Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κατάργηση της αναλογικότητας των προστίμων: Δεξιά (+ΠΑΣΟΚ) υπέρ του ανάλγητου κρατισμού, Αριστερά υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας!

Ο ξαφνικός θάνατος της μικρής επιχείρησης

Από την ώρα που ΝΔ(ΠΑΣΟΚ) προσχώρησαν αναφανδόν στην πλευρά της νεοφιλελεύθερης χρηματοπιστωτικής δομής και αδιαφορούν πια για την τύχη της ελληνικής μικρομεσαίας οικονομίας, τα καταστροφικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα ακολουθούν το ένα το άλλο. 

Η κρατικοδίαιτη ελιτ έχει συνδέσει πλέον 100% την αναπαραγωγή της με την διάσωση του επιχορηγούμενου από τις δανειακές συμβάσεις της τρόικας, κρατισμού - έστω και λίγο περιορισμένου εξ ανάγκης - και στρέφεται δικτατορικά εναντίον των μικρομεσαίων με καθαρά πρόσκαιρο εισπρακτικό σκοπό -ίσα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, που την συντηρούν στην εξουσία με τα στραβά μάτια που κάνουν στον κρατισμό της, όσο εισπράττουν τόκους και χρεολύσια και επιβάλλουν τις ιδεολογικές τους εμμονές στην απορρύθμιση της οικονομίας.


Τελευταίο κρούσμα, η κατάργηση της αναλογικότητας στην επιβολή προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία. Το παλιό πρόστιμο ήταν 500 € με αναλογικότητα (μέγεθος επιχείρησης, αριθμός ανασφάλιστων, χρόνος παραπτώματος, επανάληψη παραπτώματος κλπ) - ψάχνοντας έσοδα για την εξόφληση χρέους, οι φωστήρες (πρώην συνδικαλιστές του δημοσίου) υπουργοί βρήκαν την λύση: μαζί με τις κατασχέσεις λόγω οφειλών από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (ακόμη και για ...αυτασφάλιση όπως στον ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ), ανέβασαν το πρόστιμο στις 10.500 € (!) και οριζόντια για κάθε μέγεθος επιχείρησης και με αποδέκτη όχι τα ταμεία αλλά τον λογαριασμό αποπληρωμής χρέους. 

Την ίδια ώρα τα έξοδα του προϋπολογισμού κόλλησαν στα 68 δις... καμία εξοικονόμηση από το δημόσιο τομέα παρά την καταστροφή των δομών παιδείας, υγείας και συνταξιοδότησης. 

Οι 10.500 για κάθε εργαζόμενο είναι προφανέστατα ίσο ποσό ή και μεγαλύτερο από το καθαρό εισόδημα μιας μικρής επιχείρησης - της μεγάλης πλειοψηφίας τους μάλιστα. Εισόδημα που φορολογείται ήδη άγρια και επιβαρύνεται με μεγάλη προκαταβολή φόρου, έκτακτο τέλος επιτηδεύματος και χουντικό χαράτσι αυτασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Πράγμα που απλά σημαίνει ξαφνικό θάνατο για την μικρή επιχείρηση - λουκέτο με μια και μόνο παράβαση - ακόμη και για ένα ...έκτακτο μεροκάματο. Η σκληρότητα του μέτρου συγκρίνεται μόνο με ...εκτέλεση του παραβάτη. Για μια μεγάλη επιχείρηση, είναι μαχητό, και λόγω ικανού εισοδήματος και λόγω νομικής υποστήριξης που διαθέτει.

Η κατάργηση των κριτηρίων αναλογικότητας - που τα εποπτικά δικαστήρια πάντα απαιτούν - δείχνει απλά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες για την επιβίωση των οποίων δεν δίνει πια δεκάρα. Το "οριζόντιο" του μέτρου απλά επιβεβαιώνει ότι οι κρατιστές απεχθάνονται την επιχειρηματικότητα. Και η υποκρισία περισσεύει: που ήσαν τα δυο κόμματα όταν την εποχή της παντοδυναμίας τους και της ισχυρής Ελλάδας στέναζαν τα εργοτάξια της δόξης από την παράνομη εργασία και την εκμετάλλευση των ξένων εργατών; Αλλά είπαμε, μαζί τα ...
φάγαμε. Τώρα ας την πληρώσουν οι μικροί - οι μεγάλοι τάχουν ήδη φυγαδεύσει στις offshore.

Είναι προς τιμήν της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνουν μάχες υπέρ της επιβίωσης της επιχειρηματικότητας που χειρότερες μέρες δεν έχει δει από την συγκυβέρνηση ΝΔ(ΠΑΣΟΚ) - παρότι έχουν δαιμονοποιηθεί (με αφορμές που πράγματι έχουν δώσει στο παρελθόν) ως οπαδοί του κρατισμού και της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Επίσης είναι προς τιμήν του Δ Στρατούλη που έχει καταγγελθεί σαν υπερασπιστής των συντεχνιακών συμφερόντων των ρετιρέ των ΔΕΚΟ, που σήκωσε το θέμα στην Βουλή.

Πως αλλάζουν τα πράγματα... οι δεξιοί (+νεοδεξιοί του βενιζελικού ΠΑΣΟΚ) υπερασπιστές του ανάλγητου κρατισμού και της φεουδαρχίας των συντεχνιακών ελίτ και η ριζοσπαστική αριστερά υπερασπίστρια της επιχειρηματικότητας... Η "ιδεολογικές" ανατροπές των κλισέ της μεταπολίτευσης συνεχίζονται εντυπωσιακά. Και η κρίση αποκαλύπτει παράξενες πραγματικότητες κάτω από τις επιδερμικές αφηγήσεις και αναγνώσεις της κρίσης.

Η είδηση όπως πέρασε στα δελτία:
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Βρούτσης - ΣτρατούληςReal.gr 
Μία ακόμα αφορμή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση φαίνεται ότι βρίσκουν στα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία.
Μία ακόμα αφορμή για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση φαίνεται ότι βρίσκουν στα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όπου συζητείται το νομοσχέδιο που επιχειρεί να περιορίζει την εισφοροδιαφυγή κατηγόρησε τον κ. Δημήτρη Στρατούλη ότι εισηγείται μείωση των σχετικών προστίμων.
Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον υπουργό την τροποποίηση του τρόπου επιβολής προστίμων προκειμένου το ύψος τους να είναι αναλογικό με τον αριθμό των εργαζομένων κάθε επιχείρησης, προκειμένου ένα πρόστιμο που αποτελεί «χάδι» για μία μεγάλη επιχείρηση να μην κλείνει μία μικρή. Εισηγήθηκε δηλαδή μικρότερα πρόστιμα για επιχειρήσεις που απασχολούν λίγους εργαζόμενους και μεγαλύτερα για όσες έχουν πολλούς υπαλλήλους, επικαλούμενος και σχετική πρόταση του ΣΕΠΕ.
«Δεν κατανοώ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για μείωση του προστίμου. Περιμένω την τελική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επέμεινε ο κ.Βρούτσης, γενικεύοντας, αφού υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο χτυπά στην καρδιά την εισφοροδιαφυγή και δεν περίμενα να μην το στηρίξουν όλα τα κόμματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για την ανασφάλιστη εργασία είναι 10.550 ευρώ για ανασφάλιστους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 9.700 ευρώ για εργαζομένους κάτω των 25.
Συνεργάτες του υπουργού σημείωναν ότι το υψηλό ποσό αποτελεί κίνητρο στους εργοδότες να δηλώνουν τους εργαζόμενους και να καταβάλουν τις εισφορές τους και πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι, σε όσους έχουν 3 και 4 εργαζόμενους ώστε να ασφαλίζουν τον ένα και τους άλλους να τους έχουν παράνομους». Στον αντίποδα, βουλευτές της αντιπολίτευσης εξηγούσαν ότι η επιβολή οριζόντια του προστίμου κλείνει μικρές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU