Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Μια διακήρυξη "στο πόδι"

του Γιάννη Παγιασλή*
Μόλις μια εβδομάδα μετά τη διακήρυξη των 58 ο Γ.Βούλγαρης κάνει ερμηνευτικές παρατηρήσεις:Αποκαλύπτεται ότι στους "νεοκομμουνιστές" δεν ανήκει ο Συριζα και μάλλον πρόκειται για παρεξήγηση.
Αναρτήσεις σε ιστολόγια "στο πόδι" επιτρέπονται, διακηρύξεις που προετοιμάζονται μερικούς μήνες και θέλουν ερμηνεία δεν επιτρέπονται.

Όλη η συνέντευξη εδώ

Το επίμαχο απόσπασμα:



ΕΦ-ΣΥΝ:Γιατί στο κείμενο των «58» χαρακτηρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ «νεοκομμουνιστικό μόρφωμα»; Σας έχουν καταλογίσει ότι δεν τηρείτε ίσες αποστάσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση στην παρέμβασή σας, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και τις πολιτικές της... 

ΓΒ: Δεν ξέρω πού είδατε τον χαρακτηρισμό «νεοκομμουνιστικό μόρφωμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι, πάντως, στο κείμενο των «58», απλούστατα γιατί δεν υπάρχει. 
Αυτό που υπάρχει είναι η οριοθέτηση του τρίτου πόλου με τη φράση «ούτε Δεξιά, ούτε νεοκομμουνιστική αριστερά». Και οι δύο είναι όροι ιδεολογικοί και όχι ονόματα κομμάτων. 
Επί της ουσίας τώρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις, περισσότερες είναι αλήθεια στην εκλογική του βάση παρά στο στελεχικό δυναμικό, που κινούνται στο πλαίσιο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. 
Η δημιουργία μιας υπολογίσιμης Κεντροαριστεράς θα ενίσχυε αυτές τις δυνάμεις και θα έδινε ειρμό στην επιδίωξη της ηγεσίας Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Αλλιώς, η «προσαρμογή» θα έχει τη σφραγίδα του οπορτουνισμού και της προγραμματικής σύγχυσης που προοιωνίζεται μια καταστροφική διακυβέρνηση. 
Δεν μπορεί π.χ. η προοπτική των συμμαχιών να είναι ο Καμμένος. 
Πέρα όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συγκρότηση ενός ισχυρότερου τρίτου πόλου θα ενισχύσει και τις κεντροδεξιές φιλελεύθερες δυνάμεις στο εσωτερικό τη Ν.Δ. που σήμερα περιθωριοποιούνται λόγω του βάρους της Ακροδεξιάς. Μιλώντας με όρους στρατηγικής, δηλαδή απλώνοντας τη ματιά πέρα από τις έκτακτες εθνικές συνθήκες που γεννά η ανάγκη παραμονής στην ευρωζώνη, η συγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο ενδεχόμενο μιας δεξιάς ηγεμονίας.

*από το LLS minor

6 σχόλια:

  1. Γιατί μπερδεύεστε;
    O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «νεοκομμουνιστικό μόρφωμα», νεοκομμουνιστικό κόμμα είναι
    Μόρφωμα θα ήταν αν ήταν κάτι καρκινοειδές σαν την ΚΟΕ, την ΔΕΑ, την ΑΚΟΑ, τώρα που τους ενσωμάτωσε είναι κόμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Γιώργο, να μιλήσουμε πολιτικά, που λες κι εσύ, και επι της ουσίας;;
    10 γραμμές παρακατω, ο ΓΒ λέει "Η δημιουργία μιας υπολογίσιμης Κεντροαριστεράς θα ενίσχυε αυτές τις δυνάμεις και θα έδινε ειρμό στην επιδίωξη της ηγεσίας Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.". Αυτή δεν είναι η ουσία και για όσους σαν εσένα βλέπουν ρεαλιστικά τον ΣΥΡΙΖΑ σα δυνάμει κυβερνητική δύναμη (όχι βέβαια για την κομματική νομενκλατούρα που απλά μπορεί να θέλει εξουσία και γαία πυρί μειχθήτω);; Αυτό γιατί αποκρύπτεται και από τον LLS και από εσένα;
    Και κάτι ακόμα: "Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις, περισσότερες είναι αλήθεια στην εκλογική του βάση παρά στο στελεχικό δυναμικό, που κινούνται στο πλαίσιο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού ευρωπαϊσμού." Πού διαφωνείς;; Ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης δικαιώνουν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ ή η μεττάλλαξη σε ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης έχει ήδη συντελεστεί;

    Δεν έχουμε δα και τόσους αναλυτές με πολιτική οξυδέρκεια σαν του ΓΒ. Εκτός και αν οι αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ τον στιγματίζουν αυτόματα. Αλλά αυτό πάλι θα ήταν άδικο.

    Αντώνης Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λέει ο ΓΒ Αντώνη. Η ένσταση του lls είναι στο ότι χρειάζονται διευκρινήσεις σε ένα φρέσκο τυπικά αλλά "παιδεμένο" όλο το καλοκαίρι κείμενο, που θα επέτρεπε την συνεργασία ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ με λίγες καθαρές θέσεις...
    Η διαφωνία μου η δική μου παραμένει στο ότι οι 58 βάζουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά από την πίσω πόρτα και ως προαπαιτούμενο για να υπογράψεις το κείμενο. Με λίγα λόγια, ότι και να λέει ο ΓΒ, η κίνηση δουλεύει για το ΠΑΣΟΚ και όχι την ενότητα του μεσαίου χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Αντώνη
    Οι διευκρίνησεις του ΓΒ είναι ευπροσδεκτες και πολύ ενδιαφέρουσες.
    Θα σας παρακαλούσα , με δεδομένο ότι ο Συριζα δεν είναι "νεοκομμουνιστικός", να μου διευκρινήσετε ποιες είναι οι "νεοκομμουνιστικές" δυνάμεις ,οι οποίες είναι ισοδύναμες με την Δεξιά και για τις οποίες αξίζει αναφορά σε ένα τέτοιο κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ LLS,
      μοιάζει σα να προσκαλούμαι σε παιχνίδι σημειολογίας "Τί ενννοεί στην τάδε γραμμή ο συγγραφέας;", ενώ δεν είναι αυτό το μείζον. Αν θέλετε τη γνώμη μου, ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζεται στην εν λόγω πρόταση και πιθανόν αυτό να τον αδικεί (χωρίς βέβαια να μπορώ να σκεφτώ ένα χαρακτηρισμό που να αντιπροσωπεύει επάξια το συνδυασμό πανσπερμία απόψεων - αχαλίνωτος λαϊκισμός - ανυπαρξία ουσιαστικής πρότασης). Ακολουθούν όμως τρεις προτάσεις του ΓΒ που θέτουν την ουσία του ζητήματος (αναφέρθηκαν στο προηγούμενο post).
      Αν θεωρείτε ότι ο εν λόγω χαρακτηρισμός στοιχειοθετεί μια "διακήρυξη στο πόδι"(sic) και αυτό πρέπει να μείνει απ'την υπόθεση, δε συμφωνώ. Κάπως στρουκτουραλιστικό το βρίσκω.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Αντώνη
      Αν ο Συριζα φωτογραφίζεται από όλους, από εσας, εμένα και τον δημοσιογράφο που ρωτά και ο ΓΒ υποτιμά την νοημοσύνη μας απατώντας με αυτόν το τρόπο, τότε όντως κατι γράφτηκε στο πόδι ή δόλια.
      Αν έχει σημασία η εκδοχή μου είναι πως ο Συριζα είναι 60 % νεοπασοκισμός αλλά ο όρος δεν είχε πολιτική αξία, καθώς η πρωτοβουλία αναφέρεται και στο Πασοκ.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU