Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: "ή εμείς ή αυτοί!" - Ναι, αλλά ποιοι είναι "εμείς", και ποιοι είναι "αυτοί";


"Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Έχει γεμίσει απελπισία που τόσο απλόχερα μοιράζει το κράτος.Είναι προφανές παντού γύρω μας. Στα κλειστά μαγαζιά, στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, στα κρύα σπίτια, στα άδεια ψυγεία.Όποιος αγνοήσει αυτούς τους αριθμούς αγνοεί τους ανθρώπους."
έργο του Adam Lupton
Τα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα απασχολούν όσους και όσες διστάζουν να δουν την αξιωματική αντιπολίτευση σαν αξιόπιστη εναλλακτική -στην σημερινή κόλαση που ζούμε υπό το πλέγμα ΝΔ(ΠΑΣΟΚ)- αλλά υποψιάζονται ότι θα είναι -αν έρθει στην εξουσία ή πρώτο κόμμα- μία από τα ίδια. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι αυτό και αναλύονται στο κείμενο που ακολουθεί - είναι ίσως οι ίδιοι λόγοι που κρατούν καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχνή και ευάλωτη πρωτοπορία λίγων μονάδων, εκεί που φυσιολογικά με όσα συμβαίνουν θάπρεπε η ΝΔ να τον βλέπει με τα κιάλια. Τα ερωτήματα είναι σαφή - ακόμη κι αν η επόμενη εναλλαγή συμβεί εξ ανάγκης -ως άμυνα στην καταπάτηση κάθε ελευθερίας του Πολίτη από την τρέχουσα κυβέρνηση των διώξεων, οικονομικών και άλλων, το μέτωπο της νέας εξουσίας κινδυνεύει να βυθιστεί στον λαϊκισμό και τον ρεβανσισμό αντί να προσφέρει συνεργασίες εξόδου και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Οι απαντήσεις αναμένονται: (ΑΣ)


"Ή εμείς ή αυτοί" και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς


του Άγη Βερούτη*

Είπε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγο καιρό:"ή εμείς ή αυτοί!"

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μηδενικές απολύσεις στο τερατώδους μεγέθους δημόσιο, και επιστροφή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα προ της κρίσης επίπεδα των €31.000 μικτών ετησίως. Προτίθεται επίσης να αναζωογονήσει την οικονομία (σ.σ: διαλύοντας κι άλλο την παραγωγική τάξη με πρόσθετους φόρους για να τους πληρώσει), κάνοντας προσλήψεις στο δημόσιο, κατά άλλους ως 100.000, και κατά άλλους “πολύ λιγότερους”.

Υποστηρίζει τη διατήρηση των αμέτρητων δημόσιων οργανισμών (κατά κάποιους ως και 23.000 αλλά κανείς δεν μας λέγει αλήθεια υπευθύνως πόσοι είναι) που δεν παράγουν τίποτε και καταναλώνουν τη σάρκα και το αίμα της παραγωγικής μεσαίας τάξης.

Υποστηρίζει δηλαδή την αναδιανομή εισοδήματος με αύξηση των φόρων από τους "αυτούς".
Η αναδιανομή εισοδημάτων στην Ελληνική Σοβιετία αθροίζει €17,55 δισ. για μισθούς 620.000 δημοσίων υπαλλήλων (15% κατά κεφαλήν μείωση από 2009 που θα τους επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ) συν €27,3 δισ. σε συντάξεις 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων, και μεταξύ αυτών πολλών ανθρώπων που πιθανά να έβαλαν κανένα κατοστάρικο (€100 ή 34.075 δραχμές προ του 2002) το μήνα σε εισφορές περιλαμβανομένης και της ιατροφαρμακευτικής κρατικής ασφάλισης, αν δεν ήταν απλά λογιστικές εγγραφές όπως στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Αν υπολογιστούν και τα εφάρπαξ των ΔΕΚΟ που είναι εκτός υπολογισμού, ξεφεύγει.

Υποστηρίζει δηλαδή, όπως και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα άλλωστε, να συνεχίσει να εισπράττει σύνταξη η πρώην τηλεφωνήτρια ΔΕΚΟ που βγήκε στη σύνταξη στα 42 μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας, πήρε εφάρπαξ 10.000.000 δραχμές για 20 χρόνια εισφορών των 20.000-30.000 δραχμών το μήνα (μαζί με την ασφάλιση υγείας), και τώρα παίρνει €900 το μήνα στα 51 της για να πηγαίνει για ψώνια.
Απληστία...

Σύνολο €44,8 δισ. αναδιανέμονται φέτος. Το κόστος μισθοί-συντάξεις δημοσίου μειώθηκε 5% στην τετραετία 2009-2013. 
Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Έχει γεμίσει απελπισία που τόσο ...
απλόχερα μοιράζει το κράτος.Είναι προφανές παντού γύρω μας. Στα κλειστά μαγαζιά, στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, στα κρύα σπίτια, στα άδεια ψυγεία.Όποιος αγνοήσει αυτούς τους αριθμούς αγνοεί τους ανθρώπους.
Αυτή η αναδιανομή, λοιπόν, που δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει, είναι εφικτή μόνο με την περαιτέρω εξαθλίωση της μεσαίας τάξης:

- με ΦΠΑ 23% στις τυρόπιτες και στο πετρέλαιο θέρμανσης που πληρώνεται από ανέργους που έχουν €360 επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο,

- από δημεύσεις περιουσιών των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών που στέλνονται φυλακή γιατί το κλείσανε το... ψιλικατζήδικο πριν 3 χρόνια, αλλά για να κλείσουν τα βιβλία τους πρέπει να πληρώσουν όλες τις καθυστερημένες εισφορές στον ΟΑΕΕ που δεν έχουν τα λεφτά να το κάνουν, άρα δεν μπορούν να το κλείσουνε και συνεχίζουν να τους χρεώνουν,

- από τα μη-ανταποδοτικά τέλη προς τους δήμους που έχουν πάνω από το μισό προσωπικό τους να κάθεται στο 6ωρο ωράριό τους (08:00-14:00), από τα τέλη κυκλοφορίας και τιμή βενζίνης σαν να οδηγούσαν όλοι οι Έλληνες Ρολς Ρόις, και

- από εκατοντάδες μη ανταποδοτικούς φόρους υπέρ τρίτων που βαραίνουν την οικονομία και καταδικάζουν την μεσαία τάξη σε εξαθλίωση.

Μέχρι να βγει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει ποιοι είναι οι "εμείς" που εννοεί, και να διαχωρίσει τη θέση του από τα μέχρι τώρα χαϊδεμένα παιδιά της Μεταπολήστευσης και τους Συνδικα-ληστές, που άλλωστε στηρίζουν και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 39 ετών, που πληρώνουν με τα λεφτά μας απτυχίωτους, άφαντους και εγκληματίες, εμείς όλοι οι υπόλοιποι είμαστε "αυτοί".

Να ξέρετε ότι, μέχρι νεωτέρας, "εσείς" δεν είστε στους "εμείς" του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους "αυτοί"...
Οι “εμείς” είναι οι προνομιούχοι της ΕΡΤ, για τους οποίους έγινε η πρόταση μομφής το περασμένο σαββατοκύριακο, πολλοί εκ των οποίων είδαν για δεύτερη φορά το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όταν τους απέλυσαν. Η πρώτη ήταν όταν πήγαν να υπογράψουν την πρόσληψή τους.

Αν είσαι άνεργος, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, αν είσαι ιδιωτικός υπάλληλος, αν είσαι συνταξιούχος με 35-40 χρόνια εισφορών, αν είσαι μικρομεσαίος που παλεύει να επιζήσει, αν είσαι οτιδήποτε άλλο από δημόσιος υπάλληλος και 45άρης-55άρης υψηλοσυνταξιούχος, είσαι "αυτοί".
Δεν θέλουν να σώσουν αυτό τον τόπο. Θέλουν να σώσουν τα προνόμιά τους! Γι’ αυτό και την πρόταση μομφής την έκαναν με αιτιολόγηση διατήρησης του πιο βρώμικου ίσως κομματιού του ελληνικού δημοσίου, του μηχανισμού παραπληροφόρησης, με τα “θέματα ΣΟΣ” από τους πολιτικούς στα βραδινά τους δελτία.
Έτσι για να μη λέμε αερολογίες κιόλας για το ποιους θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στη "γλυκιά και πλανεύτρα εξουσία"...

ΥΓ. αν έρθει

*πηγή o-klooun.com

1 σχόλιο:

  1. Μένω μόνο στην αρχή του κειμένου για να σχολιάσω μια ακραία παραποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
    Από τις αρχές του 2012 και μετά (νομίζω ότι ισχύει και για το 2011) δεν υπάρχει πουθενά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η υπόσχεση για επιστροφή στον δημόσιο τομέα στους μισθούς και στα επιδόματα του 2009. Νομίζω πως δεν υπάρχει ούτε καν σαν προσωπική δήλωση κάποιου βουλευτή, συνδικαλιστή ή κομματικού στελέχους.
    Οι μόνες ρητές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στα επίπεδα του 2009 αφορούν το τσεκουρεμένο επίδομα ανεργίας και τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
    Η δέσμευση του κόμματος για τον δημόσιο τομέα αφορά το σταμάτημα των απολύσεων.
    Παράλληλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης με στόχο το χτύπημα του κομματισμού, της αναξιοκρατίας και της γραφειοκρατίας στην δημόσια διοίκηση.
    Σε κάποιους τομείς έχουν παρουσιαστεί στοιχεία συγκεκριμένης προγραμματικής πρότασης .
    Είναι αλήθεια πως στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προγράμματος αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα απομένουν πολλά να γίνουν, και εκεί υπάρχουν πολλά περιθώρια εποικοδομητικής κριτικής,
    Το δημόσιο όμως δεν μπορεί να αλλάξει με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, ακόμα και αν αυτό προκύψει από εκτεταμένες διαδικασίες διαβούλευσης. Για να αλλάξει το δημόσιο (όπως και η υπόλοιπη χώρα) απαιτείται κάτι σαν πολιτιστική επανάσταση που μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με την καθοριστική συμμετοχή της κοινωνίας. Το σχετικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης δεν είναι τόσο να εκπονήσει σήμερα το τέλειο σχέδιο όσο να δώσει το σήμα πως δεν σκοπεύει να καταλάβει το κράτος γεμίζοντας το ροζοφρουρούς. Σε αυτό το πνεύμα, ήδη πριν τις εκλογές του Ιουνίου, ο Δραγασάκης δήλωνε πως θα στελεχωθούν μόνο οι 2.000 από τις 8.000 κρατικές θέσεις και πως σε αυτή τη διαδικασία δεν θα χρησιμοποιηθούν οι δικοί μας αλλά οι εντιμότεροι, καταλληλότεροι κ.λ.π.
    Αν αυτό γίνει πραγματικότητα (δύσκολο αλλά εφικτό. Εγώ πάντως δεν συνάντησα καμία δυσκολία να πείσω τους άλλους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον οργανισμό που εργάζομαι στο να δεσμευθούμε δημόσια πως θα παραμείνουμε στις θέσεις που βρισκόμαστε σήμερα σε περίπτωση κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά) πάρα πολλά μπορούν να γίνουν, παρά τη σημερινή καθυστέρηση στην σχετική προγραμματική εξειδίκευση.
    Πάντως, είναι χαρακτηριστικό και για την ωριμότητα της κοινωνίας πως δεν γνωρίζω κανένα συνάδελφο δημόσιο υπάλληλο που να περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ επιστροφή στο 2009.

    Μχάλης Καστρινάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU