Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

O σεξισμός σημαίνει στην κυριολεξία υποτίμηση των γυναικών μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες

Πως είδε ο Banksy την υποταγή στον σεξισμό της MC (βλέπε MTV awards 2013)

"Στα μάτια τους δεν πίστευαν κόσμος και φωτογράφοι όταν στα Bambi Awards στη Γερμανία είδαν την τραγουδίστρια Miley Cyrus να εμφανίζεται ντυμένη"* 
Δεν υπάρχει πιο αξιόπιστο υλικό στην πολιτική αντιπαράθεση από το σεξισμό
Εάν, εφόσον και όποτε υπάρχουν γυναίκες, χαρά μεγάλη. Εάν όχι, ο σεξισμός δεν γνωρίζει αδιέξοδα. Στην ίδια συνταγή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ανδρισμό του ενός που είναι δυνατότερος από τον ανδρισμό του άλλου. Μπορούμε να απειλήσουμε τον άλλο ότι θα τον γ…..σουμε (συχνότερη αλλά όχι αποκλειστική χρήση από ακροδεξιούς και φασίστες), αφού όπως είναι γνωστό το γ…ήσι είναι πράξη τιμωρίας (ονομάζεται και εγκώμιο του βιασμού αλλά δεν το κάνουμε θέμα) ή θα τον "πηδήξουμε", σε πιο καθημερινή γλώσσα.

Όταν λοιπόν βλέπουμε τη χρήση του σεξισμού για μια μείζονα πολιτική αντιπαράθεση, παίρνουμε απλώς το σεξισμό σαν ευκαιρία για να υπερασπίσουμε τη "σωστή" πλευρά αυτής της αντιπαράθεσης.

Όταν όμως βλέπουμε στην καθημερινή του χρήση, τον προσπερνάμε ή τον χρησιμοποιούμε αθώα, είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας και της σκέψης και καθόλου δεν σκεφτόμαστε ότι ο σεξισμός σημαίνει στην κυριολεξία υποτίμηση των γυναικών μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες, δηλαδή κατώτερες, και κάθε τι που συνδέεται με το κατώτερο είναι άξιο απόρριψης. Αυτά βέβαια μπορεί να εκληφθούν και ως «πολιτική ορθότητα» που μας πρήζει, στις σπάνιες περιπτώσεις που την βρίσκουμε απέναντί μας, και δεν μας αφήνει να σκεφτούμε «ελεύθερα».

Όταν λοιπόν ο σεξισμός εμφανίζεται στην καθημερινότητα ή αφορά καθημερινές πράξεις ή καθημερινές γυναίκες, ε, δεν βγάζουμε και ανακοινώσεις να τον στηλιτεύσουμε. Έχουμε κι άλλες δουλειές και προτεραιότητες.
  • Όταν ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, και μάλιστα αντιμνημονιακός, λέει, για παράδειγμα, ότι "έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα", μπορεί να γίνεται ένας χαμός στα μπλογκ με μεγάλες απορίες για το «πόσο μεγάλη την έχει», αλλά αφορά "ανώνυμα" πλήθη των "πηδηγμένων" και έτσι το κόμμα του δεν βγαίνει να τον στηλιτεύσει, πολύ περισσότερο να τον διαγράψει, γιατί θα αποδυναμωθεί ο αγώνας του. Πώς συνάδει αυτό με την δήλωση του βουλευτή Δημήρη Στρατούλη, οτι οι αντιμνημονιακοί δεν είναι σεξιστές και ότι αυτό είναι ζήτημα ήθους, δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό.
  • Όταν άλλος βουλευτής αποκαλεί "καλτσοδέτα" μια βουλεύτρια, επώνυμη εδώ, επειδή διαφώνησε με την πολιτική του, επίσης δεν βγαίνει το κόμμα του να τον στηλιτεύσει, απλώς η ίδια τον παραπέμπει στο πειθαρχικό και κανείς και καμιά δεν έμαθε τι απέγινε με αυτό το πειθαρχικό.
  • Όταν λοιδορείται ως γυναίκα και επειδή είναι γυναίκα, με πολλές σεξιστικές αναφορές, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς που κατατάσσεται στους «εθνομηδενιστές» (εθνομηδενίστριες) για τις απόψεις της περί εθνικών μύθων και την ανάγκη αναθεώρησής τους, επίσης δεν βγαίνουν κόμματα και συλλογικότητες να την υπερασπίσουν, μην τυχόν και θεωρηθεί ότι ταυτίζονται πολιτικά με το κόμμα της.
*από το άρθρο της Σίσσυς Βωβού, Το στριπτιζαδικο (με αφορμή την γελοιογραφία Χαντζόπουλου, και όχι μόνο)


- Πολλές οι γυναικείες αντισεξιστικές/αντιρατσιστικές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες:

 1. Ο «Ερευνητικός Όμιλος John Stuart Mill» και οι «Γυναίκες για την Ελευθερία» διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: "Ο Σεξισμός στο Δημόσιο Λόγο
Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 7μμ


Στη συζήτηση συμμετέχουν:
- Βάσω Κιντή, Αν. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Νίκη Φούντα, Αρχιτέκτων, Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νανά Νταουντάκη, Δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

2. Εκδήλωση συζήτηση, Έμφυλη βία, δομές στήριξης και συλλογικές απαντήσεις", στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ. 

και ΠΟΡΕΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΗ 6.30μμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ:

Διαδηλώνουμε, διαμαρτυρόμαστε, κάνουμε ορατή την αόρατη βία κατά των γυναικών


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ οι ομάδες: Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο), Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Ζωντανή Βιβλιοθήκη – Human Library Greece, Γυναίκες για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα- Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας, Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο»
Θεματική Ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Οικολόγων Πρασίνων, Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ, Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Ομάδα Γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ομάδα Γυναικών ΚΟΚΚΙΝΟ

Στηρίζουν: Ηλεκτρονική Φεμινιστική Εφημερίδα «Φύλο Συκής», www.fylosykis.gr,  Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες Οροθετικές, ALTER SUMMIT Ελληνικό Δίκτυο

*από την εφημερίδα, κήρυκα του σεξισμού, "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU