Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αποποινικοποίηση τώρα, και βιώσιμη μεταρρύθμιση της αυτασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ζητά η ΕΣΕΕ

Κρίση και ασφάλιση: η πρόταση της ΕΣΕΕ για τον ΟΑΕΕ


Του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη*:
η "λύση" της αναγκαστικής είσπραξης
σκοτώνει την οικονομία και την
μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
αλλά και μειώνει, άδικα
και οριζόντια, όλες τις συντάξεις** 


Είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της κοινωνίας αναζητούν τις λύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη ημέρα, να συζητούμε δημόσια και να διατυπώνουμε με σαφήνεια τις θέσεις μας σε διάφορα ζητήματα. 

Ο δημόσιος διάλογος είναι προτιμότερος από κλειστές συσκέψεις και άτυπες συζητήσεις γιατί σε τελευταία ανάλυση η ελληνική κοινωνία αυτό που χρειάζεται είναι πληροφόρηση και ειλικρίνεια από όλους μας. Η πρόταση της ΕΣΕΕ σε σχέση με το ασφαλιστικό οικοδόμημα των εμπόρων, βασίζεται στη λογική ότι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να στηρίξουν και όχι να γκρεμίσουν τον ΟΑΕΕ.

Μια σοβαρή παρενέργεια της κρίσης και ανησυχητικό σημείο των καιρών είναι η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί φορείς αλλά και οι ασφαλισμένοι σε αυτούς. Η σχέση είναι βαθιά αλληλένδετη: όταν οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, τα Ταμεία χάνουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών τους. Κατά τον τρόπο αυτό παύει να λειτουργεί το διανεμητικό ασφαλιστικό μας σύστημα, που στηρίζεται στην αρχή ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι καταβάλλουν τις εισφορές από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι τρέχουσες συντάξεις. Για την ΕΣΕΕ αυτός είναι ο σοβαρός λόγος που η ιδιωτική ασφάλιση είναι επιλογή, ενώ ο ΟΑΕΕ υποχρέωση.

Μια βασική διαπίστωση στην οποία έχουμε καταλήξει, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ για το 2013, είναι ότι από το σύνολο των 388.073 ενεργών οφειλετών, ένα σημαντικό μέρος αυτών, δηλαδή 80.626 ασφαλισμένοι, οφείλει εισφορές που αντιστοιχούν μόνο σε ένα δίμηνο. Κατά συνέπεια, περίπου το ένα πέμπτο των οφειλετών χρωστάει αμελητέα ποσά απέναντι στον ασφαλιστικό του φορέα και συνεπώς η ένταξή του σε μία ρεαλιστική και «εύκολη» ρύθμιση μπορεί και πρέπει να είναι ευνοϊκή τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ΟΑΕΕ. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο, είμαστε αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη πραγματικότητα: αφενός οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αφετέρου ο ΟΑΕΕ χάνει την απαιτούμενη ρευστότητα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του. Τα τελευταία στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι το συνολικό ποσόν των οφειλών ξεπερνά τα 8,7 δις ευρώ, για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση με μια πρόταση που θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές.
Η πρόταση της ΕΣΕΕ επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των συναδέλφων εμπόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, διεκδικούμε την αποποινικοποίηση των οφειλών, την αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας από τις οφειλές, την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πέραν δηλαδή του επιδόματος και την επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς» ασφαλισμένους λόγω παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ΕΣΕΕ επιμένει στην λύση για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης από την μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και ...

λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. 

Με αυτό το πάγωμα, την κεφαλαιοποίηση και την αφαίρεση ασφαλιστικού χρόνου ενεργοποιούνται οι οφειλέτες του οργανισμού, κάτι που μπορεί να αποδώσει επιπλέον ρευστότητα ετησίως. 

Επιπλέον, ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει χαμηλότερες συντάξεις, χωρίς να χρησιμοποιηθεί η αντικοινωνική λύση της οριζόντιας μείωσης των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα η οριοθέτηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου απαιτεί:

  1. Πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο. 
  2. Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης.
  3. Διαρκής Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
  4. Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης.
  5. Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Η λογική της αλλαγής της ασφαλιστικής προσέγγισης αποτελεί μια πρόταση της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει ετήσια έσοδα στον ΟΑΕΕ, από τους «ενεργούς» οφειλέτες, ύψους περίπου 994 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των ενεργών ασφαλισμένων, 808 εκ. ευρώ εάν το ποσοστό συμμετοχής των υπόχρεων προσεγγίσει το 65% και 621 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50% των 388.000 ασφαλισμένων οφειλετών.

Το ασφαλιστικό ζήτημα πρέπει να αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και πάντοτε να λαμβάνεται υπόψιν ο κρίσιμος παράγοντας της κοινωνικής συνοχής τον οποίο υπηρετεί ένα αποτελεσματικό και ορθολογικό ασφαλιστικό σύστημα που θα τηρεί την αρχή της ανταποδοτικότητας και θα σέβεται την διαδοχή των γενεών. 

Η ΕΣΕΕ, με την πρότασή της, ξεκάθαρα επιλέγει τη λύση του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης του ΟΑΕΕ και επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι στενά κάνει σαφές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί προτού αποχωρήσει η Τρόικα από τη χώρα μας. Η σωτηρία του ΟΑΕΕ είναι βασική επιδίωξη και επιθυμία κάθε Έλληνα εμπόρου και επαγγελματία και ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα είναι διαπραγματευτική προτεραιότητα και της πολιτικής ηγεσίας.

*από το γραφείο τύπου της ΕΣΕΕ: www.esee.gr/ΕΣΕΕ/ΓραφείοΤύπου
**σχόλιο ιστολογίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU