Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Τα λεφτά σου, το σπίτι και τη ζωή σου!

όχι ελεύθεροι επαγγελματίες
Ο τίτλος της ανάρτησης αυτής είναι δανεισμένος από το ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Χρήστου στην Αυγή, που αποτυπώνει την δραματική κατάσταση που μας έχει φέρει η διακυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ και διατυπώνει ανησυχίες εάν ο πιθανός νικητής των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ, έχει κατανοήσει επαρκώς τις ιστορικές ευθύνες που καλείται να αναλάβει και εάν έχει συνειδητοποιήσει και το δικό του μερίδιο στην "κολακεία τόσα χρόνια των συντεχνιών του δημόσιου τομέα και του συνδικαλιστικού λαϊκισμού" που εξηγεί εν μέρει γιατί τόσοι πολλοί "περιμένουν το μοιραίο στον καναπέ". 
Εμείς θα μείνουμε στο μοιραίο και τους εκφραστές του. 
Δείτε την δήλωση του υπουργού εργασίας Γ Βρούτση, από την προσωπική του σελίδα στο fb, σχετικά με τον ...21πλασιασμό του προστίμου των 500 € "το κεφάλι" για αδήλωτη εργασία (...10.550 € από τις 15 Σεπτεμβρίου - ποσό ισοδύναμο με ένα ολόκληρο -ή μισό στην καλύτερη περίπτωση- ετήσιο εισόδημα για την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών σήμερα). 
Απορούμε πως το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τέτοια μέτρα ή τι θέση έχει γι αυτά η κεντροαριστερή "κίνηση των 58", που προκρίνει την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την μη ανατροπή της συγκεκριμένης κυβέρνησης για οποιαδήποτε αιτία... 
Ρωτάμε έστω αφελώς, αν έτσι (με κατασχέσεις, δημεύσεις και εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με την εσχάτη των ποινών) εφαρμόζεται κάποιο σχέδιο ...επιβίωσης της απομένουσας οικονομίας ή απλά ο κάθε άσχετος κάνει πλέον ό,τι νομίζει μέσα στην γενική διάλυση για να παρουσιάσει "έργο" (το άσχετος πάει στον υπουργό πρώην συνδικαλιστή του δημοσίου και όσους από τα κρατικοδίαιτα κόμματα της συγκυβέρνησης έδωσαν το ΟΚ στο δολοφονικό για την αγορά, σχέδιό του για το ασφαλιστικό). ΑΣ


Βρούτσης Ιωάννης
3 Οκτωβρίου
ΔΗΛΩΣΗ
Η απόφαση να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αβασάνιστη. Ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι νέες, αυστηρές ποινές θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θεωρηθούν εξοντωτικές για πολλές επιχειρήσεις. 
Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Και για αντικειμενικούς λόγους, αφού το κόστος της παρανομίας για τις επιχειρήσεις ήταν απαράδεκτα χαμηλό, λειτουργώντας ως κίνητρο προσφυγής σε πρακτικές «μαύρης εργασίας». Αλλά και για ψυχολογικούς και συμβολικούς λόγους, αφού έπρεπε να σταλεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. 
Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε. Οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου «έπιασε τόπο». 
Τα στοιχεία της «Εργάνη», του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί ως «καρδιογράφημα» της πραγματικής αγοράς εργασίας, είναι αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά. Το Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ των 63.122 νέων θέσεων εργασίας. 
Μια ολόκληρη «πόλη» 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης. Θέσεις εργασίας που συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σίγουρα προσφέρουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας στους εργαζόμενους. 
Και βέβαια το ζήτημα της πάταξης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας δε σταματά εδώ. Το αντίθετο. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η Επιθεώρηση Εργασίας αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, αναβαθμίζεται και γίνεται αποτελεσματικότερη. Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση απαιτητικών δεικτών αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο - δηλαδή 10.550 ευρώ - θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι οι δεσμεύσεις μας πως ...

η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα δεν ήταν μία φραστική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Σήμερα το κάνουμε πράξη.
Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να αποβάλλουμε οριστικά αυτή τη «γάγγραινα» από το ήδη ταλαιπωρημένο σώμα της ελληνικής οικονομίας.


*τα σχόλια δικά σας. Μία μόνο "μικρή" παρατήρηση: που ήταν οι ελεγκτές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα χρόνια της "ισχυρής" Ελλάδας που χτιζόταν με, το 80-90% των εργαζομένων, ανασφάλιστους μετανάστες; Σήμερα -που αναζητούν το μεροκάματο ή τον πελάτη με το κιάλι όσες επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει και όσοι εργαζόμενοι βρίσκουν ένα δυο μεροκάματα την εβδομάδα για να ζήσουν τις οικογένειές τους- τους έπιασε ο πόνος να καταπολεμήσουν με την εσχάτη μάλιστα των ποινών την "γάγγραινα"; (ΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU