Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αυτόν θα στείλετε φυλακή;

του Θανάση Μαυρίδη*
Είναι πενηντάρης και επί τριάντα χρόνια έβγαζε το ψωμί του από ένα μικρό εμπορικό κατάστημα. Η κρίση τον ανάγκασε να κλείσει το μαγαζί και να ψάχνει τώρα για εργασία. Το λουκέτο του άφησε ανοικτές πληγές. Κυρίως μία οφειλή στο ασφαλιστικό του ταμείο της τάξης των 8.000 ευρώ. Τον απειλούν να βγάλουν το σπίτι του στο σφυρί. Το ότι δεν έχει ασφάλεια σε αυτή την ηλικία ίσως τον βοηθήσει να λύσει τα προβλήματα του μια και καλή. Αλήθεια! Αυτόν τον άνθρωπο ετοιμάζονται να στείλουν στην φυλακή;
Κάποιοι από εσάς το βιώνετε και είναι αρκετά σκληρό. Κάποιοι άλλοι φοβάστε ότι θα φτάσετε εκεί αρκετά σύντομα και οι φόβοι σας έχουν μία πραγματική αφετηρία. Μπορεί να διαλυθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ υπάρχει μία σημαντική διαφορά: Ο ασφαλισμένος πληρώνει μόνος του τις εισφορές του
Αν λοιπόν βρεθεί σε οικονομική αδυναμία δεν χάνει μόνο την ασφάλειά του, την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, όπως όλοι οι άλλοι, αλλά βρίσκεται στο τέλος και υπόλογος γι΄ αυτό! Το ασφαλιστικό του ταμείο του ζητά εξηγήσεις γιατί βρέθηκε σε οικονομική δυσπραγία και δεν πλήρωσε τις εισφορές του. Όχι μόνο δεν του προσφέρει κάλυψη σε μία κρίσιμη ηλικία, αλλά τον απειλεί ότι θα του πάρει και το σπίτι επειδή δεν βρήκε τα λεφτά να πληρώσει τις εισφορές του.
Να πληρώνει κάποιος επί τριάντα χρόνια και να τα χάσει όλα σε μία στιγμή; Δικαιούται, τουλάχιστον αυτό, να αισθάνεται αδικημένος. Αυτός πληρώνει για τριάντα χρόνια, όταν άλλοι δεν πλήρωσαν ούτε για μία ημέρα και βγήκαν στην σύνταξη στα 30, στα 40 ή στα 50 τους. Το βρίσκετε δίκαιο; Σίγουρα όχι.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο. Μιλάμε για χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς δίωξης από τον πρώην ασφαλιστικό τους φορέα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι εξοργιστικό να βλέπει κανείς την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να ανοίξει πόλεμο με την τρόικα (τρόπος του λέγειν) για μερικές εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους στην υπερχρεωμένη πολεμική βιομηχανία και να μην ασχολείται ούτε ένας με το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων κατεστραμμένων ανθρώπων.

Υπάρχει λύση; Αν επρόκειτο για δημοσίους υπαλλήλους θα είχαν ήδη ανακαλύψει τρόπους για την πρόωρη συνταξιοδότησή τους. Αλλά και οι ίδιοι δεν θα ήθελαν ίσως μία τέτοια λύση, η οποία είναι στο τέλος σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. 
Διαβάζουμε διάφορες προτάσεις, όπως να παγώσουν τα χρέη και οι προσαυξήσεις προς τον ΟΑΕΕ και να παρακρατηθούν από τις συντάξεις, όταν οι ασφαλισμένοι συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. 
Είναι μία λογική πρόταση. Όπως και άλλες. 
Ας καθίσει, λοιπόν, κάποιος να κουβεντιάσει μαζί τους. Είναι άνθρωποι που στην ζωή τους έχουν εργαστεί, έχουν προσπαθήσει σκληρά. Δεν τους αξίζει ούτε η περιφρόνηση, ούτε η απαράδεκτη τακτική της διοίκησης του ΟΑΕΕ, με τις απειλές και τις φοβέρες.

*Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU