Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά

Ο Μεγάλος Τιμονιέρης της κεντροαριστερής νεοδεξιάς, πίσω
από το τελευταίο "Μεγάλο Άλμα προς τα Μπρος" (ΑΣ)
από τον left liberal synthesis

Πρόκειται σύντομα να  παρουσιαστεί ένα πολιτικό μανιφέστο για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου. Από ότι φαίνεται γίνεται μια έκκληση για την εθελοντική δημιουργία χαλαρής συνομοσπονδίας κομμάτων, κινήσεων, ρευμάτων οι οποίες αυτοκατανοούνται ως κεντροαριστερά. Προβάλλεται η ανάγκη να κατασκευαστεί  ένας «προ –συνεδρίου» Σύριζα των συνιστωσών της κεντροαριστεράς.

Το εγχείρημα βασίζεται στη γνωμάτευση ότι η υφιστάμενη πόλωση μεταξύ ΝΔ και Σύριζα εγκυμονεί κινδύνους. Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι η Συριζαϊκή υπόσχεση δεν έχει στρατηγική επάρκεια και διεθνείς συμμάχους. Παρά την φαινομενική ίση απόσταση από τους δυο πόλους, στο εγχείρημα είναι ευδιάκριτη μια μεγαλύτερη δυσανεξία προς το Συριζαϊκό αντιμνημόνιο fast track, παρά προς το Σαμαρικό αυταρχισμό.

Η υφιστάμενη πόλωση είναι αδρή, μόνο που δεν αφορά μόνο τους δυο πολιτικούς πόλους του γραμμικού άξονα δεξιά-αριστερά. Έχουμε ταυτόχρονα να κάνουμε με δυο διαφορετικές αφηγήσεις πολιτικής θεολογίας.

Το "Σαμαρικό μαρτύριο" έχει καθαρά καλβινικά χαρακτηριστικά όπου η καρτερία , η υπομονή θα ανταποδοθούν ακριβώς με ισοδύναμες απολαύσεις, οψέποτε η δοκιμασία τελειώσει . Στο Σαμαρικό μαρτύριο  η λειτουργία είναι λιτή και βασίζεται κυρίως στην ορθολογική ερμηνεία των ευαγγελίων μνημονίων. 

Η "Συριζαϊκή υπόσχεση" έχει ινδουιστική  υφή  καθώς τα πάντα εκκινούν με μια λαμπρή  τελετουργία  , αυτή της ανάληψης της διακυβέρνησης της αριστεράς και συνεχίζεται με τακτικές λειτουργίες με χαρακτηριστικό την κυκλικότητα και τάξη των  μετεμψυχώσεων της αριστερής ψυχής οι οποίες θα εξαπλωθούν σε όλες της μορφής ζωής  στην  Ευρώπη, προάγοντας την γενικευμένη ευημερία.
Απέναντι στις δύο στιβαρές αφηγήσεις η Ελιά δεν έχει μέλλον παρά μόνο ως Ιώβια υπομονή χωρίς ανταπόδοση.
Ως γνωστόν ο Ιωβ διήγε ένα ενάρετο βίο, όπου ξαφνικά όλα ήρθαν ανάποδα. Αρρώστιες , φτώχιες, θάνατοι εισβάλουν στη ζωή του, χωρίς εξήγηση. Ταυτόχρονα η λύση του μαρτυρίου είναι εκτός οποιασδήποτε έννοιας ανταπόδοσης, ισοδυναμίας ή εξισορρόπησης. Ο ενάρετος Ιώβ συμμετέχει σε ένα θείο μηχανισμό απονομής  δωρεάς χωρίς ποσοτική εξισορρόπηση .

Η διαφορά, από την άποψη της πολιτικής θεολογίας, μεταξύ του Ιωβίου μαρτυρίου , της Καλβινικής άσκησης και των Ινδουιστικών μετεμψυχώσεων είναι θεμελιακή. Η Καλβινική άσκηση και η Ινδουστική μετεμψύχωση αφορούν τους ατελείς, επιρρεπείς προς το λάθος καθημερινούς ανθρώπους. Αντιθέτως ο Ιωβ είναι αξιωματικά ενάρετος.

Όποιος φαντασιώνεται ένα σχετικά ισχυρό ενδιάμεσο χώρο δεν έχει δει ότι, παρόλη την ρητή διαφορά στο περιεχόμενο των δύο μεγάλων αφηγήσεων της συγκυρίας, αυτές είναι τόσο ευρύχωρες ώστε εύκολα θα περιλάβουν τους βασανισμένους του ενεστώτος "μνημονιακού" μαρτυρίου. 
Δεν υπάρχει κανένα κενό στο χώρο μεταξύ της ασκητικής (Σαμαρικής) και της  συγχωρητικής (Συριζαϊκής) ανταπόδοσης. Αντιθέτως υπάρχει ένα κενό στο χώρο των καθημερινών Ιώβ. Των "ενάρετων" που δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στα "προμνημονιακά " Σόδομα, ενώ δεν αναμένουν κανένα μεταμνημονιακό ισόποσο αντίδωρο, αλλά μπορούν δυνητικά να παραλάβουν μια μη αναμενόμενη , εκτός υπολογισμού δωρεά. Ένα τέτοιο μόρφωμα  θα είναι αναγκαστικά μειοψηφικό, εισοδηματικά «εντός τειχών» , με ισχυρή αξία  τον  αυτοσεβασμό της αποδεδειγμένης κοινωνικής " αρετής" (φορολογική εντιμότητα, αντιπελατειακή συμπεριφορά, αυταξία της εργασίας κλπ)

Όποιος νομίζει ότι με αυτά τα χαρακτηριστικά εντός της αναμενόμενης  Ελιάς , μπορεί να σωρευθούν οι αμαρτωλοί των Πασοκικών Γομόρων, τότε αναφέρεται σε μια άλλη ελιά, αυτή των φιλοβασιλικών των αρχών του περασμένου αιώνα .Μάλλον γρήγορα θα τους ακούσουμε να αναφωνούν "Ελιά ,ελιά και Κώτσο βασιλιά"

Συνδέσεις
Πως θα συγκροτηθεί η Ελληνική Ελιά

*η εικονογράφηση της ανάρτησης είναι της ΑΣ

15 σχόλια:

  1. επειδή ανήκω στην κίνηση των 50 και επειδή το κείμενο του LLS δεν εχει καμιά σχέση με τη φωτογραφία που έχεις φτιάξει από πάνω σου λέω λοιπόν Γιώργο ότι αυτό που κάνεις είναι πολύ φάουλ είναι κιτρινισμός και κατάπτυστο. Λυπάμαι, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να κάνεις πόλεμο. Διάλεξες το χειρότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απλά η άποψή μου (η φωτογραφία και υπογράφεται από την ΑΣ): με το ΠΑΣΟΚ τρίτος πόλος δεν γίνεται. Δεν είναι πόλεμος - είναι πολιτική. Όσο για το κείμενο του lls, λέει τα ίδια πράγματα από άλλη σκοπιά - ότι αν απευθύνεσαι στους γομορίτες έχεις λάθος στόχευση. Απαιτείται αυτόνομη πολιτική παρουσία και όχι νοθευμένη από την κυβερνητική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ.
    Την φωτογραφία/κολλάζ θα την κατεβάσω και θα ζητήσω και συγγνώμη εάν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με την κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο δεν λέει ότι η συγκεκριμμένη στόχευση είναι λάθος αλλά ότι και η όποια στόχευση (σε αυτά τα πλαίσια) είναι λάθος.

      Διαγραφή
    2. Ότι δεν υπάρχει "κανένα κενό στο χώρο μεταξύ της ασκητικής (Σαμαρικής) και της συγχωρητικής (Συριζαϊκής) ανταπόδοσης. Αντιθέτως υπάρχει ένα κενό στο χώρο των καθημερινών Ιώβ." Πολιτικό κενό.

      Διαγραφή
  3. Γιώργο, συμπάθα με αλλά τα κακόγουστα σκιτσάκια δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση και δεν τιμούν παλαιότερα πολιτικά κείμενα σου. Χρέος όλων μας είναι να επιμείνουμε στον διάλογο και την σύγκλιση.
    Ας μην το ξεχνάμε, συνήθως μέρος της αλήθειας υπάρχει και στις άλλες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντώνη το σκιτσάκι απηχεί την άποψή μου. Το ίδιο κάνει κάθε σκίτσο, κολλάζ ή γελοιογραφία που την λέμε πολιτική. Προφανώς είναι κακόγουστο γιατί δεν συμφωνείς με την άποψη που μεταφέρει και που επεξηγείται και στον υπότιτλο που φέρει από κάτω. Την έχω αναπτύξει καιρό τώρα σε άρθρα μου στην athens voice, στην "μεταρρύθμιση" και εδώ. Θυμάσαι το Occupy κεντροαριστερά, πχ;
    Η σύγκλιση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει στη βάση ξεπλύματος του ΠΑΣΟΚ από τις ευθύνες του (παλιές και νέες -με την συγκυβέρνηση με Σαμαρά). Είναι υπονομευμένη από την πρόθεση Βενιζέλου να την χρησιμοποιήσει ως όχημα. Δεν ξεκινά καλά έτσι ούτε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ελέγχουν τις διαδικασίες. Υπήρξαν άλλες προτάσεις για αυτοδιάλυση κλπ Όπως λέει και το κείμενο του Γιάννη Π. παραπάνω δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για το σημερινό ΠΑΣΟΚ που να έχει σχέση με μεσαίο χώρο - άλλοι βρίσκονται εκεί και υπομένουν τις αρχηγικές πιρουέτες Βαγγέλη και Φώτη. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν - τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ είναι αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο θυμάμαι το occupy κεντροαριστερά και θάθελα πολύ να μην γίνει στην βάση ξεπλύματος του όποιου ΠΑΣΟΚ και της όποιας ΔΗΜΑΡ. Μην ξεχνιόμαστε και η ΔΗΜΑΡ ξέπλυμα θέλει από τις αγκυλώσεις της και τις εμμονές της. Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, ίσως ότι καλύτερο μας προέκυψε κάτω από αυτήν την ταμπέλα, αυτοκαθορίζεται ως μέρος του χώρου και αυτό δεν μπορεί να του το αρνηθεί κανείς. Αντιθέτως η εναπομείνασα μετά πολλών αγκυλώσεων ΔΗΜΑΡ ακόμα ψάχνεται για το αν είναι μέρος του χώρου, αν ο χώρος είναι μέρος της ΔΗΜΑΡ ή αν θα συμπορευτεί προς τον Σοσιαλιστικό παράδεισο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι επέλεξε να αποσυρθεί στην αντιπολίτευση δεν της προσδίδει αναγκαστικά θετικό πρόσημο. Ίσως γνωρίζεις περισσότερα από εμένα για την πρωτοβουλία των 50, θεωρώ όμως ότι δεν χάνουμε δικαίωμα να την κρίνουμε από τις θέσεις και τις προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.
    Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Λεό όπως και άλλοι εκτός ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, που έχουν προλάβει να κάψουν την γούνα τους στην πολιτική τους σταδιοδρομία, δεν βλέπουν και δεν φοβούνται τις προθέσεις ξεπλύματος και ηγεμονισμού. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για ζυμώσεις και αρθρογραφία επί των προθέσεων. Η ανάλωση στην ανάδειξη των διαφορών είναι μια επικίνδυνη πολυτέλεια πλέον. Έχουμε αργήσει πολύ και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Αυτήν την πρωτοβουλία έχουμε μπροστά μας, αυτήν θα κρίνουμε από τις θέσεις της και αυτήν θα πρέπει να στηρίξουμε με όλες τις διαφορές μας. Όσοι θα ήθελαν κάτι καλύτερο, αμόλυντο και χωρίς βαρίδια, απλώς δεν πρόκαναν είτε γιατί δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά, είτε γιατί αναλώνονται στην απόλυτη σύγκλυση και καθαρότητα ή γιατί οι απόψεις τους δεν μπορούν να συσπειρώσουν τον ευρύτερο χώρο. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον σε αυτή την πρωτοβουλία να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν καλές προθέσεις, είναι σχετικά αξιόπιστοι, θέλουν να κάνουν την δουλίτσα και δεν αποβλέπουν στο ξέπλυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον σε αυτή την πρωτοβουλία να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν καλές προθέσεις, είναι σχετικά αξιόπιστοι, θέλουν να κάνουν την δουλίτσα και δεν αποβλέπουν στο ξέπλυμα."
      Θα συμμετείχα και θα στήριζα την πρωτοβουλία αν δεν ήταν "ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις" -ειλικρινά. Έχουμε παιδευτεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες (ίδρυση ΔΗΜΑΡ, κεντροαριστερή διεύρυνση Δράσης, επανίδρυση Οικολόγων Πρασίνων κλπ) και έχουμε ηττηθεί, όχι γιατί στην κάθε μια τους δεν υπήρχαν αξιόλογοι άνθρωποι αλλά γιατί τελικά την έλεγχαν άμεσα ή έμμεσα άνθρωποι του παλιού πολιτικού προσωπικού και οπαδοί της ίδιας νοοτροπίας που έκαναν δουλειά βαστάζου.
      Γνωρίζω αξιόλογα άτομα και στην νέα πρωτοβουλία. Όμως, από την στιγμή που το παρόν ΠΑΣΟΚ θεωρείται συμμέτοχο και χωρίς να έχει προχωρήσει σε αυτοκριτική και αυτοκάθαρση από το εγκληματικά υπεύθυνο για την χρεοκοπία και το πελατειακό κράτος παλιό πολιτικό του προσωπικό (το λεγόμενο βαθυπασοκ), θεωρώ επίσης την προσπάθεια αυτή καμμένη. Ελπίζω οι ανεξάρτητοι ιδρυτές της πριν ανακοινώσουν την κίνηση να πάρουν υπόψιν την απαίτηση αυτή - που δεν είναι δική μου - και να απομακρύνουν τους επαγγελματίες της πολιτικής ΠΑΣΟΚ από την πρωτοβουλία. Και να σβήσουν τα όνειρα επανόδου του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο ως καθαρού και άμωμου σχηματισμού. Τότε το συζητάμε.

      Διαγραφή
  7. Γιώργο, λες
    χωρίς να έχει προχωρήσει (το ΠΑΣΟΚ) σε αυτοκριτική και αυτοκάθαρση από το εγκληματικά υπεύθυνο για την χρεοκοπία και το πελατειακό κράτος παλιό πολιτικό του προσωπικό (το λεγόμενο βαθυπασοκ), θεωρώ επίσης την προσπάθεια αυτή καμένη.
    Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος άπω την κριτική και αυτοκάθαρση που έχει γίνει όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε όλα τα άλλο κόμματα ή κινήσεις που θα μπορούσε να προσβλέπει κανείς σε μελλοντικές συνεργασίες.
    Όλο το πολιτικό σύστημα ανεξάρτητα κυβερνητικών ευθυνών, έβαλε το χεράκι του για να καταλήξουμε στην σημερινή κατάσταση. Η νεοκομμουνιστικό Αριστερά στο σύνολό της, ακόμη και τώρα πριμοδοτεί τις χειρότερες των παρελθόντων επιλογών του απορριπτέου κατά τα άλλα ΠΑΣΟΚ. Από αυτοκριτική και αυτοκάθαρση τίποτα. Αντιθέτως ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ μαζεύουν αδιακρίτως την επιθετική στην διαφθορά στελεχική και κομματική βάση. Άρα προτείνεις οι εκτός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συνομιλούμε μεταξύ μας, μέχρι μελλοντικής αυτοκριτικής και αυτοκάθαρσης της πλειοψηφίας του χώρου. Καλά κρασιά δηλαδή.
    Λες παρακάτω.
    Ελπίζω οι ανεξάρτητοι ιδρυτές της πριν ανακοινώσουν την κίνηση να πάρουν υπόψιν την απαίτηση αυτή - που δεν είναι δική μου - και να απομακρύνουν τους επαγγελματίες της πολιτικής ΠΑΣΟΚ από την πρωτοβουλία.

    Οι ανεξάρτητοι ιδρυτές θα μπορέσουν να επιβάλουν τους όρους τους στους επαγγελματίες της πολιτικής αν συνδράμουμε όλοι για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.
    Ακόμα και τότε τίποτα δεν εξασφαλίζει την αποτροπή μιας ακόμη ήττας. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Δυστυχώς για όλους μας, η αδυναμία για τόσο πολύ χρόνο των ανεξάρτητων προσωπικοτήτων και κινήσεων να διαμορφώσουν μια εναλλακτική πρόταση, επιβάλει μονόδρομους με μεγάλες πιθανότητες ήττας. Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ γιαυτό αλλά η στάση όλων ημών που μπορούμε να τα βρίσκουμε ο καθένας αποκλειστικά και μόνον με τον εαυτό του. Δυσκολεύει ακόμα και η στοίχιση για το πλασάρισμα στις ηγετικές θέσεις.
    Και καταλήγεις.
    Και να σβήσουν τα όνειρα επανόδου του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο ως καθαρού και άμωμου σχηματισμού. Τότε το συζητάμε.

    Τότε Γιώργο, θα γίνεται συνωστισμός προθύμων για συζητήσεις με την πρωτοβουλία, όχι μόνον των σημερινών δύσπιστων αλλά και αυτών που αλληθωρίζουν σήμερα προς την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Θα ήθελα, όπως είμαι σίγουρος θα ήθελες κι εσύ, να έχω δίκιο και να τρέξει με επιτυχία αυτή η ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη, μετά από το προσωπικό μου οδοιπορικό στα κόμματα του κέντρου δεν έχω αυταπάτες. Οι επαγγελματίες είναι ικανότατοι στο να σου παίρνουν την μπουκιά από το στόμα. Μακάρι να διαψευστώ αλλά όπου ΠΑΣΟΚ , άστο καλύτερα...

      Διαγραφή
  8. Γιώργο το ξέρεις καλύτερα από μένα, οι επαγγελματίες και οι μηχανισμοί όλων των κομμάτων και όχι μόνον του κέντρου, είναι ικανότατοι στο να σου παίρνουν την μπουκιά από το στόμα. Δεν νομίζω να έχεις καλύτερες εμπειρίες από τα κόμματα της Αριστεράς. Αν είναι έτσι, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι προτείνεις. Να αφήσουμε τους μηχανισμούς να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους και εμείς να αρκεστούμε στην παραδοσιακή τακτική της καθ ημάς Αριστεράς, που εξαντλείται σε γκρίνιες, αποκλεισμούς, κόκκινες γραμμές και κριτική εκ των προτέρων και εκ του ασφαλούς. Δοκιμασμένες συνταγές που καταλήγουν σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιπολίτευση προτείνω στην σημερινή κυβέρνηση - και πολιτική συζήτηση επί του σχεδίου εξόδου. Συμμαχίες όσων υιοθετήσουν ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο - και συγκυβέρνηση σωτηρίας. Που θα αντικαταστήσει τους αποτυχημένους. Διάλογο όλων όσων συμφωνούν πολιτικά ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ είναι στο ίδιο μεταπολιτευτικό μοτίβο της χρεοκοπίας.

      Διαγραφή
  9. Προφανώς μέσα στους "όσους θα υιοθετήσουν" συμπεριλαμβάνεις και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά μιλάς για συγκυβέρνηση σωτηρίας με κορμό την ΔΗΜΑΡ και κάποιους παρατρεχάμενους του ΠΑΣΟΚ που δεν τα βρήκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καλό ΠΑΣΟΚ κατα Κουβέλη. Καστανίδης, Κατσέλη και Λομβέρδος. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια κυβέρνηση συνεργασίας απαιτείται. Με ενδιαφέρει το σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας. Αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρώτο λόγο με ενοχλεί όσο και να τον έχει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή για μένα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το απόλυτο κακό και η ΝΔ μια λύση ανάγκης - ούτε το ανάποδο. Με ενδιαφέρει η ουσία ακόμη κι αν κάνουν κυβέρνηση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU