Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Κουτσαβάκηδες της συμφοράς

tovima.gr - Βιοχάλκο: Πράσινο από τους μετόχους για τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο
του Φώτη Παπούλια*

Οι κουτσαβάκηδες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Νταήδες, βαρύμαγκες, ψευτόμαγκες, βάδιζαν αργά, χαμηλώντας εναλλάξ τους ώμους, έτοιμοι για καβγά με λυμένο το ζωνάρι και ήρωά τους τον περίφημο Δ. Κουτσουβάκη, μόρτες, άνθρωποι της νύχτας και παντός επαγγέλματος.

Οι συνειρμοί με την εικόνα που εξέπεμπε επί τριήμερο η Βουλή δεν απέχουν και πολύ από την εικόνα που περιγράφουμε στην εισαγωγή. Ελειπε ο πολιτικός λόγος και περίσσευε η κοινοβουλευτική «μαγκιά» από τους εκπροσώπους τής -ακόμα- κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, εκφράσεις πεζοδρομίου. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες το πολιτικό πεζοδρόμιο έχει υψηλότερο πολιτικό δείκτη από εκείνον των κοινοβουλευτικών «ηρώων του τριημέρου». Λόγος αμετροεπής, παραληρηματικός ενίοτε, σεξιστικά υπονοούμενα, ανέξοδες απειλές, συνήθεις κορόνες πίστεως στο κόμμα, παροιμιακός και ταυτόχρονα παρακμιακός λόγος που εξέθετε τους ομιλητές, αναφορές σε πατερικά κείμενα και ελπίδες που παρέπεμπαν σε μεταφυσικά θαύματα, παρωδία μονομαχιών τύπου Φαρ Ουέστ, μόνο που το «ντεκόρ» ήταν άκρως μεσοαστικό και οι πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής.

Αν ο πολίτης περίμενε εξαιτίας της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα ότι θα είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια υψηλού επιπέδου πολιτική επιχειρηματολογία, είναι βέβαιο ότι έχασε τον χρόνο του και δικαίως προτίμησε τις ανταγωνιστικές αθλητικές εκπομπές και τη μετάδοση του ντέρμπι. Αναφορές στο παρελθόν, ένδεια επιχειρημάτων, ανυπαρξία οράματος, απειλές, φληναφήματα, κοινώς αερολογίες, φωνές, αλαλαγμοί, «μπιζαρίσματα», η ευτέλεια σε όλο της το μεγαλείο.
Ενας μοναχικός πρωθυπουργός δίκην «Δον Κιχώτη» που κυνηγάει τους ανεμόμυλους της… ανάπτυξης και ο βοηθός του Σάντσο Πάντσα να έχει παραδώσει τις ελπίδες του στο θείο, αρχηγοί υπεύθυνων κομμάτων ισορροπούσαν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπουργοί που «πέταγαν την μπάλα» στην εξέδρα, βουλευτές οι οποίοι απευθύνονταν στο εκλογικό τους κοινό, συνέθεταν την παράσταση της παρακμής. Καμία πρωτοτυπία, καμία προοπτική, καμία έκπληξη πλην εκείνης της μικράς στην ψηφοφορία. Θλίψη και οργή για όσους, ατυχείς, το υπομείναμε…

Απέναντι στους κουτσαβάκηδες στάθηκαν οι μάγκες, εκείνοι που, μεταξύ άλλων, δεν χτυπούν γυναίκες. Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τον χρόνο να επαναφέρει στην τάξη τον Αδωνι του νεοπολιτικού κουτσαβακισμού, διά της σιωπής επικρότησε τη στάση του. Αιδώς…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU