ή το αστρονομικό ποσοστό του 71%! Ακόμα και αν έχει παιδιά να θρέψει, ή μάλλον τότε θα πρέπει να δώσει παραπάνω.

Επαναλαμβάνω, το 71% όσων θα κερδίσει με ρίσκο και μαγκιά σε μια υφεσιακή οικονομία που έχει το 85% των επιχειρήσεων στο κόκκινο, θα πάει στο κράτος για αναδιανομή σε μισθοδοσίες και συντάξεις και άλλα έξοδα "μη ελαστικά".

Είναι μικρό το κράτος ρε παιδιά! Στο μέσο όρο της ΕΕ και κάτω από τη Δανία!

Αν βγάζει ο ήρωάς μας (περί ήρωα πρόκειται) λιγότερα από €15.000 θα πρέπει να γίνει κλέφτης, ενώ αν βγάζει €10.000 θα μπει φυλακή.
Μια ολόκληρη τάξη σκλάβων δημιουργείται στην Ελλάδα σήμερα, για να υπηρετούν τους κομματικούς στρατούς και τους βολεμένους.
Λάθος! Οι σκλάβοι έχουν ένα πιάτο φαΐ και ένα κρεβάτι εξασφαλισμένο. Ο ήρωάς μας φέτος θα χάσει το σπιτάκι του αν δε βγάλει €2000 το μήνα!
Νομίζω μετά από το παραπάνω οποιαδήποτε συζήτηση περί φοροδιαφυγής είναι άσκοπη.

Ακούει κανείς;


Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

 1. Μερικες παρατηρησεις

  1. Δεν ειναι ολοι καταλλληλοι για ελευθεροι επαγγελματιες και αυτοπασχολουμενοι

  2. Για τους επιστημονες που ασκουν το ελευθερο επαγγελμα εχω αναφερει πολλες φορες οτι υπαρχει τριπλο προβλημα
  α. το υπερβολικα μεγαλο πληθος τους
  β. την μειωση του ΑΕΠ κατα 25% την τελευταια 5-ετια
  γ. την αυξηση της φορολογιας κια των ασφαλιστικων εισφορων

  3. Η ελληνικη κοινωνια επιθυμει εναν αρχοντοχωριτικο “ελληνοκεντρικο βαλκανικο σοσιαλ-καπιταλισμο” δηλ. σχεδον το 70% των τεκνων της να σπουδαζει 7 εως 10 ετη σε ΤΕΙ κια ΑΕΙ (οι εκλεκτοι σαν τους Αθηναιους πολιτες την εποχη του Περικλη)., ενω τις υπολοιπες δουλειες εχουν αναλαβει- σε σημαντικο βαθμο- οι μετοικοι (μεταναστες κυριως Αλβανοι με αδεια παραμονης κια εργασιας) και οι δουλοι (παρανομοι μεταναστες)

  4.για να σπουδασουν μια ειδικοτητα που συνηθως οδηγει σε ενα υπερκορεσμενο επαγγελμα (λ.χ. μηχανικου), το ετησιο δημοσιονομικο κοστος ειναι 10.000 εως 12.000 ανα φοιτητη, πλεον το ετησιο ιδιωτικο κοστος 8.000 εως 10.000 οταν σπουδαζει εκτος τοπου κατοικιας

  5.οι παλιοτεροι ξεπερνουσαν το προβλημα του υπερκορεσμου με εκετεταμενη παροικονομια (κλοπη ΦΠΑ +φορου εισοδηματος)..Αλλοι με εισφοροδιαφυγη εργαζομενων,…. Αν θυμαστε πριν μερικα ετη ο μ.ο. δηλουμενων καθαρων κερδων αυτοαπασχολουμενων ηταν 10.000 εως 12.000, δηλ.κατω απο το αφορολογητο οριο.

  6.για τους παλαιοτερους υπηρξε 15-ετης συνεχης αυξηση του ΑΕΠ εως το 2008 και οι πιο συνετοι, κατορθωσαν να εχουν αποταμιευσεις, επενδυσεις σε διαμερισματα, οικοπεδα, μετοχες για καθε ενδεχομενο , την κακια στιγμη (οι μερμηγκες, οχι τα τζιτζικια)

  7.Ο νεος τοπος φορολογιας ελευθερων επαγγελματιων απο το 2011 (εσοδα-εξοδα) και το τελος επιτηδευματος αποτελει προσπαθεια για αυξηση του δηλουμενου εισοδηματος κια εχει καθυστερησει μια 10-ετια.

  8. Η φορολογια επι ακινητης περιουσιας, συνολικα 4 δις ετησιως, ειναι μια προσπαθεια για -εκ των υστερων- εισπραξη φορων εισοδηματιων απο την παραοικονομια

  9. Η εισφορα αλληλεγγυης σε περιοδους κρισης ειναι αυτονοητη

  Απο τα παραπανω προκυπτει οται τα μετρα ειναι αρκετα ορθολογικα, αλλα η πολιτικη εξουσια εχει καθυστερησες να τα εφαρμοσει 10 εως 15 ετη.

  Το ιδιο και με το ασφαλιστικο. Θυμαστε τη διαδηλωση κατα των μετρων Γιαννιτση που συμμετειχα, με βαρεια καρδια;

  Επισης δεν εχει ληφθει η επαρκης προνοια για τους νεους αυτοαπασχολουμενους και αυτους με παραγματικα χαμηλα εισοδηματα. Αλλα με παραοικονομια 30 εως 35% πως να αποδειχθει οτι καποιος αυτοπασχολουμενος 40 η 50 ετων ειναι πραγματικα πτωχος ή με χαμηλα εισοδηματα ; Υδραυλικοι, ηλεκτρολογοι, καομμωτηρια, γιατροι, δικηγοροι,… δηλωνα τα ελαχιστα.

  Ειναι προφανες οτι ο αρθρογρφος λαϊκιζει, σχεδον αισχρα.  Αφώτιστος Φιλέλλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φιλε μου μαλλον δεν εισαι ελευθερος επαγγελματιας. Μαλλον ή συνταξιουχος ή δ υπαλληλος ή εισοδηματιας. Το αρθρο ειναι πολυ σωστο και μαλιστα πολυ συντηρητικο. Στην Ελλαδα επιτυχημενος επιχειρηματιας ειναι το λαμογιο και "δικαιος" κριτης ο καλοβολεμενος. Βρε δεν πατε να πνηγειτε και οι δυο... Αιντε σχολιαστες της δεκαρας το παιζετε και φιλελληνες..

   Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια