Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κι όμως γυρίζει...; (ο ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό)



Γράφαμε αρχές Αυγούστου εδώ και στην Athens Voice, στο άρθρο με τίτλο "Η μακρά και αμφίβολη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό (και την κεντροαριστερά)" :
"Όλοι και όλες φαντάζονται ότι σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η στροφή στο ρεαλισμό θα είναι επίσης... ζαλιστική. Κυρίως για τους οπαδούς της εξόδου από το ευρώ (μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ) και τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους που δεν ξεχωρίζουν τις λέξεις από την χρήση τους (όπως ότι δάνειο, ακόμη και κούρεμα, χωρίς μνημόνιο δεν υπάρχει και ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι θα υπογράψει με τους -όποιους- εταίρους του ως κυβέρνηση)."
Και το άρθρο κατέληγε:
"Ποιος, λοιπόν, θα πιστέψει τη «στροφή στο ρεαλισμό» χωρίς απτά και πειστικά δείγματα γραφής πέρα από ενδιαφέροντα λόγια σαν αυτά που πράγματι ακούει κανείς στη συνέντευξη Δραγασάκη στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ;"
Ακούστε την χθεσινή ομιλία Τσίπρα στο Συνέδριο που οργάνωσε το LBJ School of Public Affairs, με θέμα "Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;" στο Ώστιν του Τέξας και κρίνετε αν όντως η στροφή στον ρεαλισμό, υλοποιείται πλέον με γοργά βήματα - την ώρα που παράλληλα ολοκληρώνεται -με εντολή του πρόσφατου συνεδρίου- η προγραμματική αποσαφήνιση υπό τον Γ Δραγασάκη. 
Κι αν η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αντί διαλόγου μαζί του, από μέρος του μεσαίου χώρου και της κεντροαριστεράς, έχει πλέον να προσφέρει οτιδήποτε θετικό στην αναζήτηση τρόπων εξόδου από την κρίση - πέραν μιας καλής δικαιολογίας στο καρτέλ Σαμαρά Βενιζέλου να παραμένουν στην εξουσία επικαλούμενοι την ...ΤΙΝΑ (There Is No Alternative).

* ενεργοποιείστε τους αγγλικούς υπότιτλους στο βίντεο.
* Από την Αυγή, έχουμε και τα πρώτα μεταφρασμένα αποσπάσματα (το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα - δείτε πλαϊνή στήλη για απευθείας παρακολούθηση):
"Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να  αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. Δεν έχει σημασία σήμερα. Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα ...
πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη.
Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Μία  έξοδος της  Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε  κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός.
Γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα.
Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, Γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;
Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα".

3 σχόλια:

  1. Αν περιμένουμε να συμφωνήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ οτι 1 συν 1 ίσον 2, χαθηκαμε!

    Καλή η προσπάθεια, ΑΣ, αλλα δεν πιάνει.

    Brand New Anonymoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σημαντική και η πρόταση (26:40 - 27:30) να ανατεθεί η διαχείριση των αδιάθετων υπολοίπων των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές αρχές και αυτή να γίνεται μάλιστα με τραπεζικά κριτήρια. Εγώ θα συμφωνούσα, με την προϋπόθεση η διαδικασία να είναι διαφανής και συμμετοχική.
    Κατάλαβε όμως τι του έγραψαν να πει;
    vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU