Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η ανεπάρκεια της αριστεράς του Αλέξη



του Κλόουν*

Σήμερα μετά από αρκετό καιρό θέλω να γράψω για την πολιτική σκηνή της χώρας, τον ΣΥΡΙΖΑ και όλη την στάση της αντιπολίτευσης από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.
Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά, να σημειώσουμε κάποια δεδομένα και αναλύοντας τα, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.
Τρία χρονια μετά από τότε που στην ουσία χρεοκοπήσαμε, τρία μνημόνια, πολλά σκληρά μέτρα, χαράτσια, μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, κατάργηση πολλών επιδομάτων, 1.5 εκατομμύρια ανεργους, με διαλυμένους ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών και γενικότερα παρακολουθούμε μια συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.

Μια ανεπαρκής κυβέρνηση, που με εξαίρεση τα κομματόσκυλα της και τα παπαγαλάκια της, όλοι λίγο πολύ αποδέχονται την ανεπάρκεια της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα διαφυλάξει το πελατειακό σύστημα, πώς θα κοροϊδέψει την τρόικα, γιατί δεν δείχνει καμιά διάθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις και κάνει ίσα ίσα στα όρια ότι πρέπει για να παίρνουμε τις δόσεις, την ενδιαφέρει πώς θα γλιτώσει από τον εισαγγελέα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δικά της στελέχη που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Καραμανλή, πώς θα πουλήσει ακροδεξιά ρητορική, πατριωτισμό και θρησκευτικό συναίσθημα στους Ελληναράδες (και είμαστε γεμάτοι από δαύτους).

Μια κοινωνία που όπως αποδείχθηκε είναι βαθιά συντηρητική, βουτηγμένη στις φοβίες και τις ανασφάλειες και ενώ γνωρίζει όλα τα παραπάνω δεδομένα, δίνει ακόμα στις δημοσκοπήσεις πρωτιά σε αυτήν την ανεπαρκή Νέα Δημοκρατία και δίνει επίσης πρωτιά στην ερώτηση για καταλληλότερο πρωθυπουργό στον Αντώνη Σαμαρά.

Σκέφτεται ο μέσος νοικοκυραίος, που είναι και η πλειοψηφία της κοινωνίας και παρά τις δυσκολίες του, όλο και κάτι έχει από "λίπος", όλο και κάτι έχει από περιουσία, μήπως εάν έρθουν οι άλλοι, που πρακτικά δεν έχουνε να μου προτείνουνε μια ρεαλιστική άλλη λύση, μήπως τα πράγματα θα είναι χειρότερα;

Βλέπει επίσης όλη αυτήν την υποστήριξη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σε περιθωριακές ομάδες, σε καταλήψεις, σε κινητοποιήσεις που έχουνε κουράσει τον μέσο πολίτη και σου λέει, αυτοί θα έρθουν τώρα να μας σώσουν;
Επίσης ο μέσος νοικοκυραίος αρχίζει και ξυπνάει, έχει μάτια και βλέπει, βλέπει ότι σε αυτούς τους "κοινωνικούς αγώνες" όπως τους αποκαλούνε κάποιοι, το 90% των συμμετεχόντων είναι επαγγελματίες επαναστάτες, δηλαδή είτε κάποτε βολευτήκανε, είτε είναι ακόμα βολεμένοι, είτε είναι συνδικαλιστές , είτε γενικά με τον έναν η τον άλλον τρόπο συνδέονται με κάποιες κομματικές κλαδικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι παραπάνω λοιπόν δεν κάνουνε κοινωνικούς αγώνες, αλλα αγωνίζονται για να δικά τους συμφέροντα και τα δικά τους προνόμια και πολύ καλά κάνουν θα έλεγα, αρκεί να μην το βαφτίζουν ...

κοινωνικό αγώνα και προσπαθούνε να δουλέψουν εμάς τους υπολοιπους.
Γιατί για να πάρει ένας αγώνας το χρίσμα του κοινωνικού αγώνα, πρέπει να υπάρχει πλουραλιστική συμμετοχη από την κοινωνία, πρέπει να συμμετέχει η βάση της κοινωνίας και όχι μονο οι επαγγελματίες επαναστάτες.
Η απόδειξη για τους ισχυρισμούς μου είναι, ότι χθες και ενώ επίσημα ο Σύριζα είχε εξαγγείλει, συγκέντρωση στο σύνταγμα, την στιγμή που γινότανε ψηφοφορία στην Βουλή για να πέσει η "ΧΟΥΝΤΑ" (γίνονται ψηφοφορίες στις χούντες;), δεν μπόρεσε να μαζέψει ούτε 1000 νοματαίους, ούτε οι συγγενείς και οι φίλοι δεν πήγανε, ούτε οι γνωστοί άγνωστοι επαγγελματίες επαναστάτες, ούτε ακόμα και αυτοί οι γονείς των παιδιών που λιποθυμάνε καθημερινά από την πείνα, όπως επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κόσμος έχει κουραστεί, η κοινωνία θέλει να ακούσει λύσεις, θέλει να ακούσει ορθολογικές προτάσεις, γιατί πλέον φοβάται, γιατί πλέον ζει μέσα στις ανασφάλειες και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει είναι να υιοθετεί παλαιοκομματικές τακτικές, να υιοθετεί τον λαϊκισμό και αντί για ορθολογικές ρεαλιστικές προτάσεις. να ποντάρει και να στοχεύει μονο στο συναίσθημα, στην ανέχεια και στο χάιδεμα των αυτιών των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι με αυτούς θα τελειώσει το μνημόνιο, αλλά δεν μας λέει και το πώς, γιατί εάν είναι και μας το πει (με ρεαλιστικό εμπεριστατωμένο πλάνο), να είμαστε από τους πρώτους που θα σταθούμε στο πλευρό του.

Έχει κάνει βήματα ναι, κωλοτούμπες θα έλεγε κάποιος άλλος, αλλά επειδή έγιναν σιγά σιγά, σε βάθος δυο χρόνων τα λέμε βήματα. Από το "καλύτερα να γίνουμε Αργεντινή" και από τις συνιστώσες που διεκδικούσαν την έξοδο μας από την ευρωπαϊκή ένωση, μετά το συνέδριο φτάσαμε στην δεδομένη πλέον Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, φτάσαμε στο να γίνει το EURO φετίχ και στην απόφαση να διαλυθούνε στο μέλλον (;) οι συνιστώσες.

Είναι όμως αρκετά όλα αυτά; Από ότι αποδεικνύεται όχι, για όλους τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.

Ο Σύριζα είναι εγκλωβισμένος και είναι εγκλωβισμένος γιατί με όλους αυτούς τους συνδικαλισταράδες και τους επαγγελματίες επαναστάτες που έχει μαζέψει, που από σύμπτωση οι περισσότεροι δουλεύουν το δημόσιο, του είναι δύσκολο έως αδύνατον θα έλεγα να υιοθέτησει μια πιο ρεαλιστική ρητορική, απλά ποντάρει πάνω στο μνημόνιο, το μνημόνιο είναι αυτό που τον κρατάει ζωντανό και περιμένει να πέσει μόνη της η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η κοινωνία θα κουραστεί ακόμα περισσότερο και θα τον φέρει στην εξουσία από απόγνωση και μονο.

Όπως αποδείχθηκε όμως αυτό δεν είναι αρκετό, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για τους παραπάνω λόγους που εξήγησα και εάν συνεχίσει έτσι, βλέπω τους συντηρητικούς με τον Βενιζέλο και την επόμενη τετραετία.
Να πω επίσης ότι η κριτική γίνεται καλόπιστα, προσωπικά θα ήθελα μια ρεαλιστικότερη Ελληνική αριστερά, μια Ευρωπαϊκή σύγχρονη αριστερά θα έλεγα, αλλά δεν ξέρω εάν είναι εφικτό από αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή Ελλάδα με αυτούς τους πολίτες. Το εύχομαι όμως...


3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο αρθρο. Ταξικοι αγωνες των συλλογικοτητων των επι 40+ ετη επαγγελματικων στελεχων της αριστερας της χωρας μας.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Το αναρτησα και στην Καλυβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό και λίγα λέει για τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ
    ΚΔ-Άνοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω και εγώ, αλλά θα το θέσω και εγώ, όπως οι μνημονιακοί, δηλαδή τι προτείνεται?
    Την υποστήριξη της μνημονιακής αριστερά και κεντροαριστέρας, της κομμουνιστικής αριστεράς ή ποιάς αριστεράς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU